Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB17MFC35 + Satori TW29RB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2way SB17MFC35 + Satori TW29RB

Wcześniejsza koncepcja legła w gruzach. Pod naporem uwag od Was uznałem, że niema sensu robić kolejnej protezy tylko jak coś już robić to robić to z głową, na spokojnie i nie pod wpływem emocji z nastawieniem skakania z kwiatka na kwiatek.

Zatem przemyślałem temat. Bardzo dużo spędziłem czasu na rozmowach z różnymi osobami (pawel_luk1 twój wkład i pomoc w ten projekt jest więcej niż znaczący).
    Od samego początku zależało mi na monitorach. W chwili obecnej na podłogówki nie mogę sobie pozwolić. Dużo chłopaki mieliście racji (monitory o szerokości 23-24 cm wyglądają źle). Długo szukałem odpowiednich inspiracji. Na początku chciałem bazować na SB Acoustic Ara ale czym dłużej wdrażałem się w projekt tym mniej on mi się podobał). Bardziej jestem skłonny powiedzieć, że forma Pylon Audio Diamond Monitor lepiej do mnie przemawia i tak bym chciał te kolumny widzieć u siebie.

Zwrotnica projektu pawel_luk1. Od razu napiszę! Będzie ona jeszcze korygowana ale dopiero na etapie finalnym jak kolumny będą zmontowane i podłączone do wzmacniacza.

Powstał rysunek – nie jest to żaden program typu CAD. Ot chwila w programie typu paint aby zwizualizować sobie samą konstrukcję paki. W trakcie rozmów z pawel_luk1 wyszło, że robi on bardzo podobny projekt tylko w wariancie podłogowym. Zatem usiadłem do kalkulatora i wyszło mi coś takiego.

Finalny rozmiar: 400x190x380 mm
    Litraż brutto: ~~28,880
    Litraż netto: ~~ 19,283
    Kąt pochylenia: 7°
    Głośnik wysokotonowy: 100 mm (do środka) od górnej krawędzi
    Głośnik niskotonowy: 145 mm (do środka) od dolnej krawędzi
    Odstęp między głośnikami - 15 mm
    Port BR - środek 100 mm (do środka) do górnej krawędzi
    Terminale: Terminal głośnikowy Jantzen Audio M6/27 Premium Satin
    Kable wewnątrz głośników: Melodika BWC2250 Black & White Przewód głośnikowy OFC klasy 4N 2x2,5mm2
    Kolce: Kolce do kolumn SPS-10/SC - 4 szt. - srebrne, chromowane
    Tunel bassrefelx: 50 mm x 185 mm (wtedy strojenie wyjdzie 37 khz)
    Wytlumienie: Jantzen Audio Włóknina wygłuszeniowa na wszystkich sciankach
    Wytłumienie uzupełniające: owata tapicerska 400g (tylko dół i góra od strony tunelu br
    Lakierowanie: Biały ale jeszcze nie wiem czy mat czy błyszczący. Jeśli zrobię w mat tak jak mamy meble to wtedy nie będę dawał do lakierni tylko sam zrobię.
    Zwrotnica: będzie na płytce drukowanej - rozmiar 11x17 cm

Zastanawiam się jeszcze nad pokryciem po złożeniu całości płytą HDF 3 mm (tak aby powierzchnia była idealnie gładka pod lakierowanie). Nie jest to jeszcze pewne. Zwiększy się rozmiar zewnętrzny kolumn na 406x196x386 co też nie jest tragedią. Pytanie czy to coś pomoże i zmieni.

