Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowa konstrukcja 3way na woofweach 2x18cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różnice 0.1 albo 0.2 ohma? Wiesz że to jest często na granicy błędu pomiarowego? Mam lepsze rzeczy do roboty...serio . Dodatkowo jak dochodzi Ci jeszcze tolerancja rezystora...Dla przykładu użyjesz rezystora 10ohm który ma tolerancję 10 albo i 5% nawet. To nadal 0.5ohma czyli zdecydowanie więcej niż próg który słyszysz...Coś mi tu nie pasuje.
    Last edited by Oskar29; 18.07.2018, 21:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Mam podobne problemy z doborem rezystora ... 8.2 czy 9.1, wydaje się że trzeba z którąś wartością pogodzić się i uznać że granie ma właśnie taki a nie inny charakter.
      Bo nie ma czegoś takiego jak "ostateczna wersja zwrotnicy". Takie coś w przyrodzie nie występuję :biggrin:
      Jest tylko suma kompromisów, które jesteśmy w stanie zaakceptować.
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Różnice 0.1 albo 0.2 ohma?
        Różnicę około 1 ohma słychać, a "nieistniejący" rezystor dałem dla przykładu, więc nie musi być akurat 0,1 czy 0,2 ohma.
        Między 5,6 a 6,2 jest 0,6 ohma różnicy i to naprawdę słychać.
        Jeśli ktoś jest dobrze osłuchany, jednocześnie trafi na częstotliwość która go denerwuje, to 0,6 ohma naprawdę robi różnicę w dłuższym odsłuchu.
        Jeśli ta wartość robi różnicę, czyli przy 6,2 mamy zbyt mało góry a przy 5,6 zbyt dużo, to ten pośrodku był by idealny... tyle że go nie ma.

Spoko, ktoś nie wierzy, nie słyszy, OK... ale fakt jest taki że przy Hipisach ponad miesiąc nie mogłem się zdecydować czy dać 3,6 (bo mi się podobało) czy 3,0 ohma. Na koniec po konsultacji ze znajomym dałem 3,0, bo jest mniej osłuchany i jemu różnicy to nie zrobi, a nawet lepiej gdy będzie miał więcej góry.

Skomentuj

Zawsze można równolegle połączyć dwa albo więcej rezystorów i wyjdzie Ci ta wartość jaką chcesz albo bardzo blisko. Tylko że to znowu teoria bo przy tak małych zmianach to tolerancja rezystorów też gra dużą rolę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Zgadzam się Marian z Tobą w 100%. Te ostatnie 0,5 ohma słychać przy dłuższych odsłuchach.
            Ostatecznie jest potrzebny "test łosia", czyli kogoś z boku, który nie zna pojęć "równowaga tonalna", "jasne/ciemne granie" itd.
            Dla niego gra albo nie gra.
            Ja mam tak z żoną. Ja się wczuwam, kombinuję. A ona na koniec mówi "nie gra". Ja się pytam dlaczego, a ona mówi "nie wiem, ale nie gra" :flapper:
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Różnicę około 1 ohma słychać, a "nieistniejący" rezystor dałem dla przykładu, więc nie musi być akurat 0,1 czy 0,2 ohma.
              Jeśli ktoś jest dobrze osłuchany, jednocześnie trafi na częstotliwość która go denerwuje, to 0,6 ohma naprawdę robi różnicę w dłuższym odsłuchu.
              Jeśli ta wartość robi różnicę, czyli przy 6,2 mamy zbyt mało góry a przy 5,6 zbyt dużo, to ten pośrodku był by idealny... tyle że go nie ma.

Spoko, ktoś nie wierzy, nie słyszy, OK... ale fakt jest taki że przy Hipisach ponad miesiąc nie mogłem się zdecydować czy dać 3,6 (bo mi się podobało) czy 3,0 ohma. Na koniec po konsultacji ze znajomym dałem 3,0, bo jest mniej osłuchany i jemu różnicy to nie zrobi, a nawet lepiej gdy będzie miał więcej góry.
              To też zależy od danych głośników i całej zwrotnicy ogółem, w jednym przypadku może to być bardziej słyszalne, w innym mniej, ja przy ostatnich monitorach w razie wątpliwości zakładałem przełącznik, którym zmieniałem 2 elementy lub też 2 kolumny z różnymi zwrotnicami.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                Zgadzam się Marian z Tobą w 100%. Te ostatnie 0,5 ohma słychać przy dłuższych odsłuchach.
                Ostatecznie jest potrzebny "test łosia", czyli kogoś z boku, który nie zna pojęć "równowaga tonalna", "jasne/ciemne granie" itd.
                Ja mam tak z żoną. Ja się wczuwam, kombinuję. A ona na koniec mówi "nie gra". Ja się pytam dlaczego, a ona mówi "nie wiem, ale nie gra" :flapper:
                A to to się zgadza. Tez tak robię tylko że nie bawię się w zmiany 0.5ohma :)
                Last edited by Oskar29; 18.07.2018, 22:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                  Tu też może być różnie, bo każdy ma inny słuch.
                  Przypomnij sobie wrażenia odsłuchowe ceramików z AVS 2016 :flapper:

Skomentuj

Nie na temat...
                    a ten, zmieniacie rezystory w zwrotnicy, jak sie ciśnienie atmosferyczne zmienia? :)

Skomentuj

Tu też może być różnie, bo każdy ma inny słuch.
                      Przypomnij sobie wrażenia odsłuchowe ceramików z AVS 2016 :flapper:
                      Akurat mnie tam nie było, ale znam to skądinąd. :biggrin:
                      I masz rację. To jest jak ze wszystkim - jeden lubi operę, drugi...
                      Last edited by pawel_luk1; 18.07.2018, 23:04.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Nie na temat...
                        a ten, zmieniacie rezystory w zwrotnicy, jak sie ciśnienie atmosferyczne zmienia? :)
                        no i jak się nagrzewają...w końcu też się zmienia rezystancja .

