Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SATORI 2-way - w małym ciele wielki duch

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SATORI 2-way - w małym ciele wielki duch

Potrzeba zbudowania małych podstawkowych kolumn wynikła w trakcie urządzania w domu salonu z przeznaczeniem do słuchania muzyki i oglądania filmów.

Fronty będą zrobione (aktualnie już działają ale w tymczasowych obudowach) na podstawie projektu Pawła i Piotra:
    Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

System kina domowego wymaga jednak minimum 5-ciu, a najlepiej 7-miu kolumn. A więc brakło reszty….

Pomocną dłoń wyciągnął do mnie pawel_luk1 proponując pomoc w zbudowaniu podstawkowych kolumn satelitarnych o naturalnym, wysokiej klasy brzmieniu.
    Wybór padł na głośniki SB Acoustics SATORI TW29RN-B i SATORI MW13P-8.

Paweł zainspirowany kolumnami Xavian Bon Bonus stworzył projekt :

Aktualnie skrzynki są w trakcie budowy i na bieżąco będę wrzucał ich widoki.
    Nadmienię, że trochę odbiegłem od projektu Pawła, po pierwsze zastosowaniem zamiast MDF, litego dębu 15mm grubości. Ściankę frontową pogrubiłem jeszcze od wewnątrz MDF-em 10mm co dało razem front 25mm.

A oto pierwsze efekty budowy

i dalej z zaokrąglonymi kantami - to jest kolejna moja modyfikacja do projektu Pawła i mam nadzieję, że nie ma mi za złe…

No co Ty. Zaokrąglenia na krawędziach są wskazane ze względów akustycznych. Zawsze to mniejsze dyfrakcje. :)
    Last edited by pawel_luk1; 10.03.2018, 16:08.
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

O kurtka, ale pieknosci, bardzo mi sie podobaja. Juz jakis czas chodza za mna takie monitorki. Kto wie moze sie sam skusze.
      Nie wiem do konca jak bedzie obrabiany BR. Jezeli moge niesmialo cos doradzic. Jezeli sciana jest wykonana z litego drewna to staram sie chodzac rury BR jak najglebiej i samo wyjscie BR zaokraglic frezem.
      Pewnie tez i tak bedzie front obrabiany - nie wiem.
      Bardzo ladniusie.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Pięknie - drewienko .... :) Ja ostatnio tez mocno działam w drewienku :) Bardzo wdzięczny materiał.
        Konfiguracja głośniki zdecydowanie o wiele lepsza niż ta w Xavian Bon Bonus
        https://avmania.e15.cz/xavian-bon-bo...vy-test#part=1
        Niechaj inspiracja pozostanie tylko wizualna :)
        Last edited by Zap Projekt; 10.03.2018, 19:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
          O kurtka, ale pieknosci, bardzo mi sie podobaja. Juz jakis czas chodza za mna takie monitorki. Kto wie moze sie sam skusze.
          Nie wiem do konca jak bedzie obrabiany BR. Jezeli moge niesmialo cos doradzic. Jezeli sciana jest wykonana z litego drewna to staram sie chodzac rury BR jak najglebiej i samo wyjscie BR zaokraglic frezem.
          Bardzo ladniusie.
          Ja widziałem to inaczej - tak aby krawędź rurki było widać od frontu, jak w Xavianach.
          Z tym, że tu miedź bedzię IMHO lepiej prezentować się z dębem, niż rurka aluminiowa w Xavianach.

A gwizdania i furczenia portu (tu akurat portów :)) bym się nie obawiał. Przecież to jest 13cm i w normalnym odsłuchu wiatru z portu nie będzie...
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

pawel
            Ja to bardzo ciekawy jestem efektu koncowego, fajne malusie monitorki.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Piotrze bardzo ładnie, ale łyżka dziegciu - klejenie drewna w poprzek słoju i wzdłuż zawsze kończy się tak samo - zapracuje, sklawiszuje, albo pęknie....
              Zobacz jak to robią mistrzowie stolarki - Włosi albo Holendrzy - zawsze dają rowek dylatacyjny pomiędzy ściankami o różnym kierunku słojów.

A tu taki jeden polski amator stolarki:

Last edited by jaro4444; 11.03.2018, 19:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                Piotrze bardzo ładnie, ale łyżka dziegciu - klejenie drewna w poprzek słoju i wzdłuż zawsze kończy się tak samo - zapracuje, sklawiszuje, albo pęknie....
                Zobacz jak to robią mistrzowie stolarki - Włosi albo Holendrzy - zawsze dają rowek dylatacyjny pomiędzy ściankami o różnym kierunku słojów.
                Dzięki za podpowiedź. Jestem amatorem w stolarstwie i wiele się muszę nauczyć. W następnych budkach będę się starał coś wymyślić na łączeniach ścianek,
                bo zawsze gdzieś kierunki słojów się nie spotkają. Sądzę, że będą to jakieś listwy ozdobne zakrywające dylatację. Fajnie się łączy drewno z mosiądzem i miedzią.

