Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna trójdrożna - pierwsze przymiarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna trójdrożna - pierwsze przymiarki

Z trwogą w sercu rozpoczynam wątek, który z racji mojego doświadczenia w tym temacie może być przykładem przerostu ambicji i wiary we własne siły, albo nawet - afirmacją ignorancji. Liczę na Waszą wyrozumiałość z jednej strony, a z drugiej na konstruktywną krytykę. Bez zwłoki przejdę do rzeczy. Biorąc pod uwagę sugestie osób bardziej doświadczonych z poza tego forum postanowiłem... rzucić się z motyką na słońce i zacząć od razu od konstrukcji trójdrożnej opartej na przetwornikach SB Acoustics:

Tweeter: SB29RDC-C000-4 (https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...0-4-p-121.html)
    Midrange: SB17NRXC35-8 6.5" (https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...-65-p-123.html)
    Woofer: SB34NRX75-6 12" (https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...-12-p-639.html)

Z założenia ma być to konstrukcja zamknięta. Zanim jednak kupię przetworniki zacząłem od prostych symulacji. Mimo, że symulowanie czegokolwiek bez danych pomiarowych obarczone jest niedopuszczalnym poziomem przekłamań potraktowałem to jedynie jako wprawkę, która dla nowicjusza może stanowić wystarczające pole do blamażu. Zamiast krzywych pomiarowych wykorzystałem dane producenta głośników oraz aplikację SPL Trace z programu VituixCAD, który pozwala pliki graficzne zamieniać na odpowiedni format danych cyfrowych. Tym sposobem mam "swoje" dane pomiarowe (wg standardu IEC - http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/IEC%20baffle.jpg; https://www.academia.edu/30790453/AE..._Reinforcement). Inne narzędzia VitiuxCAD (Enclosure oraz Diffraction) pozwalają symulować wpływ obudowy. Typ obudowy i jej objętość (w moim przypadku obudowa zamknięta 150l) determinuje odpowiedź głośnika niskotonowego (SPL oraz zmienność impedancji), a geometria ściany przedniej odciska piętno na charakterystyce promieniowanie zakresu średnio-wysokotonowego. Tak uzyskane dane stanowiły podstawę do zaprojektowania zwrotnicy, której kształt zamieszczam poniżej.

Czy mój wstępny projekt zwrotnicy (zamieszczony na zdjęciu wraz z całym pakietem wykresów) oraz prowadząca do niego logika postępowania opisana powyżej zawiera jakieś fundamentalne błędy? Szczególne moje wątpliwości budzi charakterystyka fazowa - nie wiem jakie są graficzne symptomy jej słabości. Rozumiem , że nie powinna być nadmiernie poszarpana (zwłaszcza przy częstotliwościach podziału). Liczę na Wasze uwagi.

[IMG][/IMG]

Część

Nie możesz wykorzystywać pomiarów katalogowych głośników do symulacji - zostały wykonane w innych warunkach niż Twoja aplikacja. Zapomnij narazie o zwrotnicy to na końcu jak już zbudujesz kolumny. Skup się na zaprojektowaniu i symulowaniu aplikacji.
    150 litrów OZ to za duża buda.

Zmień RDC na SDAC lub DN zmień NRX na NBAC i może być ciekawie. Dawno mi chodziło po głowie zrobienie Taniego 3D z dużym basem w OZ. Jak podejdziesz do tematu konkretnie i odwalisz mrówczą robotę to może pomogę na końcu z Zwrotnicą :)
    Jak narazie masz zapał może się Uda ....

Skomentuj

Dziękuję za uwagi. Żeby nie roztrwonić ich potencjału muszę upewnić się, że rozumiem co napisałeś.

