Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny aktywne -jak zacząć.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny aktywne -jak zacząć.

Mam zamiar zbudować kolumny aktywne, do pomieszczeń małych i średnich. Głównie do cichego grania a nie nagłaśniania imprez. Bedą zamocowane na ścianie przed biurkiem lub w sypialni niedaleko łóżka.
    Można by rzec, że chodzi o monitory bliskiego pola ale takiego nie całkiem bliskiego ( nie chodzi o pracę przy komputerze ). Przewidywana odległość odsłuchu od 1,5m do 3m. Nie zależy mi na uzyskaniu dźwięku jak z "monitorów studyjnych" - to mają być kolumny do słuchania w pracy / w łóżku.

Choć mam opracowaną wstępną koncepcję, którą właśnie przedstawiam to ciekaw jestem innych pomysłów, rozwiązań układowych lub rekomendacji konkretnych układów, które można zastosować.
    Prace są dopiero w fazie pomysłu i planowania dlatego każdy pomysł jest mile widziany.

Ogólne założenia następujące:

- Wejście USB ;
    - Wejście Analogowe chinch ;
    - Wejście SPDIF ;
    - W kolumnie lewej będą znajdowały się "układ sterowania" z zasilaniem oraz zasilacz końcówki, DAC+wzmacniacze dla głośników kolumny lewej ;
    - W kolumnie prawej będą znajdowały się zasilacz końcówki, DAC+wzmacniacze dla głośników kolumny prawej ;
    - Podział pasma dla głośników wysoko/nisko tomowych będzie realizowany w DSP lub uC ;
    - Każda z kolumn m swoje niezależne zasilanie ;
    - Moduł główny ma także sowje własne zasilanie ;
    - Wyciszanie kanałów przy przełączaniu źródeł ( szybki np. 0,525ek. fadeOut -> fadeIn ) ;
    - Łagodne zwiększanie głośności po włączeniu urządzenia ( fadeIn ) ;
    - Łagodne zmniejszanie głośności przed wyłączeniu urządzenia ( fadeOut ) ;
    - Podstawowe funkcje sterowane pilotem ;
    - Szybkie odłączanie głośników przy zaniku zasilania ;
    - Opóźnione załączanie głośników po włączeniu ( chyba, że jednak zdecyduję się na planowane LM3886 to wykorzystam wbudowany w nim układ MUTE ) ;
    - Planowana i w zupełności wystarczająca moc wyjściowa to max 30W - 50W ;
    - ! Nie chcę w nich bluetooth ;
    - Pasmo przenoszenia całego zestawu 18Hz -26 000Hz ;

Moduły - czyli elementy układanki.

Budowa całego zestawu będzie oparta o kilka modułów, które będą zaprojektowane w taki sposób by można było każdy z nich wykorzystać także w innym projekcie, z inną końcówką mocy itp.

Moduł główny/sterujący - Mainboard

Na tym PCB znajdą się porty z wejściami, uC oraz niezbędne przetworniki ADC i DAC. Mikrokontroler, który zastosuję to będzie najprawdopodobniej coś z rodziny STM32. Na tej płytce będzie także wejście RS232 pozwalające na zdalną komunikację z modułem głównym. Do Modułu będzie można wysyłać rozkazy takie jak:

- Wybór źródła ( SPDIF, ANALOG, USB ) ;
    - Ustawianie głośności ;
    - Ustawianie balansu ;
    - Ustawianie parametrów "zwrotnicy filtrów" ;
    - Przesyłanie parametrów korekcji graficznej lub innych efektów DSP ( może zbędne ) ;
    - Upgrade firmware ;

Moduł panelu użytkownika
    W chwili obecnej nie mam koncepcji jak bedzie wyglądał. Istotne jest to, że z modułem głównym będzie się komunikował po RS232. Na czas testów będę wykorzystywał konsolę w PC.
    Docelowo i w zależności od ostatecznego pomysłu na tym panelu znajdą się jakiś wyświetlacz / kontrolki / enkoder i oczywiście odbiornik pilota.

