Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Przenośnego Bombooxa bluetooth - pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Przenośnego Bombooxa bluetooth - pomoc

Witam Serdecznie, przyszedł ten czas chcę zbudować własnego bombooxa bluetooth. Zaczęło się od tego, że chciałem kupić jakiś głośnik przenośny lecz im dłużej szukałem tym bardziej rezygnowałem z zakupu. Wiadomo najwięcej na rynku jest JBL Xtreme, lecz opinie są różne.
    Okey - przejdźmy do konkretów takich jak - co mnie wgl. skłania do napisania i założenia tego tematu. Prosiłbym o pomoc przy podjęciu decyzji oraz pomoc przy budowie tego bombooxa. Sprawa wygląda następująco mam jakieś tam założenia lecz chcę się poradzić was czy jestem wgl choć trochę na dobrym tropie.

Założenia:
    zasialnie :
    12 x Pakiet akumulatorów 18650 22,2V 6S2P
    Napięcie pakietu:22,2 V
    Rozmiar ogniwa w pakiecie:18650 (18 x 65 mm)
    np.SAMSUNG INR18650-35E 3500mAh Li-ION 3,7V 18,2x65,0mm 8A
    Pojemność pakietu:7000 mAh
    Wymiary pakietu:72 x 65 x 54 mm
    + BMS
    Ładowanie z ładowarki
    Głośniki :
    dayton-audio-nd105-4 - 2 szt.
    dayton-audio-ND25FA-4 - 2 szt.
    wzmacniacz:
    TDA7492 wzmacniacz audio 2 x 50W Bluetooth
    lub
    TPA3116D2 2 x 120W audio bluetooth V4.0
    obudowa:
    mdf lub drewno
    zwrotnice :
    ?

wg. obliczeń ( zaznaczam, że nie wiem czy nie popełniłem błędu - bardzo proszę o sprawdzenie tego )
    na jeden głośnik wychodzi mi przy obudowie zamkniętej litraż ok. 6 L przy dwóch daje nam to ok. 12 L .
    Wtedy wymiary zewnętrzne boomboxa będą w granicach : 500 x 200 x 170 mm

Tutaj zastawiam, się w którą obudowę pójść :
    zamknięta z dodatkowymi mebranami pasywnymi
    bass - reflex

Bomboox - będzie używany na przestrzeni otwartej czasami w domy - a tutaj nie wiem który rodzaj się bardziej sprawdzi, czy też bardziej musimy patrzeć pod względem zrobienia obudowy pod głośniki.
    Z głośników, które przeglądałem w rozmiarze do 100 mm średnicy to za dużego wyboru nie ma SPL Bardzo słabe w nich wypada. Głośniki wysoko tonowe mają większe SPL i tutaj liczę, że trochę dostanie mi się po uszach. Naj więcej czasu spędziłem na szukaniu głośników, bardzo cięzko coś fajnego znaleźć w takim małym rozmiarze.

Co do samego wyglądu to wiem czego chce na dalszym etapie dodam sam projekt jak on ma wyglądać fizycznie, narazie jednak chciałbym zacząć od podstaw i rozpoczęcia prac zawiązanych z zrobieniem samego projektu i dokumentacji. Dopiero po tym przejdziemy już do realizacji i ewentualnych korekt.

dodam linki do wzmacniaczy oraz głośników:

https://www.parts-express.com/pedocs...ifications.pdf

https://www.parts-express.com/pedocs...ifications.pdf

https://www.gotronik.pl/tda7492-wzma...th-p-4583.html

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz...20w-7483723720

Zamieszczone przez dziii Zobacz posta
    Głośniki :
    dayton-audio-nd105-4 - 2 szt.
    dayton-audio-ND25FA-4 - 2 szt.
    te woofery sa fajne, ale "wiecej basu" oddadza dopiero w 8-10 litrach :(
    4-5 litrow to takie minimum

obudowa:
    mdf lub drewno
    jak przenosne to raczej sklejka
    wytrzymalsze

zwrotnice :
    ?
    no niestety musisz od zera projektowac
    mam tansza alternatywe, niestety stx chyba zamkniety :/

