Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna trójdrożna - pierwsze przymiarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromco - finalnie było 1.2 a i tak było za dużo basu. Wiesiek, mimo pomiarów daj jeszcze mniejszą nawet 0,8 mH. Ten głośnik nie można traktować tym co wychodzi z wykresów bo będziesz miał ten sam problem co my z jego ustawieniem. Dopiero na słuch można było dokonać pewnych poprawek. Wysokotonówka powinna być wysunięta o kilka dB wyżej aby przykryć te niedoskonałości. Też nie warto robić jej na równo... Przetestuj i daj znać bo sam jestem ciekaw. Dzisiaj słuchałem 15 NBAC 8 Ohm z aluminiowym SB i powiem szczerze, że brzmiało to nieciekawie.... W sumie najgorzej z wszystkich innych kolumn jakie testowaliśmy. Mimo mniejszego rozmiaru było czuć, że jest ten sam problem.

Skomentuj

No jestem trochę zaskoczony Laxigen, w sumie głośniki dość podobne ( NBAC i CAC ).
      Obecnie mam maluchy SB12CAC-8 + SB29RDC-004, zestaw gra fajnie jak na takiego malucha.
      (Jedynie trochę basu mało )
      Średnica w zestawie mi pasuje i dlatego postawiłem na zakup większego "brata" SB17CAC-4 i zrobienie zestawu z D2608, albo SB29 ,tak aby cieszyć się dodatkowo basem :)

Skomentuj

Może przyjdzie mi posłuchać dobrego NBAC. Człowiek uczy się całe życie :). Nie mniej sam nie będę miał już siły podejść do tego jeszcze raz. Jak sobie przypomnę ten bass arghh...... to jest jak zły dotyk. Zostanie ze mną do końca życia

Skomentuj

W moim MTM na 8 ohm 17nac cewkę miałem bodajże 0.82mH

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            W moim MTM na 8 ohm 17nac cewkę miałem bodajże 0.82mH
            Możliwe, że będziemy poprawiać te kolumny znajomemu. Czekam na decyzję. Od samego początku myślałem o 0,82mH tylko bałem się że zbyt mocno pójdzie w średnicę. Nie mniej biorąc pod uwagę co się wyprawia przy 1.200 mH to może być w sumie tylko lepiej :)

Skomentuj

Jestem zaskoczony, odrzucam wadliwe egzemplarze głośników lub to, że moje NBAC są lepsze bo to te same głośniki. Basu mam porównywalnie do 15mfc gdy odstawie je dalej od ściany to bas całkowicie się uspokaja że go nie ma za wiele wręcz brakuje go wtedy. Cewka na basie 1.5mH 0.3oma.
              LaxigenForte czy oby na pewno słuchacie ich w odpowiednim ustawieniu i przestrzeni?
              Last edited by Flip90; 11.07.2020, 16:16.

Skomentuj

Flip90 - w tym hobby siedzę już lata i operuję już na o wiele droższych konstrukcjach (szkoda mi wydawać kasy na tanie rozwiązania bo to po prostu mija się z celem). Nie zgodzę się, ze NBAC ma tyle basu co 15 MFC. To zupełnie inny głośnik od strony charakterystyki. Jeśli mówisz, że przy cewce 1.5mH masz go mało to po prostu masz skopaną zwrotnicę (zapewnię tak jak ja miałem przy 17 NBAC) skoro większość osób wypowiada się o tym pochlebnie. Albo jest inna opcja - tobie brakuje styczności z konstrukcjami z wyższej półki i brak ci skali porównawczej lub taka charakterystyka brzmienia Ci odpowiada albo ja już mam zbyt duże wymagania od samego głośnika i poniżej pewnego poziomu nie jestem już w stanie zaakceptować pewnych mankamentów.

Tak jak napisałem - liczę że w najbliższej przyszłości uda się spotkać w większym gronie, wymienić doświadczeniami oraz posłuchać. Akustyka to suka jak to się mówi i niestety czasami diabeł tkwi w szczegółach

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
                  Flip90 - w tym hobby siedzę już lata i operuję już na o wiele droższych konstrukcjach (szkoda mi wydawać kasy na tanie rozwiązania bo to po prostu mija się z celem). Nie zgodzę się, ze NBAC ma tyle basu co 15 MFC. To zupełnie inny głośnik od strony charakterystyki. Jeśli mówisz, że przy cewce 1.5mH masz go mało to po prostu masz skopaną zwrotnicę (zapewnię tak jak ja miałem przy 17 NBAC) skoro większość osób wypowiada się o tym pochlebnie. Albo jest inna opcja - tobie brakuje styczności z konstrukcjami z wyższej półki i brak ci skali porównawczej lub taka charakterystyka brzmienia Ci odpowiada albo ja już mam zbyt duże wymagania od samego głośnika i poniżej pewnego poziomu nie jestem już w stanie zaakceptować pewnych mankamentów.