Moduł panelu użytkownika (aplikacja)
    W związku z tym, że moduł sterujący będzie zarządzany poprzez RS232 to powstanie aplikacja umożliwiająca sterowanie bezpośrednio z komputera a na samej płycie zaimplementuję konwerter USB->RS232 aby można było bezpośrednio podłączyć się do PC.

Wzmacniacz
    W każdej kolumnie będzie po jednym module wzmacniacza. Do wzmacniacza będzie doprowadzony sygnał cyfrowy za pośrednictwem łącza SPDIF lub I2S jeszcze się nad tym zastanawiam. Będzie on wchodził wprost do DAC na tej płytce. Sygnał z DAC natomiast zostanie przepuszczony przez niezbędne filtry i trafi do LM3886 ( jeden na niskotonowy drugi na wysoko tonowy );
    Końcówki najprawdopodobniej będą zasilane nie więcej niż +/- 25V (DC). Mam przećwiczone i dobre doświadczenia z takim zasilaniem. Dobrze pracuje on wówczas z głośnikami o niższej impedancji a także jest wiele mniej problemów związanych z odprowadzaniem ciepła.

Głośniki
    Nie mam pojęcia jakie wybrać ... Po bardzo wstępnym rozeznaniu i wstępnej rekomendacji chciałbym spróbować: SB SATORI.
    Budżet na same przetworniki to około 3500zł. Tutaj bardzo potrzebowałbym pomocy w doborze czegoś sensownego.
    Może być wstęga, może być kopułka... Nie mam pomysłu.

Obudowa
    Raczej małe/podstawkowe niż duże. Głośnik midwoofer max 20cm. Najlepiej 16-18cm. Zastanawiam się też czy nie zrobić obudowy zamkniętej. Mam w domu kilka zestawów "closed" i bardzo je lubię. Tylko jak nisko uda się zejść z basem w małej obudowie.
    Last edited by katakrowa; 12.01.2019, 17:42.

Dużo bajerow, dużo czasu, sporo kasy - do zrobienia.
    Pomysl nad gotowcem od Hypex - fusion amp.

Teraz grzebie trochę w DSP, ogólnie spory temat żeby to dobrze zrobić

Ok pomarudzilem, kibicuje.

Skomentuj

Witam na elektrodzie widziałem twoje dokonania, trzymam kciuki za projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Teraz grzebie trochę w DSP, ogólnie spory temat żeby to dobrze zrobić
        Nie przeczę. Mam czas. Skończę za miesiąc to super jak za 2 lata też będzie ok ...

Generalnie moduły Hypex bardzo ciekawe. Ma to rozwiązanie pewne wady:
        1. Nic się nie nauczę.
        2. Kolumna slave jest podłączana zwykłymi przewodami głośnikowymi ... Ja do drugiej kolumny chce sygnał puścić po SPDIF lub Coaxial. W sumie nie widzę u nich modułów slave z czego wnioskuję, że jest tylko master i ewentualnie po coaxial można podłączyć drugą z takim samym modułem. Czyli dopiero mając 2 moduły uzyskamy to co jak chcę zrobić ( bezwzględna minimalizacja długości analogowego toru audio ).

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
        Witam na elektrodzie widziałem twoje dokonania, trzymam kciuki za projekt.
        Dziękuję.

Cel i efekt końcowy
        oczywiście głównym celem projektu jest nauka i zrozumienie wielu pojęć, z którymi zapewne jeszcze się nie zetknąłem rozpoczynając powyższy projekt zapewne się zetknę ...
        Drugi aspekt to chęć przygotowania w miarę prostej konstrukcji, która będzie mogła posłużyć innym jako baza do własnych eksperymentów. Ja akurat planuję budowę na droższych przetwornikach jednak sama elektronika może współpracować z tańszymi ...
        Wszystkie kody źródłowe i schematy finalnie także zostaną opublikowane.
        Last edited by katakrowa; 12.01.2019, 19:46.

