Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa Tonsil Unitra ZG 25-C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przebudowa Tonsil Unitra ZG 25-C

Witam szacowne gremium forumowe.

Od razu ostrzegam, to będzie opowieść

Bardzo, bardzo dawno temu w odległej galakty... a nie to nie ta opowieść.. ale też bardzo dawno temu postanowiłem odświeżyć kolumienki ojca - Unitra Tonsil ZG 25-C.
    Z braku wiedzy ogólnej po prostu wymieniłem przetworniki na gdwk 9/80/1 8 ohm + 2x gdn 16/30 8 ohm i zwrotnica slot-u janbo. Uzupełnieniem całego dramatu był zamontowany z tyłu bass reflex. Jedyny plus całości było to, że grało szczegółowo i czysto, ale bez basu, nie mówiąc o obrzydliwym rezonansie.

Z racji późniejszego, permanentnego braku czasu, zrobienia innych głośników, przeprowadzek, zmiany zainteresowań, zniechęcenia osiągniętym efektem i wielu wielu innych czynników, kolumny poszły do szafy. Ostatnio jednak pojawiła się okazja na popracowanie nad nimi. Mówiąc o okazji mam na myśli przede wszystkim chęci i czas

Nie chciałem bawić się w konstrukcję 3-drożną, to jest raczej dla bardziej doświadczonych konstruktorów. Postawiłem na konstrukcję 2 drożną. Z racji tego, że wcześniej zanabyte gdn 16/30 były 8 ohm, w grę wchodziło tylko łączenie szeregowo. Pierwszym krokiem było więc zrobienie zwrotnicy. Z braku aparatury pomiarowej, pozostało mi.. i tu pewnie zostanę wyśmiany przez profesjonalistów.. strojenie na ucho. Pierwsze co zrobiłem to odpiąłem wysokotonowca, włączyłem generator częstotliwości i przeleciałem całe pasmo żeby usłyszeć jak gdzie w skrzynce to gra. To co ustaliłem to... tony niskie w tych głośnikach zaczynają się przy 62 hz ale są tak czy siak słabe. Później między 860 a 920 Hz podbicie i znowu podbicie przy 4200-4700 Hz. Doszedłem do wniosku, że to by wyjaśniło, czemu kolumny grają środkiem i górą, a nie grają w ogóle dołem.

Korzystając ze strony http://www.speakerwizard.co.uk/calcs...er_Calc_v2.php zrobiłem zwrotnicę tak, aby urżnąć średnie tony i wykorzystać to co miałem w domu (różne dziwne rzeczy przewinęły się przez biurko)
    Wyszło mi tak:
    L1: 3 mH
    L2: 0.54 mH
    C2: 4.7 uF

Efekt - kolumna przestała ryczeć średnicą. Zniknął rezonans. Ale basu... bieda, nie było. Tzn. gdzieś tam kolumienka pomrukiwała, ale bez przyjemności czy szału.
    Oczywiście na czas testów, zaślepiłem otwór bass reflexu i dodałem włókniny do wytłumienia.

Jednym słowem smutno mi się zrobiło, ale nie zniechęcałem się i postanowiłem całkiem zmienić podejście, jako że szkoda mi było wywalić skrzynki.
    Postanowiłem zmienić całkiem przetworniki. Celowałem w STX`a albo coś z TVM, ale trafiły się Aiwy na alledrogo (pewnie widzieliście je, ale nikt nie chciał zaryzykować, bo zero info o tym, zero parametrów itd.) Ja doszedłem do wniosku, że skoro Aiwa stosowała je w swoich głośnikach jako woofery, to i u mnie się nadadzą :)

Oczywiście otwory montażowe gdn`ów nie pasowały do aiw (za małe) w związku z czym oryginalnych frontów się pozbyłem stosując młotek.

W ich miejsce wkleiłem fronty z MDF, zamówione u prawdopodobnie jednego z użytkowników forum.

Ponownie, najpierw zrobiłem odsłuch "na sucho" z wykorzystaniem generatora częstotliwości. Szybko się okazało, że Aiwy na ucho, praktycznie równie głośno
    się zachowywały do 5000 Hz później coraz ciszej. Również dużo lepiej sobie radziły od GDN z niskimi tonami, bo słychać już było przy ok 48 Hz.

