Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr cyfrowy - czyli jak interpolować

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modulatora nie miałem okazji dłużej słuchać do czasu końcowej implementacji

- - - - - aktualizacja - - - - -

Druga sprawa, nie spodziewałbym się większych różnic przy standardowych sygnałach bo tam modulator po prostu nie pracuje. W praktyce jego zadaniem jest wydobycie szczegółów w niskich sygnałach gdzie normalnie nie byłoby to możliwe z powodu rozdzielczości przetwornika.

Skomentuj

Zamieszczone przez yasica Zobacz posta
      Ok.
      A wnioski soniczne, bo rozumiem że kazda zmiana na"papierze" Na lepiej powinna dawać poprawę brzmienia.
      Zdania z reguły są różne, ale dobre rzeczy bronią się same tak jak poprzedni dac na ad1865 oraz konwerter Konrada. Chyba nic wiecej pisać nie trzeba, ja robię dwa Daci oba w xlr - najpierw ad1865 i później ad1862.

Skomentuj

Ja będę miał wiecej:)
        Tzn odbiorniki, filtr, i Analog niemal ten sam, tylko moduły z koścmi będę podmienial by wybrać to co mi najbardziej się spodoba.
        Pcm58, pcm63, zapewne także AD1862, gotowy pożyczony dac na ad1865, dac na pcm1794 i mój Marantz na tda1541.

Szykuje się ciekawa zima

Skomentuj

Ale nie rozumiem, co to ma do aplikacji Konrada i ogólnej koncepcji, która jest tutaj omawiana? Aplikacja ma ogromne znaczenie, wiec testowanie / podmienianie samych kości dac powie o kościach coś w danej aplikacji, a nie w skali ogólnej.
          Last edited by Adam_85; 03.11.2018, 16:26.

Skomentuj

Następny do kolekcji

Generalnie jeszcze dalej walczę z filtrem i implementacją modulatora, więc za testy TDA1541(A) dopiero potem się zabiorę jak będzie zrobione

Skomentuj

No, biorę

Skomentuj

dzięki uprzejmości Autora Wątku mogę testować i słuchać kolejnego projektu

to co ja testuję jest na AD1865

co mogę napisać,
                a no to że nie bardzo chcę go oddać

tak do rzeczy i bez bełkotu audiofilskiego
                porównując do poprzedniej wersji na AD1865 (która jest też bardzo udana) to co ją różni z nowym filtrem mamy lepszą kontrolę basy (nie jest taki miskowaty bardziej punktowy zwarty) całość dźwięku łatwiej odrywa się od Kolumn i tyle :)

Skomentuj

Ostatnio wziąłem parę regulatorów HPR12 i HNR12 do mojego bufora dla NC500 od Hypexa i generalnie można je upchać do DAC'a na AD1862 jeśli ktoś nie przepada za LM7812/LM7912 i chce mieć najlepsze możliwe zasilanie sekcji analogowej od przetwornika:

Parametry tych dyskretnych regulatorów są takie, że na próżno szukać czegokolwiek lepszego. Minus to maksymalny prąd, który wynosi 100 mA, ale dla samej części analogowej przetwornika jest to w dużym zapasie

https://www.diyclassd.com/product/hpr12/49
                  https://www.diyclassd.com/product/hnr12/153

Skomentuj

Dobrze wiedzieć że da się to tam upchnąć. Myślałem o takim rozwiązaniu, chociaż bardziej chyba regulatory od kolegi Muzg'a z AS.
                    Jak kosztowo wychodzi przesyłka od Hypex'a ? Coś ich strona nie działa za dobrze i nie da się nic kupić.
                    Widziałem te regulatory w kilku innych sklepach tyle że z przesyłką to ok 50€ wychodziło za 2 sztuki :/

Właśnie jestem na etapie dolutowywania resztek przeplatanych także decyzja na teraz w sumie...