Tutaj zastawiam, się w którą obudowę pójść :
    zamknięta z dodatkowymi mebranami pasywnymi
    bass - reflex
    membrana bierna to juz nie obudowa zamknieta
    MB pelni funkcje zblizone do b-r

Co do samego wyglądu to wiem czego chce
    2-3 warstwy elastycznej sklejki i bardzo latwo zrobisz taka obudowe

Skomentuj

te woofery sa fajne, ale "wiecej basu" oddadza dopiero w 8-10 litrach :(
      4-5 litrow to takie minimum
      Rozumiem - czyli obudowę zrobić z mniejszym litrażem, niesie to za sobą nawet plusy mniejsze gabaryty i mniejsza waga !

jak przenosne to raczej sklejka
      wytrzymalsze
      Z całym uznaniem do wykończenia w sklejce, lecz nie lecz baza będzie tak jak wspomniałem MDF lub drewno.

no niestety musisz od zera projektowac
      mam tansza alternatywe, niestety stx chyba zamkniety :/
      Czy możesz rozwinąć wątek STX bo nie wiem jak mam to rozumieć w całym Twoim zdaniu ?

membrana bierna to juz nie obudowa zamknieta
      MB pelni funkcje zblizone do b-r
      Tutaj, źle się wyraziłem lecz rozwinę tę myśl. Czy w/g Ciebie więcej słyszalnej niskiej częstotliwości uzyskamy przy zastosowaniu typu obudowy bass reflex ?

Skomentuj

Przy zakładanym litrażu obudowy (12l) można by się pokusić o większe woofery.

Skomentuj

A po mojemu kup gotowca. I wydaje mi się, że chodziło o 8-10 litrów na jedną komorę, więc gabarytowo wychodzi o połowę większe. Komorę na elektronikę uwzględniłeś osobno oczywiście? Swoją drogą przy 12 pakietach po 12 ogniw to chyba rok będzie grać...

Skomentuj

Rozumiem - czyli obudowę zrobić z mniejszym litrażem, niesie to za sobą nawet plusy mniejsze gabaryty i mniejsza waga !
            no wlasnie w druga strone - potrzeba wiekszej, zeby to zagralo lepiej

Czy możesz rozwinąć wątek STX bo nie wiem jak mam to rozumieć w całym Twoim zdaniu ?
            mam nowy projekt

ale z powodu pandemii nie kupisz glosnikow

Czy w/g Ciebie więcej słyszalnej niskiej częstotliwości uzyskamy przy zastosowaniu typu obudowy bass reflex ?
            przy tak malych glosnikach koniecznie b-r!

Skomentuj

A po mojemu kup gotowca. I wydaje mi się, że chodziło o 8-10 litrów na jedną komorę, więc gabarytowo wychodzi o połowę większe. Komorę na elektronikę uwzględniłeś osobno oczywiście? Swoją drogą przy 12 pakietach po 12 ogniw to chyba rok będzie grać...
              1.Z gotowca co możesz sensownego zaproponować ?
              2. No przy tym litrażu to się zrobi spory klops.
              3. Ilość ogniw zaplanowałem ze względu na to ze chłopaki na elektrodzie bardzo krytykowali tak mocne wzmacniacze przy mniejszej ilości ogniw. Dlatego zasugerowałem się ich wskazówkami.

potrzeba wiekszej, zeby to zagralo lepiej
              Jeśli 8/10 litrów na jeden głośnik to konstrukcja boomboxa mija się z celem bo jego gabaryty będą zbyt duże.

mam nowy projekt

ale z powodu pandemii nie kupisz glosnikow

Widziałam na stornie stx.pl że mają przerwę. A czy wgl mógłbyś podać modele zastosowanych głośników w tym nowym projekcie, może uda się zakupić u innego dystrybutora ?

