Spokojnie, gdy będzie wszystko dopracowane to i schemat ostatecznej zwrotnicy się pojawi.
Do AVS jeszcze trochę czasu, jakieś drobne poprawki zapewne będą.
Dojechały elementy zwrotnic których to słuchaliśmy na spocie.
Wieczorem odsłuchy.
I tutaj pytanie - czy ceramiki nadają się do czegokolwiek ? Czy nie lepiej właśnie iść w MOXy albo jeszcze lepiej Jantezna? Jak to jest własnie z tymi ceramicznymi rezystorami. W średnio budżetowych projektach jest sens dopłacać te kilka złotych czy to znowu śpiewające kable i dzikie węże :)
Co tu dużo pisać, po prostu ceramiki grają lepiej od zwykłych MOX-ów (Luszti sprawdził, ja jeszcze testów nie robiłem bo sprzęt towarzyszący mam słaby, no i pogorszyła mi się akustyka pokoju).
Superesy grają lepiej od ceramików, ale są 16x droższe.
Słyszałem różnicę między MOX-ami a superesami, no i superesy są lepsze.
Co tu dużo pisać, po prostu ceramiki grają lepiej od zwykłych MOX-ów (Luszti sprawdził, ja jeszcze testów nie robiłem bo sprzęt towarzyszący mam słaby, no i pogorszyła mi się akustyka pokoju).
Superesy grają lepiej od ceramików, ale są 16x droższe.
Słyszałem różnicę między MOX-ami a superesami, no i superesy są lepsze.
Jakie były różnice, i w którym miejscu słychać różnicę w rezystorach?
W kilku słowach?
Po podłączeniu superesa w miejsce mox-a w torze wysokotonówki, dźwięk się "rozjaśnił".
Nie wnikam co sprawiło ten efekt, czy tolerancja, czy co innego, opisuję fakty.
Zresztą robiliśmy próby z kondensatorami i każdy słyszał różnicę (i opisywał tak samo), więc nie będę się produkował żeby coś udowadniać.
Nic dziwnego, jesteś początkujący.
I nie dziwie się Lusztiemu że nie odpisał na pytanie... po co ma tłumaczyć na forum że rezystor czy kondensator "gra"... żeby się z niego śmiali pukając się w głowę jakie bzdury wygaduje?
Już mu się nie chce, po prostu.
Na spocie pokazał jaka jest różnica między kondensatorami.
Ci co słuchali mogą potwierdzić.
Między rezystorami też jest.
Jak tu kilka lat temu pisałem o różnicach w brzmieniu tych rezystorów, to mnie prawie linczowano, autosugestię zarzucając jako najoczywistszy powód tej obserwacji (autosugestia u kogoś, kto przewalił setki sprzętów przez kilkanaście lat i z natury jest sceptykiem - mało prawdopodobne ;-) ). Nie wspomnę, kto w tym przodował ;-).
W kilku słowach?
Po podłączeniu superesa w miejsce mox-a w torze wysokotonówki, dźwięk się "rozjaśnił".
Nie wnikam co sprawiło ten efekt, czy tolerancja, czy co innego, opisuję fakty.
Zresztą robiliśmy próby z kondensatorami i każdy słyszał różnicę (i opisywał tak samo), więc nie będę się produkował żeby coś udowadniać.
Dzieki za odpowiedz. Moze przy okazji kolejnego spotu, warto by bylo zrobic jakis sensowny slepy test kilku gadzetow...
1. Czy zmiana dźwięku przez rezystor czy kondensator jest tak znaczna, że jest warta płacenia niejednokrotnie x10-30 w stosunku do zwykłego MKP czy innego taniego rezystora.
2. Żeby sprawdzić czy faktycznie się słyszy zmianę potrzebna jest bateria, przycisk, przekaźnik i zlutowanie tak, że gra jeden kondensator, po wciśnięciu przycisku przełączanie się na drugi.
Wtedy prosimy kogoś o losowe wciskanie i jeśli na 10 prób słyszymy 9 trafnie, to znaczy, że mamy dobry słuch a zmiana elementu jest znacząca. W innym wypadku, to wyobrażanie sobie czegoś, sugestie internetu, czy kolegów.
2. Przelutowywanie i sugestia innych nie ma sensu. Żeby sprawdzić czy faktycznie się słyszy zmianę potrzebna jest bateria, przycisk, przekaźnik i zlutowanie tak, że gra jeden kondensator, po wciśnięciu przycisku przełączanie się na drugi.
Wtedy prosimy kogoś o losowe wciskanie i jeśli na 10 prób słyszymy 9 trafnie, to znaczy, że mamy dobry słuch a zmiana elementu jest znacząca. W innym wypadku, to wyobrażanie sobie czegoś, sugestie internetu, czy kolegów.
