Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB12PFCR25-4 DA NHP25Ti-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2way SB12PFCR25-4 DA NHP25Ti-4

Cześć,
    już od jakiegoś czasu mierzyłem się z tym aby zbudować swój zestaw głośników, narazie w ramach rozgrzewki zbudowałem niewielkie monitory na bazie szerokopasmówki DA RS-100-4. Chciałbym pójść krok dalej i zbudować prosty, niedrogi 2way który przy okazji będzie dla mnie bazą do zapoznania się z techniką pomiarów czy projektowaniem zwrotnic. Wiem że na forum dostępne są już gotowe projekty jednak chciałbym spróbować zbudować coś swojego.

Docelowo głośniki będą używane w małej kuchni.
    Jako bazę do projektu założyłem:
    midbas - SB12PFCR25-4
    tweeter - Dayton Audio NHP25Ti-4

Chcę aby monitory były niewielkie (nie zależy mi na tym aby "schodziły" bardzo nisko) więc postanowiłem poszukać woofera który nie będzie wymagał dużej obudowy. Wybór padł na SB12PFCR25-4 po wstępnych szacunkach wyszło mi że przy 5l obudowie powinienem uzyskać koło 55Hz. Poza tym sam przetwornik jest niedrogi a jego papierowa membrana ładnie wygląda.
    Jeżeli chodzi o tweeter to początkowo zakładałem użycie innego modelu ND20FB-4 ale potem trafiłem na nowy produkt DA z tytanową kopułką (NHP25Ti-4). Nie miałem jeszcze okazji takiej posłuchać, poza tym jest niewiele droższa więc wybór padł na nią.

Przygotowałem już sobie szkic obudowy.
    wymiary.pdf
    widok2.pdf
    widok1.pdf
    przekrój.pdf

Zastanawia mnie jedna rzecz odnośnie portu BR. Chciałbym wykonać port prostokątny na froncie obudowy zamiast okrągłego. Spotkałem się z opisem zalecanych średnic portów BR np. że dla 4 calowych głośników powinno się używać 1calowego portu, dla 5 calowych powinno się używać 2calowego portu itd. Czy podobną zasadę stosuje się w przypadku prostokątnych portów? Czy po prostu należy trzymać się tej samej zasady i dostosowywać powierzchnię prostokątnego portu do powierzchni np. calowego okrągłego portu?

Nie słyszałem takiej zasady. Wszystko jest kwestią strojenia oraz pomiarów. Są do tego odpowiednie kalkulatory do przeliczania nawet na necie online. Co do szkiców to prawdo - tylko pozazdrościć techniki wykonania oraz dbałości o szczegóły. Napiszę wprost - cieszę się, że robisz na Daytonanie (szkoda, że nie na całości). Z SB ja osobiście bym ci polecił wariant polipropylenowy. Jak planujesz to wykonać?

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
      Z SB ja osobiście bym ci polecił wariant polipropylenowy. Jak planujesz to wykonać?
      Zakładam że seria MFC zagrałaby lepiej ale jednak cenowo jest znacznie wyżej, a narazie zależało mi na niedrogim projekcie na którym mógłbym poszerzyć swoją wiedzę praktyczną .
      Wykonywać obudowy zamierzam sam, udało mi sie już skompletować podstawowy warsztat. Całość obudowy planuje wykonać w 12mm MDFie. Ramki montażowe głośników mają ok 4mm grubości, więc zakładam że na front zostanie przyklejona sklejka 4mm żeby uzyskać możliwie płaską powierzchnię z ramkami głośników. Ostatecznie całość chciałem wykończyć dębowym fornirem zabezpieczyć np. białym olejowoskiem aby zachować strukturę drewna.

Skomentuj

Port BR ląduje na tylnej ściance i po kłopocie ... Jako początkujący daj Sobie spokój z szczelinowym ponieważ będziesz miał kłopot z jego dostrojeniem - A rurka kosztuje grosze i możesz Sobie ją docinać na słuch do skutku.
        Nie ma sztywnych reguł odnośnie powierzchni wylotu portu względem wielkości głośnika ponieważ głośniki mają różne zdolności "pompowania powietrza". A ogólnie chodzi o to aby dobrać tunel na tyle mały aby jego długość nie była kłopotem przy strojeniu i na tyle duży aby nie świszczało ...
        Umiejętność doboru rurki to bardziej praktyka niż teoria.
        Do SB12 weź rurkę 35 / xxx.