Skomentuj

Czytam czytam i czytam .. Ściągam różne środowiska - coraz więcej tego.
          Chwilowo utknąłem na AudioWeaver for STM32. O ile środowisko świetne i w założeniach w zupełności spełniłoby moje oczekiwania to nie mam pojęcia jak to przenieść na PCB! Chwilowo zmuszam to do pracy z Nucleo-32 STM32F303 lub STM32F446.
          Zdecydowanie przetworzenie wszystkiego od wejścia do wyjścia w domenie cyfrowej wymaga cierpliwości. Główny problem to zaprojektowanie DAC i ADC tak by jakoś spójnie współpracowały z uC. Są różne protokoły i jeszcze różniejsze pomysły na synchronizacje zegarów - ogarniecie wszystkiego żeby było dobrze zajmie ze 2 lata albo więcej ( biorąc pod uwagę hobbystyczny tryb pracy ). Do tego słowa kolegi .3lite, że można się narobić a finalnie może wyjść średnio też cały czas mam z tyłu głowy ...

Na tym etapie chyba trzeba pójść na jakieś optymalizacje trudności projektu ...
          Coraz częściej zaglądam też na stronę z miniDSP. Najbardziej kuszące:
          1. "nanoSHARC kit" - najtaniej najwięcej możliwości - trzeba zrobić własne DAC i ADC ale nie trzeba walczyć z programowaniem uC.
          2. "miniDSP Balanced 2x4" - trzeba zrobić wejściowy ADC ( w sumie projekt się bardzo upraszcza ).
          3. pójście całkowicie na łatwiznę czyli: "miniDSP 2x4 HD kit" ( właściwie trzeba zrobić tyko końcówki mocy )...

Bardzo dziękuję za sugestie te w postach i te w wiadomościach prywatnych. Już wiem na czym stoję więc "do roboty".

Skomentuj

audioweaver jest ciekawe ale do tego co potrzebujesz sie nie nadaje, przerabialem to.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
              audioweaver jest ciekawe ale do tego co potrzebujesz sie nie nadaje, przerabiałem to.
              Błagam napisz dlaczego :-) Wczoraj siedziałem nad tym z 6 godzin i zaczyna mi się coraz bardziej podobać.

Znalazłem też kilka alternatyw takich jak
              1. freeDSP ( http://www.freedsp.cc/ )
              2. oraz ich pod-projekt PiDSP ( https://hackaday.io/project/21119-pidsp )
              3. albo np. nanoDSP ( https://www.htfelectronics.nl/en/nano-dsp.html )
              i więcej ...

Wszystko jednak sprowadza się do jednego ... Albo są to płytki wykorzystujące wyspecjalizowane układy DSP, których w domowym zaciszu raczej nie ogarniemy ( chociażby z powodu rodzajów obudowy i niemożliwości ich przylutowania / zrobienia PCB ). XMOS, ADSP21369 itd ...

Teoretycznie można to zrobić tak jak sobie zaplanowałem czyli aby CPU zajmował się obróbką sygnału ale.:
              1) i2S to nie do końca taki prosty szeregowy format ;
              2) zastosowanie "zwykłego" CPU jako DSP wprowadzi trudne do opanowania opóźnienia, które są dużo większe niż w dedykowanych układach ;
              3) Dobra algorytmy filtracji czy korekcji DSP niekoniecznie są "otwarte" - dlatego zaszywają je w XMOS'ach lub innych dedykowanych układach.

Tak czy inaczej mając na uwagę końcową jakość brzmienia i przy sensownych parametrach bez gotowej zewnętrznej "płytki" z DSP raczej nie do zrobienia samodzielnie w domu.

