Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe kolumny na DAYTON AUDIO PS95 / Full Range.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe kolumny na DAYTON AUDIO PS95 / Full Range.

Od pewnego czasu zastanawiałem się co małego postawić na biurku by można było cieszyć się fajnym dźwiękiem. Po przestudiowaniu całego internetu trafiłem na głośniki :

Dayton Audio PS95-8 3-1/2" Point Source Full Range.

https://www.parts-express.com/dayton...8-ohm--295-349

Pomyślałem sobie, dlaczego nie, full range ? hmmm a może warto. Zakupiłem, przyszły, podłączyłem na próbę by zobaczyć czy działają i co ???? no kurde blaszka bajka!!
    Nie sądziłem że tak fajnie może grać pełnozakresowy głośnik. Wysokie bardzo fajne, a średnie to inny wymiar przekonałem się że posiadając moje kolumny EDIFIER 1700BT, tak naprawdę nie słyszałem średnich.

Teraz tak, głośnik nie mogą być za duże, ale 10cm głośniczek nie wymaga nie wiadomo jak dużej obudowy, więc poszedł w 4.5L strojony na 72Hz.

Przód sosna 18mm, pozostałe to MDF 10mm, myślę że spokojnie wystarczy, a zależało mi na tym by były jak najmniejsze.

Na chwile obecną obudowy posklejane, polakierowane Może nie jest to jakiś majstersztyk bo niestety nie dysponuje wieloma narzędziami i w wielu przypadkach musiałem kombinować, ale jak dla mnie nie jest źle

Na razie nie będę raczej korzystał z żadnych zwrotnic, posłucham najpierw ))

Mogłeś jakoś mdf wykończyć, np. teraz po lakierze szlif, podkład i w czarny mat. Proporcje fajne. 😉👌Graty
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Będzie wykończony MDF, będzie czarny ;]

Trochę miałem zabawy, bo takie małe otwory nie pozwoliła mi frezarka zrobić. Musiałem cyrkiel własnoręcznie zrobić, przemodować frezarkę problem z frezami bo żaden z nich nie nadawał się do wyfrezowania otworu pod głośnik do tego podczas frezowania jak trafi na sęk to ola boga

A wymiary to :

FRONT 130 mm
      GŁĘBOKOŚĆ 180 mm
      WYSOKOŚĆ 300 mm

Takie mi idealnie pasują

Zastanawiałem się jak zrobić sobie bassreflex, bo mam frezowane wejście, więc nie wiem czy się uda ale drukuję na drukarce 3D z drewna bass reflex ) taki ze sporym płaskim kołnierzem i przykleję go od wew. )))

Last edited by raffal81; 17.11.2019, 19:52.

Skomentuj

Druk zakończony, jutro próba przyklejenia ) sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie

Skomentuj

Myslalem nad tym filamentem.
          Jak sztywnosc i kruchosc?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            Myslalem nad tym filamentem.
            Jak sztywnosc i kruchosc?
            Ogólnie jest bardziej kruchy, zależy też jakiej grubości element wydrukujemy, ale poddaje się obróbce papierem ściernym ja dodatkowo bezbarwnym lakierem przejadę by usztywnić. Zamów sobie próbkę u sprawdź, zapach dosłownie MDF'u palonego podczas wydruku, tz nie jakaś tragedia ze smrodem, ale po prostu czuć że to nie zwykłe PLA

No i większą dyszę, ja drukuję na 0,8.

Ogólnie nie próbowałem tego łamać bo ścianki cienkie, szkoda mi było
            Last edited by raffal81; 18.11.2019, 09:33.

Skomentuj

BR się już klei :)

Skomentuj

Kolumny sklejone, pierwsze testy wypadły pozytywnie, pojawiły się niższe rejestry, teraz jeszcze wykończenie i finito ))

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81 Zobacz posta
                  pojawiły się niższe rejestry
                  Ciekaw jestem czy do spokojnego słuchania starczy tego pukania? Pewno gdyby wygładzić środek oraz górkę filtrem stracił by głośnik na efektywności ale wrażenie dolnego pasma mogło by być większe :)

Skomentuj

Da się spokojnie słuchać, co prawda niskie rejestry wzrastają gdy podkręcamy głośność, ale też zaczynają się wybijać wysokie. Jakby trochę ściszyć górę to by było bardzo fajnie. Na razie zostawiam jak jest, niech pograją trochę, może zmieni się ich brzmienie jeszcze z czasem.

