Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way 2x22cm + Satori MR16P-4 + Satori TW29BN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way 2x22cm + Satori MR16P-4 + Satori TW29BN

Jak tylko spieniężę dotychczasowe kolumny, z których obecnie jestem naprawdę super zadowolony, mam zamiar przystąpić do nowego projektu. Ma to być konstrukcja 3-way, na dwóch wooferach 22 cm, średnim Satori MR16P, wysokim Satori TW29BN - czyli beryl od SB. Czyli coś podobnego w układzie jak Credo D400 Studio 16 Hz. Budowa nowego zestawu podyktowana jest nowym lokum i nowym designem wnętrza zaplanowanym przez małżonkę :>
    Cały czas mam małe wahania co do zastosowanych wooferów. Posiadam obecnie na stanie 2 szt. SS 22W8851T00 i 4 szt. Ushera 8955a. Obudowa według wstępnych rysunków będzie wysoka na ok. 1180 mm i posiadać będzie 10l objętości dla średniaka o ok. 77l dla wooferów. Objętość ta jest praktycznie idealna dla SS pracujących w BR, może ciut za mała dla Usherów w BR. Nie przejmuję się tym nadmiernie, ponieważ dynamika i szybkość w takiej obudowie powinny być dla Ushera bardzo dobre. Przegrody wewnętrzne mam zamiar wykonać tak, żeby można było w najniższej zaślepić otwory i powinno to dać paczkę ok. 60-65l dla Usherów grających w closed - to alternatywne rozwiązanie może być stosowane raczej tylko dla Ushera, bo te głośniki dobrze grają w zamkniętej budzie.
    BR będzie najprawdopodobniej skierowany w podłogę, bo go później nie będzie widać na przedniej ściance, jeśli zdecydowałbym się na closed.
    Cały czas zastanawiam się tylko czy Usher czy SS na bas - SS to szalona dynamika w BR, ale potrzebuje spawarki do napędzenia pary takich szatanów. :o Ushera uwielbiam za jego barwę dźwięku, tak jak i stare Revelatory węglowe. Plastyczność dźwięku tych przetworników rekompensuje ich pozostałe wady.

Jestem wdzięczny za wszelkie uwagi co do koncepcji, która na szczęście już skrystalizowała się w dziedzinie średniaka i góry. :lol:
    Last edited by jaro4444; 05.10.2018, 14:08.

Koncepcja ostateczna co do głośników już jest ustalona :
    - 2× Usher 8955a,
    - Satori MR16P-4,
    - Satori TW29 BN.

Wstępna koncepcja budy tez juz istnieje. Na początek woofery zagrają w clsed ok. 68 l. Jeśli będzie za mało basu lub nie będą schodzić dostatecznie nisko to wycinam BR i zwiększam pojemność do ok. 74 l.

Drewno szykuje się na dolne i górne pokrywy.

Skomentuj

Jako tradycjonalista wolę model w tekturze jak Mega Cad :) Oto trzy modele wręg występujących w tej konstrukcji. Planowane poszycie to 4xHDF 4 mm + obłóg z litego drewna ok 4 mm.

Rozmiar robi różnice :) Porównanie 8955A do 8935A1

W nowej konstrukcji nie zależy mi na nie wiadomo jakiej ilości basu, a raczej na jego jakości. Chcę by był on możliwie zwarty, o dobrym impulsie, ale jednocześnie też na tyle potężny by potrafił przywalić kiedy trzeba. Średnie i wysokie tony pochodzące z wybranej pary głośników mają uczynić z odsłuchu prawdziwą ucztę. Takie są założenia, a co wyjdzie to się okaże w praniu
      Last edited by jaro4444; 12.10.2018, 21:18.

Skomentuj

Szykuje się Bardzo ciekawie - Będę śledzić ...

Bas z 8955A Lubię. A duet MR16P i TW29BN wielokrotnie łączyłem i fajnie się uzupełnia. Taki Sam duet na samej górze pasma pracuje w Bardzo drogich Obcych które właśnie oddałem :) i Jest petarda - Trzymam kciuki

O wykonanie nie mam obaw bo już twoje poprzednie konstrukcje stały na bardzo wysokim poziomie :)
        Last edited by Zap Projekt; 12.10.2018, 21:44.

Skomentuj

Zapowiada się kosa.

