Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektroniczny cienias buduje I-amp 100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elektroniczny cienias buduje I-amp 100

Hej, tak jak w temacie jest napisane, zaczynam budowę swojego pierwszego wzmacniacza którym jest iamp100.
    Dlaczego i100 a nie i200 czy inne potwory przede wszystkim koszta, budżet mam ograniczony. Wzmacniacz nie będzie dla mnie lecz dla kuzyna, płacze, że zrujnowałem go finansowo kolumnami, że dodatkowe nadgodziny musi robić w pracy.

Wszystkie elementy kupiłem u Gavron04, gość jest bardzo pomocny i bardzo szybko odpowiadał na moje durne pytania.
    Stacje jaką posiadam to chiński wynalazek Zhaoxin 936A 60W, do tego miernik o którym wstyd wspominać (kupie lepszy) no i oczywiście wiedza która w skali od 1 do 10 wynosi 4.

Mam nadzieję, że do czerwca pokarzę i100 w gotowej obudowie.
    Temat ma na celu pokazać, że ktoś taki jak ja może coś zbudować, a pomyśleć , że kilka miesięcy temu pytałem się czy warto kolumny samemu robić

A więc do dzieła !!

Last edited by Jaro85; 08.03.2021, 14:43.

//mała uwaga - staraj się nie edytować postów - po edycji zdjęcia się psują i po kliknięciu w miniaturkę zamiast otwierać pełne zdjęcie to.. pokazuje miniaturkę// jak chcesz edytować to musisz na nowo wstawiać linki do zdjęć//
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Będę o tym pamiętał .

Rezystor 0,6W polutowany prawie wszystkie. Wydaje mi się że luty wyglądają ok

najpierw zaczynam od tych mniejszych elementów, kondy będą na końcu .

Skomentuj

Jaką masz temperaturę grotu? Nie jest aby przypadkiem za wysoka?
        Last edited by PanJarek; 08.03.2021, 21:13.

Skomentuj

Ustawioną temperaturę mam na 320 stopni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jaro85 Zobacz posta

Wydaje mi się że luty wyglądają ok
            No wydaje Ci się...

Po pierwsze - nie lutuje się z obu stron płytki bo otwory posiadają metalizację i wystarczy przylutować od dołu płytki.
            Dwa - jaką masz cynę? Bo wygląda, że jest zbyt mało topnika lub umiejętności lutowania.

Cyna o grubości 0.5 lub 0.7mm zawiera w większości przypadków wystarczającą ilość kalafonii do sprawnego lutowania dla wprawionej osoby.

Z tych dwóch fotek już widać, że będą problemy przy uruchomieniu - np. R49 wygląda na średnio dobrze przylutowany.

Cyna musi po przylutowaniu elementu tworzyć gładką i błyszczącą strukturę a nie matową kulę czy inne smarki, bo to świadczy o jej przegrzaniu lub braku topnika / kalafonii.
            Nadmiar topnika usuwa się na koniec procesu lutowania poprzez ewentualne zeskrobanie i umycie płytki np. izopropanolem.
            Końcówki elementów obcina się po przylutowaniu, delikatnie ponad spoiną, tak żeby nie było możliwości ich wygięcia i zrobienia zwarcia.

Przepraszam za słowa krytyki, ale jeśli to ma zadziałać to najpierw powinieneś poćwiczyć lutowanie, niekoniecznie na tej płytce.

Skomentuj

Krytyka jest bardzo wskazana

Cyna to 0,5mm Cynel Sn60Pb40.

Da radę te luty jeszcze poprawić ?
              ​​​​​​​
              ​​​​​

Skomentuj

Cyna spoko. Zbierz te brzydkie, przegrzane luty np. plecionką. Połóż ładnie świeżą cynę.

Skomentuj

Wystarczy porządny topnik, grot i gąbka. Muszę nagrać filmiki jak takie coś zrobić.

Skomentuj

Cześć Panowie.
                    Mam taki radiator
                    https://www.piekarz.pl/01248-radiato...-100mm-0-8k-w/

Problem mam taki, że otwory do przykręcenia tranzystorów wypadają w żebrach radiatora, z moim szczęściem na bank złamię w nim wiertło.

