Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[subwoofer] SS 26W/4558T00+26W/0-00-00

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] SS 26W/4558T00+26W/0-00-00

Cześć, już długo zbierałem się do zrobienia suba, zależało mi na małej obudowie stąd pomysł na membranę bierną. Paczka z mdfu 22mm, objętość netto 33,3l -jedno wzmocnienie i głośnik+mb wyjdzie coś koło 30l. Moduł jakim aktualnie będę to napędzał to monacor sam-300D, nie będzie w obudowie, mam już go nie będzie mi przeszkadzać jak będzie gdzieś tam obok. Głośnik od dołu(może od boku), membrana od frontu.
    Formatki:
    pocięcie tego i przygotowanie do klejenia zajęło mi około 3 godziny :(, na szczęście wszystko pasuje :lol:
    Głośnik i mb:
    Symulacja na 30l strojenie wychodzi 22Hz:

Wczoraj i dzisiaj trochę podziałałem i już coś tam gra, fotki:

przed szlifoowaniem:
    i po:
    Koszty aktualnie:
    800 głośnik(okazja na black friday:lol:)
    480 membrana
    560 panel
    80 mdf
    45 szpachla samochodowa
    32 terminale
    15 wkręty
    12 klej

Skomentuj

Jak ten panel się spisuje z tymi scanami?

Skomentuj

Zbytnio go nie przeganiam, jak do tej pory grał 7-8godzin. Jak do tej pory wszystko ok, aktualnie głośność na pół i odcięcie na 80Hz, co do panelu ciężko jest mi się do czegoś odnieść nie mam porównania do innego. Wcześniej miałem W.27.500.8.FCX w 45l br 30Hz i ten panel nie dawał rady w przypadku tego scana jest dużo lepiej. Szukam aktualnie kolców jaka wysokość od podłogi byłaby optymalna czy wystarczy 3-4 centymetry czy będę musiał coś kombinować?
        Last edited by Barth; 17.12.2019, 16:24.

Skomentuj

Sprawdzałeś może czy ten monacor wymaga osobnej komory ?

Skomentuj

Wydaje mi się że obudowa nie była by już szczelna z panelem w tej samej komorze, u mnie panel leży obok, właśnie się zbieram żeby zrobić mu drewnianą obudowe. Nie wiem co miałbym sprawdzać? To cienka blacha z uszczelką (jakas pianka) napewno by "pracowała".

Skomentuj

Głównie chodzi mi o świsty powietrza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Barth Zobacz posta
                przed szlifoowaniem:
                i po
                Czy gdy łączenie jest frezowane cienko i wypełnione szpachla samochodowa gdy obudowy polakieruje klawisz nie ujawni się?

Skomentuj

Mam nadzieję że nie, u mnie jest to nacięcie zagłębiarką na 3 mm, poczekam 2-3 miesiące i polakieruje. Odsyłam do posta #58 https://diyaudio.pl/showthread.php/2...age3?styleid=6

Skomentuj

Już czuć uskoki pod palcem, mdf dosechł i zapracowało.

Skomentuj

Po lakierowaniu to samo będzie. Nie ma co, albo robić łączenia na 45 stopni albo okleić hdf inaczej szkoda kasy na lakier.

Skomentuj

Przeszlifuj to oscylacyjną może tyle zbierzesz bez widocznych konsekwencji estetycznych tym bardziej, że to nie z grubości scianki tylko długości elementów prostopadłych do niej.
                        Troels robił tego suba był z niego zadowolony jemu wyszla sześcienna paczka. Ciekawy jestem jak to gra, mam ten głośnik i trochę z nim błądze, chciałem do 3way ale Chłopaki z forum mojego entuzjazmu nie podzielają wiec koncepcje mam do kitu. Może okazać sie że wyląduje również jako sub. Czy próbowałeś obudowy ze standardowym BR zamiast MB?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przeszlifuj to oscylacyjną może tyle zbierzesz bez widocznych konsekwencji estetycznych tym bardziej, że to nie z grubości scianki tylko długości elementów prostopadłych do niej.
                        Troels robił tego suba był z niego zadowolony jemu wyszla sześcienna paczka. Ciekawy jestem jak to gra, mam ten głośnik i trochę z nim błądze, chciałem do 3way ale Chłopaki z forum mojego entuzjazmu nie podzielają wiec koncepcje mam do kitu. Może okazać sie że wyląduje również jako sub. Czy próbowałeś obudowy ze standardowym BR zamiast MB?

