Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przenośny głośmik + power bank

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenośny głośmik + power bank

Witajcie.
    Jestem w trakcie budowy przenośnego głośnika Bluetooth z funkcją power bank-u.
    Materiał użyty do budowy to sklejka 9mm, wycięta w lerła merlen. Teraz to sobie liczą 1 zł za każdą formatke :P
    Przetwornikami są 2 głośniki firmy genius, 3W 4ohm małe 75mm GDS-y.
    Wzmacniacz to głównie chińska elektronika z aliexpress. Wzmacniacz 2x3W RMS - 5V, według noty katalogowej tyle osiąga przy THD 10%.
    W przyszłości prawdopodobnie będzie zmiana na 2 wzmacniacze mono, 5W, 5V.
    Prąd dostarcza nam pakiet ogniw, które zostały wyjęte z jakiejś baterii od laptopa - na olx ktoś dawał za darmo. Napięcie wyjściowe to 3V - 4.2V w zależności od stopnia naładowania.
    Napięcie trochę za małe to zasilania więc konieczne jest użycie przetwornicy step up > jedna do wzmacniacza, druga to jako wyjście to power bank-u.
    Do tego ładowarka ogniw - również od sąsiadów z chin która rozłącza wszystko przy napięciu poniżej 3V.
    Do komunikacji BT użyty zostanie adapter AUX > BT taki samochodowy. Tutaj niespodzianka, być może będzie opcja prowadzenia rozmów, ponieważ moduł ma wbudowany mikrofon > kupiony wiadomo gdzie .
    Kilka zdjęć > dzisiaj działamy dalej ! :)
    Miłego dnia życzę :)

1. Bateria od laptopa.

2. Wstępny test ładowania

3. Test głośnika

4. Moduł Bluetooth

5. Klejenie - ścisk do spawania zawsze spoko

6. Otwór pod micro USB do ładowania pakietu, niestety nie będzie od na dole - później opiszę dlaczego :)

7. Będzie on w ten sposób

8. Wycinanie otworów pod głośniki

Tu zaczynają się schody. Masakra jakaś. Albo nie umiem ich wycinać otwornicą albo otwornice to jakieś badziewie które kupiłem. Może na wiertarce stołowej byłoby lepiej.

9. O mały włos od tragedii. Jak to zobaczyłem to miałem tymi formatkami rozpalić w piecu, ale się nie poddaje i próbuję !

10. Mikstura z wiórów i wikolu tworzy bardzo twardą spoinę - uwaga ciężko jest ją później zetrzeć papierem ściernym więc nie dawać po wierzchu.

11. Na szczęście jest coś takiego jak szpachlówka do drewna - więc jedziemy, szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla, murarz tynkarz, akrobata.

Na koniec dodam że formatki za szpachlą schną - tak nie jedna, w drugiej źle zrobiłem otwór usb to power bank-u dlatego proszę Was - myślcie 10 razy zanim coś zrobicie, a gdy już macie zrobić otwór odłóżcie wiertarkę i pomyślcie jeszcze raz :) Dzisiaj kleimy spód - szpachla
    Last edited by mati_323; 10.04.2017, 13:13.

Po sklejeniu:

Szpachlowanie łączeń i nierówności:

Próby zalepienia źle zrobionego otworu pod usb:

Jutro test pakietu - został zespawany i układu wzmacniacza, modułu bluetooth i głośników.
    Czeka mnie jeszcze wylutowanie USB ze starej płyty głównej - będzie to podwójne gniazdo wydajność powinna być ok. 2A na jednym gnieździe.
    Last edited by mati_323; 11.04.2017, 20:51.

Skomentuj

Po wstępnych testach jest fajnie, głośno, jednak przez moduł bluetooth są ogromne szumy. Zasilany jest bezpośrednio za pakietu.
      Przy podłączeniu bezpośrednio z kabla nie ma szumów. Zasilanie to też nie przyczyna - dałem kond 1000uF to samo, 2200 uF to samo, może inny kabel sygnaowy

Skomentuj

Z mojego doświadczenia wynika, że żeby moduł bluetooth nie szumiał musisz wydać na niego trochę kasy. Osobiście testowałem CSR8635, CSR8645, KRC-86B. Oba moduły CSR są dość dobre, zwłaszcza 8645. Szum jest słyszalny jedynie w cichym pomieszczeniu z uchem przy głośniku. KRC-86B ma dobre opinie w internecie, ale mój egzemplarz był tragiczny. Szum był tak głośny, że było go słychać nawet podczas słuchania muzyki. Dobrym rozwiązaniem może być gotowy moduł CSR8645 ze wzmacniaczem 2x5W. Jego koszt to jakieś 7-8$ na ebay z darmową wysyłką. W moim przenośnym głośniku sprawdzał się świetnie. Jeśli chcesz ratować ten moduł, to możesz owinąć go izolatorem, żeby nic nie zewrzeć, a później folią aluminiową odsłaniając jedynie antenę, lub przylutować ją na zewnątrz. Koniecznie używaj też przewodów ekranowanych tam, gdzie prowadzisz sygnał audio.

