Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z dograniem fazy Beyma + BMS 4550 w SEOS12 + Fountek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z dograniem fazy Beyma + BMS 4550 w SEOS12 + Fountek

Mam problem ze zgraniem woofera i drivera kompesyjnego. Co bym nie robil faza sie nie zgadza. Pomiar dokonywany w miejscu odsłuchu 3m od kolumn - w takim układzie gating wychodzi mi akceptowalnie nisko. Poniżej pomiary oraz symulacje. Macie jakieś rady?

link do pomiarów (zma frd) - https://drive.google.com/file/d/1ZHn...ew?usp=sharing
    plik PCD z symulacją - https://drive.google.com/file/d/1va-...ew?usp=sharing

All pass filter
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W jaki sposób bramkowanie może być ok, jeśli mierzysz w domu, z odległości 3 metrów? Powinieneś wykonać pomiaru w taki sposób, aby dokładnie określić centra akustyczne głośników, bez wpływu odbić pomieszczenia. Dopiero takie pomiary pakujesz do symulatora z geomatria odległości centr akustycznych głośników. Pomiar z miejsca odsłuchu może być użyty jako pomiar wspomagający.
      W takich konstrukcjach centra akustyczne mogą być bardzo rozsunięte i użycie All pass'a do dokrecenia fazy może być niewystarczajace.

Skomentuj

Jak Pogromca już napisał w zwykłym pokoju nie zrobisz prawidłowych pomiarów z takiej odległości. Musisz zmniejszyć odległość do np. 1m. Mikrofon i kolumnę umieścić w środku pokoju, strefę pomiaru oczyścić z mebli i podłogę dobrze wytłumić jakąś kołdrą lub czymś podobnym.

W HolmImpulsie najpierw zrób pomiar całej kolumny.
        Potem:
        Data analysis> Time zero locked>Use>Detect time zero.
        Potem robisz pomiary głośników, wszystkie muszą mieć taką samą bramkę. Ustawiasz jednakową bramkę wpisując w zakładce Options w okienku To: np. 140 wtedy bramka będzie na 300 Hz żeby dobrze widzieć podział przy ok. 1 kHz.

Jak dobrze zrobisz zwrotnice z takich pomiarów to z większej odległości też będą dobre, choć z widocznym wpływem pomieszczenia.

To pomiar mojej kolumny z lewego kanału z miejsca odsłuchu, z 2,5m przy wygładzeniu 1/6 okt.

Skomentuj

Czaruję...
        X