Płyty MDF zamówiłem w czystej Wisłoce (syndrom sztokholmski). Jak mi znowu przytną w tolerancji 3 mm to się chyba jak dziecko popłaczę. Nie mam możliwości aby to zamówić gdzie indziej a jak pisałem do niektórych osób z forum to niestety ale chyba zostałem potraktowany trochę z góry. Nie mniej nie chcę się zrażać w tym temacie. Chcę uzyskać konkrety efekt. Decyzja już zapadła i nie będę tego zmieniał w żaden sposób.
    Monitory będą napędzane zestawem SB17MFC35 + Satori TW29RB. Długo też nad tym myślałem i wydaje mi się to ciekawy kompromis a jeśli kiedyś będę szedł w pełne satori to wtedy teoretycznie wystarczy podmienić niskotonówkę i poprawić zwrotnice co też wcale złym pomysłem na tą chwilę nie jest.

Kosztorys na ten moment (budżet ~~2000 zł +/-)
    Zwrotnice na płytce drukowanej: 280 zł za komplet
    Płyty MDF + (HDF jako opcja ale zamówiłem): 100 zł za całość
    Głośniki, wytłumienie, kolce, kable, terminale: 1213 zł
    Na te moment wychodzi: 1593 zł. Finalnie nie powinno przekroczyć 2000 zł.

Całość zamierzam spiąć z Harman Kardon HK3490 + Harman Kardon HK3700.
    Jeśli mi się uda to powinienem ze wszystkim zmieścić się w 4000 zł.
    Last edited by QidinAD; 11.09.2019, 11:48.

Nie wiem jak chcesz to lakierowac, ale w warunkach domowych nie zrobisz matu pistoletem. Prościej zrobić połysk, który spolerujesz, bo na pewno będziesz miał jakieś niedoskonałości lakierowania w warunkach domowych. W przypadku lakieru matowego nic juz nie poprawisz, bo zepsujesz powierzchnię.

Skomentuj

Mam pistolet i kompresor. Teoretycznie powinno się udać ale nie upieram się. Na ten moment dzwonię i piszę do różnych osób z Mielca ale jest cisza. Nikt nie chce się podjąć albo tłumaczy się brakiem czasu...

Skomentuj

Najtrudniejsze jest zapewnienie czystości powietrza i odciag odkurzu z lakierowania. Przy macie, każdy pyłek, każda niedokladnosc będzie widoczna i bardzo trudna do poprawienia, wręcz niemożliwa.
        Co do zakładów lakierowania, to istotnie maja nawał roboty i nie chcą się bawić w takie czasochłonne roboty.

Skomentuj

Mam cynk od znajomego, że ktoś gdzie coś maluje w garażach. Podjadę wieczorem i pogadam. Pogromco - jeśli nic nie wymyślę to walnę fornir. Tylko wtedy zainwestuję w takich naprawdę z jajem bo te co mam są małe a nie chce uzyskać efektu klawiszowania.

Lakierowanie - 500 zł
          Od stolarza wykonanie paczek - 570 zł.

Trochę przegięcie jak na tak małe monitory... Chyba będę musiał męczyć to sam.
          Last edited by QidinAD; 11.09.2019, 14:03.

Skomentuj

Kolejna zabawa z rozrysowaniem tego jeśli chodzi o kąt pochylenia i sam sposób łączenia płyt. Jutro zobaczymy czy założenia były prawidłowe

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
              Lakierowanie - 500 zł
              Od stolarza wykonanie paczek - 570 zł.

Trochę przegięcie jak na tak małe monitory... Chyba będę musiał męczyć to sam.
              570zł za wykonanie obudów, to nie dużo.
              Na lakierowaniu się nie znam, więc nie wiem czy to dużo czy mało, ale obstawiam że też dobra cena.
              Oczywiście mowa tu o obudowach wykonanych prawidłowo, przygotowanymi pod lakier, oraz sam lakier położony prawidłowo... mówiąc w skrócie, obudowy takie jakie zamawiasz, takie dostajesz, bez partactwa i wad.

Robiąc samemu zapłacisz połowę.
              Biorąc pod uwagę że ma być to lakierowane, to nie wiem czy osobiście podjął bym się wykonania samemu takich obudów.

