Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory aktywne z pasywnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory aktywne z pasywnych

Zanosiłem się z tym postem... mimo to postanowiłem napisać. Od dłuższego czasu chciałem zrobić kolumny aktywne i postanowiłem, że w końcu to zrobię. Mam już w sporej części obmyślany projekt. Chciałbym jednak poradzić się Was co do szczegółów, żeby pójść dalej z tematem. Mam sporo pytań :).
    Czytałem dużo postów na tym forum i różnych stron dedykowanych tej tematyce. Niemniej jednak w dużej mierze treść skupiała się na samych filtrach aktywnych lub na wzmacniaczach które dedykowane są dla układów pasywnych. Ja chciałbym skupić się całościowo. Temat chciałbym podzielić na kilka części zaczynając od ogólnych założeń projektowych przechodząc do poszczególnych części projektu.
    1. Założenia
    Mówiąc o ogólnych założeniach na pewno muszę wspomnieć o tematach i schematach, które niewątpliwie miały na mnie duży wpływ. Przede wszystkim jest to
    schemat komercyjnego projektu monitorów studyjnych z poprzedniego wieku KRK V8 series 1 (Zamieszczam) V-series_V-8SchematicRev-1.pdf.
    Na pewno dużo dowiedziałem się z tematów Mbara i Tomq88. Szkoda tylko, że dużo informacji jest już niedostępna przez brak obrazków :(. Ale do rzeczy....

W związku z tym, że projekt ten jest przede wszystkim po to aby czegoś się nauczyć, nie chciałem ponieść dużych kosztów na samym początku. Kupiłem więc używane kolumny pasywne KODA 225S i postanowiłem, że z nich zrobię aktywne.

Wybór kolumn był przypadkowy przede wszystkim chodziło mi o cenę i układ dwudrożny. Kosztowały mnie 80 zł, więc nie będę płakał jeżeli uszkodzę głośnik czy coś :) Natomiast to czego się nauczę na pewno wykorzystam w docelowym projekcie, którego nie omieszkam tu zamieścić.
    Kolejna sprawa to ciekawość czy kolumna aktywna może zabrzmieć lepiej niż pasywna biorąc pod uwagę te same przetworniki i obudowę (co do obudowy to jeszcze wrócę do tego później).
    2. Kolumny
    Tak jak już wspominałem, głośniki używane. Same przetworniki bez jakiś konkretnych oznaczeń. Woofer 5 calowy. Wg. producenta grają od 60 Hz. Wg pomiarów nawet się zgadza.

Sorki ale niestety portal uciął mi dużą część posta. Dlatego zamieszczam na razie tyle co zostało zapamiętane. Jutro dokończę.

3. Pomiary
    Pomiary gotowych kolumn wykonałem programem Holmimpulse. Warunki pomieszczenia może nie idealne ale wystarczające. Na lewej i prawej ścianie oraz na suficie mam panele z wełny. Interfejs audio RME Babyface, mikrofon T-bone mm1.
    Pierwszy pomiar to cała kolumna, sam woofer oraz sam tweeter na oryginalnej zwrotnicy. Widać, że podział znajduje się mniej więcej około 2kHz. W docelowej aktywnej zwrotnicy też zacznę od podobnego podziału.

Drugi pomiar to cała kolumna plus pomiar z tweeterem w przeciwfazie. Idealnego dołka nie ma ale na ten moment nie przejmuję się zupełnie.

4. Wzmacniacze
    W zamieszczonym przeze mnie schemacie KRK użyte zostały LM3886. Ja również będę opierał swój projekt o ten układ. Wydaje się jednak, że na 5 calowy woofer nie ma zupełnie potrzeby pakować dwa LM3886. KRK LM3886 ma zaaplikowany praktycznie jak w nocie katalogowej. Ja szukałem różnych układów, żeby zobaczyć jak inni aplikują ten układ. Trafiłem na taki projekt.http://www.circuitbasics.com/design-...lifier-lm3886/
    Autor wg. mnie super opisuje każdą część aplikacji. Niemniej jednak używa tam dość drogich komponentów. Wystarczy spojrzeć na poniższe zdjęcie.

I w związku z tym mam pytanie do Was.
    Czy jest sens używać takich komponentów? Nie widziałem aby w diy projektach używano kondensatorów za 40 zł :) Poradźcie proszę jakich kondensatorów używać aby nie stracić majątku a wciąż cieszyć się dobrym brzmieniem.
    Zdecydowałem, że troszkę zmienię układ.

Zmieniłem niektóre wartości elementów ale przede wszystkim usunąłem układ Thiele'a na wyjściu (dławik zbocznikowany rezystorem). Czytałem, że układ ten przydaje się ze względu na długie kable połączeniowe a w tej aplikacji takich nie będzie.