Skomentuj

Panie Adamie dziękuję za czas poświęcony na rozmowę i cenne uwagi. Choć nie mam odwagi zastosować obudowy closed o Qtc na poziomie 0.85, tak jak Pan sugerował.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
            O wykonanie nie mam obaw bo już twoje poprzednie konstrukcje stały na bardzo wysokim poziomie :)
            Dziękuję :blushing:

Nie ukrywam, że tym razem ze względu na brak czasu na dłubanie przy paczkach, spowodowany zakupem nowego mieszkania, chciałem zlecić wykonanie paczek pewnemu, doskonale znanemu mistrzowi obudów w stylu a'la Sonus. Nie przyjął on jednak zlecenia ze względu na inne prace. Dlatego jak na razie projektuję paczkę i zbieram drewno na okładziny.
            Wszelkie krytyczne uwagi, co do przedstawionej koncepcji będą mile widziane.
            Last edited by jaro4444; 12.10.2018, 22:00.

Skomentuj

Co nie zmienia jednak Faktu że ten głośnik w zamkniętej gra najlepiej w 20-25 litrach. Tak po prostu niekiedy jest ze symulatory Sobie a rzeczywistość Sobie. Nie ma co się jednak stresować bo dowolność aplikacji i filtracji jest bardzo dowolna i za każdym razem dobra. Pod warunkiem że spełni kilka ważnych aspektów.
              Zapewne wiesz ale wspomnę że system zamknięty vs otwarty będzie wymagał zmian w filtracji aby uzyskać optymalny potencjał obu "systemów" - pamiętaj o tym robiąc testy i porównania itp. Ja ten głośnik aplikowałem kilka razy w różnych konstrukcjach. 3 zdjęcia znalazłem w Uplouderze i jak na mój gust najprzyjemniej się słuchało w Nebulkach

Trochę smutno że już zniknęły w rynku ...
              Last edited by Zap Projekt; 12.10.2018, 22:10.

Skomentuj

Źródło inspiracji.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                  Źródło inspiracji.
                  Cóż to takiego?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444
                    To taki malutki szkielecik od kolumny o wzroście ponad 145 cm
                    Ale masz zdjęcie gotowej kolumny?

Skomentuj

Pogromco oczywiście :)

Audio Solution Vantage Classic

Na dole kolumny zamontowany jest jeszcze woofer SS Revelator 26 cm aluminiowy.

Last edited by jaro4444; 17.10.2018, 08:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444
                        Tak skomplikowanego szkieletu to nie zrobię....,
                        Bez przesady, skąplikowany to on aż tak nie jest... Tylko w 2 płaszczyznach są wręgi. Do pełnego wypasu brakuje wręgi pionowej łączącej przód z tyłem...

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                          Bez przesady, skąplikowany to on aż tak nie jest... Tylko w 2 płaszczyznach są wręgi. Do pełnego wypasu brakuje wręgi pionowej łączącej przód z tyłem...

Jarek ta wręga niewiele by dała. Tył jest wąski, przód gruby i sztywny. W moim projekcie dodatkowo każda wręga ma z przodu poprzeczkę, która działa jak żebro usztywniajace. Tak naprawdę to najbardziej jest ona potrzebna pomiędzy wooferami. Dlatego tam też dodam w tym miejscu jeden łącznik , który związe środek przedniej poprzeczki z poprzeczką w środku wręgi (w kierunku przód - tył)
                          Last edited by jaro4444; 18.10.2018, 07:01.

Skomentuj

O to mi chodziło:

Last edited by jaro4444; 18.10.2018, 08:28.

Skomentuj

Proza życia przygniotła mnie chwilowo (remont mieszkania i brak czasu) i aby móc w ogóle odpalić projekt muszę zminimalizować nakłady czasu i środków na budowę kolumn. Poza tym małżonka absolutnie nie chce zaakceptować wstępnego projektu kolumn o kształcie a'la Sonus :crying:
                              W związku z powyższym opracowałem nową koncepcję kształtu - nic odkrywczego, wszyscy ten kształt znają doskonale. Zobaczę czy teraz uzyska kontrasygnatę siły wyższej :lol:

Last edited by jaro4444; 29.11.2018, 21:08.

Skomentuj

Tidal zawsze spoko.

Skomentuj

Takie malutkie listeczki 50x360 cm :)

Skomentuj

Skąd takie?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                                      Skąd takie?:)
                                      Zagłoba okleiny - akurat ja brałem na liście z otwartej paczki. Widziałem taką ok. 48 cm szeroką, jeszcze ładniejsza - ale zakup tylko całej paczki 😕

Skomentuj

Coś tam się kleci. Tym razem nie mam czau na robotę przy paczkach - remont mieszkania pożera każdą wolną chwilę - więc oddałem to w ręce kolegi. Na zdjęciu był mały błąd w ułożeniu dwóch wręg - szybko został skorygowany. Powoli, powoli i coś powstanie :biggrin:
                                        Last edited by jaro4444; 02.02.2019, 15:57.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X