1. "pomiary... zostały wykonane w innych warunkach niż Twoja aplikacja" - domyślam się, że masz na myśli fizyczną "aplikację" głośników w obudowie. Wiem, że bez pomiarów ani rusz, ale chciałem mieć namiastkę tego co mnie czekać będzie już po zakupie konkretnych głośników.
      2. "Skup się na zaprojektowaniu i symulowaniu aplikacji"- czy chodzi o symulowanie odpowiedzi w obudowie o określonym litrażu dla głośnika niskotonowego (w tym wypadki obudowa zamknięta)? Jesli tak, to właśnie od tego zacząłem całą zabawę i... 150l to miała być nieco przewymiarowana obudowa żeby można było sobie pozwolić na pewne eksperymenty (zmniejszenie obudowy przez wsadzenie do niej drewnianych kloców lub dodatkowej przegrody). Robiąc samemu kolumnę chciałbym móc usłyszeć sekcję niskotonową zarówno przy Qtc 0,67 jak i 0,9. Zależy mi bym mógł samemu przekonać się na czym polegają kompromisy dobrego rozciągnięcia, dobrych charakterystyk impulsowych i odpowiedniej ilości. Czym różni się bass z 12" głosnika od układów z parą 6" niskośredniotonowych. Myślałem, że zrobię dwie osobne skrzynki - jedna dla niskotonowego i druga dla sekcji średnio-wysokotonowej by sprawdzić różne konfiguracje, a po wielu próbach przystapić dopiero - już nieco bardziej świadomie - do konkretnej opcji. Póki co jestem zbyt zielony by wiedzieć czego chcę.

Z przyjemnością zapoznam się z propozycją zmiany głośników na inne. Dziękuje za nowy trop!

Skomentuj

Miałem okazję męczyć NBAC w wersji 6.5 cala i 4 ohm. RDC zagra spokojniej. SDAC będzie ostrzej. Co do NBAC to dawno nie słyszałem takiego "downa". Może wersja 8 Ohm jest lepsza bo 4 ohm to jeden z najgorszych głośników od SB z jakim miałem okazję pracować. Bez wchodzenia w szczegóły- bassu było a dużo i to przy poprawnej aplikacji, wyliczeniu strojenia oraz zaprojektowanej zwrotnicy. Jeśli chcesz zrobić to po taniości to mogę Ci polecić z czystym sumieniem PFCR (mimo że to najtańsza seria) to ma coś w brzmieniu, że może się to podobać. Jak chcesz zrobić to tanio to sprawdź wariant STAC na górze + PFCR na dole?

Oczywiście możesz też skorzystać z tego co zaproponował szanowny ZAP PROJEKT. Skoro poleca NBAC to widocznie potrafi go "odczarować" Dla mnie to już MFC czy NRX gra lepiej. Bass zakryje Ci całe pasmo i to nie będzie bass najwyższej jakości. No chyba, żę lubisz słuchać muzyki techno, dance to może takie brzmienie Ci podpasuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
          Bass zakryje Ci całe pasmo i to nie będzie bass najwyższej jakości.
          Tutaj głośnik NBAC miał by grać na średnich tonach.

Bass zakryje Ci całe pasmo
          Możesz przyblizyć twoja aplikacje, metraż, ustawienie i powiedziec coś na temat zwrotnicy?
          Używam tych głośników w 13.5 litrach obudowie nastrojonej na 39hz nie ma takiego problemu z nimi po odsunieciu od ściany z tyłu o jakieś 70cm i z dala od narożników zaczynają kopać i grać bardziej punktowo w basie bez jakiegoś rozmycia podobnie gra do 15mfc lecz delikatnie niżej. Średnie tony mam głośne i wyraźne jak na 17cm.
          Pozdrawiam.
          Last edited by Flip90; 08.07.2020, 07:57.

Skomentuj

Flip90 - tak jak napisałem - NBAC 17 cm brakuje kontroli. Ciężko go ustawić. Najlepszą aplikację można uzyskać w obudowie zamkniętej. Nie prowadzę żadnej krucjaty bo sam w tej chwili składam z przyjaciółmi 2 zestaw na SATORI. Byłoby super posłuchać finalnego efektu może będzie okazja

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
              Tutaj głośnik NBAC miał by grać na średnich tonach.

Możesz przyblizyć twoja aplikacje, metraż, ustawienie i powiedziec coś na temat zwrotnicy?
              Używam tych głośników w 13.5 litrach obudowie nastrojonej na 39hz nie ma takiego problemu z nimi po odsunieciu od ściany z tyłu o jakieś 70cm i z dala od narożników zaczynają kopać i grać bardziej punktowo w basie bez jakiegoś rozmycia podobnie gra do 15mfc lecz delikatnie niżej. Średnie tony mam głośne i wyraźne jak na 17cm.
              Pozdrawiam.
              masz tu aplikacje Troelsa ktory nie narzeka wcale na ten glosnik a wrecz go chwali http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-NAC.htm,moze caly sekret basu to sposób wytłumienia ?