Jak wzmacniacz to i chłodzenie. W KRK nie było typowych radiatorów. Wzmacniacze były przykręcone do grubej blachy aluminiowej a ta do tylnego panelu. Zastanawiam się czy mogę tak zrobić u siebie. Wiadomo, że tak dużej kolumny mieć nie będę ale również nie będę stosował 3 końcówek. Jak myślicie? Poniżej zdjęcia jak zrealizowane jest to w KRK.

Ogólnie podoba mi się takie rozłożenie elementów i coś na pewno z tego przejmę.

5. Zasilanie
    Tu niestety musiałem pójść na kompromis. Nie stać mnie było na trafo z toroidy ale znalazłem całkiem całkiem trafo za 20 zł na allegro 200VA 2x18 VAC. Oczywiście każda kolumna będzie miała swoje trafo.
    Po wyprostowaniu myślę, że będzie około 24 V.
    Dodatkowo chciałem z tego trafo zasilać zwrotnicę i tu jest pytanie. Czy zastosowanie układu z KRK będzie ok? Ewentualnie co zmieć?

6. Obudowy
    Na czas projektowania zostawię oryginalne obudowy. Docelowo chciałbym spróbować ogarnąć te głośniki w OZ i poeksperymentować z aktywną korekcją basu. Powiedzcie proszę czy nie znając głośników i ich parametrów można w ogóle rozpatrywać OZ?
    Oczywiście do tematu jeszcze wrócę

Część ze zwrotnicami opiszę jak uporam się częściami opisanymi powyżej. Mam nadzieję, że wspomożecie mnie w tym projekcie :)
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Skomentuj

do kolumn 2 drożnych potrzebujesz 4 końcówek np.tych
      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...LM3886-68W./44
      i dwóch zwrotnic np. tych
      https://sklep.avt.pl/avt5404.html

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
        do kolumn 2 drożnych potrzebujesz 4 końcówek np.tych
        http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...LM3886-68W./44
        i dwóch zwrotnic np. tych
        https://sklep.avt.pl/avt5404.html
        Końcówki i zwrotnice raczej sam zaprojektuję. Zwłaszcza, że zwrotnice będą z wejściem symetrycznym. Jeszcze o nich nie pisałem bo stwierdziłem, że na ten moment to i tak muszę zrobić podstawę: obudowy, końcówki, zasilanie, pomiary na docelowych końcówkach.
        Z końcówkami jeszcze się zastanawiam. Kończę projekt i sprawdzę koszty. Być może okaże się taniej kupić kit dla LM3886.
        Założyłem temat aby przedstawić konkretny plan. Jest w nim kilka pytań, a odpowiedzi na nie, na pewno przyspieszą realizację.

Skomentuj

Mam gotowy projekt panela aktywnego do monitorow 2way. Wejscie symetryczne, zwrotnica do 3rzedu, dwie koncowki na TDA, autowlaczenie, zabezpieczenia, gotowy panel itd itp.
          Oczywiscie konieczne sa pomiary i projekt zwrotnicy tak samo jak to sie robi ze zwrotnica pasywna. W aktywnej jest wiecej mozliwosci choc odpadaja filtry pulapki czy korektory impedancji. Ale aktywna nie psuje parametrow glosnikow i nie zmienia ich pod wplywem rosnacej temperatury/rezycjancji cewki glosnikow. Mam na plytce wstawione podstawki pod elementy wiec po pomiarze wykonuje symulacje w symulatorze i wstawiam inna wartosc rezystora/kondensatora, pozniej znow pomiar itd..

Jak masz chec sie pobawic i czegos nauczyc to zapraszam.

Skomentuj

Irku, dziękuję za odpowiedź.
            Szczerze to nie myślałem o tda. Powiedz czy moje trafa to ogarną? Mam dwa trafa 2x18 200VAC.
            I czy Twój projekt zakłada wykorzystanie jednego trafa do zasilania końcówek i zwrotnicy? Pewne zakupy już zrobiłem np lm7815 i 7915, trochę konektorów itd. Jakieś kondensatory ceramiczne lepszej jakości. Ale reszty nie. Uff:)
            I jeszcze jedno pytanie. Czy Twój projekt panelu przewiduje jakiś radiator? Bo myślałem o takim który byłby od zewnętrznej strony kolumny, przykręcony do aluminiowego panelu. Całość myślałem dać do anodowania.

