Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB15MFC30-8 + Peerless DA25BG08-06.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2way SB15MFC30-8 + Peerless DA25BG08-06.

Witajcie, jestem w trakcie robienia kolejnych monitorów 2way SB15MFC30-8 + Peerless DA25BG08-06.
    Postanowiłem, że pokażę jeszcze raz tutaj jako osobny temat dotyczący tylko ich :)
    Bardzo spodobało mi się ich brzmienie, więc postanowiłem zrobić kolejne monitory dla siebie. Materiał mdf 18 objętość wewnątrz około 10,5L.
    W tym projekcie chcę poprawić wewnętrzną stronę otworu montażowego pod głośnik - ścięcie płyty pod kątem 45 stopni.
    Poniżej widać mały głośnik oraz dosyć duży magnes.

Jako wykończenie chcę zastosować również biały lakier z delikatnym odcieniem kremowym.
    Zmianie ulegną terminale, które będą wyglądały tak jak na załączonym obrazku poniżej. Również płytka zwrotnic będzie delikatnie węższa oraz okablowanie 1,5mm2, inaczej wycięte wzmocnienia przez co może zwiększyć się odrobinkę obudowa. Strojenie również wypadnie w okolicach 50hz, będzie szybko bez mulenia.

Uznałem, że miniaturyzacja i robienie mniejszych kolumn nie ma sensu ponieważ ta 15stka to minimum by pojawiła się przyzwoita ilość basu, jeśli tak można to nazwać
    Last edited by Flip90; 08.12.2019, 21:47.

Dzisiaj skleiłem i skręciłem wszystko tak jak w poprzedniej konstrukcji - pewnie kto inny zrobił by to inaczej ale finalnie nie będzie znaku po wkrętach
    Nawiercałem wiertłem 2,5mm by bez pękania mdf'u wkręcić wkręt średnicy 3,5mm.
    Front wkleiłem bez wkrętów tak jak widać to na obrazku poniżej.

Jutro zamierzam szlifować fronty na głębokość 18mm i szerokość 10mm po czym będę szpachlował wkręty.
    Last edited by Flip90; 09.12.2019, 11:16.

Skomentuj

Kolejny etap za mną, wyszlifowałem obudowy oraz odpowiednio fronty tak by monitory nabrały tego czegoś w moim oku
      Jutro zamierzam dotrzeć i nakładać podkład, tą czynność będę powtarzał 4 razy. Po pierwszej warstwie te niedoskonałości co pokarzą się zaszpachluje samochodową szpachlą finisz i po jej dotarciu nałożę kolejny raz podkład.

Last edited by Flip90; 10.12.2019, 10:18.

Skomentuj

Dotarłem zaszpachlowane wkręty i zagruntowałem podkładem obudowy. Jutro zamierzam zaszpachlować jakieś niedokładności szpachlą samochodową finisz i po jej dotarciu znowu nałożyć podkład :)

Skomentuj

Miałem małe problemy ale udało się zrobić to co było zaplanowane. Obudowy zaszpachlowane w kilku miejscach gdzie było to potrzebne i dotarte po czym został nałożony jeszcze raz podkład. Teraz bez wstawiania już fot (wizualnie się nic nie zmieni), będę nakładał jeszcze 2x abym potem miał co docierać papierem wodnym na gładko.
          Kolumny musiały stanąć w pomieszczeniu ogrzewanym by dosychało do końca

Last edited by Flip90; 12.12.2019, 10:44.

Skomentuj

Dobra robota ale radzę unikać matowania na mokro !! tego się już nie używa w lakiernictwie ta metoda przeszła do lamusa .Wilgoć i tak załatwi ten mdf , który przejdzie przez podkład lub z otoczenia wyjdzie to od razu lub po czasie . Polecam zaopatrzyć się w materiały do matowania na sucho bez problemu dostępne w lakierniczym sklepie . Przed podkładem i szpachlą warto dać izolant do mdf chyba że kolumny będą w macie.

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu126 Zobacz posta
              Polecam zaopatrzyć się w materiały do matowania na sucho bez problemu dostępne w lakierniczym sklepie .
              Dziękuję:)
              Dlaczego taka metoda? Ponieważ nauczyłem się jej sam bez specjalnych narzędzi, metoda samouk w domu.

A co to dokładnie są za materiały do matowienia na sucho i w jakiej kolejności jakimi materiałami powinienem to robić?

Podkład mam specjalny do mdf można nakładać go na kilka warstw. Nakładam wielokrotnie by nie dostać się do płyty mdf szlifujac na mokro. Robiłem już tak z bardzo dobrym efektem, nic się nie zniszczył. Kolumny będą w macie ale na mat będzie szedł bezbarwny lakier.
              Last edited by Flip90; 12.12.2019, 13:27.

Skomentuj

Na sucho matowanie można na klocku zacząć od 320 skończyć 400 - 500 następnie można wygładzić ręcznie jeśli trzeba papierem na gąbce p500 . Dla ułatwienia można podkład przyprószyć czarnym matem aby widzieć gdzie się I jak matuje .

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu126 Zobacz posta
                  Na sucho matowanie można na klocku zacząć od 320 skończyć 400 - 500 następnie można wygładzić ręcznie jeśli trzeba papierem na gąbce p500
                  Dziękuję za opisanie.
                  Jaki stosować podkład (warunki domowe - spray, wałek).

