Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Philips AD 12100 Onken pomoc porada....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Philips AD 12100 Onken pomoc porada....

Witam serdecznie Szanownych forumowiczów,
    korzystam biernie z forum i wiedzy tu zawartej już dłuższy czas. Udało mi się „skopiować” przez ten okres 3 projekty z udostępnionych tu konstrukcji( wszystko na STX, bo mam blisko+patriotyzm+cena).Były na tyle satysfakcjonujące, że 1 zestaw „poszedł” jako fronty do kina ( zamiast Jamo Studio 180) a dwa pozostały znalazły właścicieli wśród znajomych. Projekty te miały być „wprawką” i spełniły swoją rolę w tym względzie. To, że były to aż 3 projekty to czysty przypadek i wymusili to znajomi, którzy chcieli też mieć takie kolumny, więc oddałem je „po kosztach przetworników” tylko po to, aby mieć fundusze na następny projekt bo takie hobby wciąga....a miejsca mało ;-) więc nie jest to działanie komercyjne. Posiadane wzmacniacze SE :5W i 3W( tych słucham a do tego są dwa tranzystory ze starych zamiłowań ) spowodowały chęć znalezienia czegoś o większej skuteczności. Zachwalane m.in.w tym wypadku Sonido mam dość dobrze osłuchane ( SFR 145 i 175 w referencyjnych budach Istvana), są bardzo miłe w odsłuchu, ale ich wykonanie to kolejny klon i nie byłoby frajdy....a poza tym mam w miejscu kolumn skos więc wysokości sandglass'ów i backloaded horn nie wejdą i niestety uważam, że średnica w nich jest krzykliwa i nierówna dla mnie co nie podoba się właścicielom ;-). Poza tym uważam/sądzę, że niskie częstotliwości jakich szukam uzyskam tylko z dużego fi. Tyle tytułem wstępu.
    Do rzeczy : nabyłem drogą kupna Philips AD 12100/M4 i wykonałem obudowy Onken wedle 3 różnych kalkulatorów ( wszystkie w tym względzie były zbieżne z wymiarami + wstępny litraż z WinISD) jedna o pojemności c.a 295 litrów a druga c.a. 320 litrów wytłumione „piramidką” 3 cm jednowarstwowo. Zachowałem przy tym jednolitą szerokość przednich(68cm) ścian więc różnica pojawia się tylko w wysokości pudeł i szerokości otworów BR.I mam niskie takie jakie lubię choć jeszcze nie wiem z których pudeł mi się bardziej podoba ;-) pewnie jeszcze są do dopracowania, ale to jest to. Dwie obudowy są dlatego, że chciałem organoleptycznie porównać wpływ litrażu w takich obudowach na bas, a stolarka do testów to dla mnie „grosze” więc są stricte testowe. Uzupełnieniem jest D.9.500.8.TI + Horn HT 1-195-155
    http://stx.pl/horn-195-155.html
    http://stx.pl/d-9-500-8-ti.html
    Frajdę mam już ponad 6 m-cy przy „zgrywaniu” w/w elementów( różne zwrotnice z kalkulatorów i ich modyfikacje/wariacje, podziały też różne, rozsuwania i zbliżania środków itp.itd) do tego dużo czytania, wchłaniania wiedzy, prób, słuchania... Dlaczego taka droga a nie pomiary i szybciej? Dwa powody: nie mam 5 lat i lubię wiedzieć co od czego zależy fizycznie, mam czas, wyrozumiałą kobietę( nawet chce po każdej modyfikacji wysłuchać swojej muzyki i wydaje subiektywne Swe opinie ) lubię dłubać przy winku i wiele innych pochodnych tej drogi. A najważniejsze, to to, że jakiekolwiek pomiary mogą być niemiarodajne bo: mam skosy,dwupoziomową podłogę, 3 belki dachowe pionowe, 2 poziome dachowe i inne mody nie do ruszenia....a pudła ważą swoje...więc są w lokalu do relaksu a nie w lokalu do pracy. Podpieram się pomiarami itd. znalezionymi w sieci.
    Post spowodowany jest tym,że chyba stanąłem pod ścianą w drodze podziału 2-way jakim będę dalej się bawił. Meritum – w chili obecnej AD 12100 jest praktycznie puszczony pełnym pasmem( samoczynne płynne wyciszenie zakresy) a STX jest na filtrze L-R 12 dB/oct przy punkcie 13 200 Hz ( lekkie modyfikacje wartości RLC). „Ściana” polega na braku praktyki, tzn. ze słuchu wiem i z forów wynika też, że stosowany jest filtr wygładzający w zakresie 1000- 10 000 Hz obniżający SPL i tu pojawia się prośba o poradę/radę/sugestię/nakaz i inne względem wykonania tegoż filtru. Nie mogę lub nie umiem rozpracować tego postu http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewto...9557&start=121 a autor mi nie odpisuje na moje wołanie na stepie ;-) I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE – proszę o pomoc kolegów z doświadczeniem w dalszej budowie i modyfikacji tego projektu co zaowocuje znów użyciem „zrzutki” niezależnie od wyniku bo lubię wspierać dzielenie się wiedzą.......
    Trochę danych:
    AD 12100
    Fs 36Hz
    Re 7,1ohm
    Qes 0,558
    Qms 2,763
    Qts 0,464
    Vas 193,3 ltr
    Mms 31,6 g

