Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duży projekt do salonu 100m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duży projekt do salonu 100m2

Witam

Do końca roku wpadł mi temat zrobienia nagłośnienia domowo/imprezowego do domu z salonem o powierzchni 100m2 w tym 25m2 kuchnia połączone razem. Wysokość pomieszczenia średnio 5m, w najwyższym punkcie 7m, od góry dach po skosie.Salon połączony z antresolą.
    Kubatura jak widać przypomina rozmiarem nie jedną sale weselno/bankietową. Nie wiem jeszcze jak z akustyką bo wykończenie będzie pod klucz za 2-3 miesiące, wtedy dopiero będę mógł wejść z zestawem na 18" subach i sprawdzić z czym mam do czynienia.
    Zestaw ma być do cichego słuchania jak i do imprezy co potęguje problematyczność.

Temat na razie na luźne przemyślenia, może ktoś ma swoje spostrzeżenia/doświadczenia z takimi kubaturami w warunkach domowych.

Widząc to dzisiaj od środka do głowy mi przychodzi zrobienie stereo na 18"+10"+1,4"w obudowach a'la wilsony, aha no bo sprzęt ma wyglądać jak hiend a nie jak estradówki o elektronikę się na razie nie martwie, to nie problem. Filmy też mają być razem z projektorem ale bez 5.1 na razie.

aha, budżet... na razie że tak powiem.. otwarty :)
    Last edited by dragon; 02.06.2019, 21:05.

https://www.youtube.com/watch?v=63v8vFIcGHY bedzie Pan zadowolony

Skomentuj

Odbiorca ma mało wspólnego z muzyka poważna, bardziej rozrywkowa i wstawianie tam takiego sprzętu do robienia domowych imprez to raczej mocny przerost formy nad treścią :)

Sprzęt musi być uniwersalny, zdolny nagłośnić czytelnie i miło dla ucha 500m3.

Doświadczenia w nagłaśnianiu takich powierzchni mi nie brak, kilka lat jako organizator imprez, przez ręce przeszło trochę zestawów dlatego najpierw pomyślałem o zastosowaniu głośników PA bo pod kątem głośniejszego grania to zda egzamin ale gorzej z tym cichym wieczornym graniem siedząc na kanapie 4m od sprzętu. Zaczynam się zastanawiać czy nie zrobić dwóch zestawów...

Skomentuj

Generalnie dołóż do tego zestawienia tylko dobry średniak 6.5cala (PHL, Audax ,eighteensound) i zamiast 10 cali dał bym 12 np. to:
        http://www.eighteensound.com/en/prod...2-0/8/12NMB420
        Problemem będą jedynie wysokie z kompresora trzeba by poszukać jakiegoś strawnego .
        Słuchałem jakiegoś FatialPro u Damiana (Racjonalnego) i był OK ale nie wiem co to za model.
        Być może beyma tpl będzie rozwiązaniem .

3way może być męczące na dłuższą metę przy cichym słuchaniu .
        Kompresor będzie musiał być dzielony nisko a i mody z 10cali na średnich nie do uniknięcia .

Skomentuj

Czyli sugerujesz rozwinięcie na 4-way. Może się okazać konieczne bo z w sumie z konfiguracji duży driver i midbass ciężko będzie wyciągnać choć w minimalnym stopniu "domowe" granie. Wtedy można jako driver dać 1" a tu z wyborem akurat nie będę miał problemu.

Skomentuj

A tak serio, to 4 way bedzie bardzo rozsadnym rozwiazaniem, jednak jesli chcesz nieco zaoszczedzic i uproscic projekt, to mozesz rozwazyc opcje 3 way z MTM na 6.5 midbasach typu Beyma 6p200fe lub 18sound 6nd430. Taki modul MTM zgrasz 15 calowym basem, a moze nawet 18stka oraz bedziesz mial bdb charakterystyki kierunkowe ( mam na mysli ograniczenie promieniowania w osi pionowej ). Jesli zdecydujesz sie na CD, to nie bedzie musial miec duzej cewki, ewentualnie rozpatrzyc Beyma TPL ale jeszcze nie slyszalem z tego glosnika dobrego grania.

