Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Stx 27.500.8 PA 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Stx 27.500.8 PA 400

Witam,
    Po odsłuchu u kolegi Transformersów na kinie złożonych z Wharfedale Diamond 10.6 SET 5.0 i subwooferze Focal Sub 3,zrodziła mi się chęć uzupełnienia zestawu o subwoofer,po wertowaniu forum,postanowiłem założyć post i poprosić was o radę,założenia były takie, odciążyć obecny system i dodać "uroku"do niższych rejestrów z kilku typów przetworników idąc trochę za waszym głosem,a nie mając wcześnie moźliwości odsłuchu wybrałem stxa ,teraz dobór panelu i tu największy problem,brak umiejętności w sferze samoistnego złożenia i mała ilość sensownych panelów oczywiście jak na moje możliwości rozsądne pieniądze z kilku możliwych opcji wybrałem PA 400 z AB ELEKTRONIK.

Subwoofer jest jeszcze w końcowej fazie budowy ,a do zbudowania go wykorzystałem idąc troche po kosztach,choć zapewniając sobie przy tym więcej pracy ,stare płyty meblowe o grubości 1.9mm,dokupiłem,fornir i reszte potrzebnych mi rzeczy aby na poważnie zająć się skrzynką,niestety mam kiepski aparat i wypadło mi z głowy robienie zdjęć na bieżąco ,więc wrzuce to co mam na tą chwilę.

Kilka narzędzi i rzeczy ,które były mi nie zbędne w budowaniu.

Głośnik wraz z panelem i fornir który wykorzystam Zebrano 0087 PS

Tutaj tylna komora na panel ,która jestem świadom jak niechlujnie jest "wyrżnięta" 7 cm głębości starcza aby upchać tą elektronikę w środku.

Początkowo testowo było bez wzmocnenia ,tyle co na tylnej komorze i tunelu szczelinowym,głośnik przy teście na 20 hz miałem wrażenie,że skrzywdzi tą skrzynke ,była mocno nie stabilna,dodałem jedno widoczne wzmocnienie ,a finalnie zostało na dwuch i tak jest najlepiej i stabilnie,dodatkowo mam wrażenie,że lepiej gra.

Wymiary obudowy to 50x55x32 (wysokość,głębokość,szerokość) co po odjęciu tylnej komory daję lekko ponad 50 litrów strojoną tunelem na 24 cm szerokości 2,5 cm wysokości i 26 cm długości co ma dać strojenie około 35 hz.

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
    Tutaj tylna komora na panel
    Polecam wykonanie otworów wentylacyjnych do wymuszonego przepływu powietrza:

Skomentuj

Kolejne kilka etapów już za mną,zostało mi tylko na woskować jeszcze lakier ale bardzo chciałem go podłączyć i zrobię to później.
      Poniżej kilka zdjęć jak to wygląda finalnie

Plus tej zabawy jest taki,że potrzebne mi narzędzia ,nawet płyty wkręty w większości użyczali mi moi życzliwi sąsiedzi,a lakierowanie wykonano mi za flaszkę :-)

Dwa Wzmocnienia,wytłumienie gąbką tapicerską,testowałem z bez i jak dla mnie lepiej z gąbką...

Dwa ostatnie zdjęcia oddający może nie w pełni bo na żywo znacznie lepiej wygląd efektu końcowego.

Teraz trochę o tym na czym cała ta zabawa czyli o dźwięku.
      Może nie jak z czasopisma audio ale w zachwycie bo jest co chwalić.

Proszę o przeniesienie do gotowych konstrukcji,jeżeli jest taka możliwość.
      Muzyka, jak na pokój 18m2 jest lepiej dociążona dźwiękiem tym niższych częstotliwości,bas dosłownie czuć , wykonania ,np Metallica ,Fade to Black brzmi konkretnie,muzyka nabrała ciekawszego charakteru ,pokój mocno ogranicza i czuć spory zapas mocy,dokładam,dokładam i bas jest jak trzeba nie gubi się,spokojny niema takiego efektu w pewnym momencie buczenia jak z fx 200,choć wine ponosi głownie pokój ze względu na poddasze i jego wysokość około 2 metrów.
      Filmy, Transformers,Dead Pool i porównanie do powyżej wymienionego zestawu w mojej ocenie jeżeli chodzi o ilość jakość,cena na plus tego,niestety ale przy większych głośnościach wzmacniacz takie mam wrażenie nie kontroluje jak trzeba i potrafi strzelić.
      Finalnie jestem zadowolony z efektu wizualnego jak i muzycznego jaki udało mi się uzyskać,w odstawkę miały iść FX 200 ale brat je kupił ode mnie i subwoofer zrobiłem w fornirze jakim jest reszta zestawu dla niego,także będzie kolejny projekt :-)

Jeżeli jest możliwość proszę o przeniesienie do działu GOTOWYCH KONSTRUKCJI.
      Last edited by Cebanczyk; 29.08.2018, 17:19.

Skomentuj

Będzie korekta suba, 45 litrów netto 35 hz ,bass reflex 10 cm na końcu z kolankiem oraz przymocowanym drugim bass reflexem na końcu wylotu , pytanie do was,jest jakiś sposób aby zastosować subsonic by odciąć wszystko poniżej 30 hz?? JAK...

Wzmocnienia obudowy jak w pliku ,oraz wycięcia w środku , to większe na br...
        Załączone pliki

Skomentuj

Coś tam się robi
          Zobaczymy co wniosą , wzmocnienia ,kratownica inny materiał płyt oraz strojenie za pomocæ tunelu br.

Skomentuj

Niestety o ile masz BR i te okregi nie maja zaokraglonych krawedzi, beda swisty

Skomentuj

Ręcznie to teraz zrobię ?
              Br będzie dość spore bo 10 cm średnica i długość około 47 cm z kolankiem na końcu , na tym szczelinowym też jest świst :p

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                beda swisty
                Czy ja wiem...

Skomentuj

Zastanawia mnie czy dawać maty bitumiczne na tył czy w ogóle coś tam wkładać z materiałów tłumiących ?

Skomentuj

Na razie zaczniemy od testu na długości 40 cm...
                    Port zaokrąglany z obu stron ,przedłużany rynną dachowa o minimalnie mniejszym przekroju ,na końcu inny stary br (a w zasadzie tylko ta część zaokrąglona ,reszta jest wycięta ) , uszczelniłem sylikonem abym mógł jeszcze oderwać w razie w .
                    Last edited by Cebanczyk; 04.05.2020, 16:56.

Skomentuj

Frezu pod głosnik raczej nie będzie ,pod niskotonowym raczej to różnicy nie zrobi na subie ?
                      Coś mnie podkusilo aby kleić na wikol dragon ...
                      Może to też wina docisku (ale wtedy z każdą płyta był by problem ) Kleju dałem sporo ,a mimo to na środku gdzies mi nie złapał ,było słychać jak obstukiwałem,musiałem zrywać i szlifować całą jedna stronę... , teraz użyłem 25 express rakol i jest jak trzeba ,zależy mi na tej spoinie która się tworzy po klejeniu ,szpachli raczej nie trzeba będzie dawać .
                      Kolumny kleiłem na pattex i też spoko ale po frezowaniu musialem szpachla wypełniać albo klejem typu wikol.

Skomentuj

Czaruję...
                      X