Tak jak napisałem - liczę że w najbliższej przyszłości uda się spotkać w większym gronie, wymienić doświadczeniami oraz posłuchać. Akustyka to suka jak to się mówi i niestety czasami diabeł tkwi w szczegółach
                  Kolego, tobie najwyraźniej pomyliły się fora, to nie jest audiostereo, to jest DiyAudio.pl. Produkujesz całą masę bezwartościowego bełkotu, powołujesz się na bliżej nieokreślonych i prawdopodobnie wyimaginowanych guru projektujących i budujących zestawy głośnikowe. Piszesz, że posiadasz konstrukcje z najwyższej półki i krytykujesz innych, ponieważ twoim zdaniem takich nie słuchali, więc nie powinni się wypowiadać. Krytykujesz dobrze znany i często aplikowany głośnik, który wszystkim zupełnie normalnie gra, natomiast tobie produkuje gigantyczną ilość mulącego basu. Coś chyba jest nie tak? Ale najbardziej wkurzające jest rozwalanie wątku, który założył nasz początkujący kolega. Niczego nie wnosisz i śmiecisz! Nie przytoczyłeś żadnych pomiarów, schematów,opisów itp. Jesteś wręcz podręcznikowym przykładem trolla, który zaśmieca i rozwala wątki na forum, nie wnosząc niczego wartościowego.

Skomentuj

Byłem ciekaw kiedy pojawią się tego typu komentarze. Co do jednego masz rację - temat zszedł na boczny tor i rozmowa skupiła się na NBAC. Napisałem u góry, że bardzo bym chciał posłuchać dobrze brzmiących NBAC. Do tej pory nie miałem okazji stąd mam takie a nie inne zdanie. Zauważ, że w temacie nikogo nie obraziłem, staram się przedstawiać sensowne argumenty co do konkretnego wariantu aplikacji. Podchodzę do tego na spokojnie. Nie uważam się za lepszego, nie uważam się za gorszego. Nie uważam też że osoby, z którymi mam kontakt w tematyce DIY to ludzie absolutnie nie omylni ale śmiem twierdzić, że wiedza dużo i tą wiedzą lubią się dzielić czego nie mogę powiedzieć o wszystkich tutaj (sorry ale tak jest prawda). Nie widzę sensu podawania żadnych schematów i pomiarów bo tak jak napisałem wyżej wygląda na to, że zwrotnica była niedopracowana.

Nie róbmy już oftopu. Ja na pewno się postaram

Skomentuj

Po prostu przedstaw konkrety jak pomiary/zdjęcia/wykresy cokolwiek to uwiarygodnisz swoje tezy. Puki co przerobiłem NBAC, CAC, PFR i sugerowanie że PFCR z STAC na górze gra "lepiej" od pozostałych serii to solidna bzdura i potwierdzenie że się nie słyszało żadnego z wymienionych modeli.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Dragon - wrzuć proszę na luz. Każdy ma prawo do swojej opinii. Równie dobrze mogę sam napisać, że chyba nie masz pojęcia o czym piszesz. I kto w tej sytuacji ma rację? Mam ci wysyłać koszyki z sklepów tylko po to aby potwierdzić fakt, że miałem te głośniki fizycznie... ile my mamy lat.... Każdy ma prawo do własnej opinii tak samo jak znam sporo osób, którzy są zakochani w różnych dziwnych firmach typu Fountek, audax, robią różne konstrukcję i się cieszą z brzmienia a na półkach leżą im Satori i nie mogą się zabrać aby dokończyć projekt. Życie
                        Last edited by LaxigenForte; 15.07.2020, 18:26.