Albo https://www.monoandstereo.com/2016/1...-speakers.html

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Może się okazać konieczne bo z w sumie z konfiguracji duży driver i midbass ciężko będzie wyciągnać choć w minimalnym stopniu "domowe" granie.
                Ta 4 droga właśnie powinna "udomowić" zestaw zostawiając estradowe granie tam gdzie jest ono fajne :)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                A tak serio, to 4 way bedzie bardzo rozsadnym rozwiazaniem, jednak jesli chcesz nieco zaoszczedzic i uproscic projekt, to mozesz rozwazyc opcje 3 way z MTM na 6.5 midbasach typu Beyma 6p200fe lub 18sound 6nd430. Taki modul MTM zgrasz 15 calowym basem, a moze nawet 18stka oraz bedziesz mial bdb charakterystyki kierunkowe ( mam na mysli ograniczenie promieniowania w osi pionowej ). Jesli zdecydujesz sie na CD, to nie bedzie musial miec duzej cewki, ewentualnie rozpatrzyc Beyma TPL ale jeszcze nie slyszalem z tego glosnika dobrego grania.
                Został bym, przy 18 cali i 4way .
                Oszczędność przy takim projekcie nie będzie jakaś porażająca 10-12cali kupi nawet taniej niż 2 średniak .
                Z 15 cali zejścia nie będzie jeśli ma to być głośnik z estrady . A jak nie będzie z estrady to nie będzie SPL.
                100m^2 to już sporo i jak gość zaszaleje to spokojnie taki zestaw na 15 cali skończy . Na 18 cali 4way będzie zapas .
                No i głośniki będą działać w tłokowym zakresie . 15 cali z 6.5 cali jakoś za nisko nie skleisz. Jeśli jeszcze ma to być głośnik basowy to tak naprawdę podział 200-400Hz to już max.
                15cali i tak będzie działać na pierwszym modzie .
                Ograniczenie promieniowania w pionie nie koniecznie może być dobre . Może się okazać, że optymalne miejsce odsłuchowe będzie bardzo zawężone .
                W końcu to też zestaw na domowe imprezy , nie tylko na samotne odsłuchy z kieliszkiem wina :)
                Bardziej szedł bym w ograniczenie promieniowania do tyłu czyli cardio ale ciężko może być pogodzenie tego z wyglądem paczek :)

charLeS To zestaw do 30-40m^2 i nie na imprezę :)
                Przy pierwszej domowej balandze tego beryla usmaży :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Oszczędność przy takim projekcie nie będzie jakaś porażająca 10-12cali kupi nawet taniej niż 2 średniak .
                  Zwrotnica rowniez powinna byc tansza przy 3 way, ale cena nie musi tutaj byc wyznacznikiem.

Z 15 cali zejścia nie będzie jeśli ma to być głośnik z estrady . A jak nie będzie z estrady to nie będzie SPL.
                  100m^2 to już sporo i jak gość zaszaleje to spokojnie taki zestaw na 15 cali skończy . Na 18 cali 4way będzie zapas .
                  Nie do konca wiemy jakie faktyczne potrzeby ma przyszly klient. Zawsze mozna tez brac pod uwage wspomaganie subami.

No i głośniki będą działać w tłokowym zakresie . 15 cali z 6.5 cali jakoś za nisko nie skleisz. Jeśli jeszcze ma to być głośnik basowy to tak naprawdę podział 200-400Hz to już max.
                  15cali i tak będzie działać na pierwszym modzie .
                  Te midbasy pojda bez problemu przy 200hz, a to juz dobry 15 calowiec spokojnie ogranie. Oczywiscie zawsze to jest jakis balans miedzy SPL i zejsciem, ale zawsze jest cos za cos.

Ograniczenie promieniowania w pionie nie koniecznie może być dobre . Może się okazać, że optymalne miejsce odsłuchowe będzie bardzo zawężone .
                  Ograniczenie odbic od sufitu i podlogi zawsze jest dobre, a optymalne miejsce odsluchowe to juz kwestia opracowania zwrotnicy. Chyba, ze ktos bedzie sluchal muzyki na podlodze lub suficie, to faktycznie moze byc srednio :)

Bardziej szedł bym w ograniczenie promieniowania do tyłu czyli cardio ale ciężko może być pogodzenie tego z wyglądem paczek
                  Koncepcja jak najbardziej warta uwagi ale moze byc trudna w realizacji. Tutaj osobne subwoofery mogą mieć również korzystny wpływ mody pomieszczenia.

charLeS To zestaw do 30-40m^2 i nie na imprezę
                  Przy pierwszej domowej balandze tego beryla usmaży
                  Beryl to jedno, ale ogolnie jak patrze na te zwrotnice, to ktos naprawde poszedl na calosc. Nie wierze, ze to moze dobrze grac.

Skomentuj

NA chwile obecną zostaje 4-way z 18". Tak jak raven pisze, pojedyńcze 15" na takich salach zawsze mi się szybko kończyły.