cytujac autora "Cabinet damping:
              1. Add 8 mm felt to sides, top and bottom panel. No felt on rear or front panel.
              2. Add a piece of 20 x 20 cm 30 mm acoustilux above midbass crossover.
              3. Fold a piece of 20 x 20 cm acoustilux behind tweeter. That's all."
              mam ten głosnik w wersji 8ohm i aplikacji Yoshiego w 20 litrach i gra poprawnie . odsłuchuję z 2 portami o srednicy 5cm dlugosc 12 cm oraz 15 cm i bede sobie wybieral strojenie . nie narzekam na bas , ale moze jestem malo wymagajacy ??:)

Skomentuj

Właśnie drogi Dudeuszu - jedni piszą że ten głośnik potrzebuje mniejszej obudowy poniżej 15 litrów, inni że więcej nawet powyżej 20 litrów. Przy mojej konfiguracji wyszło ~~15 litrów, filc, wełna owcza prawie, że na fula a i tak głośnik latał jak szalony w obudowie. Żeby też była sprawa jasna, wczoraj od strzała uruchomiliśmy 2 zestawy: Vifa NE + HDS oraz Satori. Efekt ? Pierwsze podejście do zwrotnicy i każdy chwalił brzmienie, że ciężko się przyczepić a w przypadku Vify i HDS to był po prostu opad szczęki. Przy podejściu do NBAC były 3 iteracje zwrotnicy, wymiana cewek i wytłumienia a i tak nie udało się uzyskać zadowalającego brzmienia. Kwestia co kto oczekuje i jakie ma wymagania. Może dla niektórych ten NBAC 4 Ohm to solidny głośnik. Dla mnie i nie tylko to jest rozczarowanie. Może wariant 8 ohm pracuje inaczej. Może coś były skopane przy zwrotnicy - nie wiem. Tak jak wcześniej napisałem takie Satori, Vifa NE czy Illiuminator wypluwają go kilkukrotnie. Nawet NRX czy MFC brzmi lepiej... ba w mojej opinii PFCR gra zdecydowanie przyjaźniej.

Skomentuj

Właśnie drogi Dudeuszu - jedni piszą że ten głośnik potrzebuje mniejszej obudowy poniżej 15 litrów, inni że więcej nawet powyżej 20 litrów. Przy mojej konfiguracji wyszło ~~15 litrów, filc, wełna owcza prawie, że na fula a i tak głośnik latał jak szalony w obudowie. Żeby też była sprawa jasna, wczoraj od strzała uruchomiliśmy 2 zestawy: Vifa NE + HDS oraz Satori. Efekt ? Pierwsze podejście do zwrotnicy i każdy chwalił brzmienie, że ciężko się przyczepić a w przypadku Vify i HDS to był po prostu opad szczęki. Przy podejściu do NBAC były 3 iteracje zwrotnicy, wymiana cewek i wytłumienia a i tak nie udało się uzyskać zadowalającego brzmienia. Kwestia co kto oczekuje i jakie ma wymagania. Może dla niektórych ten NBAC 4 Ohm to solidny głośnik. Dla mnie i nie tylko to jest rozczarowanie. Może wariant 8 ohm pracuje inaczej. Może coś były skopane przy zwrotnicy - nie wiem. Tak jak wcześniej napisałem takie Satori, Vifa NE czy Illiuminator wypluwają go kilkukrotnie. Nawet NRX czy MFC brzmi lepiej... ba w mojej opinii PFCR gra zdecydowanie przyjaźniej.
                  dla mnie dowolny współczesny głośnik jest objawieniem bo męczyłem sie przez 20 lat z paradigm monitor 5 v1 gdzie tweeter ma rezonanas na 1400 Hz a podział zwrotnicy był na 1800 , II rząd - a ja sie zastanawialem co mi tak piszczy w uszach :lol: , człowiek młody byl to i niedoświadczony .

Skomentuj

15 litrów, filc, wełna owcza prawie, że na fula a i tak głośnik latał jak szalony w obudowie.
                    Trzeba dokonać odsłuchów z lekko wytlumiona obudowa i mocniej, upychanie oby więcej zawsze przyniesie efekt zmulenia. Teoretycznie można wytlumic w koło portu przez co będzie on mniej promieniował ale to trzeba porównywać by coś osiągnąć pozytywnego.