W kolumienkach z tematu połączyłem ścianki z użyciem kołków stolarskich. Mam nadzieję, że dzięki temu oraz ze względu na małe wymiary ścianek,
                siły będą na tyle małe, że nie pęknie.

Skomentuj

Moje monitory na Tonsilach mają fronty 200 x 300 mm MDF 19 mm. Wklejone od wewnątrz na styku kazdej scianki listewki 20 x 20 mm. Front obudowy chodzi 0,01 mm :) przy mocnym basie. Takze tu chyba nie potrzebnie az tak gruby front dawales do satelitow. Ale skrzynki pierwsza klasa :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotr0691 Zobacz posta
                    Sądzę, że będą to jakieś listwy ozdobne zakrywające dylatację. Fajnie się łączy drewno z mosiądzem i miedzią.
                    Byłbym ostrożny w przypadku dębiny. To drewno zawierające kwaśne garbniki i w kontakcie z metalem powoduje korozję, a samo mocno czernieje w miejscach styku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Trzysta Zobacz posta
                      Moje monitory na Tonsilach mają fronty 200 x 300 mm MDF 19 mm. Wklejone od wewnątrz na styku kazdej scianki listewki 20 x 20 mm. Front obudowy chodzi 0,01 mm :) przy mocnym basie. Takze tu chyba nie potrzebnie az tak gruby front dawales do satelitow. Ale skrzynki pierwsza klasa :).
                      Z czysto praktycznego względu. Głośnik MW jest wpuszczany na głębokość 7,5mm. Gdybym zostawił sam dąb 15mm to na wkręty zostało by mi tylko 7,5mm a wkręty mają 16mm więc by wystawały do wnętrza co może nie jest problemem ale mi jakoś nie pasuje.
                      Poza tym tak płytkie otwory po kilku wkręceniach i wykręceniach (przy próbach, strojeniu zwrotnicy, skracaniu/wydłużaniu rurek, itp.) po prostu by się rozrobiły.

Skomentuj

7,5 mm ? WOW czemu az tak głęboko, zlicuje się wtedy z obudową ?
                        Do strojenia i testów możesz obrócić kosz o 90 stopni a potem finalnie po strojeniu zamontować :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Trzysta Zobacz posta
                          7,5 mm ? WOW czemu az tak głęboko, zlicuje się wtedy z obudową ?
                          Do strojenia i testów możesz obrócić kosz o 90 stopni a potem finalnie po strojeniu zamontować :).

i 0,5mm na uszczelkę

Skomentuj

A oto skręcone na próbę kolumienki :).

Teraz pojadą do Pawła do zwrotkowania.
                            A potem jeszcze będą ostatecznie lakierowane.
                            No i przyjdzie czas na projekt centralnego głośnika.
                            Last edited by Piotr0691; 18.03.2018, 21:20.

Skomentuj

Troszku to dzisiaj pomierzyłem i posymulowałem :biggrin:

Trzeba by teraz polutować i posłuchać....

Skomentuj

Gdzies masz odbicie i pofalowalo Ci pomiar midbasu. Poza tym wyglada ladnie.

Skomentuj

Muszę bardziej posprzątać magazyn :rolleyes:

Albo skrócić bramkę :biggrin:

Last edited by pawel_luk1; 28.03.2018, 22:15.

Skomentuj

No popatrz, szukam czegoś fajnego co można by na tył powiesić a tu taka niespodzianka, planujecie udostępnić cały projekt ? Jeśli do kina i nie jest to na front z własnego doświadczenia nie planujecie jakiejś OZ od 100 Hz ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                      Muszę bardziej posprzątać magazyn
                                      No właśnie nie
                                      Ale to też zależy...

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                        No popatrz, szukam czegoś fajnego co można by na tył powiesić a tu taka niespodzianka, planujecie udostępnić cały projekt ? Jeśli do kina i nie jest to na front z własnego doświadczenia nie planujecie jakiejś OZ od 100 Hz ?
                                        Oczywiście udostępnimy cały projekt.
                                        Te będą znacznie bardziej uniwersalne niż OZ.
                                        Szkoda MW13 na OZ i 100Hz, a poza tym zawsze można odciąć poniżej 100Hz na amplitunerze kina domowego.
                                        Last edited by Piotr0691; 29.03.2018, 17:04.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X