Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na betonowej podstawie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na betonowej podstawie

Witam,

Chciałbym się podzielić z Wami moim wykonaniem subwoofera którego zobaczyłem gdzieś w necie.

Cała historia wyglądała tak, że kupiłem STX S-200 N i w telegraficznym skrócie nie byłem zadowolony. Postanowiłem wykorzystać go jako dawcę organów i zrobić coś co będzie przynajmniej lepiej wyglądać - w teorii.
    Jest to mój pierwszy projekt i przyznam się całkowicie szczerze, że bardziej tu chodziło o próbę, zabawę i naukę niż druzgocący efekt akustyczny. Obudowa jest zamknięta co nie jest dedykowane dla tego głośnika, wzmacniacz nie odseparowany, zero szkieletu w środku skrzynki, także złamałem tym sposobem wszystkie normy :-) Teraz mi chodzi po głowie dorobienie tunelu BR aby zobaczyć czy będzie to grało lepiej. I tu pytanie do Was, czy ma to sens? Jeżeli tak to prośba o ewentualną pomoc w dosztukowaniu tunelu.

Głośnik: SW.STX.10.2.200.4.F.S.MC
    Pojemność budy około 40L

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Witam w karcie STX piszą closed 45L https://stx.pl/w-25-200-8-mc.html

Skomentuj

i jak gra w nowej budzie?

Skomentuj

Rzeczywiście producent podaje dedykowaną obudowę jako zamkniętą. Nominalnie sub siedzi w obudowie z BR i to mnie chyba zasugerowało.

Odnośnie tego jak brzmi, to chyba lepiej wygląda niż gra. W oryginalnej obudowie bardzo szybko ukazywały się wszelakie świsty co było dość uciążliwe, tutaj tego nie ma lecz mam wrażenie że gra ciszej. Dlatego mnie korci, żeby dorobić do tej konstrukcji BR.
        Last edited by Maciej B; 31.03.2018, 10:33.

Skomentuj

Zacznij od wymiany wzmacniacza. Tak kosteczka TDA nie bardzo się sprawdza do zasilania 10 calowego głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciej B Zobacz posta
            ...lecz mam wrażenie że gra ciszej.
            Bo tak jest.
            Tym między innymi różnic się obudowa zamknięta od bas reflexu jeśli mowa o basie.

Zamieszczone przez Maciej B Zobacz posta
            Dlatego mnie korci, żeby dorobić do tej konstrukcji BR.
            No to rób.
            Jak wykonasz poprawnie (odpowiednia powierzchnia + zaokrąglenia) to świstów być nie powinno.

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
            Zacznij od wymiany wzmacniacza.
            Przy takim subie nie ma sensu, bo jak wymieni wzmacniacz na lepszy, to zaraz się okaże że wypadało by również głośnik wymienić.
            Jak już to robić coś od początku na lepszych komponentach.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Przy takim subie nie ma sensu, bo jak wymieni wzmacniacz na lepszy, to zaraz się okaże że wypadało by również głośnik wymienić.
              Jak już to robić coś od początku na lepszych komponentach.

MARIAN jest sens.
              Przy tym głośniku ma około 40 W na głośnik.
              Może wymienić wzmacniacz i będzie spora różnica ( szczególnie jeśli pozostawi głośnik w obudowie zamkniętej ).
              Mając mocniejszy wzmacniacz może pomyśleć o lepszym głośniku ( ale nie musi ).
              Obudowa ma dość uniwersalną objętość i znajdzie się kilka 10 calówek , które będą mogły w takiej objętości pracować z lepszym efektem.

Skomentuj

Cześć,

Wracam z tematem po dłuższym czasie. Pytanie mam następujące czy ma ktoś z Was może wiedzę w jaki sposób reguluje się taki tunel jak poniżej? I czy ktoś stosował coś takiego w swoich konstrukcjach?

Jeżeli ktoś miałby chwilę czasu, żeby oszacować jakiej średnicy plus minus powinien mieć tunel dla mojej konstrukcji to byłbym wdzięczny.

https://allegro.pl/monacor-mbr-110-r...200525268.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                X