Przekrój tunelu zwiększyłem na wylocie z 8,3cm do 10cm by mi pasowało SD w razie czego do Seasa. Pod STX potrzebuję ponad 8cm według symulacji. Jak dam więcej gąbki na ściany to myślę że zjadę z 10cm do 8cm. Gąbkę mam 2 i 3cm. Czy trzeba innym materiałem zwęzić bo bas nie będzie widział gąbki ?
Już na etapie projektowania bierze się pod uwagę użycie materiałów tłumiących. Ich rodzaj ilość a nawet umiejscowienie wpływają na faktyczną długość tunelu i wiele innych aspektów. Trzeba znać też wiele innych czynników wpływających na efekt końcowy żeby się nie zdziwić po odpaleniu swojej własnej TLki
Przekrój tunelu zwiększyłem na wylocie z 8,3cm do 10cm by mi pasowało SD w razie czego do Seasa. Pod STX potrzebuję ponad 8cm według symulacji. Jak dam więcej gąbki na ściany to myślę że zjadę z 10cm do 8cm. Gąbkę mam 2 i 3cm. Czy trzeba innym materiałem zwęzić bo bas nie będzie widział gąbki ?
Trzeba głośnik wsadzić, zamknąć tą skrzynkę i zobaczyć co z tego wyjdzie. Dumanie teraz o pół centymetra z lewo lub prawo nic nie daje. Zakładam, że podstawiłeś TS'y z karty STX'a, które mogą nie do końca pokrywać się z samym głośnikiem. Głośnik też musi trochę popracować, aby się wygrzać. Wg mnie, zawieszenia w tych głośnikach są bardzo podatne na zmianę.
A swoją drogą, ciekawy jestem tego głośnika w TL
Działaj.
Jak będziesz dodawał gąbki, to obniżysz strojenie tunelu.
Zrobiłem 15cm krótszy tunel jak na symulacji. Labirynt ma długość 215cm. Na początek dałem gąbkę na wszystkich ściankach. Jestem ciekaw gdzie wypadnie rezonans. Pomiary wstawię później jak będę miał port przyłączeniowy. Teraz tam jest otwór 7cm i część powietrza ucieknie dziurą .
Wstawiłem jeszcze gąbkę trójkąt 7cm, taki wymysł
Przyznaję się, głośnika jeszcze nie mierzyłem i wiem że to błąd. Czasu nie było a sprzęt pomiarowy po kątach rozwalony. Liczę na rzetelnie podane TS przez producenta
Po kilku godzinach zmagań z wytłumieniem. Jednak gąbka zbyt mocno wpływa na częstotliwość rezonansową i jedyny sposób na zmniejszenie SD jest wstawienie do środka drugiej płyty. Nie wstawiłem bo nie mam. Kończę pomiary na dziś takim wynikiem. Jak to wygląda ?
U was też tak wyglądają TL ? :o
SPL pod spodem to suma tunel i głośnik jakby ktoś nie wiedział :biggrin:
Słuchając sinusa w pokoju słychać zapaście gdzie indziej. Gdyby nie zima to bym zrobił pomiar SPL z 3m na podwórku.
Bez brnięcia w warunki pomiarów można śmiało zauważyć charakterystyczne dla TL siodło. Wypełniając wnętrze gąbką minimalizujesz jego zapadlosć i piki i obniżasz strojenie kosztem efektywności i dynamiki. Tak po krótce. Uwaga! Rodzaj gąbki nie jest bez znaczenia.
Pomiar ze zwrotnicą pasywną 230Hz. Siodła nie potrafię zlikwidować. To jest najlepszy wynik.
Rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy. Dokleić głośnik średniotonowy z cięciem aktywnym 12dB na 100-150Hz z już istniejącą zwrotnicą pasywną
230Hz w TL.
Rozwiązanie numer 2. Zbudować zwrotnicę pasywną na ~150Hz,
Trzeba budować krótszy labirynt i mocniej tłumić by utrzymać częstotliwość rezonansową na założonym poziomie, ale czy siodło bym zlikwidował ? nie wiem. I teraz nasuwa się kolejne rozwiązanie. Wymienić głośnik na fs~25Hz, to tunel dla niego będzie krótszy. Tylko siodło będzie jeszcze niżej i większy problem z podziałem pasywnym
Teraz jeszcze pomyślałem że mogę skrócić labirynt o 50cm, tylko nie wiem czy to nie za dużo.
Zrobiłem jeszcze jeden pomiar z gąbką na maksa. Siodło płytsze, sięga -7dB. Nie znaczna poprawa.
Miałem nie tykać Leonarda ale w Hornresp nie za symuluję z wytłumieniem. Tłumienie ustawiłem 1,6 i wygląda to podobnie jak u mnie. Innych programów brak.
Jako, iż wiele doświadczonych osób stwierdziło juz namacalnie twierdzenie, że "charka nie gra" podpytam jak to brzmi na twoje preferencje w obecnym stadium rozwoju? Plumkałeś coś więcej niż tylko sinusy? :???:
Jak to nie? Symulacja tlumienia w Hornresp jest dokladniejsza niz w Leonardzie.
Proszę :) . Ostatnie ułożenie wytłumienia daje taki efekt jak na tej symulacji. Tylko u mnie gąbka jest na całej długości tunelu ( jedna ścianka) by zmniejszyć prędkość powietrza i bardziej przesunąć fazy między głośnikiem a tunelem. Powoduje to mniejsze siodło. Nie wytłumia tak mocno najniższego pasma. Lepiej gąbkę dać cieniej a na większej powierzchni by nie tracić przepustowości tunelu. - - - - - aktualizacja - - - - -
Jako, iż wiele doświadczonych osób stwierdziło juz namacalnie twierdzenie, że "charka nie gra" podpytam jak to brzmi na twoje preferencje w obecnym stadium rozwoju? Plumkałeś coś więcej niż tylko sinusy? :???:
Testowałem z podziałem pasywnym 230Hz i 150Hz i bez zwrotnicy. Zapaści na sinusie jak i muzyce czy filmie nie potrafię poprawnie zweryfikować. Ale zawsze powtarzam że jestem głuchy. Zwrotnica 150Hz zjadła niskie rejestry, widać to było na pomiarach. 230Hz mniej zjada. Najlepiej jest bez zwrotnicy
Bas nie sięga nisko, zresztą fc konstrukcji to 30Hz. Ale potrafi czasem zaskoczyć drżeniem ścian przy mocy kilku watów. Bas szybki i szybko wygasa w porównaniu do B-r. Nie chcę niczego reklamować ale to ciekawe doświadczenie.
Skomentuj