Skomentuj

Mówisz o czymś takim ?
          http://tiny.pl/g52f2 wygląda fajnie - nawet przetwornicy bym nie musiał używać
          Tam jest antena jako ścieżka... mówisz żeby do tego przylutować kabelek ?
          Spróbuję z tą folią aluminiową i dam znać. Kable mam ekranowane - na 200% dobre bo robiłem kable do amplitunera.

Skomentuj

Tak, mam na myśli ten moduł. Nie podoba mi się za to ta oferta, bo w tytule mają wersję ze wzmacniaczem, a w opisie zdjęcie podłączenia płytki bez niego, z samym wyprowadzeniem sygnału audio. Antenę można przerobić w taki sposób: http://www.instructables.com/id/Incr...B-Bluetooth-d/ może w tym projekcie nie jest to zrobione zbyt profesjonalne, ale zasada jest właśnie taka. Ważne jest ustalenie odpowiedniej długości anteny.

Skomentuj

Folia aluminiowa nie pomogła niestety - owinąłem najpierw izolacją później folią tak aby nie zakryć anteny. Podłączyłem szumy nadal. Owinąłem wszystko grubą warstwą folii niestety, bez zmian.
              Popatrzę jeszcze na inne oferty, a tymczasowo będziemy dawać sygnał po kablu. Szkoda bo podoba mi się ten moduł - mówiłby kiedy bateria jest słaba, ma też wbudowany mikrofon.

Skomentuj

Okej. Z części elektronicznej zostaje kabel jack. Może to i nawet dobrze.
                Dzisiaj znowu monotonne zdjęcia szpachli :) Przód wymagał głębokiego szlifu po zrobieniu wzmocnienia. Brzydko to wyglądało.
                Zastanawiam się nad wykończeniem. Pytanie dla Was czy dobrym rozwiązaniem będzie lakiero bejca. Kilka warstw poprzedzonych szlifem. Mam też olej niestety tylko bezbarwny. Myślałem też o bardzo dziwnym sposobie, a mianowicie hydrografika. Fornir odpada, okleina sztuczna jakoś mi się nie widzi, bo chciałbym zostać z naturalnym drewnem.

Skomentuj

Po szlifie tak to wygląda:

Po szlifowaniu przetarłem wilgotną szmatką - podniosły się włoski, więc znowu szlif. Szlifuje papierem p240 na gąbce.
                  Dzisiaj ostatnie już poprawki szpachlówką i jutro będzie szlif drewna tak samo jak dzisiaj - z przetarciem na mokro, tylko jutro wyciągnę odkurzacz do odpylania.
                  Wykończeniem będzie do lakierobejca teak.

Skomentuj

Pierwsza wersja głośnika skończona wygląda to tak:
                    1. Środek

2. Środek z wygłuszeniem:

Co do materiału wygłuszenia :
                    Mam trochę tego, mam pytanie czy nada się to na przykład do wygłuszanie subwoofera ? Mam tego cały worek - z kurtki zimowej

3. Głośnik złożony :

4. Co do poprawienia jeszcze ?
                    - na sam początek tylna klapka - heh będę próbować robić mocowanie na magnes i wyszlifuje jakiś rowek na kabel
                    - potencjometr do regulacji głośności
                    - zrobienie włącznika na wierzchu obudowy - to samo z włącznikiem
                    - poprawienie portu USB - krzywo jest, prawdopodobnie będą dwa niedługo
                    - zrobienie jakiegoś oświetlenia LED - sygnalizacja włączenia itp.
                    - muszę wykombinować wskaźnik rozładowania baterii - nie mam pojęcia
                    - ostry szlif całości i nałożenie kolejnej cienkiej warstwy

5. Pytania do Was:
                    - jak z tym wykończeniem ? może być ? Może po szlifie będzie lepiej wyglądać, czy kupować okleinę od razu ?
                    - czy potencjometr na wierzchu nie będzie psuć efektu ?
                    Last edited by mati_323; 25.04.2017, 21:34.