2 moja Rada to weź 2 sztuki SB12 i zrób układ symetryczny i wykorzystaj "małość" wysokotonówki. Strome filtry i powinieneś Sobie poradzić.
        Tak membrany w PFC wyglądają jakby by były z droższych głośników :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          Port BR ląduje na tylnej ściance i po kłopocie ... Jako początkujący daj Sobie spokój z szczelinowym ponieważ będziesz miał kłopot z jego dostrojeniem - A rurka kosztuje grosze i możesz Sobie ją docinać na słuch do skutku.
          Nie ma sztywnych reguł odnośnie powierzchni wylotu portu względem wielkości głośnika ponieważ głośniki mają różne zdolności "pompowania powietrza". A ogólnie chodzi o to aby dobrać tunel na tyle mały aby jego długość nie była kłopotem przy strojeniu i na tyle duży aby nie świszczało ...
          Umiejętność doboru rurki to bardziej praktyka niż teoria.
          Do SB12 weź rurkę 35 / xxx.
          Dzięki, może faktycznie przerzucę BR na tylną ściankę w takim razie

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          2 moja Rada to weź 2 sztuki SB12 i zrób układ symetryczny i wykorzystaj "małość" wysokotonówki.
          Masz na myśli układ MTM? Jeżeli tak, to nie wiem czy taki układ sprawdziłby się w moim przypadku bo mam ograniczoną ilość miejsca na wysokość :(

Skomentuj

Dwa SB12 bardzo fajnie sobie poczynają .

Front 160 x 350 , głębokość 285 .
            Netto koło 9 litrów w zależności od wykorzystanego materiału .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeśli nie MTM na SB12 to lepiej wsadzić SB13PFCR25-4 do zestawu.
            Last edited by toopcool; 06.10.2019, 08:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
              Dwa SB12 bardzo fajnie sobie poczynają .

Front 160 x 350 , głębokość 285 .
              Netto koło 9 litrów w zależności od wykorzystanego materiału .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeśli nie MTM na SB12 to lepiej wsadzić SB13PFCR25-4 do zestawu.
              Update:

Jeżeli chodzi o konstrukcję to pomimo tego że faktycznie MTM byłoby zapewne lepszym wyborem zostałem przy zwykłym układzie ze względu na to że mam ograniczoną ilość miejsca i jest to mój pierwszy projekt więc chciałbym zacząć od klasycznej konstrukcji 2-drożnej.

Faktycznie po tym jak napisałeś o SB13PFCR25-4 i przyjrzałem się przetwornikowi bliżej, okazało się że wymagają podobnych rozmiarów obudowy i pewnie byłyby lepszym wyborem ale SB12 już były kupione i czekały na zamontowanie :(.

zdj1.pdf
              Obudowy mam już przygotowane. Po odjęciu przetworników uzyskuje wewnątrz ok 5L. Jest to moja pierwsza próba budowy i przyznam szczerze... zakładałem że praca przy nich będzie odrobinę łatwiejsza :P. Mogłyby być trochę równiejsze ale od czegoś trzeba zacząć. Już dzisiaj wiem co bym zrobił inaczej żeby było lepiej. Wykonane z 10mm MDF, zakładam że zostaną wykończone naturalnym fornirem a na front zostanie przyklejona sklejka 4mm aby wyrównać wykończenie ramek przetworników z obudową. Nie wiem tylko czy materiał nie powinien być grubszy. Przyznam szczerze że chętnie bym je zwęził od frontu o dosłownie 3-4mm z każdej strony moim zdaniem dobrze by im zrobiło więc jeżeli waszym zdaniem trzeba je pogrubić to będzie dobry powód do tego żeby sie za to zabrać .

Niestety jak widać na zdjęciu tweeter oberwał w trakcie montażu... wypadł mi z rąk podczas wyciągania z pudełka, membrana "odskoczyła" do pierwotnego kształtu ale jednak pozostała pofalowana...

Założyłem port 35 o długości 16cm narazie go nie przycinałem. Nie dotarł do mnie jeszcze DATS więc pomiarów impedancji jeszcze nie robiłem.

