Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przenośny głośnik Bluetooth na samochodówkach HERTZ 100.3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenośny głośnik Bluetooth na samochodówkach HERTZ 100.3

Jako, że to mój pierwszy post na forum, to pragnę się przywitać...
    Witajcie :)

Od czasu jak zakupiłem sobie w chinach moduł BT ze wzmacniaczem 2x15W na TPA3110 chodzi mi po głowie konstrukcja własnego głośnika.
    Jako że chciałbym żeby grały po japońsku (jak to mawia jeden jutuber) czyli "jakotako", zdecydowałem się na wykorzystanie głośników HERTZ DCX 100.3.
    Wybór padł głównie dla tego, że nie chcę przesadzać z gabarytami - to ma być przenośne :). Jednocześnie są to głośniki dwudrożne więc odpada dorabianie zwrotnic i dokupowanie oddzielnych tweeterów.
    Jako jedne z niewielu z "Car audio" mają także kartę katalogową z parametrami TS więc bez zabawy w opomiarowanie można sobie budę policzyć.

We wstępie powiem że to moja pierwsza konstrukcja tego typu i styczność z wyliczeniami obudowy mam pierwszy raz.
    Do policzenia wielkości pudełka oraz tunelu BR wykorzystałem WinISD, gdzie wprowadziłem parametry głośnika oraz dobrałem sobie lekko objętość obudowy.

Idąc dalej zaplanowałem obudowę w postaci dwóch odseparowanych na środku ścianą kolumienek zrobionych ze sklejki 10mm:

Pojedyncza skrzynka będzie miała objętość 6300 cm^3 oraz tunel BR 3,5cm o długości około 10cm.
    Powinno to dać następującą charakterystykę.

Całość na razie jest w fazie koncepcji więc wszelkie uwagi są mile widziane.

Poniżej pytania które mi się nasuwają:
    Czy połączenie kolumn jedną ścianą ma sens? Czy nie będą na siebie zbyt mocno wpływać (zakładając dokładne uszczelnienie przegrody).
    Czy umiejscowienie tunelu BR jest poprawne?

Pozostałe informacje:
    Do napędzenia głośników wykorzystam odbiornik BT ze wzmacniaczem 2x15W na układzie TPA3110 (chiński gotowiec marki SANWU).
    Zasilanie z pakietu 2S4P lub 3S4P LiIon z przetwornicą Step-Up. (W zależności od tego ile ogniw uda mi się odzyskać ).

W planach jest wyjście na subwoofer (zasilanie z pakietu + suma z filtrem dolnoprzepustowym).
    Jeżeli konstrukcja bedzie grać po japońsku to zakładam uzupełnienie jej subem na np 16cm wooferze.

Moim zdaniem nie potrzebnie je oddzieliłeś. Na twoim miejscu bym dał obudowę bez ścianki dzielącej i jeden b-r. Wątpię czy tak niskie strojenie ma sens. Te głośniki mają FS115Hz a ty stroisz to na 60Hz. Te głośniki raczej nie nadają się do budy b-r. Mają qts 0.79 czyli tak jak większość małych samochodówek są stworzone do grania w zamkniętych drzwiach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pokaż resztę wykresów z symulacji.

Skomentuj

Ogólnie WinISD wypluł pasek 100% na Vented. Oddzielić obudowy chciałem dla pogłębienia efektu stereo, we wspólnej budzie głośniki będą znacznie wpływać na siebie na wzajem.
      WinISD wprost zaproponował strojenie 58Hz, sam je podniosłem delikatnie aby zmniejszyć lekko litraż obudowy bez większej straty na niskich częstotliwościach.

Nota katalogowa tych głośników: http://www.hertzaudiovideo.com/wp-co..._DCX-100_3.pdf

Pozostałe wykresy:

Last edited by piodabro; 07.08.2018, 16:49.

Skomentuj

Z takiego głośnika BT i tak nie uzyskasz efektu stereo. Do efektu stereo potrzebne są kolumny rozstawione co najmniej na 1.5m od siebie. Winisd wyliczył że się nadają bo on liczy to z ebp. Ogólnie nie stroi się tak nisko glosnika z takim FS bo im niżej stroisz od FS (chyba to było od FS ale nie jestem pewien) to port zmniejsza swoją efektywność.

Myślę że w twoim wypadku może być już tak że port nie będzie spełniał swojej funkcji.

A winisd nie należy bez graniczne ufać bo on często nieźle głupoty "wypluwa". Nie raz wyszło mi że według niego obudowa powinna mieć jakąś niebotyczną pojemność.