Skomentuj

To są cenny netto. Po drugie jeśli mówimy o samym materiale to koszt ~~100 zł. Czyli 470 zł tylko za to, że ktoś ustawi piłę pod kątem 7 stopni i przytnie formatki to według mnie lekkie przegięcie. Mimo wszystko. Czyli za 30 min roboty 470 zł? chciałbym taką przebitkę. Nawet w IT takich stawek niema.

I nie zrozumcie mnie źle, są takie czynności gdzie faktycznie jest dłubanina i niewdzięczna praca ale w tym przypadku uważam, że cena jest mocno przestrzelona. To 350-400 zł można kupić piłę z regulacją kąta cięcia. Jeszcze zostanie na piwo i pizzę
                Last edited by QidinAD; 11.09.2019, 16:11.

Skomentuj

To są cenny netto.
                  A kogo tu na forum obchodzą ceny netto? :)

Po drugie jeśli mówimy o samym materiale to koszt ~~100 zł. Czyli 470 zł tylko za to, że ktoś ustawi piłę pod kątem 7 stopni i przytnie formatki to według mnie lekkie przegięcie. Mimo wszystko. Czyli za 30 min roboty 470 zł?
                  A gdzie napisałeś że to cena tylko samego materiału?

Jak piszesz to pisz wszystko i dokładnie.

Skomentuj

Samo cięcie. Tylko wyfrezowanie i przecięcie. Gdyby to była cena za paczki w stanie surowym to jeszcze dzisiaj zrobiłbym przelew

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
                    Last edited by QidinAD; 11.09.2019, 17:00.

Skomentuj

W trakcie rozmów z pawel_luk1 wyszło, że robi on bardzo podobny projekt tylko w wariancie podłogowym. Zatem usiadłem do kalkulatora i wyszło mi coś takiego.
                      Małe sprostowanie. Pawel_luk1 nie robi takich podłogówek, tylko zrobił pomiary i zwrotnicę, to trochę dziwnej konstrukcji podłogowej, opisanej tutaj:
                      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post528804

Tamte podłogówki ktoś zrobił pod woofer SS 18W4531, potem ktoś inny wstawił SBA 17MFC i zrobił zwrotnicę chyba z kalkulatora. :biggrin:
                      Te podłogówki miały za duży litraż na 17MFC, więc poleciłem właścicielowi zmniejszyć litraż i wyszło z tego całkiem fajne granie.
                      Tak więc zachowując układ głośników na froncie i pochylenie frontu, można spokojnie zrobić z tego duży monitor.

Gotowa zwrotka wyglądała tak:
                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Dzięki za sprostowanie :). Od początku byłem przekonany, że robiłeś całość a tutaj okazało się, że po kimś poprawiałeś. Odnośnie projektu zwrotnicy Pawel_luk1 w chwili obecnej będę sprawdzał przy R1 6,8. Jeśli brzmienie nie będzie mi odpowiadać to podniosę do 8.1. Wyjdzie w trakcie dlatego kwestię zwrotnicy uważam za otwartą i w trakcie wyjdzie czy będą potrzebne kolejne zmiany

Kolumny coraz bardziej zbliżają się do wyglądu pylon audio diamond monitor. Nawet wymiarówka wychodzi podobna (380 mm to jest wymiar po kwadracie a wiadomo, że muszę uwzględnić skosy) więc finalnie górny i dolny bok będzie miał ~~330 mm przy litrażu netto ~~19 L. Coraz bardziej jestem ciekaw finalnego efektu. W sumie nie mogę się doczekać finalnego efektu.
                        Last edited by QidinAD; 11.09.2019, 20:33.