Mam już też pierwsze pomiary przetworników.

midbass - near field port + near field głośnik + far field głośnik (zielony)
              tweeter - far field (żółty)

pomiary .pdf

I tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie.
              Dla porównania zgrałem sobie charakterystyki poszczególnych przetworników od producentów.

pomiary producent.pdf

Na forum pisane było wielokrotnie że są one przekłamane i dlatego należy mierzyć samemu. Ale z ciekawości chciałem to sprawdzić. Na bazie porównania pomiarów producenta i moich widać że charakterystyka SBA12 jest zbliżona, dolna cześć pasma jest inna ale to wynika z tego że już został do niej dodany port. Natomiast charakterystyka wysokotonowca mocno się nie pokrywa. Początkowo myślałem że wynika to z tego że uszkodziłem membrane ale drugi sprawny głośnik miał praktycznie identyczną charakterystykę.
              Czy jest możliwe że coś źle zmierzyłem. Warunki pomiaru dla SBA i Daytona były dokładnie takie same. Czy w przypadku pomiarów wysokotonowca należy na coś zwracać wiekszą uwagę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Czerwski Zobacz posta
                Update:

Jeżeli chodzi o konstrukcję to pomimo tego że faktycznie MTM byłoby zapewne lepszym wyborem zostałem przy zwykłym układzie ze względu na to że mam ograniczoną ilość miejsca i jest to mój pierwszy projekt więc chciałbym zacząć od klasycznej konstrukcji 2-drożnej.

Faktycznie po tym jak napisałeś o SB13PFCR25-4 i przyjrzałem się przetwornikowi bliżej, okazało się że wymagają podobnych rozmiarów obudowy i pewnie byłyby lepszym wyborem ale SB12 już były kupione i czekały na zamontowanie :(.

[ATTACH]8995[/ATTACH]
                Obudowy mam już przygotowane. Po odjęciu przetworników uzyskuje wewnątrz ok 5L. Jest to moja pierwsza próba budowy i przyznam szczerze... zakładałem że praca przy nich będzie odrobinę łatwiejsza :P. Mogłyby być trochę równiejsze ale od czegoś trzeba zacząć. Już dzisiaj wiem co bym zrobił inaczej żeby było lepiej. Wykonane z 10mm MDF, zakładam że zostaną wykończone naturalnym fornirem a na front zostanie przyklejona sklejka 4mm aby wyrównać wykończenie ramek przetworników z obudową. Nie wiem tylko czy materiał nie powinien być grubszy. Przyznam szczerze że chętnie bym je zwęził od frontu o dosłownie 3-4mm z każdej strony moim zdaniem dobrze by im zrobiło więc jeżeli waszym zdaniem trzeba je pogrubić to będzie dobry powód do tego żeby sie za to zabrać .

Niestety jak widać na zdjęciu tweeter oberwał w trakcie montażu... wypadł mi z rąk podczas wyciągania z pudełka, membrana "odskoczyła" do pierwotnego kształtu ale jednak pozostała pofalowana...

Założyłem port 35 o długości 16cm narazie go nie przycinałem. Nie dotarł do mnie jeszcze DATS więc pomiarów impedancji jeszcze nie robiłem.

Mam już też pierwsze pomiary przetworników.

midbass - near field port + near field głośnik + far field głośnik (zielony)
                tweeter - far field (żółty)

[ATTACH]8997[/ATTACH]

I tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie.
                Dla porównania zgrałem sobie charakterystyki poszczególnych przetworników od producentów.

[ATTACH=CONFIG]8996[/ATTACH]

Na forum pisane było wielokrotnie że są one przekłamane i dlatego należy mierzyć samemu. Ale z ciekawości chciałem to sprawdzić. Na bazie porównania pomiarów producenta i moich widać że charakterystyka SBA12 jest zbliżona, dolna cześć pasma jest inna ale to wynika z tego że już został do niej dodany port. Natomiast charakterystyka wysokotonowca mocno się nie pokrywa. Początkowo myślałem że wynika to z tego że uszkodziłem membrane ale drugi sprawny głośnik miał praktycznie identyczną charakterystykę.
                Czy jest możliwe że coś źle zmierzyłem. Warunki pomiaru dla SBA i Daytona były dokładnie takie same. Czy w przypadku pomiarów wysokotonowca należy na coś zwracać wiekszą uwagę?
                Producencji podają specyfikację danych głośników według pewnych norm i warunków pomiaru. Nigdy nie pokryje się to w 100% ale jeśli wyjdzie 90% czy blisko tego to daje możliwość już zabawy w odpowiednią zwrotnicę. Przy tej konstrukcji raczej bym postawił na proste rozwiązanie (czym mniej elementów w torze tym lepiej). Pytanie na ile Ci pozwoli taka kombinacja. Spróbuj zasymulować zwrotnicę w programie. Myślę, że wysokotonażowy jest do ujarzmienia . A co do uważania - pytanie jaki efekt chcesz uzyskać? Jak Zależy ci na neutralności to wiadomo, ze dążymy do płaskiej charki (bez dolków i górek). Zwroticą można to skorygować. Wrzuć przykładowy projekt zwrotnicy jaki zamierzasz dać. Starzy wyjadacze na pewno Ci pomogą i doradzą co poprawić :)

Co do konstrukcji to nie przejmuj się tym. To nie jest pierwszy i ostatni twój zestaw. DIY to choroba i parcie na to, że zawsze można coś zrobić lepiej :). Tak więc głowa do góry i do przodu. Na początku jakbyś kleił fornir to proponuję na klej kontaktowy (prościej ale trzeba uważać bo poprawki nie są wliczone).
                Last edited by QidinAD; 22.10.2019, 12:20.