Skomentuj

Cześć.
                      Po testowaniu głośnika mam takie wyniki :
                      - 10 godzin przy 90% głośności na telefonie
                      - przy napięciu pakietów 3.52V wzmacniacz zaczyna przerywać powyżej 50% głośności, albo za małe napięcie wejściowe dla przetwornicy albo zabezpieczanie ładowarki przed zbyt dużym poborze prądu w zależności od napięcia.
                      Sprawdza się idealnie przy graniu na podwórku lub przy pracy. Dla super !
                      To jeszcze koniec :) Dalsze prace po maturach, czyli od początku czerwca :)

Skomentuj

Fajny głośnik, też zrobiłem coś podobnego tyle że w skrzynce amunicyjnej . Wewnątrz skrzynki znajduje się druga wykonana z mdfu, wzmacniacz to tpa3116D2 , układ bluetooth to płytka KRC-86B (Aliexpress) , głośniki 4" samsung HT, membrany pasywne 4" (Ebay) pakiet lipo ok 4,5 ah , 16,8v(napięcie gdy naładowany do pełna) zbudowany z ogniw 18650 z płytką bms z balancerem , do tego voltomierz i podwójna ładowarka usb. W pomieszczeniach nawet na sporej hali sprawdza się świetnie , na świeżym powietrzu daje radę aczkolwiek dupy nie urywa , ciągle liczę że niedługo pojawią sie gotowe wzmacniacze oparte o Tpa3250 w jakiejś przystępnej cenie ,ponieważ nie podoba mi się brzmienie obecnego wzmacniacza.

Skomentuj

Nie pojawiają się zdjęcia :/

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                            proszę wrzucać zdjęcia na nasz serwer

Skomentuj

Drogi jest ten moduł BT, najniżej 7$, ja na swój wydałem max 50 zł gdzie najdrożej wyszła obudowa i bejca :)

Skomentuj

Ciekawe u mnie wyświetlają się normalnie dla tego sądziłem że inni również je widzą. Mam nadzieje że teraz zadziałają.

Co do modułu bluetooth to kupowałem z tego linku https://www.aliexpress.com/item/1pcs...608.0.0.KPovYm. Gra to całkiem sprawnie nie wydaje żadnych dźwięków i nie przełącza się na zestaw słuchawkowy jak zadzwoni tel , dla mnie plus. Jest również możliwość poprawnego podłączania zewnętrznej anteny.

Czekam na przesyłkę z tymi modułami https://www.aliexpress.com/item/Blue...608.0.0.ohwKdA , CSR8645 ma obsługę APTX kodeku pozwalającego uzyskać lepszy dźwięk , plus płytka posiada wzmacniacz słuchawkowy.

Skomentuj

Czekam w takim razie jak to Ciebie przyjedzie :P i dasz znać jak to działa, jeśli to ma 2x5W to nieźle :P i nie trzeba przetwornicy tylko bezpośrednio z akumulatorków :P
                                  Membrany bierne coś dają ? Jak długo to gra u Ciebie ?
                                  Last edited by mati_323; 26.05.2017, 21:54.

Skomentuj

OK, dam znać co i jak jak dostanę.

Bateria wystarcza na ok 24h ciągłej pracy przy ok 70% mocy ( jest głośno ale nie męcząco), więcej w małych pomieszczeniach to stanowczo za głośno.

Dla uzyskania lepszego basu można zastosować port bass-reflex lub właśnie membrany pasywne. Zbudowałem dwa podobne głośniki przed tym ,oba posiadały porty basss-reflex i moim skromnym zdaniem głośnik z membranami ma bardziej punktowy i dynamiczny bass , dodatkowo syf nie pcha się do środka głośnika ponieważ jest szczelny.

Skomentuj

Doszły moduły bluetooth i niestety te są o dupę potłuc nie ma co na to czasu tracić https://www.aliexpress.com/item/Blue...608.0.0.ohwKdA.

Niezmiennie polecam te https://www.aliexpress.com/item/Free...608.0.0.GYEveR Sprzedawca też spoko bardzo szybko wysłał.

Natomiast CSRA64215 zdecydowanie dominuje , absolutnie bezproblemowe działanie i zauważalnie lepsza jakości dźwięku w stosunku do Krc86b z modułem csr8630. https://www.aliexpress.com/item/BTA-...608.0.0.GYEveR

Skomentuj

Czaruję...
                                      X