Jasne, że mfc jest szybszy na co tu porównywać głośniki 2x droższe do siebie?
                    Głośniki odpowiednio ustawione dalej od ściany i rogów grają twardziej, punktowo w miarę poprawnie na basie (wiadomo nie jest to bas taki jaki dają jeszcze droższe głośniki). Odsuwając kolumny dalej od ścian ustawiam ilość niskich tonow i zmienia się cały wygar basu. Mam porównanie do 15mfc i nie ma wielkiej przepaści między nimi piętnastka gra odrobinę szybciej ale nie schodzi zbyt nisko (wiadomo seria niskobudżetowa to podobne) . Jeżeli ktoś oczekuje płytkiego szybkiego basu niech postawi po prostu na inne głośniki np. Satori itp. (za pewne droższe). Testowałem również z zatkanym portem i nie dawało to pozytywnych rezultatów przy tej średnicy midwoofera poza tym, że bas był płytki brakowało niższych rejestrów.
                    Ale gdy kolumny powędrowały do ściany czy bliżej narożnika bas stawał się rozmyty i bardziej mulący. Moim zdaniem cały ambaras tkwi w pomieszczeniu i ustawieniu tych głośników, zbyt małe pomieszczenie nie jest dla nich. Głośniki mają swój specyficzny charakter brzmienia, który trzeba akceptować na średnich tonach są bardzo wyraźnie i zaskakująco dobre. Bas jest za pewne nie wolniejszy i podobnej jakości jak w większych konstrukcjach np. Zephyr le.
                    Ewidentnie w projekcie LaxigenForte było coś sklepane (opisuje, że bas zakrywał całe pasmo). To jak by to grało w projekcie 2.5 drożnym?
                    Last edited by Flip90; 09.07.2020, 12:19.

Skomentuj

Witam
                      Wstępnie potwierdzam to co pisze Laxigen.
                      Mam na tapecie świeży SB17CAC-4 - bardzo podobny do SB17NBAC-4.
                      Wygląda na to że producent błędnie podaje parametry głośnika.
                      Wykonałem pomiary TS i fs. Fs wyszło 41 Hz a nie 29Hz jak w dokumentacji.
                      Pomiar z użyciem obudowy zamkniętej o znanej pojemności przyniósł takie parametry:
                      VAS= 17,2 litra
                      QTS= 0.451
                      Qes = 0.467
                      QMS = 13.4

Przy takich parametrach to obudowa optymalna = 14 litrów , a strojenie 42 Hz ewentualnie 43 Hz.

Tak więc przy tak odbiegających parametrach od producenckich wygląda na to że jest problem z głośnikiem ponieważ ma on w obudowie podbicie basu o 1,5dB od ok 60 Hz do 150Hz

Spróbuje jeszcze głośnik wygrzać i zobaczę czy to da jakiś skutek.
                      Producent podaje, że pomiar przeprowadza po jego dość mocnym rozruszaniu - ponoć zawieszenie wtedy mięknie i spada FS ( o 10 do 15 .

Skomentuj

Źle mierzysz Wiesiu.

Skomentuj

Miałem okazję męczyć NBAC w wersji 6.5 cala i 4 ohm. RDC zagra spokojniej. SDAC będzie ostrzej. Co do NBAC to dawno nie słyszałem takiego "downa". Może wersja 8 Ohm jest lepsza bo 4 ohm to jeden z najgorszych głośników od SB z jakim miałem okazję pracować. Bez wchodzenia w szczegóły- bassu było a dużo i to przy poprawnej aplikacji, wyliczeniu strojenia oraz zaprojektowanej zwrotnicy. Jeśli chcesz zrobić to po taniości to mogę Ci polecić z czystym sumieniem PFCR (mimo że to najtańsza seria) to ma coś w brzmieniu, że może się to podobać. Jak chcesz zrobić to tanio to sprawdź wariant STAC na górze + PFCR na dole?

Oczywiście możesz też skorzystać z tego co zaproponował szanowny ZAP PROJEKT. Skoro poleca NBAC to widocznie potrafi go "odczarować" Dla mnie to już MFC czy NRX gra lepiej. Bass zakryje Ci całe pasmo i to nie będzie bass najwyższej jakości. No chyba, żę lubisz słuchać muzyki techno, dance to może takie brzmienie Ci podpasuje.
                          Nie znam tych głośników, ale jesli chodzi o tego NBAC wszystko to brzmi jak zle zaprojektowana zwrotnica lub zle dobrane glosniki, ich efektywności.
                          W audio jak w gotowaniu, nawet jak dodasz jakiś lepszej jakosci składnik, ale przesadzasz z jego ilością to może wyjść niesmacznie.
                          Last edited by jamess8; 09.07.2020, 14:46.

