Cześć,
Chciałbym zrobić prosty ale mam nadzieje dobrze grający DAC AD1865 w wersji mini (PCB 40x69mm).
Wiem było już sporo projektów opartych na AD1865 jednak nie miałem okazji ich posłuchać dlatego m inn ten projekt. Drugim powodem jest ograniczona ilość miejsca jakie mam do dyspozycji - stąd wersja mini.
Dac będzie działał w trybie NOS. Ewentualny upsampling będzie robiony w sofcie odtwarzacza. Będzie korzystał z wyjścia prądowego. Konwersja I/V będzie na rezystorze. Jeszcze nie zdecydowałem się jak będzie wyglądał stopień analogowy (to osobny temat). Źródłem DACA będzie USB Amanero. Amanero i Dac będą spięte ze sobą bezpośrednio poprzez złącze Amanero 2x10pin
Założenia:
Schemat:

Widok płytki DACa i zasilacza z dołączonym obrysem USB Amanero:

Za jakiś czas będę zlecę wykonacie płytek. Mam prośbę. Spójrzcie proszę na schemat i płytkę (poniżej link do widoku płytki w 3D).
Może są jakieś błędy, których ja nie widzę. Może coś inaczej byście zrobili?
Za jakiś czas napiszę co z tego wyszło.
Link do widoku płytki. Wcześniej trzeba zainstalować darmowy 3D Gerber Viewer - Zofz PCB:
https://www.dropbox.com/s/9d92oqbw7j...zofzproj?raw=1
Chciałbym zrobić prosty ale mam nadzieje dobrze grający DAC AD1865 w wersji mini (PCB 40x69mm).
Wiem było już sporo projektów opartych na AD1865 jednak nie miałem okazji ich posłuchać dlatego m inn ten projekt. Drugim powodem jest ograniczona ilość miejsca jakie mam do dyspozycji - stąd wersja mini.
Dac będzie działał w trybie NOS. Ewentualny upsampling będzie robiony w sofcie odtwarzacza. Będzie korzystał z wyjścia prądowego. Konwersja I/V będzie na rezystorze. Jeszcze nie zdecydowałem się jak będzie wyglądał stopień analogowy (to osobny temat). Źródłem DACA będzie USB Amanero. Amanero i Dac będą spięte ze sobą bezpośrednio poprzez złącze Amanero 2x10pin
Założenia:
- Żródło sygnału: USB-Amanero w trybie slave, max sampe rate 384 kHz,
- Zwnętrzne zegary 45.xxx/49.xxxMHz firmy NDK przełączane z Amanero (pin 11),
- Z Amanero będą wychodziły sygnały w formacie RJ (Right Justified) wprost do DAC (bez filtrów cyfrowych).
- Podział na sygnały DATA L DATA R będzie następował w CPLD Amanero (DATA R będzie obecny na pinie 3 a Data L na pinie7)
- Sygnały RJ będą izolowane galwanicznie,
- Aby obniżyć jitter przed kością DACA (wersja SOIC-28 AD1865) będzie reclocker (oparty na przerzutnikach).
- Zasilanie: transformator ze środkowym odczepem dla napięć symetrycznych ->pojedynczym mostek na diodach schottkiego ->Filtr CRC na każdej linii -> ultra niskoszumowe stabilizatory napięcia LT3042/45/94.
- Długość płytki taka jak Amanero czyli 68.5mm wysokość o 1 cm większa niż Amanero czyli 40mm
- Płytka 4-warstwowa,
Schemat:

Widok płytki DACa i zasilacza z dołączonym obrysem USB Amanero:

Za jakiś czas będę zlecę wykonacie płytek. Mam prośbę. Spójrzcie proszę na schemat i płytkę (poniżej link do widoku płytki w 3D).
Może są jakieś błędy, których ja nie widzę. Może coś inaczej byście zrobili?
Za jakiś czas napiszę co z tego wyszło.
Link do widoku płytki. Wcześniej trzeba zainstalować darmowy 3D Gerber Viewer - Zofz PCB:
https://www.dropbox.com/s/9d92oqbw7j...zofzproj?raw=1
Skomentuj