Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poza podium :) - STX W.16.50.8.MC i Alphard LW650 8 ohm - zwrotnica TONSIL ZG 25.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poza podium :) - STX W.16.50.8.MC i Alphard LW650 8 ohm - zwrotnica TONSIL ZG 25.

[IMG][/IMG]

Witam zacne grono forumowiczów!

Można wylecieć z tego działu za projekt na niskiej klasy przetwornikach w pomazanej pędzlem obudowie? :)

Od początku nie traktowałem tego projektu zbyt poważnie. Wszystkie elementy (oprócz obudów) zajmowały miejsce w szafie i postanowiłem tanim kosztem zrobić kolumny (67 zł). Jestem zaskoczony pozytywnie, bo nie sądziłem, że z obu niskotonowych głośników może powstać ciekawa konstrukcja.

STX W.16.50.8.MC i Alphard LW650 8 ohm podłączone szeregowo do dwudrożnej zwrotnicy z kolumn TONSIL ZG 25. STX pierwszy w szeregu. Wyskokotonowa kopułka pochodzi z kolumn KH 502. Pojemność 35 litrów. Kolumny miały udawać estradowe i zostały pomalowane pędzlem przeterminowaną (kilka lat) lakierobejcą jako impregnacja drewna. Efekt jest na tyle ciekawy, że tak zostawiłem, bo bałem się, że po oklejeniu tanią wykładziną nie będą wyglądały lepiej.

Opis trochę amatorski, ale inaczej nie potrafię:
    Największa zaleta kolumn to wielka moc i ciepłe, przyjemne brzmienie. Wysokich tonów jest wystarczająco dużo, choć ogólnie kolumny nie grają zbyt czysto. Środkowe tony wbrew pozorom nie zostały zagłuszone przez niskie, raczej przyjemnie ocieplone. Przypomina brzmienie ze starych unitrowskich zestawów radiowych. Może to zasługa zwrotnicy? Posiadają dużą moc. Nie byłem w stanie doprowadzić alphardów do dużego wychylenia membrany, mimo że było już bardzo głośno, a te głośniki mają duży skok. Odpuściłem, bo nie chciałem spalić wysokotonowych. Niestety kolumny wymagają mocnego wzmacniacza.
    Last edited by Ernesto Mendoza; 30.11.2018, 13:16.

Tanio nie zawsze znaczy kiepsko.

Większość niedrogich kolumn są zrobione na bardzo tanich głośnikach ale jednak grać potrafią.

Gratuluję że skończyłeś ten projekt.

Skomentuj

Eh. Nie ten dzial, zdecydowanie... przeniosłem.
      Last edited by tomekk_; 30.11.2018, 13:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ernesto Mendoza Zobacz posta
        STX W.16.50.8.MC i Alphard LW650 8 ohm podłączone szeregowo do dwudrożnej zwrotnicy z kolumn TONSIL ZG 25. STX pierwszy w szeregu.
        przeloz do jednej kolumny alphardy a do drugiej stxy
        porownasz efekty

Skomentuj

Porównałem. Na początku dodam, że kolumny nie są jeszcze wytłumione, a to obudowa zamknięta. Teraz subiektywna charakterystyka. W skrócie wygląda to tak, że STX nie obsługuje niskich częstotliwości i ciężko go nazwać niskotonowym. Moim zdaniem nadaje się jako zamiennik do renowacji starych unitrowskich kolumn, które miały podobną charakterystykę, choć jest od nich sztywniejszy. Jego zaletą jest fakt, że nie "gra" niskich częstotliwości, które by zniekształcił. Po prostu je ucina. Alphard dla odmiany schodzi nisko, ale w samych dołach traci na precyzji i to drastycznie. Nie udało mi się znaleźć dobrej zwrotnicy trójdrożnej dla Alpharda i przeleżał u mnie ponad dziesięć lat. Ma małą efektywność. Powinien lekko wspierać niskotonowy, ale jako niskotonowy nie sprawdza się w tradycyjnych konstrukcjach trójdrożnych.

W zestawieniu dwa Alphardy i dwa STXy wybieram dwa Alphardy. Wolę ten chaos w niskich od tej blokady STXów przy niskich częstotliwościach. Słychać to bardzo i jest to drażniące. Poza tym STXy grają bardziej płasko, choć średnie pasmo wychodzi bardziej do przodu i ogólnie dźwięk jest czystszy. W zestawieniu Alphard + STX główną wadą staje się wyłącznie brak precyzji w niskich częstotliwościach. Alphard ma taką bezwładność, że jak się rozbuja to nie chce się zatrzymać. Czym niżej i głośniej tym bardziej. Nie ma wytłumienia, może ma to wpływ. W przypadku większości gatunków muzycznych (np. jazz, poważna, pop) problem nie jest tak poważny i można o nim zapomnieć.

Filmik próbowałem zmontować, ale pod koniec okazało się, że darmowy program robi wielki znak wodny przy publikacji. Na początku filmu porównanie dwóch kolumn, a później już zestawienie Alphard i STX w jednej obudowie. Utwór bardziej współczesny ma niski bas pod subwoofer. Wziąłem go celowo, żeby mas musiał zejść bardzo nisko. Drugi utwór to Sonny Rollins.

Tutaj filmik z porównania, a później docelowy wariant kolumn na dwóch różnych stylach muzycznych:
          https://youtu.be/8S66g3FUOAI
          Last edited by Ernesto Mendoza; 01.12.2018, 19:04.

Skomentuj

Moje pierwsze kolumny były jeszcze gorsze... Swoja droga, ciekawe jakby to zagadalo z poprawna zwrotnica.

Skomentuj

Czaruję...
            X