calculated Rms 2,59 kg/s

[/url]

Spl 93,8 dB
    STX w linku w treści
    tłumienie L-pad zależnie od potrzeb 3-8 dB.
    Żródło Daphile/ czasem Fonica GS-464 via preamp + Tidal+ Dac Ak 4490 by chinol DIY z lekką modyfikacją kondensatorów.
    Jak ktoś dotarł do końca to już szacunek ;-) a jak pomoże to „dobre zawsze wraca” …...

Mikoski

Wlasnie zatoczyłeś kolejne kolo, od momentu kiedy Ci sie wydawało, ze zrobisz wszystko bez pomiarow, na ucho. Rada? Z tego co piszesz to lubisz sie uczyć, wiec startuj z nauka teorii pomiarow oraz buduj system pomiarowy. Twoje obawy o pomoc pomiarow wynikają z niewiedzy. Chcesz zrobić krok do przodu, to nie masz innego wyjścia.
    Last edited by Pogromca mitow; 24.02.2017, 23:03.

Skomentuj

Takiej porady byłem praktycznie pewny, ale łudziłem się, że może mogę coś jeszcze wydłubać "na ucho" ;-)
      Pomiary są bardzo rozbudowane w teorii i to mnie właśnie trochę odciąga od działań. Moja ocena bierze się z postów jakie czytałem na temat pomiarów, budowy jig'a, zastosowanych kart, różnych wersji i modyfikacji tychże.Mam zamiennik wkładki Panasonica WM 61a http://loudspeakershop.eu/wkladka-mi...1a-p-2313.html i mikrofon Yamahy do YPAO ( gdzieś wyczytałem, że tez można go użyć? a na pewno do pomiarów modów do BruteFIR) do tego jakiegoś SB Audigy na PCI i SB X-Fi Pro http://pl.creative.com/p/sound-blast...rround-5-1-pro czy mógłbym dostać gotową opcję jaki jig zbudować o ile będzie mi potrzebny ( mile widziana prosta wersja ), najbliżej mi do tego http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php . Prosty pomiar "on Axis" i Nearfield mogę wykonać tylko z przedwzmacniaczem mikrofonowym ( chyba, że jest zawarty w kartach SB ). Czy dobrze kombinuję? Jest jakaś marszruta działań zaczynając od zera?Jeśli tak proszę o pomoc w jej realizacji....

Skomentuj

Co ważniejsze jeżeli wiesz, że te kolumny będą grały w takim ułożeniu, to co przeszkadza w pomierzeniu ich w miejscu odsluchowym. Wtedy nawet mógłbyś w jakimś stopniu skompensować charakterystykę pomieszczenia.
        Budowę JIGa masz opisaną w artykułach na stronie głównej diyaudio.pl, do mikrofonu będziesz potrzebował przedwzmacniacza.
        Last edited by scythe1123; 25.02.2017, 10:21.

Skomentuj

Pomiary będę robił( jak się uda) w docelowym pomieszczeniu- sześcian 300 litrów i c.a. 30 kg płyty ciężko nosić zwłaszcza po schodach :)
          W mieście w którym mieszkam mam ograniczony dostęp do elementów(a w sobotę to już masakra) a chciałbym przez weekend coś "porobić".
          Z braku dostępu do przedwzmacniacza wystarczy coś takiego ?
          [/url]
          Rozumiem, że coś tam już uzyskam?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pytanie o Jig'a z tego tematu http://diyaudio.pl/content.php/12 , jest modyfikacja tutaj http://diyaudio.pl/content.php/98-Po...ydatnych-porad i to pewnie wykonam, niestety ograniczony dostęp do rezystorów ( podane tolerancje i moce dostane dopiero w wawie po powrocie z wyjazdu), więc czy mogę na szybko/testowo zastąpić je innymi ( bardzo zbliżonymi) wartościami czy nie warto wkładać czasu, pracy i poczekać na docelowe?