Brak parametrów T-S głośnika postawił przede mną dylemat czy głośnik nadaje się do br czy nie. Doszedłem jednak do wniosku, że skoro pakują go do paczek z wybitnie dużym napisem Bass Reflex Power Puder Anabolic, to pewnie można go wrzucić w skrzynkę z dziurką. Wyliczyłem ze wzoru, że przy tej pojemności skrzynki bassreflex średnicy 6 cm powinien mieć 13.5 cm dla strojenia na ok 55 Hz.

Pierwsze podpięcie pod poprzednio zrobioną zwrotnicę dało rezultat taki, że środka nie było praktycznie w ogóle. Głośniki grały pusto i brakowało im czegoś.
    Powrót do speakerworkshop, przeszukanie posiadanych komponentów i postało coś takiego:

L1: 0.27 mH
    L2: 0.27 mH
    C2: 2.2 uF

Wysokotonowy jest podpięty + do - a - do +. I powiem szczerze, że nie jest źle. Głośniki na prawdę fajnie grają. Jest bas, jest środek (choć mogłoby być go pół ciuta wincyj), jest góra. Wszystko gra czysto, wyraźnie.
    Regulacja na amplitunerze jest natychmiast zauważalna. Przy wyłączeniu w amplitunerze wszelkich ustawień głośniki mam wrażenie, że grają mniej więcej równo całej skali.

Z efektu jest zadowolony. W porównaniu do poprzedniej konfiguracji, basu jest zdecydowanie, zdecydowanie więcej. Efekt jest taki, że głośniki na ustawieniach "0" grają lepiej, jak poprzednie z włączonym podbiciem basu i ustawieniem bas +6. Co ciekawe, w końcu nie ma z nich szumu takiego jak były przy poprzednich głośnikach.

Oczywiście dochodzi jeszcze kwestia posiadanego przeze mnie amplitunera. Jest to sprzęt raczej niskiej klasy (Sony STR-DE445), ale mimo to, dźwięk jest jak na moje potrzeby bardziej niż satysfakcjonujący :)

Teraz oczekuje na materiały do wykończenia przodu głośników.
    Chętnie bym zrobił im pomiar z czystej ciekawości, więc nie wykluczam w niedalekie przyszłości skonstruowania JIG i pobawienia się nim :)

Wyczuwam potencjał w tych przetwornikach AIWY i chętnie bym jeszcze coś pokombinował ze zwrotnicami.

Wszelkie uwagi, krytyka, sugestie mile widziane, proszę jednak pamiętać, że przeróbka była wykonana na zasadzie ciekawostki :)

Pozdrawiam!

Skoro grają wyraźnie lepiej i skoro jesteś zadowolony :) to tylko pogratulować że bez warsztatu pomiarowo laboratoryjnego tak trafnie wyszło :).
    Ja bym zamówił jednak fronty podfrezowane tak żeby kosze głośników się zlicowały z obudową (mając frezarkę i okrągłe kosze można dorobić sobie cyrkiel do frezowania okręgów dosłownie za 5 złotych albo i nawet z tego co masz pod ręką to za free :)) - zdecydowanie ładniej by to wyglądało i może nawet lepiej zagrało (ktoś tam kiedyś robił badania z wykresami jak poprawia się dźwięk kiedy wysokotonowiec jest ładnie sfazowany z obudową). Ja swoje monitory też zrobiłem czysto teoretycznie z jakimiś tam wstępnymi symulacjami teoretycznymi (nawet JIGa i mikrofon zmontowałem żeby pomierzyć) a że ładnie wyszło i jeszcze ładniej zagrało to tak zostawiam nie mierzę póki co skoro ucho zadowolone :)
    Last edited by Trzysta; 18.02.2018, 15:41.

Skomentuj

Hej! Mam pewną koncepcję na wykończenie frontów, ale to wyjdzie wszystko w praniu :)

Skomentuj

Przyszły materiały do wykończenia frontu. Pierwsza przymiarka i wypadło chyba całkiem nieźle :)

To białe to sztuczna skóra, na przymiarce jest dość luźno i się brzydko marszczy, ale finalnie będzie przyklejona i napięta
        gdzie trzeba, a pierścienie wokół głośników będą dokręcone czarnymi wkrętami :)

Skomentuj

Czaruję...
        X