Skomentuj

Preferencje co do ilości basu są różne. Np ja słuchając dotąd Founteka FW168 mocno się zdziwiłem ilością basu produkowanego przez SB23NRX.
                            W zestawie z SB23 było go tak dużo, że w pewnym momencie zatkałem BR-y. Obecnie już tego nie czynię ponieważ podniosłem ilość średnich tonów.
                            Okazuje się ważne wyrównanie tonalne i dopasowanie dźwięku do swoich preferancji.
                            Dużo do dźwięku też wnosi samo pomieszczenie, gdyż wnosi "zakłócenia".
                            W symulacji przebiegi mogą wyglądać idealnie, ale w rzeczywistym pomieszczeniu może już być nieciekawie. Wpływ pomieszczenia czasami trudno skorygować.
                            Rodzą się kolejne wydatki na adaptację pomieszczenia odsłuchowego.
                            Kolejny element to wzmacniacz - ta sama kolumna może inaczej zagrać z różnymi wzmakami.
                            Kolejny element - DAC. okablowanie itp.
                            I w ten sposób mamy wydaje się, że niekończący się wyścig zbrojeń audio :)
                            Last edited by wiesiek9990; 09.07.2020, 19:07.

Skomentuj

Posiadam neutralny wzmacniacz, wręcz liniowy (icepower). Przy zwrotnicy maczali ludzie, którzy lata już to robią bawiąc w najdroższe konstrukcje dostępne w DIY. Piszę to z całą odpowiedzialnością. Nie dało się nic z tym zrobić. Wszystko było zrobione zgodnie z sztuką, nie było błędu w pomiarach, zwrotnicy, strojeniu, litrażu, dobraniu głośników. Z tego co udało mi się ustalić w małym dochodzeniu to 15 NBAC czy też CAC gra tak jak 17 MFC jeśli chodzi o zejście basu przy większej dynamice i szybkości. 17 NBAC pompuje bass jak szalona i nie jest to bass najwyższej jakości. Jest ciemny, ciężki, wręcz zalewający całe pasmo. Skoro tak jak napisałem Satori, VIFA NE, Illumi leci od strzała i to beż zwronicy!!!! i gra to tak jakby była zwrotnica to mi już ręcę opadają. Przy PFCR, NRX czy MFC takich jajec nie było. naprawdę jest duży problem z tym głośnikiem i proszę abyście po prostu 2 razy zastanowili się czy nie lepiej kupić coś innego. Tego bassu jest za dużo..... Co to za sztuka aby na siłę podbijać wysokotonówkę aby to ona grała pierwsze skrzypce na niskich głośnościach po to aby ten bass nie wylał się za chwilę już przy 1/4 głośności... Chyba nie tędy droga. To nie jest kwestia wytłumienia, zatykania partu itp. Tak naprawdę przy pełnym zapchaniu dopiero się ten bass uspokajał zatem opinia że nadałby się do obudowy zamkniętej nie jest wyssane z palca.

Wiesiek9990 - podałeś przykład bardzo fajnego głośnika, który w starszej wersji naprawdę pokazuje pazur. Dużo dobrego o nim słyszałem a jutro będę miał okazję posłuchać kolumn 2 way.

Skomentuj

Jeśli chodzi o NBAC być może trafił się jakiś wybrakowany egzemplarz, może nieszczelność obudowy?

No cóż ja już mam SB17CAC-4 i zobaczymy co z niego wyjdzie :) Ostatecznie trafi do closed i dołożę wtedy jeszcze 3 ci głośnik na basy.
                                Po wygrzaniu głosników Fs spadło o około 10 procent.
                                Teraz mam Fs=38 Hz.
                                Niestety nie mogę teraz zrobić pomiarów wg metodologii SB Acoustics, ale wg Speaker Workshop również po wygrzaniu jako optymalna wychodzi obudowa 14-15 litrów netto.
                                Group delay max 15ms.

Wracając do nadmiaru basu jest jeszcze możliwość jego korekty, za pomocą odpowiedniej pułapki na częstotliwość z zakresu basu ( korektor impedancji), tak wygląda np. w przypadku 3D z SB23 gdzie nadmiar basu jest korygowany za pomocą pułapki.