Skomentuj

I jeszcze jedno. Czemu akurat do 3 rzędu ? Wszędzie czytam o aktywnych i ich jednej z wielu zalet to właśnie możliwość budowy filtrów 4 rzędu bez poniesienia większych kosztów.

Skomentuj

To jest gotowy panel ze wszystkim, radiatorem, trafem itd. Szczegoly jak trafo, kondensatory czy koncowki sa malo istotne. Niestety fora internetowe skupiaja ludzi na szczegolach ale nie potrafia wskazac co jest najwazniejsze.

Filtr 3rzedu robi sie na jednym opampie czwartego wymaga juz dwoch. Majac do dyspozycji topologie 3rzedu mozna wykonac wszystkie ponizej czyli pierwszego . Nie sadze zeby byla potrzebna filtracja 4 rzedu. Oczywwiscie jest ona duzo tansze w wersji aktywnej bo w pasywnej jest praktycznie niewykonalna.
                Dodatkowo moj uklad przewiduje korekcje baffle step ktorej to nie da sie dobrze zrobic w postaci pasywnej.

Skomentuj

A jest Twój panel dostępny online? Na Twojej stronie widziałem tylko panel do suba. Nie wiem czy chciałbym gotowe rozwiązanie bez możliwości budowy czy realizacji bez swojego większego udziału.

Oprócz korekcji baffle step potrzebuję dużo innych możliwości. Jak auto-on, możliwość podłączenia sygnału niesymetrycznego, korekcja basu, możliwość zamiany głośności tweetera, ustawienia czułości wejścia itd. Wydawało mi się że z tym będę walczył sam od projektu do realizacji. Dużo projektów jest dostępnych online i wydaje się że wystarczy zaprojektować płytkę i zmieniac elementy aby dopasować po pomiarach. Dużo kombinowania ale możliwie do realizacji.
                  Jedyny problem jaki widziałem to w zasilaniu i samych końcówkach. I tu planowałem po prostu metodą prób i błędów jeżeli nie miałbym jakiejś pomocy z zewnątrz. Tzn chciałem sugerować się kilkoma projektami dostępnymi w sieci , dobrać elementy pod siebie i tyle.
                  Głośniki które kupiłem miały być testowe, żeby później zrealizować konkretne monitory jak uzbieram hajs. Teraz chciałem zmontować projekt który będzie działał i nie spieprzę docelowego projektu.

W każdym razie co muszę zrobić żeby móc skorzystać z Twojej wiedzy i Twojego projektu? :)
                  Last edited by katox; 08.04.2018, 11:04.

Skomentuj

Wszystko o czym piszesz jest w moim ukladzie a nawet rzeczy o ktorych ci sie nie snilo :) Jak np zabezpieczenie glosnika wysokotonowego jakby ktos wlaczyl czysty sinus 20khz o duzej mocy.

Mam kilka plytek i jeden zmontowany panel do testow/projektowania zwrotnicy. Wiec o robote sie nie martw. Jak masz chec i czas to projekt i pomiary zwrotnicy zajma wiele godzin a do tego montaz i ew opisanie calosci na forum. Mi szkoda czasu na forum, projekt aktywnych monitorow ma male szanse zainteresowac ludzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                      Wszystko o czym piszesz jest w moim ukladzie a nawet rzeczy o ktorych ci sie nie snilo :) Jak np zabezpieczenie glosnika wysokotonowego jakby ktos wlaczyl czysty sinus 20khz o duzej mocy.

Mam kilka plytek i jeden zmontowany panel do testow/projektowania zwrotnicy. Wiec o robote sie nie martw. Jak masz chec i czas to projekt i pomiary zwrotnicy zajma wiele godzin a do tego montaz i ew opisanie calosci na forum. Mi szkoda czasu na forum, projekt aktywnych monitorow ma male szanse zainteresowac ludzi.
                      O jaaa. Spadles mi z nieba. Chętnie to zrobię. Dziękuję.Na PW dam kontakt do siebie.

P.s.Nie ma dużego zainteresowania? Nie ma po prostu takich projektów na necie. Ludzie są chętni ale zostają odsyłani z kwitkiem. Jak zaczynają drążyć to się przerażają że to nie taka prosta sprawa i wtedy rezygnują. Ja też miałem taki etap. Ale powiedziałem sobie że zacznę od początku i po prostu zacząłem uczyć się żeby umieć zadawać pytania. Oczywiście jeszcze dużo przede mną.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez katox Zobacz posta
                        Wybór kolumn był przypadkowy
                        Trochę szkoda zachodu, czasu i energii na te paździerze , lepszym rozwianiem było by kupno STX-ów z pośredniej serii zapłacił byś za głośniki trochę więcej ale przynajmniej jakoś by zagrało .
                        Te kody to się tylko do pieca nadają
                        Jak zrobisz elektronikę uniwersalną to potem następna konstrukcji trzaśniesz już na lepszych głośnikach i tyle .