Ten co używam teraz nie idzie na sucho dotrzeć. Klei się i psuje powierzchnię a na mokro idzie gładko i nie przeciera się do mdf.
                  Pewnie nie da się pogodzić chaupniczej robótki z profesjonalnym osprzętem do lakierowania :biggrin:

Skomentuj

Podkład może być samochodowy 5:1 lub 4:1 z utwardzaczem lakierowany natryskowo . Możliwe ,że wałkiem dałoby się nałożyć i zeszlifować na sucho wyrównać natomiast spray jest bez utwardzacza i nie ma możliwości aby na sucho go obrobić .

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie, może to śmieszne ale nie mam zaplecza lakiernika by nakładać podkład natryskowo. Na pewno ta metoda była by lepsza :)

Te monitory dokończę moją wypracowaną metodą docieraniem podkładu na mokro, spróbuję wypracować inną metodę w warunkach domowych na sucho.
                      Trzeba się liczyć z tym, że nie posiadam specjalistycznych narzędzi - nie opłaca się na kilka kolumn.
                      Metody pokazane tutaj są być może śmieszne dla profesjonalistów ale efekt końcowy więcej jak zadowalający.
                      Co by nie było podkład jest do MDF i nie ma prawa się nic stać.
                      Fotka z poprzedniej konstrukcji;

Ku mojemu zdziwieniu pod kątem pod światło struktura oraz kolor jest idealny.
                      Trzeba zaznaczyć, że użyte metody były jak najprostsze po domowemu - może zrobić tak każdy bez specjalnych sprzętów.

Dzisiaj nałożyłem 3 raz podkład te obudowy zrobię tak jak zaplanowałem z innymi pobawię się być może inaczej dla pogłębienia swojej wiedzy w zakresie lakierowania w warunkach domowych

Last edited by Flip90; 13.12.2019, 10:26.

Skomentuj

Jak wrażenia ,? Nie słuchałem ani mfc ani tego peerlesa pod czym to gra bądź będzie grać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                          Jak wrażenia
                          Opisywałem różnice w temacie poprzednich monitorów. Jestem zaskoczony, nie da się opisać - trzeba posłuchać i porównać do czegoś lepszego.
                          Wszystkie instrumenty wyraźne duża rozdzielczość dźwięku jest bardzo czysto.
                          Monitor wręcz zachęca do słuchania pop, jazz, rock i doszukiwania się szczegółów.

Tu nie ma co slodzic za te pieniądze bardzo fajnie grające monitorki:) ogólnie mówią że alu ma więcej do powiedzenia, osobiście nie porównywalem.
                          Kolega Marian mógł by coś więcej na ten temat powiedzieć jak wypada aluminium przy MFC. Czy z niskim podziałem była by jakaś różnica na średnicy.
                          Wzmacniacz technics su-vx920.
                          Last edited by Flip90; 13.12.2019, 13:30.

Skomentuj

Udało się, prace zakończone. Testowaliśmy je w pokoju około 20 metrów. Mogłem porównać je bezpośrednio do stx 3 drożnych. Pierwsze odczucie to grają ciszej przy tym samym ustawieniu gałki. Ogólnie spoko wszystko :) Na przyszłość postaram się łączyć płyty pod kątem 45 albo okleić hdf to będzie na pewno kolejny krok do przodu.

Last edited by Flip90; 27.12.2019, 19:29.

Skomentuj

efektywność ma różne oblicze

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                                efektywność ma różne oblicze
                                Co chcesz przez to powiedzieć?

Skomentuj

będziesz tak miły i podasz wymiary obudowy bo jakoś nie namierzyłem w twoim temacie

Skomentuj

Zamieszczone przez Bogdan_P Zobacz posta
                                    będziesz tak miły i podasz wymiary obudowy bo jakoś nie namierzyłem w twoim temacie
                                    Wymiary dopasuj wedle swoich upodobań. Przejrzyj mój blizniaczy temat - moje monitorki mają 11.3 litra po odjęciu wzmocnienia, portu magnesu około 10.5 litra zostaje.

Po dłuższym odsłuchu u mnie tych monitorków gdzie jest inny pokoj stwierdziłem że bas jest czasami dudniący pusty i kopiący podkreślający wyższą jego partie w zaleznosci co gra. Postanowiłem dokonać eksperymentu dokleiłem rurki przedłużające port o 5.5 cm gdzie teraz strojone są na 45 Hz.
                                    Poprawiła się ta suchość była lekka konturowosc taki słyszalny karton w dole. Kopniecia nie brakuje a na słuch poprawiło się zejście i niższe rejestry przez co brzmi dużo przyjemniej przy dłuższym słuchaniu - przybylo basu a nie dudnienia :)
                                    Last edited by Flip90; 12.02.2020, 14:55.

Skomentuj

Da się tych kolumn słuchać przy większej głośności z podbitymi basami na eq czy te midbasy kończą się już przy połowie głośności na wzmacniaczu?

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                                        Da się tych kolumn słuchać przy większej głośności z podbitymi basami na eq czy te midbasy kończą się już przy połowie głośności na wzmacniaczu?
                                        No to zabłysnąłeś.
                                        Wielkość głośnika należny dobrać do pomieszczenia i do tego odpowiednią moc wzmacniacza.
                                        Połowa głośności na wzmacniaczu może podawać 1W mocy na głośnik albo 300W mocy.
                                        Przy dobrym źródle muzyki i dobrym wzmacniaczu nie jest potrzebny EQ.
                                        Te głośniki w nie dużym pomieszczeniu ( powiedzmy do 15m2 ) będą dobrze sobie radziły .
                                        Oczywiście jeśli jest solidnie przygotowana obudowa i zwrotnica.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X