Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 drogi Lisa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2,5 drogi Lisa.

Witam Kolegów.

Chciałem zaprezentować owoc moich dzisiejszych prac nad udomowieniem pewnego rudego zwierzęcia. Jednak od początku.
    Jakiś czas temu zbudowałem swoje pierwsze kolumny oparte o projekt kolegi Branża a mianowicie ALX+ MCX. jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że "kolumenki" za cenę przysłowiowej skrzynki piwa zagrały nie gorzej o moich leciwych Tannoy R3. W miedzy czasie wymieniłem DAC i wzmacniacz i kolumny stały się najsłabszym ogniwem. Zapadła więc decyzja o nowych. Świetnych projektów jest naprawdę dużo jednak w każdym czegoś brakowało. A to kolory przetworników nie te, a to wielkość nie ta etc.. Pech chciał że nieopatrznie na wiadomość z prośbą o pomoc co wybrać odpowiedział kolego Yoshi_80. I tak to się zaczęło.
    Założenia były bardzo proste. 2,5 drogi na czarnych przetwornikach w cenie nie rujnującej budżetu domowego. Wtedy jeszcze nie nie pobierałem 500+- teraz pozwoliłbym sobie na więcej Jako jedyny słuszny wybór Yoshi zaproponował SB29SDAC (lobby Pogromcy )+ SB17NABC35-8 nie pozostało mi nic innego jak zgodzić się z dużo bardziej doświadczonym przedmówcą i powiedzieć sakramentalne TAK.
    Projekt tych kolumn najprawdopodobniej pojawi się na forum jednak decyzję kiedy i w jakiej formie podejmie kolega Yoshi_80.
    Czerpiąc inspirację z prac kolejnego zasłużonego dla DIY Audio w Polsce kolegi Pogromcy Mitów postanowiłem w końcu wykonać obudowy. Święto pracy idealnie nadaje się na takie właśnie przedsięwzięcia wiec udałem się do warsztatu kolegi i zabraliśmy się ochoczo do pracy. Wynik dzisiejszych zmagań poniżej.

Jutro w planach jest zrobienie wytłumienia i zamknięcie skrzynek. Później jak znów uda się wygospodarować trochę czasu zwrotnice i fornirowanie. Nie spieszy się a jak to u nas mawiają "Powoli a wse"

Zaczyna się zajebiscie...

Skomentuj

O w końcu ruszyłeś z robotą :-) . Widzę wióry sypią się ostro, robota pierwsza klasa :). W takim razie można wrzucać opis na forum :-).

Skomentuj

Kolejna szybka aktualizacja.
        Skrzynki trafiły już pod swój dach na operację wygłuszenia. Zgodnie z zaleceniami autora projektu "wygłuszenie na każdej ściance" więc będzie na każdej a co
        Chcąc trochę zaoszczędzić kupiłem poroso bez kleju. Po otwarciu paczki okazało się, że trafił mi się audiofilski filc w kolorze indygo z dodatkami naturalnej skóry i czegoś tam jeszcze. Z takim wytłumieniem bas nie będzie zbyt szybki no bo i faktura i zmienne gęstość filcu na to nie pozwoli Pierwotnie chciałem użyć taśmy dwustronnej jednak znajomy tapicer polecił klej w sprayu. Osobiście uważam, że było to bardzo dobrze wydane 20 zł. a i wynalazek ten jest niewątpliwie zasługuje na zaszczytne 3 miejsce zaraz po kole i lasotaśmie.
        Poniżej kilka fotek z ocieplania.

Yoshi zaleca także odgrodzenie tweetera wiec do wykonania zadania wybrana została firma STX.

Poniżej już częściowo wytłumione skrzynki w oczekiwaniu na wznowienie prac. Jako druga warstwę wytłumienia planuję dać wełnę owczą więc ciupaga w pogotowiu

Ciupaga sie przydała. Wełna już na miejscu. Wszystkie owce z pobliskiego cyrkla ocalały.