Skomentuj

No tak, R1 można sobie zmienić na 6R8 i dodać trochę góry. Co kto lubi...
                          Ten wykres powyżej to jest właśnie dla R1 = 6R8, a na schemacie jest R1 = 8R2. Tak dla zmyłki. :cool:
                          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zwrotnice gotowe (co prawda na płytce dla wariantu 2,5 drogi ale i tak lepiej niż jakby miały latać luzem :)

Przyszły płyty MDF - tragedia. Kolejny raz tolerancja 2 mm. Czeka mnie dużo poprawiania zanim zacznę budować pudła ;/

Skomentuj

Aktualizacja na dzień dzisiejszy. Udało się utrzymać rozmiar, kąt 7 stopni. Minus jest taki, że bez narzędzi (w tym piły z możliwością cięcia pod kątem to robota głupiego ale do zrobienia). Efekt jest taki, że czeka mnie tona szpachli i szlifowania ale jest to do zrobienia. boki oraz fronty wyszły praktycznie na 0. Jeśli chodzi o dół i górę to bez wiadra szpachli się nie obejdzie.

Na ten moment sklejona jest całość bez jednego z boków (musi być otwarty aby wkleić dokładnie wygłuszenie (czekam na filc Jantezna aby go wkleić). Widzę światełko w tunelu.

Od razu napiszę, że front i tył będzie jeszcze przycinany tak aby wyszła idealnie gładka powierzchnia i był zachowany kąt 7 stopni.

Tal wiec jutro czeka mnie frezowanie otworów pod głośniki, br oraz pod terminale, cięcie, szpachlowanie i do soboty szlifowanie.
                              Last edited by QidinAD; 12.09.2019, 18:25.

Skomentuj

Na pewno podziwiam Twoje tempo prac. Przydałoby sie wzmocnienie jakieś i więcej śćisków do klejenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
                                  Na pewno podziwiam Twoje tempo prac. Przydałoby sie wzmocnienie jakieś i więcej śćisków do klejenia.
                                  Wzmocnienie będzie jutro

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Aktualizacja na dzień dzisiejszy. Udało się utrzymać rozmiar, kąt 7 stopni. Minus jest taki, że bez narzędzi (w tym piły z możliwością cięcia pod kątem to robota głupiego ale do zrobienia). Efekt jest taki, że czeka mnie tona szpachli i szlifowania ale jest to do zrobienia. boki oraz fronty wyszły praktycznie na 0. Jeśli chodzi o dół i górę to bez wiadra szpachli się nie obejdzie.
                                    Na ten moment sklejona jest całość bez jednego z boków (musi być otwarty aby wkleić dokładnie wygłuszenie (czekam na filc Jantezna aby go wkleić). Widzę światełko w tunelu.
                                    No niezłe tempo zarzuciłeś. :o :thumbsup:

Skomentuj

Jak ma być lakierowane, to takie tempo jest nie wskazane.

Skomentuj

Nie wiem czy będą finalnie lakierowane. Takie są założenia ale tak jak napisałem wyżej. Tyle razy co poleciało dzisiaj słowo na "K" to sobie nie przypominam. Góra i dół wyszedł fatalnie i nie wiem jeszcze jak to załatwię. Wszystko wyjdzie dopiero po finalnym przycięciu na pile oraz szpachlowaniu. To nie tak, że już jutro całość będzie gotowa. Chciałbym na koniec września zamknąć ten projekt. Jak uda się szybciej tym lepiej ale nie chcę tego robić za wszelką cenę. Zastanawiam się nad przyklejeniem na górny i dolny bok HDF 3 mm (oczywiście po wcześniejszym wyrównaniu powierzchni). Na ten moment kolumna trzyma kąty i z tego jestem najbardziej dumny, że po prostu mimo tych wszystkich problemów, które wyszły w trakcie udało się to zrobić zgodnie z przyjętymi w 1 poście założeniami.

Może napiszę tak: widoczne boki wyszły cacy a pozostałe 2 wole się do nich prze przyznawać . Na wzmocnienia brakło czasu dzisiaj.

Tak Just for Fun spłodziłem jeszcze coś takiego :). Nie jest to w celach komercyjnych. Wiadomo, że takie rzeczy nie grają i są mało istotne ale chciałbym uzyskać jak najfajniejszy efekt końcowy

Last edited by QidinAD; 12.09.2019, 20:00.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X