Skomentuj

Na bazie pomiarów przygotowałem sobie schematy zwrotnic.
                  Początkowo starałem się maksymalnie ograniczyć ilość elementów ZWROT1.pdf ale charakterystyka tweetera w górnej części pasma była nie do okiełznania, więc ostatecznie zdecydowałem się zastosować dodatkowy filtr i wyszło w miarę ok ZWROT2.pdf. Martwi mnie jeszcze tylko skok charakterystyki midbassu w okolicy 1000Hz przygotowałem nawet schemat który ostatecznie go wyrównuje ZWROT3.pdf tylko zastanawiam się czy warto zwiększać ilość elementów w zwrotnicy. Skok jest rzędu 5db i jest punktowy zastanawiam się czy będzie to odczuwalne. Zdaję sobie sprawę że wprawiony słuchacz pewnie jest w stanie to wyłapać pytanie czy przeciętne ucho też?

Skomentuj

Za wysoki podział , zerknij na to co Ci podesłałem.

Skomentuj

Dziwne są te pomiary, zwrotnica również nie teges.

Skomentuj

Faktycznie za wysokie podziały, dzięki wprowadze poprawki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Dziwne są te pomiary, zwrotnica również nie teges.
                          To że zwrotnica jest do poprawy już wiem, podział będzie w okolicy 3,5kHz. A czemu twoim zdaniem pomiary wydają się dziwne?

Skomentuj

Na Twoich pomiarach nie widac dyfrakcji obudowy. Byc moze zle dodales od powiedz portu i glosnika do pomiaru dalekiego. Patrz na zwrotnice, pierwsza cewka na midbasie ma jedyne 0,3mH, co jest watpliwe aby dalo sie tym skorygowac Baffle Step. Modul impedancji rowniez wyglada dziwnie, bo miesci sie w zakresie 2-4ohm, nie widac na nim nawet dzialania portu BR. Do tego pomiar tweetera ponizej 9khz ma ogromna dziure.

Skomentuj

@Czerwski, zrób porządne pomiary, tak jak Pogromca prawi i spróbuj takiej topologi zwrotnicy. :biggrin:

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                @Czerwski, zrób porządne pomiary, tak jak Pogromca prawi i spróbuj takiej topologi zwrotnicy. :biggrin:

Jak zawsze konkretnie i na temat Nie dało się tej charki bardziej spłaszczyć? Dołki już pominę ale te górki? Czy to efekt daytony?

Skomentuj

Przecież to tylko symulacja z kart katalogowych, co prawda przepuszczona przez moduł Diffraction z Vituixa, ale tylko symulacja :biggrin:
                                  Poza tym mieści się w przedziale +-2dB, więc helloł, o co kaman?

Chodziło mi głównie o wskazanie sposobu, w jaki można zrobić tą zwrotkę.
                                  Ja bym przynajmniej szedł w taką właśnie topologię i z grubsza z takimi wartościami elementów.
                                  Oczywiście bez zrobienia dobrych pomiarów i odsłuchów się nie obejdzie.
                                  A górkami i dołkami przejmował bym się dopiero na realnych pomiarach.

Aha, tweeter powinien mieć polaryzację zgodną z wooferem. W pomiarach Daytona faza tweetera jest odwrócona o 180°.
                                  Kapnąłem się po zamieszczeniu powyższego schematu.

Ale można trochę pomieszać wartościami elementów, 4-5kHz lekko w dół zakres od 12kHz lekko w górę i już górki mniejsze :cool:

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

W weekend wykonałem pomiary po raz kolejny. Ze względu na to że mój wzmacniacz ostatnio dziwnie się zachowywał wykonałem je na innym. Faktycznie jeżeli chodzi o pomiar tweetera jest poprawa i charakterystyka jest bardziej liniowa niż poprzednio. Reszta pomiarów wyszła podobnie do poprzednich

Porównanie Near Field:

Porównanie Far Field

Zaraz usiądę do sklejania poszczególnych wykresów i przygotowania schematu zwrotnicy na bazie przykładu zaproponowanego przez pawel_luk :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X