Zmyliły mnie zabawy z obróbką dźwięku na PC, które przynosiły efekt ale nie pomyślałem o tym, że jedyne co miałem robić to konwertować ciąg bajtów "sformatowany wstępnie" przez system operacyjny a na wyjściu także konwertowany do odpowiednich formatów. Wstępne zgłębienie się w to co rzeczywiście "lata" jako surówka pomiędzy urządzeniami nie zachęca do ogarniania tego w zakresie DIY. Właściwie to już wiedza na tyle specjalistyczna, że jak się ją ma to głupio byłby nie zająć się tematem komercyjnie na większą skalę lub przynajmniej zatrudnić się u kogoś kto się tym zajmuje ... Nie wspomnę o konieczności wielokrotnego prototypownia co w warunkach domowych wymaga zamawiania płytek ( z tak małym rastrem nawet nie wytrawię ) finalnie koszt zaprojektowania tego mógłby być "nierozsądny".

Ostatnią "ostoją", która trzyma mnie jeszcze przy samodzielnym ogarnięciu cyfrowej zwrotnicy jet AudioWeaver, którego sensowność zastosowanie kolega podważa. Dlatego tak ważne dlaczego?

Jeszcze muszę zgłębić projekty linux'owe dla RaspberryPi ( wówczas ono działa jako DSP ) mają kilka wejść i2S i kilka wyjść i2S - przy cenie RPI Zer rzędu 40 zł to też ciekawa alternatywa.
              Taką "wstawkę" jeszcze w swoim projekcie przyjmuję jako "część układu" ( nie traktując że to porażka przy realizacji projektu ).
              Last edited by katakrowa; 14.01.2019, 13:30.

Skomentuj

Ja tam robiłem bez problemu płytkę domowymi sposobami pod ADAU1701 i się dało :) I nie jest to wcale jakieś science-fiction :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Ja tam robiłem bez problemu płytkę domowymi sposobami pod ADAU1701 i się dało :) I nie jest to wcale jakieś science-fiction :)
                  O właśnie ! Bardzo ciekawy ten ADAU1701 i rzeczywiście w obudowie, którą w domu można ogarnąć.
                  Z noty wynika też, że ma też jedno wejście cyfrowe ( jeśli dobrze zrozumiałem ). Widzę też, że ma bardzo konkretne i przyjazne środowisko do ogarnięcia tematu ( SigmaStudio ) ...

Że też zawsze człowiek musi dowiadywać się wszystkie przy okazji ...
                  Na chwilę obecną ten układ spełnia moje założenia w 80% tym samym wychodząc na pozycję lidera :-) Cena to kolejny argument za tym układem. Poniżej 4 UDS za sztukę.
                  jedynie parametry troszkę martwią:
                  - 2 ADCs: SNR of 100 dB, THD + N of −83 dB
                  - 4 DACs: SNR of 104 dB, THD + N of −90 dB

Może kolega udostępnić jakieś materiały związane z tym projektem ? A kolega może jakieś ma pomiary całości ?

Może któryś z kolegów zna jeszcze jakieś inne procesory IC DSP, które można ogarnąć "domowym sposobem" ?
                  Last edited by katakrowa; 14.01.2019, 14:29.

Skomentuj

https://www.tme.eu/pl/details/audiod...AaAl1fEALw_wcB
                    Takie znalazłem, jeszcze nie obczytałem co to może..

Skomentuj

Adau1701 jest proste do aplikacji.
                      Mam płytkę freedsp z tym jakbys chciał odkupić.

Osobiście zaprojektowałem swoją pod i2s in i 4xi2s out na dniach to polutuje i sprawdzę.
                      Myśle ze jak robić, to może lepiej adau1452 - więcej instrukcji.

Jak płytka mi zadziała to będę mieć 10 sztuk pierwszej wersji do oddania na testy.
                      Potrzebuje czasu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam ze freedsp SMD b ma babola w ukladzie. Piny MP4/5 nie są wyprowadzone, w ogole. Zgłosiłem autorom.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Last edited by tomekk_; 14.01.2019, 14:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                        Osobiście zaprojektowałem swoją pod i2s in i 4xi2s out na dniach to polutuje i sprawdzę.
                        To mnie interesuje. Nawet jeśli nie jest ukończone chętnie bym podejrzał.
                        - Jakieś próby "spięcia" tego z programem SigmaStudio kolega już podejmował ?
                        - Wiesz też może czym różnią się ADAU1701 od ADAU1401 patrzę i patrzę w te noty i to trochę jak zabawa w znajdź różnice :-)