Skomentuj

3. Ilość ogniw zaplanowałem ze względu na to ze chłopaki na elektrodzie bardzo krytykowali tak mocne wzmacniacze przy mniejszej ilości ogniw. Dlatego zasugerowałem się ich wskazówkami.
                a zwrocili uwage, ze muzyka to nie sinus i nie slucha sie ciagle na max mocy?
                moj lapek ma 90w i na 6 ogniwach (11v) pracowal 2,5h (jak byly nowe)
                tak wiec jak dasz te 12 ogniw to mysle ze podobny czas grania na max mocy mozesz uzyskac

Widziałam na stornie stx.pl że mają przerwę. A czy wgl mógłbyś podać modele zastosowanych głośników w tym nowym projekcie, może uda się zakupić u innego dystrybutora ?
                widze ze zmienili opis. wysylaja raz w tygodniu

https://stx.pl/t-9-100-8-ms.html
                https://stx.pl/w-11-100-8-mc.html

zwrotnicy jeszcze nie publikuje bo czekam na alternatywe kolegow :/
                ale swoja wizje juz mam

Skomentuj

Paweł bo chce w między czasie zacząć budowę tych monitorów co przesłałeś mogę prosić o szersze info jakie wymiary jaki litraż itp. Co do zwrotnicy to narazie mogę zrobić o tej co pisałeś później ewentualnie będziemy modzie dalej w temacie.

Mało tego przyszedł jeszcze jeden pomysł mi do głowy i tez go wykorzystam:
                  Posiadam jeszcze praktycznie nowy akumulator 12V 76 Ah
                  On jest na chodzie i do niego chce właśnie zrobić te monitorki tym bardziej ze one są bardzo budżetowe.
                  Tutaj jedynie mam natomiast jeszcze pytanie bo posiadam również stary wzmacniacz samochodowy 12V magnat pantera two
                  Tryby pracy 2/1 kanały
                  Moc RMS: 2 x 100 W / 1 x 300 W 4 Ohm; 2 x 150 W 2 Ohm
                  Stabilny przy 2 Ohm
                  Pasmo przenoszenia 5 Hz - 90 kHz
                  THD 0,03% (1kHz)
                  Stosunek szum/sygnał >105 dB
                  Czułość wejściowa (RCA) 400 mV - 4 V
                  Rezystancja wejść 20k Ohm
                  Filtr high pass 40 - 250 Hz
                  Filtr low pass 40 - 250 Hz
                  Bass boost (podbicie basu) 0-12 dB
                  Wymiary 365 x 65 x 280 mm

Jest on sprawny jest sens go wykorzystywać czy lepiej iść w jakaś chińska klasę D i podłączyć go po ten akumulator ?

Skomentuj

Mało tego przyszedł jeszcze jeden pomysł mi do głowy i tez go wykorzystam:
                    Posiadam jeszcze praktycznie nowy akumulator 12V 76 Ah
                    ale to juz na wózku trzeba wozic!
                    to nie jest juz przenosny sprzet

Jest on sprawny jest sens go wykorzystywać czy lepiej iść w jakaś chińska klasę D i podłączyć go po ten akumulator ?
                    skoro masz to jest sens
                    na takim aku dlugo pogra

tutaj projektu jeszcze nie wrzuce bo nie jest skonczony
                    ale na PW moge wyslac wymiary frontu

Skomentuj

Paweł proszę Cię podeślij mi na PW schemat i ogonie info na temat budowach tych budżetowych monitorów podejmę się ich zrobienia jak się okaże, że są spoko to zrobię z nich też boomboxa. Wszystko praktycznie już ogarnięte mogę zaczynać czekam za info tylko od Pawła na PW.

Skomentuj

Czaruję...
                      X