Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klasyk dla pierdziela
Collapse
X
-
No i mamy zwycięzcę. Kolejne pandemiczne dziecko nudy i nadmiaru czasu. Jako, że od paru lat użytkuję zestaw aktywny a'la LXMini, jak najbardziej uporczywa mucha, wróciła chęć na coś klasycznego. W szafie kurzyły się przypadkiem jakiś czas temu nabyte Vify M21-WG-09-08, więc wybór był oczywisty. Dokupiłem, oczywiście dość tanio D19-TD, pogrzebałem w sieci i zdecydowałem, że spróbuję. Oczywiście rzecz nie do sklonowania, Peter wiedział co robi, i w przeciwieństwie do p. Obajtka, rzeczywiście był nadzieją, szczególnie w dziedzinie reprodukcji dźwięku. Niestety, jak wiemy zmarło się chłopu przedwcześnie... do brzegu. Wyniki moich poszukiwań są niezbyt obiecujące, więc może znajdzie się tutaj ktoś, kto ma wiedzę i kompetencje i zdecyduje się nimi podzielić. Z relacji właścicieli Snell'i type K, którzy zdecydowali się pomierzyć elementy zwrotnic wynika, że zwrotnica jest dość prosta. To drugi rząd i najczęściej stosowane elementy to LF cewka 2,4 lub 2,5mH i kondensator 12uF z bypassem foliowym (ok. 10% oraz HF cewka w okolicy 0,6mH i kondensator 6uF z bypassem i rezystor 1,7Ohm. Oczywiście dokładne wartości dobierane przez mistrza indywidualnie dla każdego zestawu głośników. Jest to natomiast jakaś baza do startu. Realizacja projektu zaplanowana jest nie na miesiąc czy dwa, raczej nastwiony jestem na długotrwały proces prób i poszukiwań. Jest jeszcze owiane tajemnicą, namaszczone przez bengalskich mnichów Audio Note K, ale... mnisi milczą i nie chcą zdradzić nawet najmniejszego szczegółu. Kończąc, zaczynam od dwóch Vifek M21 z doklejonym magnesem i D19 bez ferrofluidu. Czy myślicie, że wzrost skuteczności po doklejeniu magnesu pozwoli usunąć rezystor z góry? Cewki 2,4mH i kondensatory 10uF+2,2uF, góra 0,56mH i 6uf+0,68uf (Wima) oraz rezystor (właściwie dwa 2,2Ohm). Mile widziane wszelkie sugestie mądrzejszych braci, szczególnie tych po delegacji w Bengalu.
Last edited by bartones; 03.03.2021, 21:35.
Skomentuj
-
Napisałem "więc może znajdzie się tutaj ktoś, kto ma wiedzę i kompetencje i zdecyduje się nimi podzielić" brakuje Ci obu tych elementów, więc po co się wypowiadać? Tego typu określenie "badziewie" nic nie mówi. Skoro zdecydowałeś się napisać w tym temacie, to wypadało by wypowiadać się choć trochę bardziej merytorycznie. Gdybyś napisał, że "moim zdaniem to badziewie, odpuść sobie, to nie zadziała ponieważ..." inaczej szkoda czasu - mojego, Twojego, innych czytających. Szanujmy się.
- 4 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bartones Zobacz postaNapisałem "więc może znajdzie się tutaj ktoś, kto ma wiedzę i kompetencje i zdecyduje się nimi podzielić" brakuje Ci obu tych elementów, więc po co się wypowiadać? Tego typu określenie "badziewie" nic nie mówi. Skoro zdecydowałeś się napisać w tym temacie, to wypadało by wypowiadać się choć trochę bardziej merytorycznie. Gdybyś napisał, że "moim zdaniem to badziewie, odpuść sobie, to nie zadziała ponieważ..." inaczej szkoda czasu - mojego, Twojego, innych czytających. Szanujmy się.
Waracjąc do tematu, to niestety będę nudny, ale żeby to miało ręce i nogi, powinieneś wykonać pomiary swojej konstrukcji i na ich podstawie zaprojektować zwrotnice. Oczywiście forum służy pomocą i wiedza jak się do tego zabrać.
- 3 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Użytkownikiem nowy666 zupełnie się nie przejmuj, to taki nasz forumowy błazen, troll. Gada trzy po trzy, bez składu i ładu, ale już się przyzwyczailiśmy i nawet nie banujemy - choć powinniśmy :)
Waracjąc do tematu, to niestety będę nudny, ale żeby to miało ręce i nogi, powinieneś wykonać pomiary swojej konstrukcji i na ich podstawie zaprojektować zwrotnice. Oczywiście forum służy pomocą i wiedza jak się do tego zabrać.
Skomentuj
-
Na forum jest kilka osób, które mogą wykonać dla Ciebie pomiary i zaprojektować zwrotnice. Możesz napisać ogłoszenie w dziale ogłoszeń i na pewno ktoś się zgłosi. Ja ze swojej strony zachęcam do wejścia w świat pomiarów, szczególnie jeśli w przyszłości planujesz jakieś kolejne konstrukcje i masz trochę wolnego czasu na naukę :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bartones Zobacz postaKończąc, zaczynam od dwóch Vifek M21 z doklejonym magnesem i D19 bez ferrofluidu
Mało kto mierzy zniekształcenia, niestety w takiej modyfikacji one rosną wykładniczo,. Warto na to zwrócić uwagę, bo po jakimś czasie okazuje że tu coś "zapiszczy", tam "zacharczy," i niby jest fajnie ale coś przeszkadza....
Skomentuj
-
jakie forum taki użytkownik co do błazna , pogromca mitów , ego nadęte masz od samego początku , jesteś jednym z kilku łowców leszczy na tym forum co ostatnio pokazaliście autorowi książki o zwrotnicach , ale leszczu jeśli uważasz się za króla to takiego w plastikowych klapkach i skarpetach , jeśli przeszedłeś już etap budowania kolumn z dykty i stawiania na nich ,,myszonów,, w swojej norze , przejdź na wyższy poziom godny twoich ambicji czyli nadawania muzyki wprost do mózgu .
http://highfidelity.pl/@main-3724&lang=
https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
:D
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaPs chyba Troels Geavesen publikował zwrotnicę któregoś modelu AN, robił też ciekawe zestawy z tymi lub podobnymi Vifami
Skomentuj
Skomentuj