Skomentuj

Tak, im niżej stroimy tym mniejsza efektywność BR. Tutaj symulując oglądałem charakterystyki przesuwając nieco częstotliwość strojenia, 60Hz to jest najniższa możliwa która daje wyniki powyżej -3dB. Poniżej efektywność zaczyna znacznie spadać.
          Pytanie czy lepiej patrzeć na Transfer funciton magnitude czy na SPL?
          Strojenie zawsze można podnieść skracając tunel więc zawsze można rzeczywistą kolumnę podstroić wyżej, jeżeli tak niskie strojenie nie spełni oczekiwań.
          Strojąc na 70Hz wychodzi załamanie charakterystki na poziomie 0dB więc już skuteczność tunelu jest niezła.

Uzupełniając takie kolumienki mały subem mamy już całkiem znośny mobilny zestaw
          Na razie wykonam same "górki" jak będą znośnie grały to zakładam dodanie woofwera na 30W wzmacniaczu (mostkowany TPA3110). Powinno to jakoś zagrać wtedy.

Pojemonść obudowy i strojenie BR weryfikowałem sobie innym kalkulatorem i wyniki wychodziły zbieżne z WinISD więc można mu troszeczkę zaufać.

Skomentuj

Dlatego kolumn nie robi się z kalkulatora .

Skomentuj

Pytanie na ile jeszcze są prawdziwe te parametry od HERTZ'a

Skomentuj

Głośniczki dostałem już, zrobiłem "test pudełka po butach" żeby sprawdzić czy grają
                Myślę że w sklejkowych, odpowiednio dużych (pudełko miałem za małe na 2 głośniczki ) budach będą grały przyjemnie.
                Do wzmacniacza TPA3110 warto dołożyć rezystor 4om szeregowo z głośnikami, na 4 omach jest za głośny - wzmacniacz ma 15W przy 8 omach.
                Same głośniki grają bardzo głośno, o walorach odsłuchowych będę mógł się wypowiedzieć jak posłucham ich w normalnym pudełku

PS przepraszam, że post pod postem, ale przycisku "Edytuj" nie było w poprzednim poście

Skomentuj

Zamieszczone przez piodabro Zobacz posta
                  Do wzmacniacza TPA3110 warto dołożyć rezystor 4om szeregowo z głośnikami
                  No bardzo pomysłowe wykorzystanie mocy wzmacniacza, zwłaszcza w przypadku zasilania bateryjnego :o
                  Połowa mocy pójdzie w ciepło przecież - jaki to ma sens?
                  A jeszcze dodatkowo chcesz podnosić napięcie zasilania jakąś przetwornicą - po co?
                  Chyba lepiej zasilić wzmacniacz niższym napięciem, jeśli nie jest potrzebna duża moc.
                  Jeżeli gra za głośno należy zmniejszyć mu wzmocnienie lub ograniczyć sygnał wejściowy a nie dawać rezystory szeregowo z głośnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                    No bardzo pomysłowe wykorzystanie mocy wzmacniacza, zwłaszcza w przypadku zasilania bateryjnego :o
                    Połowa mocy pójdzie w ciepło przecież - jaki to ma sens?
                    A jeszcze dodatkowo chcesz podnosić napięcie zasilania jakąś przetwornicą - po co?
                    Chyba lepiej zasilić wzmacniacz niższym napięciem, jeśli nie jest potrzebna duża moc.
                    Jeżeli gra za głośno należy zmniejszyć mu wzmocnienie lub ograniczyć sygnał wejściowy a nie dawać rezystory szeregowo z głośnikami.
                    A prawo Ohm'a Szanowny Pan zna?
                    Zwiększając wypadkową impedancję głośnika sumaryczna moc oddawana przez źródło - wzmacniacz - spadnie.
                    Napięcie zasilania muszę podbić do napięcia przy jakim ten wzmacniacz pracuje (od 12V co przy 3S ledwo łapie się przy naładowanej baterii).
                    Dodatkowo TPA3110 nie powinno pracować z głośnikami 4 Ohm (DataSheet podaje 8Ohm a 4Ohm w mostku).
                    Łatwo jest oceniać nie zaglądając nawet do noty katalogowej :)
                    Na wzmocnienie nie i sygnał wejściowy nie mam wpływu - moduł BT i wzmacniacz są zintegrowane na jednej płytce i nie zamierzam robić przeróbek (choć mógłbym).
                    (Link do modułu: https://www.banggood.com/TPA3110-DC-...p-1087006.html)
                    Z 4 Ohmami zmylił mnie opis sprzedawcy, niestety ten wzmacniacz pracuje dobrze z impedancjami większymi niż 4Ohm.
                    Stąd dodanie rezystora nie jest wcale takim złym rozwiązaniem jak sugerujesz.
                    Last edited by piodabro; 09.08.2018, 16:37.