Generalnie wcześniej w ogóle nie szukałem procesorów DSP "jako takich" ... A w sumie jest w czym wybierać.
                        - AD1940 ( wejścia wyjścia cyfrowe 10USD sztuka ) ;
                        - ADAU1401 ( ciekawe czym się różni od ADAU1701 ) ;
                        - CS48520 ( cyfrowy o fajnych parametrach ) ;
                        - AD766 ( mało ciekawe parametry ale za to w obudowie DIP16 ) ;
                        - STM32F411xC uC z wbudowanym DSP ... https://www.st.com/resource/en/datas...tm32f411re.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez katakrowa Zobacz posta
                          Błagam napisz dlaczego :-) Wczoraj siedziałem nad tym z 6 godzin i zaczyna mi się coraz bardziej podobać.
                          stm407 z audioweaver - miałem ten kit i badałem, generalnie nie będzie to prosty i szybki projekt, trochę więcej wiedzy trzeba mieć żeby to poskładać do kupy pomimo interfejsu "blokowego" i na przykładowym wbudowanym kodeku no nie brzmiało to zbyt pięknie. Było to co prawda prawie 2 lata temu i program trochę średnio działał, może się poprawili ale nie zmienia to faktu że trzeba więcej przy tym posiedzieć.

do takiego projektu najlepiej użyć ADAU1701, wbudowane sensowne ADC, DAC które brzmia całkiem fajnie, wbudowany interfejs, możliwość ominięcia wbudowanych przetworników i zapięcie zewnętrznych po i2s, konfigurowanie tego w sigmastudio to chwila moment. Dosyć tanio i szybko bo w miesiąc z dostarczeniem pcb z chin można by ogarnąć działający moduł zwrotnicy stereo 2-drożnej lub mono max 4-drożne.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                            do takiego projektu najlepiej użyć ADAU1701, wbudowane sensowne ADC, DAC które brzmia całkiem fajnie, wbudowany interfejs, możliwość ominięcia wbudowanych przetworników i zapięcie zewnętrznych po i2s, konfigurowanie tego w sigmastudio to chwila moment. Dosyć tanio i szybko bo w miesiąc z dostarczeniem pcb z chin można by ogarnąć działający moduł zwrotnicy stereo 2-drożnej lub mono max 4-drożne.
                            Właśnie widzę i coraz bardziej ku temu rozwiązaniu się skłaniam a "złotem" jest dokument: https://www.analog.com/media/en/tech...des/UG-072.pdf i umieszczone w nim schematy.
                            Są nawet gotowce: http://www.audiodevelopers.com/6-ada...way-dsp-board/

I nawet : https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5403_2.pdf :-)
                            Last edited by katakrowa; 14.01.2019, 15:33.

Skomentuj

jak pogrzebiesz w google głebiej to znajdziesz więcej, jak przestudiujesz datasheeta to dojdziesz do wniosku że nie ma sensu iść w inne zabawki.

Skomentuj

Jakiś czas temu robiłem na ad1940:
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post473560

Skomentuj

Działa z sigma studio bez problemu.

Skomentuj

na kamami.pl jest zestaw adau1701 z dodatkowymi WM8805, dokumentacja dostępna na stronie. Działa całkiem fajnie.

