Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini monitorki Stx W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie przemawia do mnie membrana papierowa w tym nrx chyba zostanę przy tym mfc czyli polipropylen.
    Ważne by sprawdził się w tych 10 litrach i strojeniu 51hz.
    Dla niekorych 15stek producent podaję pojemności obudowy od 7 do 10 litrów ale strojenie niskie okolice 40hz. Czy strojac go na około 51hz powstaną jakieś górki czy też dudnienie na wyższym basie? Co przez to stracę lub zyskam?
    Last edited by Flip90; 30.09.2019, 16:05.

Skomentuj

A czemu nie chcesz tego aluminiowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        On jest już znacznie droższy.

Skomentuj

~30zl na sztuce. To dużo?

Skomentuj

A dlaczego miał by chcieć?
            Każdy model SB ma swój dźwięk, akurat MFC gra bardzo specyficznym basem (i średnimi tonami), który to akurat mi się nawet podobał.
            NAC/NBAC gra tak jak większość głośników aluminiowych, z tym że jest wolniejszy nawet od Seasów RNX.

Z głośnika NAC można więcej wydobyć, ale gdy chodzi o oryginalność to MFC jest lepszym wyborem, bo ma swój charakter, którego NAC nie posiada.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              A dlaczego miał by chcieć?
              Każdy model SB ma swój dźwięk, akurat MFC gra bardzo specyficznym basem (i średnimi tonami), który to akurat mi się nawet podobał.
              NAC/NBAC gra tak jak większość głośników aluminiowych, z tym że jest wolniejszy nawet od Seasów RNX.

Z głośnika NAC można więcej wydobyć, ale gdy chodzi o oryginalność to MFC jest lepszym wyborem, bo ma swój charakter, którego NAC nie posiada.
              Przecież widzisz że tu nie grają roli osobiste preferencje a cena.

Skomentuj

Oskar29 wygląd tez mi nie odpowiada srebrnej membrany a chce się zamknąć w tym powiedzmy 1 tys. Nie słuchałem wiele za pewne nie odczuje różnicy.

Skomentuj

Odczujesz różnicę. Są też czarne aluminiowe.

Skomentuj

Przecież widzisz że tu nie grają roli osobiste preferencje a cena.
                    No to tym bardziej.

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                    On jest już znacznie droższy.

Skomentuj

Wyszlifowałem to co mogłem, poprawiłem wymiary na nowe głośniki w płytach frontowych by nie popełnić jakiegoś błędu ostatecznie porównam wymiary jak będę miał już głośniki przed samym frezowaniem. Mam nadzieje, że wyjdzie dokładnie
                      Terminal chyba tak samo zastosuję zwykły malutki ze sprężynkami bo wszystkie inne duże nie podobają mi się a te zwykłe też doskonale zdają egzamin.

Skomentuj

https://www.blackdotaudio.eu/termina...ra-p-4498.html

A może coś takiego? Nie jest duża dopłata a nada im rasowego wyglądu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                          https://www.blackdotaudio.eu/termina...ra-p-4498.html

A może coś takiego? Nie jest duża dopłata a nada im rasowego wyglądu :)
                          Dobre by było ale już za późno, zrobiłem otwory. Przy kolejnej konstrukcji na pewno zamontuje coś takiego :)

Skomentuj

jak masz możliwość pomalowania to weź je pierdyknij na błękitny kolor

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                              jak masz możliwość pomalowania to weź je pierdyknij na błękitny kolor
                              Jeśli będzie lakier to na pewno biały zastanawiam się też nad zrobieniem standów również białych by miało to wygląd ręce i nogi. Z drugiej strony zastanawiam się też czy białe standy do białych monitorów zgrają się i nie popsują efektu, być może inny odcień był by lepszy ciężko mi to wyobrazić sobie.

Spasowałem port i terminal jest na wcisk by wkleić oraz wykończyć po pomiarze. Jak widać terminal trochę lepszej jakości porównując do poprzedniego projektu.

Jeszcze tylko muszę zrobić metalowy cyrkiel do frezarki bo ten co zrobiłem jest z drewna i ma luzy boję się, że znowu wyjdzie frezowanie mało dokładnie.
                              Last edited by Flip90; 13.10.2019, 10:53.

Skomentuj

Standy możesz zrobić z jakimś akcentem czarnym (biały + czarny) zawsze do siebie pasują. Sam ma cyrkiel samoróbkę z drewna i nie narzekam :) Zrób przymiarkę na odpadzie z MDF.

Skomentuj

Udało mi się jakoś wyrzeźbić z blachy 2,5mm cyrkiel do frezarki Po pierwszych próbach na płycie wiórowej pod głośnik 104,5mm wyfrezowałem na 104.8mm. Gdy będę robił na gotowe rant wezmę lekko papierem ściernym :)
                                  Jest sztywny zero luzu mam nadzieję, że dokładność będzie dużo lepsza od poprzednich moich frezowań.

Last edited by Flip90; 15.10.2019, 09:16.

Skomentuj

No i jest starałem się dokładnie wymierzyć 0.2 - 0.3mm zrobiłem szersze frezy poprzednio wyszło nawet 1mm szerzej co Oskar29 od razu zauważył.

Jeszcze po wklejeniu frontu będę szlifował w koło kanty, bez frezowania na okrągło. Chcę tak bardziej na ostro jak w poprzedniej konstrukcji z tym że ulegną zmianie proporcje szerokość 10mm głębokość 18mm.
                                    Last edited by Flip90; 15.10.2019, 11:29.

Skomentuj

Kolejna aktualizacja, front został wklejony oszlifowany w koło na szerokość 10mm i głębokość 18mm co poprawiło moim zdaniem cały wygląd przodu monitora i mi osobiście lepiej odpowiada od poprzedniego szlifowania pierwszej konstrukcji na 18x18.

Last edited by Flip90; 20.10.2019, 16:26.

Skomentuj

Jeszcze kilka fotek przed ostatecznym spasowaniem SB15MFC-30. Obudowy wyszlifowane, jeszcze przed gruntowaniem będę musiał dokładnie je odkurzyć :)
                                        Tak to się prezentuje:

Skomentuj

No to coraz bliżej finału :) jestem ciekaw opinii brzmienia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X