Promieniowanie w pionie nie będę ograniczał przez układ MTM, ma się nieść w miare sensownie też na antresolę a do dachu jest sporo metrów.

układ 12"+6"+1" jako góra postawione na 18". Chodzi mi po głowie głównie aktywny podział i pasywnie między 6" i 1", chyba że nie da się zgrać przez offset tuby to w pełni aktywnie.

Trzeba brać pod uwagę dwie skrajne opcje, delikatne słuchanie przy piwku wieczorem nawet jazzu oraz warunki iście imprezowe z disco polo i mocnym basem w głównej roli.

Cardio mocno nabija koszty projektu ale czy trzeba będzie myśleć o tym to się okaże po testach.

Skomentuj

Jak chcesz grac jak najszerzej, to może lepiej iść w Coaxy, choć może to się odbić na ogólnej jakości brzmienia. Natomiast pogodzić ciche granie z głośnym to chyba tylko presety dadza rade.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        NA chwile obecną zostaje 4-way z 18". Tak jak raven pisze, pojedyńcze 15" na takich salach zawsze mi się szybko kończyły.
                        Z 15" i 18" na estradzie jest tak, jak z 8" i 10" w car audio.
                        Niby tylko jeden rozmiar więcej, a gra znacznie lepiej niż można było by się tego spodziewać.

Ja też wolał bym 4way (jeśli chodzi o dźwięk zbliżony do HA).

Skomentuj

Coaxial raczej odpada - tracimy nalot brzmienia przybliżony do HA bo zakładam że to musiałby być przynajmniej 10". brak możliwości doboru drivera do preferencji brzmieniowych, cenowo też nie jest lepiej. Z tym czy to szerzej zagra to też trzeba by szukać odpowiedniego bo nie wszystkie mają np 100*. Zyskujemy tylko osiowość i tylko trochę mniejsze problemy z faza.

Nad presetami też myślałem, zakładałem do cichego grania włączenie tylko 3-way w pełnym paśmie ale na razie tego nie widzę.
                          Last edited by dragon; 04.06.2019, 20:34.

Skomentuj

Jak chcesz grac jak najszerzej, to może lepiej iść w Coaxy, choć może to się odbić na ogólnej jakości brzmienia.
                            Mi nie podobają się takie rozwiązania z racji kierunkowości.
                            Będzie szeroko, ale co z pionem w trakcie "imprezy"?

Jeśli chodzi o słuchanie w domowym zaciszu, to kierunkowość to najmniej pożądany efekt... który mnie osobiście wpienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Mi nie podobają się takie rozwiązania z racji kierunkowości.
                              Będzie szeroko, ale co z pionem w trakcie "imprezy"?

Jeśli chodzi o słuchanie w domowym zaciszu, to kierunkowość to najmniej pożądany efekt... który mnie osobiście wpienia.
                              Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli. Coax daje takie same charki kierunkowe, w każdym kierunku. Jest w pewnym sensie punktowym źródłem dźwięku. Co do kierunkowości w domu, to chyba mylisz constant directivity z kierunkowości zestawów z kiepska zwrotnica, lub hornow lub kierunkowosc typu głośnika szerokopasmowego albo głośników wstegowych.

Skomentuj

Coax daje takie same charki kierunkowe
                                Nie zawsze, niektóre B&C czy BMS z wbudowanymi hornami mają różne charki kierunkowe.

Skomentuj

Pewnie, że nie zawsze. Zależy od konstrukcji.

Skomentuj

Zwrotnica rowniez powinna byc tansza przy 3 way, ale cena nie musi tutaj byc wyznacznikiem.
                                    jak ma być aktywnie to jeden pies .

Nie do konca wiemy jakie faktyczne potrzeby ma przyszly klient. Zawsze mozna tez brac pod uwage wspomaganie subami.
                                    Wiemy dragon wydaje mi się dość jasno określił wymagania.

Te midbasy pojda bez problemu przy 200hz, a to juz dobry 15 calowiec spokojnie ogranie. Oczywiscie zawsze to jest jakis balans miedzy SPL i zejsciem, ale zawsze jest cos za cos.
                                    Ale nie ogarnia poniżej 50Hz :) Po za tym po co ?
                                    Wiem jak brzmi 6.5calowy średniak z 15 calowym basem bo robiłem takie połańczanie u siebie . I mam teraz 4way .
                                    Po co mam pchać moc i bas w średniak jak lepiej zrobi to głośnik do tego przystosowany zrobić podział 600-1k .
                                    Nie mówiąc już o punkcie kompresji . Moc cieplna która pójdzie na te średniaki przy takim podziale będzie podobna do tej którą dostanie 15 cali . Bo w okolicach 200Hz w muzyce jest najwięcej mocy .