Skomentuj

Nie musisz budować tego jiga. Poczytaj o programie REW, jest do niego masa tutoriali. Można w nim mierzyć impedancje za pomocą rezystora oraz pasmo częstotliwości, również bramkowane. Pomiary można eksportować do kilku darmowych programów symulujących zwrotnice.
            Ten schemat zasilania będzie działać.

Skomentuj

W ARTA też starcza rezystor.

Skomentuj

Najprościej kup od Irka unijiga. I zapomnij o jigach itp. Jeśli nie masz ochoty się dłubać i rozkminiac tematu sprzętu do pomiarów to będzie to najmniej problemotworcza droga.

Skomentuj

Pewnie skusiłbym się na unijig'a od Irka bo oprócz AD 12100 mam jeszcze dwie pary starych papierzaków do zabudowy, i zakup unijig'a będzie wersją awaryjną. Mam ochotę podłubać zwłaszcza, że po wizycie w piwnicy okazało się wczoraj, że mam praktycznie wszystko co potrzebuję- tylko rezystorów "właściwych" mi brak, więc dokupię i poskładam- może wyjdzie coś. Sądziłem, że REW jest stricte do pomiarów w adaptacji akustycznej pomieszczeń i z niego można importować ustawienia do BruteFIR w Daphile, ale teraz wypróbuję też ten soft.Arta na razie nie będę ruszał- dwa softwar'y do nauki wystarczą na razie,ale dzięki za informację. Niestety mam wyjazd na 1,5 tygodnia a kwestia właściwego podziału AD trochę męczy, czy słuch dobrze podpowiedział podział po wielu zmianach i odsłuchach różnych podziałów.Pytanie przed pomiarami- na jakim froncie lepiej zacząć pomiar bo mam dwa rodzaje:
                  1.główny jako część obudowy ma wymiar szer 680 mm x wys 880 mm + BR po bokach szer 50 mm cofnięte o 18 mm i na nim jest "nałożony" AD
                  2.lub zastosowane "podkładki" pod głośnik 350 mmx 350 mm MDF z perfekcyjnymi frezami licującymi głośnik z "podkładką" i to jest mocowane do frontu nr.1 co powoduję, że de facto front ma wymiar 350x350mm bo reszta jest cofnięta o 19 mm. Z tego co czytałem to wymiar frontu ma wpływ, ale niestety nie ma jasno napisane jaki jest lepszy " na starcie".

P.S.
                  Jak cholibka ustawić, aby mnie nie wywalało z forum zanim skończę pisać post- parę minut i już mnie wyrzuca co wymusza ponowne logowanie i utratę tego co napisałem- irytujące. Rozumiem po jakiś czasie nieaktywności ale jak piszę tekst?

Skomentuj

Kazdy program do pomiaru impedancji dziala podobnie. Potrzebuje tylko rezystora referencyjnego, np 100ohm jesli wykorzystujemy gniazdo wyjsciowe sluchawek na karcie. Tak samo dziala Arta Limp, REW, Praxis, Lspcad i tak dalej...

Skomentuj

Jig zrobiony, reszta potrzebnych "gratków" też już jest, więc po przestudiowaniu poradników Yoshiego pierwsze wykresy testowe już za mną, zrobione dla testów bez jakiegokolwiek przygotowania pokoju,kabelki połączeniowe wygrzebane i poskręcane na szybko itp.
                      Swoją drogą YOSHI i Q powinni za swoją pracę włożoną w poradniki z budowy jig'a i podstaw SW dostać jakiś medal albo "cóś takiego honorowego tyż" . A to, że Jig mierzy cewki to już całkiem ......ale to się dowiedziałem w trakcie ;-)
                      Prosiłbym teraz o jakieś praktyczne rady, porady, podpowiedzi i inne cenne wskazówki upraszczające początki pomiarów i zapewniające możliwie wiarygodne wykresy. Głośniki są w obudowach ( dwie różne pojemności do wyboru), w miejscu docelowym,itp.
                      Niestety nie mam więcej dziś możliwości z braku czasu - SPIRIT od DM dziś o 00.05 wystartował i jest już na Tidal więc trzeba posłuchać.

Last edited by Mikoski; 17.03.2017, 00:44.