Skomentuj

Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
                          Zapracowalo i już nie ukryje tego, bląd moim zdaniem jest tutaj w stosowanej szpachli i w roku. Na pewno trzeba zastosować coś powiedzmy fizeline by nie wyszła rysa spod niej wkleić ją na klej i po rozmowach ze stolarzem trzeba użyć szpachli do drewna, która tak samo będzie pracować i nie oddzieli się dlatego że jest twardsza. Zamierzam zrobić z tym testy z tym, że trzeba frezowac powiedzmy na szerokość 6mm na dno wkleić fizeline i boki ranty w koło frezowac na 45 stopni by głębokość stopniowo schodziła do zera. Wtedy to ma więcej szans na powodzenie. Tym bardziej, może być to pewne, naprawialismy tak trwałe pęknięcia kominów i po latach jest bardzo git. Co prawda są to inne materiały ale warto wytestowac.
                          Last edited by Flip90; 31.12.2019, 13:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                            Zapracowalo i już nie ukryje tego, bląd moim zdaniem jest tutaj w stosowanej szpachli i w roku. Na pewno trzeba zastosować coś powiedzmy fizeline by nie wyszła rysa spod niej wkleić ją na klej i po rozmowach ze stolarzem trzeba użyć szpachli do drewna, która tak samo będzie pracować i nie oddzieli się dlatego że jest twardsza. Zamierzam zrobić z tym testy z tym, że trzeba frezowac powiedzmy na szerokość 6mm na dno wkleić fizeline i boki ranty w koło frezowac na 45 stopni by głębokość stopniowo schodziła do zera. Wtedy to ma więcej szans na powodzenie. Tym bardziej, może być to pewne, naprawialismy tak trwałe pęknięcia kominów i po latach jest bardzo git. Co prawda są to inne materiały ale warto wytestowac.
                            Jasne, najlepsza szpachla jest z drewna obrabianego. Ja robie tak ze łącze rakola z pyłem po cięciu. Taka szpachla pracuje jak drewno i podobnie- nie tak samo- zachowuje się w kontakcie z chemią- lakiery, woski. Twoj sposob od razu wydal mi sie budowlany- insprawdza się na spękaniach świetnie. Szczęśliwego Nowego Roku.

Skomentuj

Zależało mi żeby obudowa była jak najmniejsza dlatego zdecydowałem się na mb i br nie brałem nawet pod uwagę. Najprawdopodobniej okleję całość hdf-em poczekam i dopiero polakieruje. W domu klejenie odpada na dworze aktualnie już za zimno i wilgotno więc pewnie odstoi swoje do wiosny. Gra bardzo przyjemnie :biggrin: niestety nie mam sprzętu pomiarowego :glare:

Skomentuj

Zależało mi żeby obudowa była jak najmniejsza dlatego zdecydowałem się na mb i br nie brałem nawet pod uwagę. Najprawdopodobniej okleję całość hdf-em poczekam i dopiero polakieruje. W domu klejenie odpada na dworze aktualnie już za zimno i wilgotno więc pewnie odstoi swoje do wiosny. Gra bardzo przyjemnie :biggrin: niestety nie mam sprzętu pomiarowego :glare:
                                Membrana to taki BR w sensie działania to to samo, czy korzystałeś ze wskazówek Troelsa czy sam wymyśliłeś obudowę?

Skomentuj

Inne wymiary, wzmocnienia i litraż też chyba mniejszy niż u Troelsa z tego co pamiętam to o 10 litrów, jak będę miał trochę czasu na "sklepanie" paczki to sprawdzę jeszcze 25l closed

Skomentuj

Czaruję...
                                  X