Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC AD1865 - wersja MINI

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DAC AD1865 - wersja MINI

Cześć,
    Chciałbym zrobić prosty ale mam nadzieje dobrze grający DAC AD1865 w wersji mini (PCB 40x69mm).
    Wiem było już sporo projektów opartych na AD1865 jednak nie miałem okazji ich posłuchać dlatego m inn ten projekt. Drugim powodem jest ograniczona ilość miejsca jakie mam do dyspozycji - stąd wersja mini.
    Dac będzie działał w trybie NOS. Ewentualny upsampling będzie robiony w sofcie odtwarzacza. Będzie korzystał z wyjścia prądowego. Konwersja I/V będzie na rezystorze. Jeszcze nie zdecydowałem się jak będzie wyglądał stopień analogowy (to osobny temat). Źródłem DACA będzie USB Amanero. Amanero i Dac będą spięte ze sobą bezpośrednio poprzez złącze Amanero 2x10pin

Założenia:
    • Żródło sygnału: USB-Amanero w trybie slave, max sampe rate 384 kHz,
    • Zwnętrzne zegary 45.xxx/49.xxxMHz firmy NDK przełączane z Amanero (pin 11),
    • Z Amanero będą wychodziły sygnały w formacie RJ (Right Justified) wprost do DAC (bez filtrów cyfrowych).
    • Podział na sygnały DATA L DATA R będzie następował w CPLD Amanero (DATA R będzie obecny na pinie 3 a Data L na pinie7)
    • Sygnały RJ będą izolowane galwanicznie,
    • Aby obniżyć jitter przed kością DACA (wersja SOIC-28 AD1865) będzie reclocker (oparty na przerzutnikach).
    • Zasilanie: transformator ze środkowym odczepem dla napięć symetrycznych ->pojedynczym mostek na diodach schottkiego ->Filtr CRC na każdej linii -> ultra niskoszumowe stabilizatory napięcia LT3042/45/94.
    • Długość płytki taka jak Amanero czyli 68.5mm wysokość o 1 cm większa niż Amanero czyli 40mm
    • Płytka 4-warstwowa,

Schemat:

Widok płytki DACa i zasilacza z dołączonym obrysem USB Amanero:

Za jakiś czas będę zlecę wykonacie płytek. Mam prośbę. Spójrzcie proszę na schemat i płytkę (poniżej link do widoku płytki w 3D).
    Może są jakieś błędy, których ja nie widzę. Może coś inaczej byście zrobili?
    Za jakiś czas napiszę co z tego wyszło.

Link do widoku płytki. Wcześniej trzeba zainstalować darmowy 3D Gerber Viewer - Zofz PCB:
    https://www.dropbox.com/s/9d92oqbw7j...zofzproj?raw=1

Przybyły płytki:

Są małe:). Poczekam jeszcze trochę na zamówione części i będzie można lutować.
    Choć raczej z przylutowaniem tak drobnych elementów wybiorę się do znajomego, który ma sprzęt do lutowania na podczerwień.

Skomentuj

Trzymam kciuki za powodzenie projektu.:thumbsup:

Skomentuj

Fajnie to wygląda :) Ale do lutowania chyba spokojnie grotem można się brać.

Skomentuj

W końcu zgromadziłem części i polutowałem. Wcześniej nie obyło się jednak bez błędu na płytce DAC'a. Dobrze, że zauważyłem zanim zacząłem lutować... Pomyliłem kanał zwrotny w izolatorze. Zamiast podpiąć tam MCKL było CS (Cock Selector). Musiałem lekko przeprojektować DAC'a i to poprawić. Wkrótce zamierzam polutować analogówkę i będzie można testować.

P117.png?raw=1.png

P116.png?raw=1.png

P115.png?raw=1.png
          Last edited by bernid; 14.03.2021, 06:17.

Skomentuj

Czaruję...
          X