Skomentuj

Miałem kiedyś te głośniki w kolumnach estradowych Dynacord DLB 060 4 szt. i po zabawie w różnej wielkości obudowach i łączeniu z różnymi głośnikami wysokotonowymi dałem sobie spokój, bo basu z nich jak na lekarstwo, rozdzielczość na średnicy słaba , dość skomplikowane zwrotki bo drą się na wyższej średnicy, specyficzna barwa dźwięku itd.
                        Znalazłem jakieś pozostałości po zabawie, może się przyda:

Skomentuj

Dzięki KAPRINT za notatki - już je gdzieś widziałem(chyba elektroda) i mam zanotowaną pojemność 320L jako "lepszą" do nich stąd dalej powstał pomysł z Onken'em.
                          Zgodzę się, że na wyższej średnicy są nierówne i chciałbym spróbować to jakoś wyrównać. Co do basu mam trochę inne zdanie i w obudowach typu Onken 295L i 320 L jakich grają teraz moim zdaniem jest go dość sporo już od bardzo cichej muzyki,jest bardziej mięsisty, niższy i łagodny niż w "pukających " Sonido, ale nie mając dużego doświadczenie nie będę się upierał.Porównuję do Sonido bo mam je dobrze osłuchane. Dlatego zbudowałem Jig'a bo chciałbym ten dół pomierzyć i wyrównać to darcie na średnicy, itd. Brzmią inaczej to fakt, nie tak sterylnie jak Sonido ( notabene one też mają według mnie wysuniętą średnicę i to mocniej niż AD12100) ale za to szerokość sceny/stereofonii jest ewidentnie większa w AD.Podobają mi się bardziej niż Sonido, może mam już ze słuchem coś nie tak ;-), a pomiary i zabawa z nimi ma potwierdzić lub zaprzeczyć moim odczuciom.
                          Mam problem z pomiarem impedancji- niby wszystko wykonuję według zaleceń (podłączenie pod B3 i B4, IMPED meas ), ale wykresy dostają bardzo poszarpane, nierówne i dziwne- jakieś sugestie?
                          Last edited by Mikoski; 19.03.2017, 19:46.

Skomentuj

Robiłem taki błąd, że, aż głupio się przyznać z pomiarem impedancji.:biggrin:
                            Teraz jak nie robię wychodzi mi m/w coś takiego- proszę o Waszą interpretację, sugestie i inne, itd

Oprócz tego, że za bardzo wygładziłem.

Za duża obudowa lub za dużo wytłumienia.....

A po pozostawieniu wytłumienia tylko na tylnej ściance dostaję coś takiego .

Skomentuj

Witam, oczekiwałem, że dostanę dawkę "wrzutek" zapewne słusznych typu: sprawdź Jig, kartę, za duże buda, coś nie tak, zrób inaczej, zrób tak i tak ...itd. Ale żeby cisza?Brak informacji zwrotnej spowodował, że jeszcze raz wszystko sprawdziłem pod kątem poprawności montażu i powtarzalności wykresów( te zamieszczone jak pisałem były pierwsze, na szybko i bardziej testowo dla wprawki i oceny, ale były często rozbieżne przy powtórzeniach) i musiałem się przeprosić ze starym laptopem z XP'kiem. Teraz wykresy są powtarzalne, mniej poszarpane i z całą pewnością instalacja jest poprawna, może ew. karta audio bo teraz jest na integrze a mam jeszcze SB X-Fi 5.1 Pro itd na USB- choć ponoć nie lubi się z SW.Zaczynam dopiero i poza wchłanianiem teorii potrzebna też mi ocena ćwiczeń praktycznych przy okazji budowy pudełek dla AD 12100. Pomożecie? Jak mawiali dawniej.....:)
                              Last edited by Mikoski; 23.03.2017, 17:31.

Skomentuj

Proszę o poradę i Wasze zdanie o pomiarach poniżej.Są według mnie wiarygodne po opisanych powyżej zmianach.Są powtarzalna do bólu, jesli już "smooth'one" to tylko 1/6 Octawy
                                Pomiary wykonane dla 5 wielkości obudów, praktycznie niewytłumione. Chciałbym wiedzieć w którą obudowę "wejść". Aktualnie słucham na wersji 270 L i chyba na czymś takim mi zależy- ale jeśli według Was "dół" można lepiej wykonać to piszcie, nie mam praktyki a ta tu już jest potrzebna bardzo.
                                Opis dla wykresów:
                                ad12100 to głośnik dalej mniej ważne i istotne 150/270/290/310/330 to wielkość netto wraz z b-r jeśli można to tak określić bo obudowy są typu Onken więc policzone razem ze szczelinami.
                                330 L

310 L

290 L

270 L

250 L
                                Last edited by Mikoski; 25.03.2017, 21:14.

Skomentuj

Właściwy wykres dla 310 L
                                  Last edited by Mikoski; 26.03.2017, 11:56.

