Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB17CAC35-4 + Scan D2608-913000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przygotowania do pomiarów

Skomentuj

A teraz gramy :)

Pierwsze wrażenia:
      Biorąc pod uwagę wielkość kolumny basu nie brakuje, ale też odczuwa się wpływ na bas w zalezności od ustawienia w stosunku do ścian i pomieszczenia.
      Np w garażu bas był w mojej ocenie szybszy, a w salonie mam wrażenie że jest wolniejszy.
      Bas jest w mojej ocenie taki bardziej "kinowy" - czyli nie jest zbyt szybki.
      Jeśli chodzi o wokale to słucha się ich z przyjemnością, ale pod warunkiem że nagrania są dobre.
      Słabe nagrania nie są mile widziane :) .

Zwrotnica LR4 podział około 2,4kHz , minimum impedancji 4 om.

Po założeniu kolców kolumienki wyszczuplały :) .

Skomentuj

Wyglądają vintydżowo :thumbsup:
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
          Zwrotnica LR4 podział około 2,4kHz , minimum impedancji 4 om.
          Wrzucisz jakieś wykresy?
          Ciekawe jak to wygląda.

Skomentuj

Mała poprawka podział 2,6kHz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Wyglądają vintydżowo :thumbsup:
            :) Faktycznie. Dużo lakieru więc się trochę świecą, zaokrąglone kanty kolumienki.
            W rzeczywistości wyglądają trochę lepiej.
            Może następne zrobie inaczej.

Skomentuj

Jeszcze jedna zwrotka - z korekcją time-alignment

Czy to może zagrać ?

Skomentuj

Raczej nikt Ci nie odpowie na to pytanie. To Ty masz te głośniki i gotowe kolumny
                Musisz sam sprawdzić, własnymi uszami. :)

A stromość zboczy idzie w LR2 w tej wersji? Bo jak nadal jest bliska LR4, to nie ma po co tego lutować...
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Wiesiu, zrób najpierw porządne pomiary, a potem zwrotnice wymyslaj, bo to co rzuciłeś, to jakaś katastrofa.

Skomentuj

No właśnie... To samo miałem pisać...
                    Coś za dużo odbić łapiesz. Jakie zrobiłeś bramkowanie tym pomiarom?
                    Możesz pokazać jak wygląda sam Impulse Response?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                      No właśnie... To samo miałem pisać...
                      Coś za dużo odbić łapiesz. Jakie zrobiłeś bramkowanie tym pomiarom?
                      Możesz pokazać jak wygląda sam Impulse Response?
                      Faktycznie za dużo odbić.
                      Zrobię jeszcze raz pomiary.
                      Dzięki za podpowiedź.

A propo ktoś może już miał do czynienie z nowym Satori TW29TXN ?
                      Jest na poziomie beryla ?
                      Last edited by wiesiek9990; 07.10.2020, 10:17.

Skomentuj

Najprawdopodobniej ustawiasz za długą bramkę przy eksporcie pomiarów.
                        Staraj się ustawić kolumnę i mikrofon, tak aby oś pomiaru była w połowie pomieszczenia i tak aby od wokół kolumny i mikrofonu było jak najwięcej wolnej przestrzeni.

Skomentuj

Po powtórnych pomiarach:

Skomentuj

Wiesiu, robi bardzo dobre pomiary, tylko je źle bramkował....

Przysłał mi je, obrobiłem po swojemu i takie coś mi wyszło:

wersja LR4

wersja LR2 (a co mi tam, papier wszystko przyjmie! :flapper:)

Last edited by pawel_luk1; 08.10.2020, 22:03.

Skomentuj

Wygląda elegancko. Teraz trzeba posłuchać obu wersji.

Skomentuj

W uzupełnieniu mogę powiedzieć , że za LR2 nie zabieram się , bo są problemy z wooferem a konkretnie z rezonansem na 10kHz i okolicach.
                                Dają się we znaki ów rezonans.
                                Ostatecznie planuję dać 2 pułapki, żeby wybić dzwonienie.
                                Nie zmieni to raczej zwrotnicy, co najwyżej jakaś kosmetyka dojdzie.
                                Próbowałem 4 rząd elektryczny, ale wg mnie gra gorzej od w.w. zwrotki.
                                Może Troelsowi udało się coś więcej wyczarować w swoim projekcie SBA61-NAC gdzie daje LR4 topology.