Bardzo mi się podoba wokal na nich, gitara, perkusja, bardzo ładnie to brzmi. Być może z nudów, jakiś mały subek do nich wykonam. Mam z 5 sztuk subwooferów po kinach domowych, może wyciągnę elektronikę, pudło zbiję wsadzę jakiś sensowny przetwornik ale to jak piszę zastanowię się jeszcze ))))

Skomentuj

Od momentu gdy podłączyłem głośniki, nie chce ich odłączać by dokończyć obudowę )))))) jak to fajnie gra, zaskakują mnie

Skomentuj

Jakąś filtrację już mu dałeś?

Skomentuj

No właśnie jeszcze nie ale po przesłuchaniu chyba wszystkiego w internetach i kosmosach, już wiem że góra potrafi wiercić w głowie, przydałoby się trochę ją ściszyć

Skomentuj

ale po przesłuchaniu chyba wszystkiego w internetach i kosmosach, już wiem że góra potrafi wiercić w głowie, przydałoby się trochę ją ściszyć
                            To już można było stwierdzić po samym spojrzeniu na charakterystykę częstotliwości, a jak do tego dochodzi brak kompensacji charakterystyki to już w ogolę... ;]

Skomentuj

Teraz już po rybach ale na przyszłość pamiętaj także o odpowiednim podfrezowaniu otworu glosnikowego od wewnętrznej strony. Niby Sd jest niewielkie ale zawsze poprawisz "przepływ" we wnętrzu obudowy.

Skomentuj

Jak się nie słucha głośno, a ja głośno nie słucham to jest ok ))) nie jestem ekspertem w tej dziedzinie DIY, więc robię tak jak umiem ) tak czy siak to chyba najładniej grające kolumny jakie zrobiłem ))
                                Zwrotnicę mogę tez wystawić na zew kolumny jak się uprę

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
                                Teraz już po rybach ale na przyszłość pamiętaj także o odpowiednim podfrezowaniu otworu glosnikowego od wewnętrznej strony. Niby Sd jest niewielkie ale zawsze poprawisz "przepływ" we wnętrzu obudowy.
                                Teoretycznie jakbym się uparł, to mogę głośnik odkręcić i jeszcze jakieś zmiany są możliwe

Skomentuj

Jestem na etapie realizacji podobnego pomysłu na w/w głośnikach. Napotkałem jednak na problem wynikający z mojego braku doświadczenia. Problemem jest właściwe skorzystanie z WINISD.... :( Po wprowadzeniu parametrów głośnika wywala mi, że nie zgadzają mu się parametry i nie chce liczyć. Do tej pory korzystałem z aplikacji i nie miałem z nią problemów. Czy jesteście w stanie mi pomóc.

Skomentuj

Wprowadź podstawowe dane TS do programu a usuń te które według programu są nieprawidłowe. Program często sam wylicza ciutkę inne wartości głośnika z parametrów TS niż producent podaje co za tym idzie wywala błędy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                                      Wprowadź podstawowe dane TS do programu a usuń te które według programu są nieprawidłowe. Program często sam wylicza ciutkę inne wartości głośnika z parametrów TS niż producent podaje co za tym idzie wywala błędy.
                                      Dzięki za pomoc :) Robię obudowy 4l strojone na 73Hz.

Skomentuj

Kolumny sklejone, pierwsze testy wypadły pozytywnie, pojawiły się niższe rejestry, teraz jeszcze wykończenie i finito ))
                                        Co to za wzmacniaczyk tak masz ? Tpa tpa3116d2? Jak gra to maleństwo ? Jak z szumami ?

Skomentuj

Czaruję...