Pomyślałem, że kupie płaskownik o wymiarach 40x10mm, w nim bym wywiercił otwory, nagwintował i przykleił do radiatora klejem AG termoglue.
                    Czy takie coś ma sens ??

Skomentuj

Też tak chciałem zrobić i wykorzystać posiadany miedziany płaskownik.
                      Jednak lenistwo wzięło górę i wierciłem w radiatorze a mam bardzo podobny. Trochę wyszło na wylot, trochę w żebrach ale wiertła nie złamałem.
                      Wierć bez pospiechu a będzie git.
                      ​​

Skomentuj

No spróbuję , jak złamie to będę się martwił.
                        Dodatkowo przyszedł transformator

​​​​​​​Koszt 320zl z przesyłką .

Skomentuj

Również szukałem jakiegoś przyzwoitego transformatora ale tymczasowo postanowiłem użyć posiadanego trafo 2x31v ze starego niemieckiego wzmacniacza. Okazało się że nic nie brumi, nic nie zakłóca więc zostaje póki nie będę miał zbędnych kilkuset złotych

Skomentuj

Zamieszczone przez Jaro85 Zobacz posta
                            No spróbuję , jak złamie to będę się martwił.
                            Dodatkowo przyszedł transformator

​​​​​​​Koszt 320zl z przesyłką .
                            jakie wykonanie oprócz zalania w kubku?

Skomentuj

Z poltrafo mam taki transformator. Jakoś nie widzę różnicy między tym a innym że starego niemieckiego wzmacniacza.

Skomentuj

gavron04
                                Ma ekran magnetyczny, cenowo to samo co w Badelu. Mam bardzo ograniczony budżet i nie brałem z dodatkową liczbą uzwojeń. Na pewno będzie lepszy niż z toroidów, tam za taki chcą 272zł z przesyłką.

Skomentuj

I100 zlutowane

Pod każdy tranzystor dałem podkładkę mikową oraz pastę AAB Cooling Thermal Grease 2.
                                  Sprawdziłem miernikiem czy radiatory są odizolowane od tranzystorów oraz czy wszystkie elementy są dobrze przylutowane ( przykładałem miernik nóżek do elementów na tej samej ścieżce i miernik miał piszczeć )

Tranzystory są krzywo przykręcone ponieważ chciałem by śruby weszły w środek żebra, długość gwintu w radiatorze wynosi 1cm .

Jakby komuś się rzucił w oczy jakiś błąd , byłbym wdzięczny za jego wskazanie ja płytkę przeglądam od 3 dni i dla mnie jest ok.
                                  .
                                  ​Radiator przy tych dużych kondensatorach , również jest pochylony celowo, dodatkowo od spodu podklejony izolacja ponieważ bałem się , że może zrobić zwarcie z nóżkami mostka prostowniczego.

W środę przyjdą rezystory i jeśli jest ok to uruchamiam .
                                  Last edited by Jaro85; 12.04.2021, 20:53.

Skomentuj

Podkładki mikowe w twoim przypadku były wymagane tylko pod tranzystory końcowe. Drivery i bd139-16 masz w wersji izolowanej.

jeśli mnie pamięć nie myli to dołożyłem do zestawu gniazda goldpin i rezystory 10kR , żebyś je złożył i podpiął zamiast ips na pierwsze uruchomienie.

Śrubek nie możesz bardziej dokręcić od tranzystorów? Z tego co widzę to podkładki sprężynujące nie są na 0.

Dodatkowo zewrzyj "ext.trigger"- jest info w bomie, żeby to zrobić (obok przekaźnika)

Poza tym wygląda ok.
                                    Last edited by gavron04; 13.04.2021, 08:32.

Skomentuj

Goldpiny mam, rezystory na 99 % były, tylko gdzieś zaginęły.
                                      Śruby bałem się na mocniej dokręcać , z obawy o zerwanie gwintu , to poprawie.

Co do ext.trigger - jest info, czytałem ale poprostu zapomniałem.
                                      Dzięki !

Skomentuj

No i bezpieczniki jeśli mnie pamięć nie myli to dałem 1A szybkie na testy a później na większy prąd jako docelowe jak już uruchomisz na jakimś IPS. Także na pierwsze odpalenie włóż 1A.

No i jeszcze pod T9 masz 2 podkładki powiększane - nie wiem czy przez przypadek czy specjalnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X