Skomentuj

Kolumienki już grają. W porównaniu do 3D niestety nie dają rady, zwłaszcza po korekcie zwrotnicy w 3D po podpowiedziach ze strony Pawła.
                                  Dzięki Paweł !
                                  W obecnej konfiguracji zwrotnic znacząco wygrywa 3D vs 2D .
                                  W 3D mam w każdym paśmie lepiej :) .
                                  Jeśli chodzi o porównanie wysokotonówek w obu zestawach to wygrywa TW29R w 3D.
                                  Czyli sprawdza się, że droższy = lepszy :) .

Jeśli chodzi o bas w 2D to nie ma go tak dużo jakby wydawało się patrząc na wykresy, ale dużo zależy od pomieszczenia.
                                  W garażu miałem więcej basu, po przeniesieniu do pokoju bas jakby się cofnął :ohmy:
                                  Generalnie teraz mam jasne granie.

Skomentuj

Aż taka przepaść jest między TW29 a scanem ?

Myślałem ostatnio o kupieniu tych scanów jako krok wyżej od SB29RDC (który gra blisko do TW29)

Skomentuj

Mogę powiedzieć, że dużo zależy od aplikacji ale generalnie TW29 RNB jest lepszy .
                                      W obecnie odsłuchiwanych aplikacjach - D2608+SB17 zestaw dwudrożny oraz TW29RNB+MR13+SB23 , 3D gra bardziej naturalnie, również na górze.
                                      Dziś kolejne poprawki w 2D i jest lepiej, ale czy dogonię Satoriki ?

Jak dotąd TW29R grał gładziej od D2608, no ale gra w dobrym towarzystwie MR13, D2608 wg mnie grał jak na razie trochę ostrzej i wygląda na to że wnosił lekkie zakolorowanie.
                                      Musiałem mu górkę trochę skompensować. Teraz odsłuchy.

SB29RDC też był ćwiczony w zestawie 2D, wg mnie grał słabiej od D2608, dodatkowo potrzebował pułapki na rezonans przy podobnym podziale.

Co zamiast D2608 w niezabijającej cenie ? Może TW29R a może Audax, którego ostatnio do 3D wziął Jaro444 ?

Co dziś zmieniłbym ?
                                      Po pierwsze robiłbym podłogówkę , bo teraz muszę szukać podstawek ( wydatek od 300 zł w górę ).
                                      Po drugie wziąłbym głośnik niskośredniotonowy z membraną papierową, albo węglową.
                                      Jeśli chodzi o wysokotonówkę to chyba jednak wziąłbym inny głośnik .
                                      Ostateczny werdykt w sprawie wysokotonówki będzie jednak jutro lub pojutrze .

Po trzecie celowałbym w głośnik NS 8 ohm-owy bo mój słabszy wzmak cyfrowy nie bardzo sobie radzi z niską impedancją.
                                      Na szczęście jest BG-9 :) .
                                      Last edited by wiesiek9990; 31.10.2020, 18:57.

Skomentuj

Zajrzalem na hificompass, są tam pomiary wielu głośników w tym D2608 :) .

Poniżej widać gdzie jest problem z tym scanem D2608 - czyli od około 8kHz w górę znacząco rosną zniekształcenia ( co prawda to 2-ga harmoniczna) ale to pewnie to one "ostrzą" dźwięk na górze, co mnie zapewne drażni podczas odsłuchów :o

W przypadku TW29R nie ma tego problemu, ale za to warto byłoby go ciąć bliżej 3kHz, albo dać pułapkę.
                                        Last edited by wiesiek9990; 31.10.2020, 20:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                          Po pierwsze robiłbym podłogówkę , bo teraz muszę szukać podstawek ( wydatek od 300 zł w górę ).
                                          https://stx.pl/category/akcesoria-ak...awki-kolumnowe
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X