Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szerokopasmówka na F30.300.8.MC
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaMasz jakiś szkic obudowy? To zwykły szescian , czy coś innego?
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaDlaczego takie cienkie ścianki?
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaMasz wykres SPL?
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaJak gra i z czym porownywaleś?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaDlaczego takie cienkie ścianki?
Może zacznę od końcowego wniosku, że sygnał generowany przez drgania obudowy jest, w pewnej odległości, o jakieś 23-24dB słabszy od sygnału pochodzącego z membrany głośnika.
Do pomiaru kolumna leżała głośnikiem do dołu na swego rodzaju studni ułożonej z książek i wytłumionej w środku gąbką i kocem polarowym. Miało to na celu ograniczenie poziomu (zakłócającego pomiar) sygnału przedostającego się bezpośrednio z głośnika. Punkt pomiarowy znajdował się ok. 2mm od od tylnej ścianki w połowie drogi między głośnikiem a górną krawędzią. Wynik pomiaru to krzywa żółta.
Następny pomiar miał na celu ocenę poziomu sygnału pasożytniczego, przedostającego się bezpośrednio z głośnika. Wykonałem go ok. pół metra od ścianki, przesuwając mikrofon tak by odległość od głośnika była mniej więcej podobna (ok. 70cm). Głośnik był oczywiście nadal umieszczony na "studni tłumiącej", jak się teraz okazuje, niezbyt skutecznie tłumiącej. Wynik pomiaru to krzywa niebieska.
Następnie podjęta jest próba eliminacji wpływu sygnału zakłócającego, zakładając że jego udział w punkcie pomiarowym (przy ściance) jest na zbliżonym poziomie co sygnał zmierzony w poprzednim kroku. Po przeliczeniu na Pascale krzywa niebieska została odjęta od żółtej a wynik, ponownie przeliczony na dBspl, to krzywa zielona.
Po zdjęciu kolumny ze "studni", nie zmieniając poziomu głośności, zmierzyłem sygnał od membrany głośnika (w odległości parę mm). Wynik pomiaru to krzywa fioletowa. Pozostaje uwzględnić, że powierzchnia głośnika jest znacznie mniejsza od powierzchni ścianek obudowy. Powierzchnia ścianek to Sw=(1.6*0.23 + 1.6*0.32 + 0.32*0.23)*2=1.90m2 daje to równoważną średnicę Dw=2*((Sw/pi)^(1/2))=1.56m a średnica membrany to około Dm=0.26m. Do porównania sygnał z membrany należy zatem przeskalować w dół o 20log(Dw/Dm)=15.5dB.
Do finalnego porównania wzięte zostały średnie poziomy w paśmie 50-500Hz (powyżej tego zakresu poziom wibracji jest znacząco niższy a poniżej nie powinien stanowić problemu).
Sygnał głośnika: 118.1dB dBspl
Po przeskalowaniu: 102.54 dBspl
sygnał od ścianek: 81.86 dBspl
odstęp sygnałów głośnik - ścianki 20.68dB
Trzeba jeszcze uwzględnić, że przy liczeniu Sw nie ma rozróżnienia na ściankę przednią i tylną a jednak wpływ wibracji tej drugiej na miejsce odsłuchowe będzie mniejszy. Należałoby więc dodać tu parę dB odstępu, jednak mniej niż 6dB co oznaczałoby całkowity brak wpływu tylnej ścianki (a właściwie to nawet połowy powierzchni obudowy). Przyjmując więc, że ten dodatkowy odstęp jest rzędu 3dB uzyskuje się wspomniane na wstępie 23-24dB.
No i teraz, zakładając że uzyskany rezultat ma jakiś związek z rzeczywistością, zastanawiam się jak ten wynik zinterpretować. Próbowałem wygooglowac cos do porównania ale bez rezultatu. Jedyna sytuacja która przychodzi mi do głowy, a w której ważny jest odstęp od sygnału niepożądanego, to sprawdzenie poziomu spl breakupu midwoofera w odniesieniu do poziomu spl systemu. W takiej sytuacji 23-24dB uznałbym za poprawny wynik, ale czy to na pewno analogiczna sytuacja...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaile zostało Ci dB po tych filtrach?
Odpowiedź systemu: kolor niebieski, głośnik bez filtru: kolor żółty.
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaBędziesz coś "kombinował" z montażem jakiś dyfuzorów, stożków itp?