Skomentuj

Posiadam neutralny wzmacniacz, wręcz liniowy (icepower). Przy zwrotnicy maczali ludzie, którzy lata już to robią bawiąc w najdroższe konstrukcje dostępne w DIY. Piszę to z całą odpowiedzialnością. Nie dało się nic z tym zrobić. Wszystko było zrobione zgodnie z sztuką, nie było błędu w pomiarach, zwrotnicy, strojeniu, litrażu, dobraniu głośników. Z tego co udało mi się ustalić w małym dochodzeniu to 15 NBAC czy też CAC gra tak jak 17 MFC jeśli chodzi o zejście basu przy większej dynamice i szybkości. 17 NBAC pompuje bass jak szalona i nie jest to bass najwyższej jakości. Jest ciemny, ciężki, wręcz zalewający całe pasmo. Skoro tak jak napisałem Satori, VIFA NE, Illumi leci od strzała i to beż zwronicy!!!! i gra to tak jakby była zwrotnica to mi już ręcę opadają. Przy PFCR, NRX czy MFC takich jajec nie było. naprawdę jest duży problem z tym głośnikiem i proszę abyście po prostu 2 razy zastanowili się czy nie lepiej kupić coś innego. Tego bassu jest za dużo..... Co to za sztuka aby na siłę podbijać wysokotonówkę aby to ona grała pierwsze skrzypce na niskich głośnościach po to aby ten bass nie wylał się za chwilę już przy 1/4 głośności... Chyba nie tędy droga. To nie jest kwestia wytłumienia, zatykania partu itp. Tak naprawdę przy pełnym zapchaniu dopiero się ten bass uspokajał zatem opinia że nadałby się do obudowy zamkniętej nie jest wyssane z palca.

Wiesiek9990 - podałeś przykład bardzo fajnego głośnika, który w starszej wersji naprawdę pokazuje pazur. Dużo dobrego o nim słyszałem a jutro będę miał okazję posłuchać kolumn 2 way.
                                  Zrobiłem mtm na 17nac 8ohm, które teoretycznie powinni być jeszcze bardziej zamulone od 4ohm i nie mogę potwierdzić, że bas jest tak słabej jakości. Jak na ograniczenia takiego małego głośnika, bas był całkiem niezły ale moje kolumny miały obudowę MLTL, która również porównywałem do OZ pod każdym względem była ona gorsza.

Skomentuj

Pogromco to trochę inna konstrukcja. Przy wariancie 4 ohm z cewki 2,6 (mniej więcej tyle wychodziło z projektu zwrotnicy) zeszliśmy do 1.2 i różnica była słyszalna ale nie na tyle, aby powiedzieć, że jest duża poprawa. Co gorsza dalsze schodzenie powodowało zbyt mocne wyeksponowanie średnicy, która w tym głośniku i tak jest mocno zarysowana. Jak będę miał chwilę to podeślę do Was na PW projekt samej zwrotnicy i pomiarówkę. Jeśli jeszcze człowiek się do tego dokopie bo może być taka sytuacja że z nerwów wszystko poleciało do kosza

Skomentuj

Pogromco to trochę inna konstrukcja. Przy wariancie 4 ohm z cewki 2,6 (mniej więcej tyle wychodziło z projektu zwrotnicy) zeszliśmy do 1.2 i różnica była słyszalna ale nie na tyle, aby powiedzieć, że jest duża poprawa. Co gorsza dalsze schodzenie powodowało zbyt mocne wyeksponowanie średnicy, która w tym głośniku i tak jest mocno zarysowana. Jak będę miał chwilę to podeślę do Was na PW projekt samej zwrotnicy i pomiarówkę. Jeśli jeszcze człowiek się do tego dokopie bo może być taka sytuacja że z nerwów wszystko poleciało do kosza
                                      Hmm,wg mnie dziwne, że wyszła wam cewka 2,6mH.
                                      Dziś skończyłem pomiary w obudowie testowej SB17CAC-4 plus D2608 jako Tweeter.
                                      Na szybko zrobiłem symualcje zwrotnicy, wg mnie cewka powinna być 1,2mH użyta w zwrotnicy ( filtr elektrycznie 2gi rzad , akustycznie LR4).

Skomentuj

Cewka 2.6 przy głośniku 4ohm to zdecydowanie za dużo. Nawet dla 8ohm to może być już mocna korekcja baffle step.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X