Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny pod wzmacniacz lampowy RFT DDR Elektroakustik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny pod wzmacniacz lampowy RFT DDR Elektroakustik

Witam serdecznie, przedstawiam prosty projekt kolumn o wysokiej skuteczności pod wzmacniacz lampowy o porywającej mocy rzędu 2x10W.
    Użyte przetworniki to:
    -RFT L3702 8hm 40cm 50W 99dB
    -Tonsil GDWT 9/80/5F 101dB 8ohm
    -Zwrotnica to na razie zwykły kondensator 4.7uF
    Obudowa o pojemności 190 litrów netto, wygłuszona wewnątrz gąbką tapicerską 2cm. Strojenie w okolicach 35Hz z regulacją do 45Hz (zmiana długości portu bassreflex)
    Podświetlenie kolumn, nie jest ich elementem,to podstawki pod kolumny.
    Opis dokładniejszy później. Pozdrawiam.

Kolumny New Retro Wave :cool:
    Kozacki wygląd ale tubkę mogłeś lepszą upolować...

Co to u za wehikuł u Ciebie w garażu stoi?!

Skomentuj

Maja swoj wdzięk.

Skomentuj

Mnie ciekawi jak to zagra ze zwrotnicą... Bo może być bardzo ciekawie.

Skomentuj

Hey, Witam. Dziękuje za zainteresowanie projektem i stojącym wehikułem :) Owy pojazd to moja druga pasja po elektronice. Replika Lamborghini Countach, ale z tych prawdziwych replik a nie cudów na allegro.
          Wracając do samych kolumn i użytych głośników wysokotonowych. Wiem,że owe GDWT 9/80/5F nie są jakimiś przetwornikami górnych lotów, ale na prawdę przy tak dużej wymaganej skuteczności, ładnie przenoszą pasmo do 20kHz, moje ucho wychwytuje max 19kHz i różnice w natężeniu owej częstotliwości, ale może dziwnie to zabrzmi, muszę dbać o uszy :) Budowa kolumny i miejsce na w/w głośniki pozwala na adopcje dobrowolnych przetworników i ich systemu montażu. Jakie byście polecili? w cenie do 150zł /sztukę ?
          Prostym systemem pomiarowym zmierzyłem pasmo przenoszenia przy -3dB RFT L3702 i wychodzi od około 50Hz do 4200kHz bez jakiś szarpań w charakterystyce. Przy większym tolerancyjnym spadku, jest dużo lepiej zwłaszcza dla niższych rejestrów. Przetwarzanie głośnika słyszalne jest już od około 35Hz co na prawdę nawet czuć,podczas odtwarzania dobrze nagranego utworu . Z kolei porównując jeden głośnik w stanie fabrycznym to jego dolna słyszalna częstotliwość kończy się w okolicach 50Hz ,ale gra dużo wyżej, do okolic 6kHz i trochę głośniej. Moje zastosowane szerokopasmówki są już trochę wyeksploatowane,ale na korzyść, zawieszenie bardziej podatne, przez co i sama Fs jest niższa.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Mario_Gdynia Zobacz posta
            Lamborghini Countach
            Wiedziałem, że Retro Wave :cool:

Za 150/szt masz nowego bms4524, którego możesz puścić poniżej 2 kHz. U mnie z tubą ME20 grał bez problemów od 1.5 kHz.

Skomentuj

Co do głośnika wysokotonowego, wiem że u mnie podział pasma następuje przy bardzo "czułym " dla ucha zakresie, ale nie chciałbym stosować cięcia częstotliwości jak w zalecanym przez Matadora zakresie, gdyż musiałbym zastosować już typową zwrotnicę na RFT L3702, a chciałem uniknąć problemów fazowych i tłumienia skuteczności samego głośnika.

Skomentuj

Na internecie są parametry tego rft. Zgaduje że ktoś go pomierzył :) . Measurement results:
                RFT L3702 .... Nr1 ....... Nr2
                Fs ............... 59.5 ...... 61.0
                Rо ........ ....... 6.2 ........ 6.4
                Qms ............ 15.91 ..... 16.24
                Qts ............ .0.506 ..... 0.643
                Qes ............. 0.523 ..... 0.669
                Vas ............. 100 ...... ..97
                SPL ............. 97.5 ....... 96.7

Wydają się być w miarę wiarygodne...do b-r on się raczej nie nadaje .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Też bardzo lubię firmę rft i jej głośniki, ale jakoś do te większe z vermon mi nie podchodzą . Ogólnie głośniki rft i obudowa b-r to ciężki temat . Mają raczej wysoki qts i obudowa b-r im nie służy bo mają spore podbicie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja w ogóle nie lubię tub a szczególnie tonsilowskich. Nie wolał byś jakiś kopułek tam wstawić?

Skomentuj

Tak, znane są mi te parametry, jak i po wymianie zawieszenia na bardziej podatne Kopułki owszem, ale o tak wysokiej skuteczności jak min.97dB. Co do podbić to się zgadza, lecz trochę inaczej pracuje powietrze w standardowym bassreflexie, a tunelu o powierzchni jak w konstrukcjach Onken. Słuchałem tych głośników w wielu kombinacjach, nawet w lini transmisyjnej ,tam zejście i kontrola była super, lecz niestety z charakterystyki robiła się choinka powyżej 200Hz i zaniechałem dalszych eksperymentów. Walczyłem z wytłumieniem itp,lecz różnica nie wielka. Tutaj wyciśnięte jest max z tego głośnika.

Skomentuj

No dobra skoro mówisz że nie ma podbić to jedna sprawa z głowy. Co do kopułek o tak wysokiej skuteczności. Widziałem kopułki z tubą tzw. waveguide. Może coś takiego by zdało egzamin. Podbija to zakres od 2-8kHz. Niestety zakres od 10kHz w górę jest osłabiony. Coś takeigo jak tutaj. http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

Skomentuj

Znane rozwiązanie chociażby z rodzimych ZG40C, dokładka do GDWK 9/40. Ale właśnie zależy mi na skuteczności aż do 20kHz. Gdy będę się bawił dalej w modyfikacje w/w kolumn, pomierze je i spróbuje zastosować typową już zwrotnicę, wówczas skuteczność RFT spadnie, może wówczas poeksperymentuje ze zwykłymi kopułkami.
                      Last edited by Mario_Gdynia; 27.07.2017, 13:27.

Skomentuj

Czaruję...
                      X