Skomentuj

Rozumiem, że nie ma nic do powiedzenia? Pytanie tylko czy "zawodnik" za słaby, czy "murawa za śliska" ? Niby forum "od porad" dla początkujących, gdzie "Niniejszym zapraszamy do zapoznania się z publikacjami naszego serwisu oraz na forum dyskusyjne, gdzie będziesz mógł uzupełniać swoją wiedzę, konsultować własne pomysły z doświadczonymi pasjonatami samodzielnej budowy nagłośnienia...." . Jak mawia mój TATA " teorię to ja znam ..." więc pytanie było o poradę z którą obudową lepiej pracować dalej, co może robię nie tak, co można/powinno się poprawić, bo "teorię to ja znam " m/w, A może to coś innego wedle teorii wszelkich spiskowych.......może projekt zbyt "tani"...... Bo jak stolarze się pytają jak "sklecić" obudowę i jakie ma właściwości wytrzymałościowo/ciśnieniowe + jaki lakier/fornir ( ile warstw utwardzacza/jakiego jak utwardzany i jak spoić forniry na te ciśnienia) na to położyć to im prosto tłumaczę co ma wytrzymać ta "skrzynka" i jest "git".Oni też "teorię to znają" ale dla MEBLI ;-). Wiem i jestem pewien i może "pomogę"to się dzielę..............Jeżeli Admin uzna to za wypowiedź zbyt pochopną lub niegodną odpowiedzi kogokolwiek proszę o usunięcie konta ale pozostawienie wątku ......... a tak bym miał o czym mówić "w klubie..... "

Skomentuj

Czy probowales zmierzyć parametry T-S swoich glosnikow?

Skomentuj

Na razie podpieram się parametrami katalogowymi, tym co podesłał KAPRINT i już wcześniej widziałem, korespondencją z DIY Holenderskiego i Niemieckiego ale ta bariera niezbyt przychylnego języka ........ niemniej TS jest bardzo zbliżone wszędzie. Bez TS skleciłem parę obudów bo to dla mnie było łatwiejsze, ale jak wspomniałeś zatoczyłem koło i teraz dla wyjścia z pata jednak powstał JiG i walka z "systemami do SW powyżej XP/W7". Zakładając, że Jig jest OK, zrobiłem powtarzalne pomiary( najprostsze impedancji) w różnych konfiguracjach ( po tych pierwszych pochopnych ) i oczekiwałem komentarza tychże. Teraz się uczę pomiarów, zmian filtra wygładzającego RLC(wg.pomiarów mych, choć nie wiem czy właściwe, bo nie wiem czy impedancja jest wiarygodna, bo nie mam opinii) Spl, na odsłuch bez STX'a ale wszystko organoleptycznie bo nie wiem czy jakiekolwiek pomiary są miarodajne i rzetelne bez praktyki.Wykresy impedancji jak rozumiem dają rozeznanie w doborze obudowy i jakości dołu, ale tu potrzebna jest praktyka, której nie mam.Obudowa Onken jest dość nietypowa z tego co wiem( jak mierzyć Port Respons bo jest ich 6 lub 8 ) .Mimo, że w budzie 270L druga górka ma podstawę 50Hz nie wiem czy w Waszej opinii jest duża czy mała ..... czytanie pomiarów to sprawa praktyczna a nie teoretyczna jest chyba.Jaki praktyczny wpływ będzie miało lekkie wytłumieni( bo wytłumienie mocne wiem,że już jest beee tutaj) i gdzie je zastosować.Pomiary mają być "drogowskazem" a nie "alfą i omegą" bo nie tylko wykresy "grają". Banalna zmiana EL 84 na 6P14P miesza w odsłuchu ( chyba zrobię zwrotnicę w oddzielnej obudowie ze zmiennymi charakterystykami)u mnie, więc chcę mieć jakiś punkt podparcie w dalszej drodze. A dół robi mięso, wypełnienie i przestrzeń, na górę i uzupełnienia przyjdzie czas jak podstawa będzie solidna. Tak więc podsumowując troszkę drepczę w miejscu bez pomocy od strony praktycznej.........a tak na boku RLC z 0,48mH/5uF i 27Ohm właśnie pokonało wszystko co od tej pory zrobiłem- ale czy pomiary to potwierdzą ????????? ach ten brak praktyki. Mam czas, miejsce na szafy,sporo cewek i drutu 0,8mm i 1.2mm i trochę podstaw+słuch........
                                        Wracając do pytania - pomiary TS wykonać ściśle według poradnika? Coś konkretnego pomierzyć,według jakich wytycznych?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X