Skomentuj

Akurat z tymi Kodami to się zgodzę. Lipa mega. I dlatego nie szkoda mi ich do pierwszych prób. Jak elektronikę będę miał gotową wtedy uderzę w scany lub seasy. Słuchałem na avs Blipo Sveda audio i byłem pod ogromnym wrażeniem. Być może to kwestia pomieszczenia i super akustyki bo na avs raczej z tym ciężko

Skomentuj

Niestety nie ma uniwersalnej elektroniki tak jak nie ma uniwersalnej zwrotnicy pasywnej :) Choc uniwersalna aktywna bedzie lepsza niz uniwersalna pasywna :)

Monitory aktywne sa uzywane w studiach nagraniowych ostatnio czesto domowych. Na Audio show widzialem proby pokazania tego cuda audiofilom ale juz zniknely. Widocznie audiofile lubie gzrebac w kablach wzmacniaczach i innych komponentach ktore moga zmienic. W aktywnym monitorze nic nie moga :)

Skomentuj

Ja nie chcę robić nic uniwersalnego :) chcę od czegoś zacząć i czegoś się nauczyć :)

A jeżeli chodzi o Blipo to było w tym pokoju bardzo dużo ludzi i duże zainteresowanie. Być może większość to ludzie z branży muzycznej a nie audiofile. W każdym razie warto sprawdzić. Mało co temu dorównywało nawet w cenie 20 razy większej. Serio. Ale tak jak mówiłem wcześniej pomieszczenie duże i akustyka
                              potraktowana serio. Odlot.

Skomentuj

Trochę w temacie - więc podeślę - monitory w ver. pasywnej i aktywnej:
                                http://www.audiostereo.pl/male-monit...l/page__st__30

Skomentuj

Myślę,że lepiej było by nie umieszczać elektroniki w obudowie kolumn tylko w oddzielnej.Daje to więcej możliwości wykorzystania układu,jego zmian oraz podłączenia różnych układów dwudrożnych głośników (koncówki mocy te same a w zwrotnicy łatwo zmieniac C czy R) .Po prostu mniej roboty póżniej ,masz wzacniacze,zwtrotnice w której zmieniasz kilka elementów i robisz pudła do głośników i się uczysz;0.Jedyny problem to doprowadzenie 4 kabli do kolumny zamiast dwóch.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                    Trochę w temacie - więc podeślę - monitory w ver. pasywnej i aktywnej:
                                    http://www.audiostereo.pl/male-monit...l/page__st__30
                                    W tym temacie nie ma w zasadzie nic co byłoby przydatne dla mnie. Autor chyba tylko teoretycznie próbował odtworzyć swoje pasywne zwrotnice w wersji aktywnej (analogowo i cyfrowo). Ja nie chcę nic odtwarzać a na liczeniu transmitancji na zespolonych liczbach na pewno nie będę się skupiał bo to sztuka dla sztuki w moim przypadku.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                      Myślę,że lepiej było by nie umieszczać elektroniki w obudowie kolumn tylko w oddzielnej.Daje to więcej możliwości wykorzystania układu,jego zmian oraz podłączenia różnych układów dwudrożnych głośników (koncówki mocy te same a w zwrotnicy łatwo zmieniac C czy R) .Po prostu mniej roboty póżniej ,masz wzacniacze,zwtrotnice w której zmieniasz kilka elementów i robisz pudła do głośników i się uczysz;0.Jedyny problem to doprowadzenie 4 kabli do kolumny zamiast dwóch.
                                      No właśnie ja potrzebuję aby zamknąć elektronikę w środku kolumny - docelowo. Ale nie w Kodach :). Kody są tylko po to aby sprawdzić działanie. No i przy okazji sprawdzę czy jest jakaś różnica pomiędzy pasywnym rozwiązaniem a aktywnym. Oddzielenie to ewentualnie zrobię sobie kiedyś jakieś centrum multimedialne. Ewentualnie kupię.

Skomentuj

Mozemy pomierzyc te kody i sprobowac skopiowac charakterystyki w zwrotce aktywnej. To tak dla porownania .
                                        Bo aktywna zwrotka ma jeszcze kompedancje baffle step ktora nie jest mozliwa do zrobienia pasywnie. Kazde ciecie w domenie pasywnej to strata cennych decybeli efektywnosci a domenie aktywnej nic sie nie traci. Do tego jeszcze mozliwe podbicie/wyrownanie basu.

Zabawy na cale lato :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X