Skomentuj

1) i2S to nie do końca taki prosty szeregowy format ;
                                      Jeśli to jest jeden z twoich głównych problemów w projekcie to niestety muszę cię zmartwić, ale będzie znacząco gorzej

2) zastosowanie "zwykłego" CPU jako DSP wprowadzi trudne do opanowania opóźnienia, które są dużo większe niż w dedykowanych układach ;
                                      DSP tak samo opóźnia. Taka jest zasada działania filtrów a szczególnie długiego FIR'a. Opóźnienia wyrównuje się na samym końcu zwykłym buforem i opóźnia dane z innych kanałów o X próbek. Myślę, że głównym problemem tutaj to deterministyczność MCU w porównaniu do wyspecjalizowanego układu DSP. Nie wiadomo ile taktów jaka funkcja zajmie dopóki się tego nie skompiluje i nie obliczy czasu na bazie wygenerowanych instrukcji ASM. Oczywiście MCU musi też mieć wyspecjalizowany FPU do takich zadań, najlepiej z instrukcjami typu SIMD i można coś sensownego zrobić, ale po co? Jeśli ten MCU nie będzie nic innego robił niż zadania związane z filtrowaniem audio to definitywnie lepiej pójść w układ DSP.

3) Dobra algorytmy filtracji czy korekcji DSP niekoniecznie są "otwarte" - dlatego zaszywają je w XMOS'ach lub innych dedykowanych układach.
                                      Mhm. Jakie to dokładnie algorytmy? W zasadzie działania filtrów IIR i FIR nie ma różnych nieścisłości i zamkniętych rozwiązań. Ogólnie przyjęło się tworzyć w IIR tzw. biquady, tj. filtry drugiego rzędu o nieskończonej odpowiedzi impulsowej, ponieważ stabilizacja ich jest relatywnie prosta a mocniejsze filtrowanie robi się przez kaskadowane łączenie takich filtrów.

Generalnie lepiej trzymać się SigmaDSP z SigmaStudio jak już kilka osób wspomniało

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Jeśli to jest jeden z twoich głównych problemów w projekcie to niestety muszę cię zmartwić, ale będzie znacząco gorzej
                                        Mnie nie martwi złożoność bo robiłem i robię w pracy rzeczy wiele bardziej złożone do tego fatalnie udokumentowane. Bardziej boli bezcelowość "walki" z rzeczą, która już dawno została zrobiona i oprogramowana przez setki programistów na całym świecie.
                                        Zaczynając ten projekt wyszedłem z całkowicie błędnego złożenia, że DSP zrealizuję na CPU, który jednocześnie miał pełnić rolę kontrolera. W przetwarzaniu dźwięku zatrzymałem się około 25 lat temu na plikach MOD i ich odtwarzaczach pod DOS'em. Wtedy wszystko robiło się na piechotę a biblioteki do korekcji i filtrowania były na tyle skromne, że bez trudu mona było je ogarnąć.
                                        Nie da się ukryć, że przez te kilka lat świat nie czekał na mnie i poszedł nieco do przodu :-) Jak od dwóch di to czytam to skala jakiej to wszystko urosło jest potężna. O istnieniu narzędzia takich jak SigmaStudio czy AudioWeaver nawet nie myślałem.. Miałem jeszcze epizod z Audio na studiach wtedy wszystko robiło się w MatLab i c++ ale wówczas mnie bardziej zajęła grafika 3D i audio odpuściłem. A potem praca czyli bazy danych xml`e sterowniki pomp i inne nudne dziadostwo ...
                                        nie ukrywam zaskoczyło mnie to wszystko bardzo miło. Uniwersalne assmblery do DSP, na które tworzy się takie nakładki ja wspomniane wcześniej programy.
                                        Powoli się odnajduję się ze swoimi potrzebami pośród dostępnych rozwiązań :-)

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Mhm. Jakie to dokładnie algorytmy? W zasadzie działania filtrów IIR i FIR nie ma różnych nieścisłości i zamkniętych rozwiązań. Ogólnie przyjęło się tworzyć w IIR tzw. biquady, tj. filtry drugiego rzędu o nieskończonej odpowiedzi impulsowej, ponieważ stabilizacja ich jest relatywnie prosta a mocniejsze filtrowanie robi się przez kaskadowane łączenie takich filtrów.
                                        podając przykład może niepotrzebnie "zawęziłem" swoją myśl. Chodzi o całokształt podejścia do tematu "efektów i filtrów" DSP ... Generalnie jestem mocno do tyłu ale nadrabiam :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X