Nie do końca się zgodzę.
Nie trzeba przycisku itp.
Jeśli mamy zwrotnice na zewnątrz, tak jak to było na spocie, czy to na platformach czy już polutowaną z jednym elementem przymocowanym zaciskami (tym który porównujemy), to wystarczy że ktoś nam to wymienia.
Kilka sekund przerwy nie stanowi problemu jeśli jest faktycznie różnica w dźwięku tych elementów.
Jeśli natomiast jest tak mało znacząca, że trzeba użyć tego przycisku bo inaczej nie usłyszymy różnicy, to nie wiem czy jest sens kupowania tych droższych elementów.
Mowa np. o tych superesach 16x droższych od ceramicznych.
1. Czy zmiana dźwięku przez rezystor xz6 kondensator jest tak znaczna, że jest warta płacenia niejednokrotnie x10-30 w stosunku do zwykłego MKP.
Tutaj trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy taki zakup ma sens.
W droższych projektach ma, bo np. ten konkretnie kondensator (którego załóżmy wytypowaliśmy z pośród np. 10-ciu) daje efekt którego inne nie dawały, oraz ten efekt nie jest możliwy do uzyskania innymi sposobami, takimi jak np. zmiana projektu zwrotnicy.
A teraz najlepsze :)
Nie zawsze jest tak, że droższy jest lepszy.
Na spocie wyszło że 2x tańsze kondensatory grały lepiej.
Dobra można i drutami stykać, ale im krótsza zmiana i płynna, tym łatwiej wychwycić różnice.
Przykład miałem radio z dsp Alpine 178bt, i zmiana korekcji czasu o 1 oczko trwała jakieś 2 sekundy, co całkowicie psuło wyłapanie dobrego momentu jak ustawić czasy, offsety.
Ale już mój obecny procesor Alpine h700 ma to w locie, nie ma przerwy i zdecydowanie można łatwiej to wychwycić jak się zmienia dźwięk, stąd moja propozycja przekaźnika itp.
Były mój znajomy w ślepym teście doszedł do tego samego, że mu kondy stx(bennic) grały lepiej niż mundorf oil [emoji854][emoji1787][emoji1782][emoji2962]
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Nic dziwnego, jesteś początkujący.
I nie dziwie się Lusztiemu że nie odpisał na pytanie... po co ma tłumaczyć na forum że rezystor czy kondensator "gra"... żeby się z niego śmiali pukając się w głowę jakie bzdury wygaduje?
Już mu się nie chce, po prostu.
Na spocie pokazał jaka jest różnica między kondensatorami.
Ci co słuchali mogą potwierdzić.
Między rezystorami też jest.
Ja rozumiem, ze komuś po raz n-ty może nie chcieć się odpisywać ale nawet przez grzeczność czy szacunek po prostu wypada - nie piję tutaj do lusztiego tylko piszę ogólnie nawet odnośnie swojego podejścia. Każdy z forum od czegoś zaczynał i chłonął wiedzę innych i się uczył na zasadzie prób i błędów.
W formie ciekawostki Granat Audio ładuje ceramiki do zwrotnic - na początku byłem mega sceptycznie nastawiony. Nawet zwróciłem uwagę o to aby w kolejnych zwrotnicach zastosował przynajmniej moxy na co przystał mówiąc, że zrobi jak uważam. Gdybym wiedział wcześniej, że ceramika jest lepsza to bym się nawet nie wygłupiał. Tak więc dziękuje za wyjaśnienie. Notuje sobie już na kartce
A teraz najlepsze
Nie zawsze jest tak, że droższy jest lepszy.
Na spocie wyszło że 2x tańsze kondensatory grały lepiej.
To może warto zrobić listę polecanych i sprawdzonych elementów według pewnych kategorii i progów cenowych? Na pewno ułatwi takim żółtodziobom poruszanie się w tym temacie.
W formie ciekawostki Granat Audio ładuje ceramiki do zwrotnic - na początku byłem mega sceptycznie nastawiony. Nawet zwróciłem uwagę o to aby w kolejnych zwrotnicach zastosował przynajmniej moxy na co przystał mówiąc, że zrobi jak uważam. Gdybym wiedział wcześniej, że ceramika jest lepsza to bym się nawet nie wygłupiał. Tak więc dziękuje za wyjaśnienie. Notuje sobie już na kartce
To musisz spytać dlaczego takie stosuje, bo to że tutaj przeczytałeś że ceramiki grają lepiej od mox-ów, to nie taka oczywista sprawa.
Jedni słyszą tą różnicę, drudzy nie.
Sprawdź sam.
Granat przeważnie robi kolumny estradowe, to też ma znaczenie.
Skomentuj