Ograniczenie odbic od sufitu i podlogi zawsze jest dobre, a optymalne miejsce odsluchowe to juz kwestia opracowania zwrotnicy. Chyba, ze ktos bedzie sluchal muzyki na podlodze lub suficie, to faktycznie moze byc srednio
                                    To nie takie proste jest .

Koncepcja jak najbardziej warta uwagi ale moze byc trudna w realizacji. Tutaj osobne subwoofery mogą mieć również korzystny wpływ mody pomieszczenia.
                                    Trudna nie trudna to rzecz względna , na pewno droga .
                                    Najlepsze rozwiązanie to 4 suby w rogach . Tył opóźniony o odległość między przodem i tyłem i z odwrócona fazą .
                                    Chociaż wątpię żeby problemem w takim pomieszczeniu był bas bezpośrednio .
                                    Największy problem może robić być wszystko co będzie wpadać w rezonans . Klapa od kominka, podwieszany sufit , klapa od kibla itp :)
                                    I będzie się nieznośnie tłuc :)
                                    Plus pogłos .

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Zawsze jet coś za coś niestety.

Skomentuj

Największy problem może robić być wszystko co będzie wpadać w rezonans . Klapa od kominka, podwieszany sufit , klapa od kibla itp
                                      Te, masz problem z moim salonem? :)

No ale to akurat fakt. Głównym problemem są właśnie takie rzeczy jak u mnie, tj. muszę ściągać osłonę od kominka bo zaczyna grać przy większej mocy. Z sufitem już gorzej. Co ciekawe występuje to tylko na moim dipolu, więc może to też kwestia niezbyt sztywnej konstrukcji lub po prostu sensownej powierzchni głośników (2x 24 całe) i ich efektywności.

Skomentuj

jak ma być aktywnie to jeden pies .
                                        Pelny system aktwyny da wiele korzysci, ale czy taki bedzie? Tego nie wiem.

Wiemy dragon wydaje mi się dość jasno określił wymagania.
                                        Nie do konca :) nie wiemy czy impreza w rozumieniu przyszlego uzytkownika, to glosne granie, czy poziom cisnienia z dyskoteki. To dwa, zupelnie inne swiaty.

Ale nie ogarnia poniżej 50Hz Po za tym po co ?
                                        Wiem jak brzmi 6.5calowy średniak z 15 calowym basem bo robiłem takie połańczanie u siebie . I mam teraz 4way .
                                        Po co mam pchać moc i bas w średniak jak lepiej zrobi to głośnik do tego przystosowany zrobić podział 600-1k .
                                        Nie mówiąc już o punkcie kompresji . Moc cieplna która pójdzie na te średniaki przy takim podziale będzie podobna do tej którą dostanie 15 cali . Bo w okolicach 200Hz w muzyce jest najwięcej mocy .
                                        Czy ja wiem. Znajdziesz 15, ktora zejdzie do 40hz, a nawet nizej. Mozna tez sprobowac aktywnego wspomagania, a jesli nie ok, mozna brac 18, ktora tez poloczysz z dwoma 6.5 calowymi midwooferami. Taki system nalezaloby juz rozpatrywac pod katem konkretnych przetwornikow. Dwie Beymy 6P200Fe z 2 calowymi cewkami nie tak szybko wymiekna, nawet w polaczeniu z 18 calowymi basem, zakladajac ze podzial wypadnie w typowych okolicach 200-300hz, ktore praktycznie wiekszosc dobrych 18 calowcow obsluzy. Chyba, ze wybierzesz jakies zawodowe tluczki, ktorych moc jest bliska dwoch kilowatow.

To nie takie proste jest .
                                        Nikt nie mowi, ze bedzie prosto, tylko wykonalne :)

Trudna nie trudna to rzecz względna , na pewno droga .
                                        Najlepsze rozwiązanie to 4 suby w rogach . Tył opóźniony o odległość między przodem i tyłem i z odwrócona fazą .
                                        Chociaż wątpię żeby problemem w takim pomieszczeniu był bas bezpośrednio .
                                        Największy problem może robić być wszystko co będzie wpadać w rezonans . Klapa od kominka, podwieszany sufit , klapa od kibla itp
                                        I będzie się nieznośnie tłuc
                                        Plus pogłos .
                                        To wlasnie mialem na mysli, trudna w sensie kosztow, chociaz uwazam ze 4 suby 18 calowe w 100 metrach to juz przesada.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X