Na koniec jeszcze szybka przymiarka elementów zwrotnic i można z czystym sumieniem udać się na zasłużonego grila.

Pozdrawiam wszystkich grilowaczy

Skomentuj

Zamieszczone przez valiant Zobacz posta
          Pierwotnie chciałem użyć taśmy dwustronnej jednak znajomy tapicer polecił klej w sprayu. Osobiście uważam, że było to bardzo dobrze wydane 20 zł. a i wynalazek ten jest niewątpliwie zasługuje na zaszczytne 3 miejsce zaraz po kole i lasotaśmie.
          "tapicer" w sprayu jest super. Kleje tym obicie na suby do aut i tak jak Ty wytłumienie. Łatwość aplikacji i szybkość pracy to duży plus tego kleju.

Skomentuj

Jaki litraż?
            Po tych zdjęciach wygląda jak by tam było ze 40L.

Skomentuj

Świetna robota, idziesz jak burza. W takim tempie do końca majówki będą już wygrzane Zajmuje miejsce w pierwszym rzędzie i czekam na ciąg dalszy. Ciekawy projekt. Barwny opis ciekawie uzupełnia całość. Fragment o wacie i owcy.... surrealistyczny

Skomentuj

Jaki litraż moto

Skomentuj

Dziękuję bardzo za pochwały jednak tak naprawdę należą się one wszystkim użytkownikom tego forum a szczególnie Yoshiemu, Pogromcy, Branży, Borysowi i wielu innym. Dla mnie budowa tych kolumn a także wielu innych urządzeń, których projekty są tutaj na forum to chwila relaksu od codziennych zmagań. A kolumny już dawno były by wygrzane gdyby nie fakt, że 1 marca urodził mi się 2 syn. Co do pytań o pojemność to wychodzi ok 41L brutto wiec będzie ok 39 L po odjęciu wzmocnień, głośników, zwrotnicy. Strojenie w/g projektu to 35 Hz. Yoshi uważa, ze taka pojemność to dobry kompromis pomiędzy zejściem a dynamiką najniższych rejestrów. Nie mnie oceniać - On już ich słuchał ja jeszcze nie

Skomentuj

Idziesz jak burza, świetna robota :)
                    Co do klejenia mat bitumicznych, poroso i gąbki, to najczęściej używam kleju polimerowego, który nakładam szpachelka, zeby byl cienki i równy film klejowy.

Skomentuj

Jeszcze raz dziękuję za ciepłe słowa zwłaszcza od dużo bardziej doświadczonego gremium.
                      Dzisiaj korzystając z ostatniego dnia majówki postanowiłem wykonać zwrotnice i dali Bóg zamknąć skrzynki. Wstępny zarys zwrotek powstał już w czwartek, jednak od koncepcji do wykonania droga długa i wyboista. Jak każdy prawdziwy DIY-er stanąłem wobec problemów zgoła błahych jednak w swojej trywialności jakże istotnych. Pierwszy z nich to brak odpowiedniego podłoża na zwrotnicę. Styrodur na którym przedstawiłem koncepcję w ogóle się do tego celu nie nadawał. Nie dość, że niezbyt wytrzymały to jeszcze za gruby i zabierał cenną pojemność komór a właściwie jednej komory i to tej najważniejszej. (dzięki uprzejmości firmy STX tweeter ma oddzielną ) Po garażu walało się kilka odpadków sklejki sosnowej 4mm jednak i ten kandydat nie spełnił wymogów DIY hi-end. Pomny lektury postów borysa doskonale wiedziałem, że jeżeli sklejka to tylko brzozowa bo inaczej nie zagra. Nagły przebłysk geniuszu - lub jakkolwiek to nazwać inaczej wstrząsnął mną gdy nagle przypomniało mi się, że w ostatnio ukończonych półkach tyły zamiast pilśnią obiłem właśnie sklejka brzozową. Półek szkoda ale hajend ma być nawet kosztem półek. Po 2 godzinach ściągania i ponownego układania wszystkich klamotów z pacjenta do przeszczepu udało się pozyskać niezbędny budulec i przystąpić do pracy.
                      W tle widać nadal nie ukończony zasilacz regulowany. Czeka biedny już chyba 2 rok i jak w GOT zdaje się krzyczeć SHAME, SHAME. Nie ma co się jednak oburzać, są rzeczy ważne i ... kolumny o dumnej nazwie nadanej im przez Yoshiego a mianowicie FOX 2,5. Aby nie być jak ten chytrusek postanowiłem przynajmniej na zwrotnicach już więcej nie oszczędzać a wręcz dać im to co najlepsze. I znowu z pomocą przyszedł inny kolega z forum a mianowicie gavron04. Nic tak nie dodaje audiofilskości jak cyna z dodatkiem srebra, a że taka zwykła niestety się skończyła to i tym lepiej.
                      Po paru godzinach pracy zwrotnice a właściwie 1 szt. przerodziły się w istne dzieło sztuki.