Skomentuj

Regulatory raczej tanie nie są, ponieważ to 15 EUR za sztukę netto. Zważywszy na ten fakt to cena 50 EUR za dwa z wysyłką to całkiem dobra cena. Tanio nie jest, ale parametry są takie, że żaden inny regulator im po prostu nie dorówna pod tym względem. Niestety nie znam regulatorów Muzg'a, ale jeśli ci pasują to możesz takie wrzucić

Skomentuj

Jednak ze względu na kolejność wyprowadzeń regulatorów Muzg'a nie zastosuję...

Może ktoś z innych osób składających tego DAC'a chciałby też zamówić regulatory Hypex'a ?

Zamówienie będę robił w audiophonics.fr, cena za sztukę to 19,90€ + przesyłka z Francji ok. 17€ (ceny brutto, czas realizacji 7-15 dni)
                        Przesyłkę już na początku dzielę na 2 bo zamawiam ze znajomym, im więcej chętnych tym taniej będzie.

Skomentuj

Ja będę brał od Hypexa, ponieważ potrzebuję do moich buforów dla modułów NC500 i innych. Mogę wziąć dodatkowe.

Skomentuj

Cześć,
                            Czy ten filtr będzie działał z 2xPCM1704?
                            Czy zostały jakieś sztuki?

Przeglądam czasem projekty na diyaudio.com i widzę, że często aby ograniczyć jitter bezpośrednio przed dackiem stosuje się reclokery/przerzutniki taktowane MCK (szczególnie Potato PO74G374A)
                            Czy zastosowanie takiego reclokera pomiędzy wyjściem filtra a Dackiem może przynieść poprawę w redukcji jittera i czy jest wskazane?

Skomentuj

Z czysto technicznego punktu widzenia mój filtr nie nadaje się do PCM17XX. Z praktycznego punktu normalnie zagra i nikt nie usłyszy różnicy (zauważyłem, że kilka osób gra na nich z moim filtrem i sobie chwali). Niestety moim zdaniem PCM17XX to najgorzej zrobione przetworniki, po taniości, ponieważ jako jedyne przetworniki ogólnie i także inaczej niż inne PCM'y (np. PCM63), zatrzaskują dane na wyjściu przetwornika dopiero po kilku taktach zegara BCK (bodajże odpowiednio 4 i 2) od zatrzaśnięcia WCLK. Tworzy to pewien problem, który "wymaga" synchronicznych zegarów BCK i WCLK. Filtr w tym temacie jest w pełni asynchroniczny, BCK to całkowicie inny zegar generowany w locie podczas re-konfiguracji ilości bitów na wyjściu. Jedynie WCLK jest generowany z wejściowego zegara MCLK i to właśnie on w oryginalnym zamyśle miał decydować o jitterze całości. Takie rozwiązanie jest dobre dla każdego innego starego DAC'a (PCM58, PCM63, AD1862, AD1865, itd.), tylko nie dla PCM17XX.

Jedyny DIY filtr, który faktycznie nadaje się najlepiej do PCM17XX to będzie filtr kolegi olog z AS, ponieważ jest on w pełni synchroniczny. Mój filtr jest asynchroniczny i nadaje się do każdego innego przetwornika gdzie chcesz latać na niemożliwych częstotliwościach w trybie synchronicznym (np. 768 kHz dla PCM56 czy AD1865).

Skomentuj

Cześć, czy istnieje możliwość zakupienia takiej płytki z filtrem ? Na dzień dzisiejszy mam AD1865 z wyjściem lampowym. Brakuje mi trochę w tym wszystkim powietrza. Czy filtr mógłby tutaj pomóc? Będę wdzięczny za pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez klavikort Zobacz posta
                                  Cześć, czy istnieje możliwość zakupienia takiej płytki z filtrem ? Na dzień dzisiejszy mam AD1865 z wyjściem lampowym. Brakuje mi trochę w tym wszystkim powietrza. Czy filtr mógłby tutaj pomóc? Będę wdzięczny za pomoc.
                                  Przyłączę się do zapytania.

Skomentuj

Mamy jeszcze kilka płytek FIR. Kto chętny niech pisze na PW
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                    X