Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja kolumn Unitra Tonsil ZG-10C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja kolumn Unitra Tonsil ZG-10C

Witam

Wpadły mi w ręce kolumny Unitra Tonsil ZG-10C na głośnikach GDN16/10 i GDW6,5/1,5 oba 15 Ohm wiem szału niema ale jako monitorki do TV będą ok. Stan kolumn oceniam na 3 z plusem małe dziurki po gwoździkach ubity róg a także lekkie rozklejenie na łączeniach (rozwarstwienie płyty), co do głośników GDN16/15 brudny ale do doczyszczenia resor gumowy w stanie bardzo dobrym ale już GDW zachlapany delikatnie zaprawą klejową.

Obecnie rozebrałem kolumny głośniki GDN16/10 powoli są czyszczone, zwrotnice rozmontowane w drobny mak w celu pomierzenia elementów.

Dalsze prace:
    - Mycie z brudu.
    - Sklejenie, szpachlowanie, usunięcie starego lakieru.
    - Fornirowanie skrzynki od nowa, położenie lakieru na wysoki połysk.
    - Montaż zwrotnicy na nowych kondensatorach i zamontowanie jej w innym miejscu w skrzynce.
    - Zastanawiam się nad wymianą głośnika GDW6,5/1,5 na współczesny GDW9/60 ( obliczenie nowej zwrotnicy i tu będzie potrzebna pomoc) mam drugi komplet GDW6,5/1,5 ale do nich już nie ma części więc w przyszłości nie do naprawy.

Nie można edytować poprzedniego postu więc nowy z paroma zdjęciami.

Skomentuj

Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
      małe dziurki po gwoździkach ubity róg a także lekkie rozklejenie na łączeniach
      Żartujesz? Następnym krokiem chyba raczej powinno być zrobienie nowych skrzynek. Ilość pracy włożona w reanimację tego co jest będzie ogromna. Miałem gdzieś jedną taką skrzynkę w dużo lepszym stanie, ale nie wiem czy jej nie wyrzuciłem. Tak czy inaczej powodzenia z ambitnym planem.

Skomentuj

Wie ktoś może jaka jest częstotliwość podziału dla głośników GDN16/10 i GDW6,5/1,5 oba 15 Ohm.
        Pomiary wykonałem dla jednej zwrotnicy:
        Kondensatory niezły rozrzut ale i tak mieszczą się w swojej tolerancji +/- 20%
        Cewki też nie są dokładnie wykonane 1,40mH i 1,37mH a z tego co wyczytałem i dopytałem powinny mieć 1mH obie.

Niestety chyba trzeba policzyć tą zwrotnicę od nowa i tu będę potrzebował pomocy.

Skomentuj

odpusc
          zrob nowe skrzynki, zamontuj oryginaly i jak najszybciej sprzedaj!
          szkoda czasu na te staruszki :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            odpusc
            zrob nowe skrzynki, zamontuj oryginaly i jak najszybciej sprzedaj!
            szkoda czasu na te staruszki :/
            W błędzie jesteś i to wielkim. To jedne z nie wielu głośników tosnila które grają. Zamiast robić renowację zrób projekt stąd https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1882877.html (proszę o nie dawanie mi bana :) ) tylko że zwrotnica tam jest pod 8 ohmowy woofer. Jesteś pewien że masz woofer 15ohmowy? Takiego czegoś jeszcze nie widziałem...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Te gdn'y mają takie zejście że głowa mała :) . X-max jest też nieziemski :) . Wiesz w ogóle jak ten głośnik wygląda :flapper: ?
            Last edited by Oskar29; 30.01.2018, 19:39.

Skomentuj

Te skrzynki nie są aż w tak strasznym stanie jakby to wyglądało ok fornir nie do odratowania ale to nie znaczy że od razu trzeba je przez komin wysyłać na tamten świat.

Oskar29 nie chcę tamtej modyfikacji chcę pozostawić je w oryginale no może głośnik wysokotonowy wymienić na współczesny ale na razie jeszcze nie podjąłem decyzji.

Na chwilę obecną chcę policzyć nowa zwrotnice dla tych głośników które tam były w oryginale bo te co były fabrycznie zamontowane to składali z tego co mieli aktualnie pod ręką.

Czy podział 3000Hz dla GDN16/10 i GDW6,5/1,5 oba 15 Ohm będzie dobre.

Poniżej policzyłem zwrotnicę ale nie wiem czy dobrze.

Filtry II rzędu 12 dB/okt
              Filtr dolnoprzepustowy głośnik niskotonowy

Z = 15[Ω]
              fg = 3000[Hz]
              C = 2.5021471379566442[µF]
              L = 1.1259662120804899[mH]

Filtr górnoprzepustowy głośnik wysokotonowy

Z = 15[Ω]
              fg = 3000[Hz]
              C = 2.5021471379566442[µF]
              L = 1.1259662120804899[mH]
              Last edited by tol2di; 30.01.2018, 20:25.

