Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tang Band W4-655EA/Omnes Audio BB4 black EA - Mały 1-drożniak z aktywnym filtrem, grający poniżej 40hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tang Band W4-655EA/Omnes Audio BB4 black EA - Mały 1-drożniak z aktywnym filtrem, grający poniżej 40hz

Witam wszystkich, jeszcze raz dziękuję za bardzo pomocne podpowiedzi w moim wątku wyboru projektu!

Zdecydowałem się, jako pierwszy projekt po 10 letniej przerwie, odtworzyć ten oto wynalazek od Niemca Uibel:

Jest to 4 calowy 1-drożniak, gdzie bazą był Tang Band W4-655EA, Omnes Audio zamówiło jednak lekko zmodyfikowaną, własną wersję przetwornika pod nazwą Omnes Audio BB4 black EA. Jeśli ktoś ma W4-655EA, pod niego też jest zrobiony aktywny filtr, więc można z tym przetwornikiem również zbudować.

Projekt jest na tyle ciekawy, że jest wykonany bez fizycznego filtra. Filtrowany jest aktywnie przez PC za pomocą darmowego programu "Equalizer APO". Jako, że jestem totalnie zielony w temacie elektroniki i lutowaniu (miałem jedną wpadkę), jest mit to bardzo na rękę :biggrin:

Link do dokumentacji oryginalnego projektu:

http://www.uibel.net/bauvor/bv_box/o...chreibung.html

Wygląd, filtr i pomiary:

Posiadają niską głośność maksymalną, co ma nie przeszkadzać przy użyciu jako głośniki desktop blisko miejsca odsłuchu. Dzięki temu głośniki potrafią zejść poniżej 40 Hz :o

Przetworniki zamówione, będziemy działać :)

Strasznie mnie osobiście ten projekt zaciekawił, spotkaliście się z innymi podobnymi projektami z aktywnym filtrem za pomocą darmowego software?

Pozdrawiam,

Adrian
    Last edited by Yoshimatsu; 23.11.2020, 11:09.

Można sobie takie kolumienki dłubać z cyfrowymi filtrami tym bardziej, że karty muzyczne mamy wielokanałowe i są pluginy dzielące i pozwalające filtrować każdy kanał osobno. Minus jest taki, że jesteś ograniczony do grania z komputera wyłącznie no i dla wielodrożnych trzeba robić oddzielne wzmacniacze/końcówki. Więc jako monitory do komputera OK, ale żeby coś więcej z tego zrobić, to już trochę zaczyna być kłopotliwe. Ale pewnie że można.

Skomentuj

Tyle że najtańsze to one nie są... Na szybko za 60€/szt znalazłem, to już bardziej się opłaca chyba zrobić sba na start.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Można sobie takie kolumienki dłubać z cyfrowymi filtrami tym bardziej, że karty muzyczne mamy wielokanałowe i są pluginy dzielące i pozwalające filtrować każdy kanał osobno. Minus jest taki, że jesteś ograniczony do grania z komputera wyłącznie no i dla wielodrożnych trzeba robić oddzielne wzmacniacze/końcówki. Więc jako monitory do komputera OK, ale żeby coś więcej z tego zrobić, to już trochę zaczyna być kłopotliwe. Ale pewnie że można.
        Dokładnie, do mojego zastosowania wyłącznie pod PC nadadzą się w sam raz :)

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
        Tyle że najtańsze to one nie są... Na szybko za 60€/szt znalazłem, to już bardziej się opłaca chyba zrobić sba na start.
        Bo szukałeś Tang Band W4-655EA, one są w okolicach 60 Euro, Omnes Audio BB4 black EA można aktualnie dostać za 38 Ojro:

https://www.oaudio.de/pl/zrob-to-sam...-4-czarny.html

Więc robi się przystępniej cenowo.

Skomentuj

No patrz, przedtem tych tb było jak psów, a teraz jakaś posucha...A jakie drogie się zrobiły...
          Last edited by Micwoj; 23.11.2020, 12:01.

Skomentuj

Może producent zaprzestał produkcji tych Tang Band W4-655EA, albo produkuje je już tylko w mniejszych partiach?

Za cenę 60 Euro za przetwornik raczej bym się nie zdecydował na ten projekt, ale 38 Euro za brata blizniaka już mniej bolą w portfelu :) No i nie trzeba wydawać pieniążków na pasywny filtr.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Co do tej kwestii, nie chcąc robić pasywnego filtra a słuchać nie na PC jest jeszcze inna opcja: czytałem że można zgrać ustawienia z Equalizer APO na hardware Mini DSP, i cyk, można podłączyć pod zródła niekomputerowe
            Last edited by Yoshimatsu; 23.11.2020, 13:06.

Skomentuj

Przetworniki doszły, jak na 4 cale ważą naprawdę sporo, nie spodziewałem się tego 😂

Rurki BR już mam, wytłumienie też. Zaraz jadę załatwić 19mm MDF i pierdoły ala śrubki, terminały etc. Nie mogę się doczekać posłuchać ich

Skomentuj

MDF pocięty i wyfrezowany pod przetwornik, obydwie obudowy już sklejone (poza frontem):

Następny krok to powiększenie otworu pod BR, wygłuszenie i zamontowanie terminali.

Skomentuj

Czaruję...
                X