Później było już z górki. Ale nadal wyboiście. Aby scena muzyczna prezentowana przez chytruski była idealna postanowiłem drugą zwrotnicę wykonać symetrycznie do pierwszej. Wiem , wiem nikt jeszcze na to nie wpadł ale jak mówiłem wcześniej oszczędności nie będzie i już ! A przez ten prosty zabieg kolumny zyskały +10 do hiejndu.

Miało być jak nigdy a wyszło jak ... (po japońsku jakotak). Symetria prawie idealna z tym że jak w reklamie pewnego piwa prawie robi różnicę. Z dalsza jednak wyglądają dużo lepiej

Gdy już udało się wykonać zwrotnice przyszła pora na przymiarkę.

i kolejną przymiarkę.

No i kolejny wydawało by się błahy problem. Jak to ustrojstwo zamocować skoro już filc przyklejony ?? Głowę człowiek ma nie od parady i noszenia czapki więc trzeba jej używać. I znów dziwne uczucie, jakby przebłysk świadomości Gdzieś w czeluściach internetu jest filmik jak wytwarza się kolumny Bowers & Wilkins. Widać wyraźnie, że aluminium już takie jakby audiofilskie się zrobiło. Mogą ONI mogę i ja. A że gdzieś jeszcze zachomikowana leżała, rureczka ameliniowa, mająca służyć jako przedłużka do ośki potka i na całe nieszczęście widziałem ją parę godzin temu podczas przekładania półek (sklejka brzozowa) nie pozostało nic innego jak zrobić z niej użytek.

Na sam koniec ostatnia przymiarka czy frezy na głośniki dobrze pasują i można udać się do kolegi tez nota bene Łukasza celem zamknięcia skrzynek.

Wszystko pasuje idealnie. No może BR trochę luźny ale od czego jest lasotaśma
                      Na tym kończę ten trochę przydługi post. Teraz prace pójdą już zdecydowanie wolniej bo i wolne się kończy i anielska cierpliwość najdroższej małżonki (zagląda tu czasem). O kolejnych postępach nie omieszkam Szanownych Kolegów poinformować.

P.S Przepraszam za jakość zdjęć jednak mój żółty telefon na X nie potrafi lepszych.

Skomentuj

Witam Kolegów.

Mam pytanie natury stolarskiej. Przy mojej pierwszej konstrukcji stosowałem fornir 0,6 mm Orzech amerykański z piękną falą. Po kilku jednak miesiącach strasznie popękał. Fornir kupiłem (zimą) a później kilka dni leżał w warsztacie u kolegi. Klejony był na Patex Contact. Widać ewidentnie jakby się zeschnął. Z krótko był leżakowany po zakupie czy jakaś inna przyczyna ?

Skomentuj

Wrzuciłem opis projektu https://diyaudio.pl/showthread.php/30115-Yb-fox-2-5 . Jak valiant zrobi paczki to może do opisu dołożymy zdjęcia i będzie komplet bo fotografowanie prototypów jest mało eleganckie ;-).

Skomentuj

Czaruję...
                          X