Skomentuj

A jak wyobrażasz sobie liczenie zwrotnicy...
                Poprawnie zwrotnice robi się na podstawie pomiarów danych zestawów głośnikowych.

Z kalkulatora śmiem twierdzić że efekt będzie taki sam jak nie gorszy od tego co masz.
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  A jak wyobrażasz sobie liczenie zwrotnicy...
                  Poprawnie zwrotnice robi się na podstawie pomiarów danych zestawów głośnikowych.

Z kalkulatora śmiem twierdzić że efekt będzie taki sam jak nie gorszy od tego co masz.
                  Innej możliwości nie mam pozostaje mi tylko kalkulator w oryginale kondensatory miały 20% tolerancji a cewki też nawijania z tą samą tolerancją

Skomentuj

W takim razie zrób zwrotnice na nowych elementach z mniejszą tolerancją.

Skomentuj

Ale po co rzeźbić w tej syfiastej obudowie? Nowa zwrotnica Ci kompletnie nic nie da. Jak już zmieniasz wysokotonówkę to przełóż je do innej obudowy. Ten głośnik czuje się jak ryba w wodzie w ~20L i strojeniu na 50Hz (wiem bo mam przerobione te tonsile według modyfikacji z elki). Wtedy dopiero kombinuj z innymi zwrotnicami, wysokotonówkami itd. Ten głośnik się dusi w tak małej obudowie i to właśnie zmiana obudowy da Ci największą różnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        To jedne z nie wielu głośników tosnila które grają.
                        Muszę podzieli opinię Oskara. Miałem je, i jak na tamte czasy naprawdę nieźle to grało. Basem siekały zdrowo
                        Poszukam skrzynki od nich strychu, zobaczymy jaka tam siedzi zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Muszę podzieli opinię Oskara. Miałem je, i jak na tamte czasy naprawdę nieźle to grało. Basem siekały zdrowo
                          Poszukam skrzynki od nich strychu, zobaczymy jaka tam siedzi zwrotnica.
                          To wyobraź je sobie jak mają 2-3 razy więcej basu i z zejściem do 40-50Hz :) . Taką różnicę daje 2 razy taka obudowa i b-r :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dla mnie średnica z tego głośnika jest lepsza niż z awx'a 18-tki. Basu jest mniej więcej tyle samo tylko że nie schodzi aż tak nisko jak awx...logiczne :flapper: , ale do tych 45-50Hz spokojnie w obudowie 21L i strojeniu na 50Hz schodzi (taką mam).
                          Last edited by Oskar29; 30.01.2018, 22:41.

Skomentuj

Uparty jestem i chce te kolumny przywrócić do życia i uniknąć budowania nowej skrzynki. Poklejenie tej to dla mnie żaden problem no poza przyklejeniem forniru bo tego nie robiłem.

Marios jakbyś mógł narysować schemat i podać ile mH miały ceweki jakie masz bo moje zwrotki były grzebane ktoś odcinał kable i lutował w innych miejscach w obu kolumnach.
                            Last edited by tol2di; 31.01.2018, 04:36.

Skomentuj

Jestem przekonany, że na tweeterze i midbasie założony był 2 rząd bez żadnych pułapek. Pozostaje kwestia wartości, zwrotnica na pewno oryginalna. W weekend powinien to mieć w rękach to podeślę fotki.

Skomentuj

Na szybko zdjęcie które zrobiłem swojej zanim rozebrałem do pomiarów, widać obciete kable przez kogoś

Kondensatory 4uf +/-20%

Last edited by tol2di; 31.01.2018, 08:10.

Skomentuj

Na jakiej podstawie twierdzisz że ktoś tam grzebał? Moja wyglądała identycznie.

Skomentuj

Powiększ i zobaczysz sterczące kruciutkie kable czerwony i biały ktoś tu coś kombinował, jeśli możesz narysuj schemat z wartościami elementów

Skomentuj

Podjąłem decyzję na chwilę obecną zostaje wstawiony szeregowo z GDW kondensator 2,2uF bo cewki z drugiej zwrotnicy znowu maja jeszcze inne parametry więc szkoda nerwów na chwilę obecną na zabawę ze zwrotnicą

Skomentuj

No i pierwsza kolumna prawie gotowa do szpachlowania, jeszcze tylko w jednym miejscu podkleic i wykonać otwory pod terminal i kołki mocujące maskownice

Jaka szpachlówkę polecicie pod fornir klejony wikolem i żelazkiem.

Last edited by tol2di; 15.02.2018, 20:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X