Skomentuj

Nie na temat...
                          a ten, zmieniacie rezystory w zwrotnicy, jak sie ciśnienie atmosferyczne zmienia?
                          Pewnie, mam 10 zestawów w domu i dobieram każdy do aktualnego ciśnienia :)

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                          no i jak się nagrzewają...w końcu też się zmienia rezystancja
                          Rezystor to nie żarówka

Panowie, w taki sposób możecie wypowiadać się o kablach czy bezpiecznikach, ale nie o czymś co jest mierzalne.
                          Jak ktoś nie słyszy 1db różnicy na częstotliwości na którą człowiek jest najbardziej wrażliwy, to już jego problem.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Spoko mariano, sprawdzimy kiedys na ASV jak slyszysz te zmiany rezystora o 0,3 ohma :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              Jeszcze przytoczę wpis Ravena dotyczącego tej konstrukcji: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Odradzam stawianie na jakiś dziwnych podstawkach mających "zamkniętą" przestrzeń z przodu
                              Czyli kolumna podłogowa odpada?
                              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Nie odpada można zrobić .
                              Podbije się charka średnio 0.5-1dB na średnich .
                              Jak widać inni też słyszą ułamki ohmów

Spoko mariano, sprawdzimy kiedys na ASV jak slyszysz te zmiany rezystora o 0,3 ohma
                              Dobrze wiesz że w niektórych warunkach nie da rady przeprowadzić takich testów.
                              Ale na zgranie fazowe, czy jest czy go nie ma, się piszę, bo tutaj akustyka pokoju i inne rzeczy nie wchodzą w grę :)
                              Last edited by marian; 19.07.2018, 12:28.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Sorry, ale przytaczasz zupelnie inna sytuacje :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  A co to za różnica co powoduje wzrost lub spadek SPL-u?
                                  Jeśli jest to mierzalne to można to usłyszeć.
                                  Są ludzie którzy to słyszą i są tacy co tego nie usłyszą.

Czy wpływ różnych kondensatorów na dźwięk, np. czarne Jantzeny vs niebieskie, jest mierzalny?
                                  Czy różnica w dźwięku kabla, np. Klotz 2,5* i np. Cordiala 2,5* jest mierzalna?
                                  A jakoś ludzie to słyszą... tzn. piszą że słyszą :)

...ja takich testów jeszcze nie robiłem więc na ten temat się nie wypowiem.

Nie na temat...
                                  A teraz pytanie: czy słyszysz wraz z Oskarem29, różnicę na poziomie 2db?
                                  Last edited by marian; 19.07.2018, 13:02.

Skomentuj

Ja już kiedyś otwarcie pisałem i mnie żeście wyśmiali. Ja nie słyszę różnicy mniejszej niż 2-3dB a słuch mam dobry. Tylko że ja jestem realistą i wiem że kable, rezystory, kondensatory, terminale, podstawki, cyna i ułamki ohma nie brzmią.

Skomentuj

Mi raz brzmiał przedłużacz do słuchawek.
                                      Jak byłem 3 razy młodszy i by oglądać TV w nocy nie budząc rodziców, zrobiłem sobie taki przedłużacz do słuchawek, 3 przewody z rozprutego multicore z radiostacji, długość 5m. Poprosiłem siostrę by z tego uplotła warkocz, by ładnie wyglądało, wyszedł tylko mały problem wzmacniacz wyjścia słuchawkowego na tym przedłużaczu wpadał w jakieś oscylacje i było takie ciche trurkotanie słychać. ^^
                                      Na prostych kablach było cicho, jak i bez przedłużacza. Pewnie ciasno warkocz zadziałał jak cewka i wzmacniacz głupiał.
                                      Wychodzę z wnioskiem, że niektóre kable z high endu, są po prostu jak przekombinowane, że przy pewnych warunkach szkodzą układowi i może być coś słyszalne.
                                      A w pozostałej reszcie to zwykła autosugestia i punkty u Bogó∑ Lansu.

Skomentuj

Kiedy już Koledzy, którzy wszystko wiedzą lepiej od innych skończyli szyderę :flapper: , to poproszę o przeniesienie tego projektu do gotowych konstrukcji.

Zestaw w 100% spełnia moje obecne oczekiwania i gra tak, że zaskakuje nawet osoby bardzo osłuchane lub profesjonalistów z branży audio (nie będę powoływał się na konkretne nazwiska, ale jeden z krajowych producentów kolumn był szczerze zaskoczony in plus po odsłuchu). Jeśli komuś uda dostać się te Ushery to szczerze polecam tą konstrukcję.

Skomentuj

No i GIT :thumbsup:
                                          Niech wiedzą co to znaczy dobre DIY. My tu musimy otwierać oczy niedowiarkom, musimy mówić - patrzcie to jest nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X