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaMożesz strzelić foto głośnika z tył, magnesu? Interesuje mnie, czy jest szansa na "montaż" jakiegoś drivera 1"
https://stx.pl/f-30-300-8-mc.html
Skomentuj
-
Średnica otworu 30mm.
Głębokość otworu 40mm.
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaMarian, a jak Ty oceniasz granie tego 12" szerokopasmowa?
Wysokotonówka jednak by się przydała.Last edited by marian; 24.03.2019, 16:54.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postapowiedz, czy w/g Ciebie jest szansa aby zaaplikować mu jakiś driver 1" i zrobić z tego coaxial?
Po za tym musiał bym mieć ten driver na stanie aby przymierzyć.
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaGdzie odszukać ten filtr STX, schemat? na stronie nie widzę
Niweluje on tą górkę na 2kHz.Last edited by marian; 24.03.2019, 18:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
szary: filtr stx ,
zieliony: zastosowany filtr,
żółty: głośnik bez filtra.
Skomentuj
-
rozumiem, że
Zielony - symulacja filtra (filtru) Twojego projektu z pierwszego posta
Szary - symulacja filtru od STX (wklejonego prze Marian 'a)
- - - - - aktualizacja - - - - -
XMachanik - twój projekt filtra jeśli idzie o wykres SPL jest w porządku, ale wykresy impedancji i fazy są bardzo dziwne.
Jak by wyglądała symulacja / pomiar gdyby z Twoich pułapek zostawić tylko filtr RLC który jest w szeregu, a pułapki równoległe wywalić?
Czy masz wiedzę nt głośnika W.30.300.8.MC (https://stx.pl/w-30-300-8-mc.html)
czy on ma taką samą membranę jak ta szerokopasmówka, o której tu mowa, a jest pozbawiony tylko whizzera?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postarozumiem, że
Zielony - symulacja filtra (filtru) Twojego projektu z pierwszego posta
Szary - symulacja filtru od STX (wklejonego prze Marian 'a)
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaXMachanik - twój projekt filtra jeśli idzie o wykres SPL jest w porządku, ale wykresy impedancji i fazy są bardzo dziwne.
Jeśli miałbym się czegoś czepiać, to raczej tego, że nie jest to system którego brzmienie można by określić jako "uniwersalne". Po skierowaniu osi na miejsce odsłuchowe (wskazane dla osiągnięcia równowagi tonalnej) generowane są dość specyficzne, bliskie plany tak że momentami można odnieść wrażenie, że się słucha na słuchawkach. W połączeniu, o czym już kiedyś wspomniałem, z pewnymi niedoborami na samej górze ma się wrażenie pewnego przymglenia/przyćmienia przekazu. Ja to na swój sposób polubiłem ale wiązało się to ze starannym doborem repertuaru, po prostu pewne klimaty się tu sprawdzają, a inne mniej.
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaJak by wyglądała symulacja / pomiar gdyby z Twoich pułapek zostawić tylko filtr RLC który jest w szeregu, a pułapki równoległe wywalić?
niebieski: charakterystyki po Twoich modyfikacjach, w porównaniu ze stanem wyjściowym (kolor szary)
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaCzy masz wiedzę nt głośnika W.30.300.8.MC (https://stx.pl/w-30-300-8-mc.html)
czy on ma taką samą membranę jak ta szerokopasmówka, o której tu mowa, a jest pozbawiony tylko whizzera?
Skomentuj
-
Xmechanik - czy możesz mi udostępnic plik .frd tego Twojego STX?
chętnie bym się pobawił
brzezinski.net@gmail.com
Skomentuj
-
Zamieszczone przez XMechanik Zobacz postaJeśli miałbym się czegoś czepiać, to raczej tego, że nie jest to system którego brzmienie można by określić jako "uniwersalne". Po skierowaniu osi na miejsce odsłuchowe (wskazane dla osiągnięcia równowagi tonalnej) generowane są dość specyficzne, bliskie plany tak że momentami można odnieść wrażenie, że się słucha na słuchawkach. W połączeniu, o czym już kiedyś wspomniałem, z pewnymi niedoborami na samej górze ma się wrażenie pewnego przymglenia/przyćmienia przekazu. Ja to na swój sposób polubiłem ale wiązało się to ze starannym doborem repertuaru, po prostu pewne klimaty się tu sprawdzają, a inne mniej.
Jedynie Sonido 145 dobrze wspominam.Last edited by marian; 29.09.2023, 11:32.
Skomentuj
Skomentuj