Skomentuj

A prawo Ohm'a Szanowny Pan zna?
                      Zwiększając wypadkową impedancję głośnika sumaryczna moc oddawana przez źródło - wzmacniacz - spadnie.
                      Zna zna i dobrze wie, że moc spadnie, co nie zmienia faktu, że i tak jej połowa pójdzie w grzejnik.
                      Poza tym scalak pracuje nie od 12V tylko niżej.
                      Rekomendowane napięcie 8-26V.
                      Nie wiem gdzie te bzdury odnośnie impedancji obciążenia wyczytałeś, ale karta katalogowa mówi, że przy napieciu poniżej 15V minimalna impedancja to 3.2 ohma , a przy wyższym 4.8. Przy konfiguracji PBTL min. to też 3.2 ohma.
                      Proponuję jednak dokładniej czytać dokumentację :cool:
                      Dodatkowo odnośnie tego rezystora - sprawa jest prosta jeśli chodzi o czas pracy, tzn. jeśli połowę mocy puścisz w ciepło, to będzie o połowę krócej działać na baterii.
                      Last edited by piotreq123; 09.08.2018, 18:36.

Skomentuj

Owszem, trochę mocy pójdzie w grzejnik, ale to najprostsza metoda ograniczenia mocy bez ingerencji w moduł.
                        Sam goły scalak pracuje od 8V, ale moduł jest konkretną aplikacją tegoż układu i producent tegoż modułu podaje zakres 12 - 25V.
                        Minimalne impedancje podane są w dziale "Absolute Maximum Ratings" co nie znaczy że z takimi impedancjami będzie pracować prawidłowo, a jedynie, że nie pójdzie z dymem :)
                        Ten konkretny wzmacniacz nie gra w PBTL i nigdy nie będzie - moduł jest stereo.

Na początek będzie ograniczone rezystorem. Później może pokombinuję ze zmianą ustawień GAIN lub ograniczenie sygnału wejściowego.

Skomentuj

To daj step-up do 12 czy 15V i nie będziesz kombinował grzejąc rezystor nie wiadomo po co. Akurat step up przy zasilaniu bateryjnym to dobry pomysł, bo trzyma cały czas napięcie na wyjściu aż do rozładowania baterii (analogiczny cel jak do powerbanków), ale niekoniecznie musisz podbijać napięcia więcej niż potrzebujesz.

Skomentuj

Owszem, trochę mocy pójdzie w grzejnik, ale to najprostsza metoda ograniczenia mocy bez ingerencji w moduł.
                            Nie trochę, tylko dokładnie 1/2, czyli de facto marnujesz połowę pojemności baterii :)

Skomentuj

Aście się tej mocy uczepili
                              Pogadajmy lepiej o obudowie i pozostałych założeniach.
                              Jestem świadom, że moc idzie w gwizdek ale bez rezystora głośniki mało co membran nie wypluły więc chwilowo będzie tak.
                              Jak będę już to składał do kupy z montażemy płytek i innych rzeczy wewnątrz, to powalcze z gainami i poziomem sygnału.

Skomentuj

Głośność reguluje się wzmocnieniem albo poziomem sygnału wejściowego jak już wcześniej wspomniano.
                                Regulowanie głośności rezystorem w szeregu z głośnikiem to poważny błąd i nikt tu nie powie Ci, że można tak to zostawić.

Skomentuj

Aście się tej mocy uczepili
                                  Sie czepili bo najpierw trzeba kretyństwa wykorznić

Troche nie rozumiem, czemu masz tak głośno. Niby powinno dać się regulować normalnie telefonem czy czymś. A jak zakres za mały, to może dałoby się dołożyć kawałek potencjometru między BT a końcowką? Nie ma tam jakiegoś kondensatora w sygnale w szeregu, w pady którego mógłbyś się wlutować?

Skomentuj

Jest, nawet bez problemu se z tym poradzę, jednakowoż dopiero jak będę składał to wszystko do kupy. Teraz do testów zostaje rezystor
                                    Sam wzmacniacz ma 2 nóżki, na które wystawiając odpowiednie stany logiczne można zmienić wzmocnienie więc zacznę od ustawienia GAINów.

Skomentuj

WinISD wprost zaproponował strojenie 58Hz,
                                      To strojenie jest bez sensu wyjdzie buczytło .
                                      Optymalnie koło 80HZ dla 6-7l
                                      Można też spróbować zwiększyć pojemność 2x i wtedy stroić blisko 70Hz tylko wtedy trzeba ostrożnie z głośnością.
                                      Ale za to może będzie trochę basu .

A jak jeszcze dołożysz szeregowy rezystor to możesz stroić jak chcesz bo i tak kupa wyjdzie :)

Skomentuj

piodabro i jak wykonałeś te głośniki bo jestem ciekaw jak grają?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X