Skomentuj

Tez sie mialem rzucic na te 17NAC ale pomyslalem by poczekac. A tu taka dyskusja i no nie kazdy jest SB zachwycony. Co do serii, 17SB to po poczatkowym podniecaniu sie zdecydowalem ze te glosniki nie sa najlatwiejsze do opanowania, zreszta nie jedna osoba o tym cicho wspomniala. Mimo uzycia przez SB pierscieni Faradaja to znieksztalcenia w najnizszym pasmie sa nadal wysokie i jakosc basu jest raczej taka sobie (17NRXC 4 w 17L, 40Hz). Do tego dosc duza rozbieznosc od danych katalogowych i miedzy egzeplarzami wcale nie sprawia bym uznawal SB za siedem cudow swiata - taki tam sobie produkt sredniej jakosci. Byc moze sytuacja bylaby lepsza gdyby kontrola jakosci byla ostrzejsza, dla mnie to Panowie konstruktorzy poprostu stworzyli firme by zarobic jakas tam kase i zaproponowali produkcje niezbyt drogich glosnikow dla przecietnego Kowalskiego w Indonezji gdzie cenowo mozna rywalizowac z Chinami.
                          Niestety nie sluchalem Satori bo zaden z mojich znajomych ich nie posiada - mam taka cicha nadzieje ze w porownaniu z normalnymi SB sa naprawde duzo lepsze.
                          A co do basu i pomieszczenie, to rzeczywiscie w miejszym pokoju 3x4m to graja rowniej ale i bez zejscia bo basy nie sa tak podbijane, jednak nie jest to bas ktorego oczekiwalem (szybkosc, detalicznosc). Co do tego co czasem pisze Troels, to wzialbym to z odpowiednia doza bezpieczenstwa, tak samo jak opinie RIP J. Bagby, ktorzy niestety otrzymuja oplaty lub tez jakis odsetek za konstrukcje ktore firmy DIY sprzedaja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                            Niestety nie sluchalem Satori bo zaden z mojich znajomych ich nie posiada - mam taka cicha nadzieje ze w porownaniu z normalnymi SB sa naprawde duzo lepsze.
                            A co do basu i pomieszczenie, to rzeczywiscie w miejszym pokoju 3x4m to graja rowniej ale i bez zejscia bo basy nie sa tak podbijane, jednak nie jest to bas ktorego oczekiwalem (szybkosc, detalicznosc). Co do tego co czasem pisze Troels, to wzialbym to z odpowiednia doza bezpieczenstwa, tak samo jak opinie RIP J. Bagby, ktorzy niestety otrzymuja oplaty lub tez jakis odsetek za konstrukcje ktore firmy DIY sprzedaja.
                            Satori to zupełnie inna liga w brzmieniu i z tym głośnikiem można się zaprzyjaźnić na dłużej. Każde SB gra tym "swoim" basem. Satori ma super średnicę, dużo detali ale bass wolę zdecydowanie z vify ne czy z illu. Liczę na to że uda mi się posłuchać ogarniętego zestawu na NBAC dla swojej ciekawości (ku pamięci na przyszłość). Może ten diabeł nie jest taki straszny jak go maluję.

Zgadzam się z tobą Pawel L w 100%.

Skomentuj

Po ponad roku wziąłem się za 17NBAC-4 w tej samej budzie (17L) w której pracowały 17NRXC-4, i ... rzeczywiście basu jest tona, tak jakby ktoś dodał głośnik. Na początku dudnił, dodałem wytłumienia, obniżyłem strojenie o pojedyncze kilka Hz, zastosowałem cewki (1.3mH i 0.36mH) o wyższym przekroju by obniżyć Qts i zrobiło się znośnie. Dostałem też owalną membranę pasywną i w tej kombinacji jest całkiem znośnie. Przede wszystkim zniknęło dudnienie i szmery z portu bass reflex, a bass nabrał trochę charakteru podobnego do membrany papierowej. Po dotarciu jest całkiem OK, jednak ogólne brzmienie ma raczej analityczny, ostrzejszy charakter membrany alu i trzeba trochę powalczyć. Membrana papierowa fajnie oddaje uderzenia perkusji, gra ciepło, ale nie ma tych detali co alu. Gdyby tak SB zastowało T-pole z miedzią w napędzie podobnie jak ER18RNX, większej średnicy (lub lepszej jakości) resor dolny i silniejszy napęd, być może udałoby się zmniejszyć zniekształcenia w dolnym paśmie. Ale to tylko przypuszczenia.
                              Idę walczyć dalej.

Skomentuj

Czaruję...
                              X