Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna aktywna czterodrożna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna aktywna czterodrożna

Witajcie,

Jest to mój pierwszy post na forum… będzie to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja, więc gorąca prośba o wyrozumiałość
    Chciałbym zbudować kolumnę aktywną; czterokanałową (lub pięcio), przez co mam milion pytań i wątpliwości… dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc / weryfikację pomysłu … i przechodzę do sedna
    Założenia:
    [kanał 1] 2x WO24p 8ohm /równolegle; odfiltrowany aktywnie, tak aby f3 przeciągnąć do ok. 35Hz
    [kanał 2] 1x midwoofer; tu nie ma jeszcze rozwiązania; posiadam 12m/4631g ale ten głośnik będzie mieć udział w innym projekcie . Dostałem ‘podpowiedź’ aby raczej skierować się w kierunku MW16TX lub S-S 18M i pewnie tak zrobię; ale po głowie chodzi mi Purifi PTT6.5W08-NFA-01. Niestety jeszcze nie ma ceny (a na pewno nie będzie mała), dlatego też poczekam na rozwój wydarzeń (zakup grupowy? jeszcze jakaś inna propozycja?).
    [kanał 3] 1x SB MD60n-6 jako midrange [zakup w planach]
    [kanał 4] 1x S-S r2004/60200 tweeter (posiadam)
    -w określonej odległości (tylko na pomiarze) kolumna ma mieć płaską fazę; a korekta pomieszczenia + doprowadzenie do minimalnej fazy zrobiona za pomocą zewnętrznego DSP. Nie wiem czy to się uda, bo już ze wstępnej symulacji w Vituixie widać, że głośnik bliżej podłogi będzie miał więcej odbić przez co może nie udać się ich zgrać jako pary. Sporo rzeczy pewnie wyjdzie w praniu.
    -materiał: sklejka brzozowa jednorodna 30mm boki i tył; 38mm front (30+8 sklejane); elementy poziome 36mm (2x18 sklejane); komora midwoofera wyłożona dodatkowo MDF od środka (+ może jakieś nieregularne kształty); głośniki basowe i midwoofer mocowane do płyty aluminiowej 10mm; usztywnienia z płaskownika alu. 40x20mm zespawanego tak aby zrobić sztywną przewiązkę. Wszystko łączone na milion wkrętów to co metalowe w środku zostanie wyłożone matą bitumiczną.

Z rzeczy które do tej pory zrobiłem:
    - za pomocą ‘edge’ sprawdziłem lokalizację średniaka / mid-Rr / tweetera tak aby uzyskać możliwie najmniejszy wpływ dyfrakcji;
    - za pomocą ‘boxnotes’ sprawdziłem częstotliwości dla fal stojących; z tego powodu jedna wspólna komora (chyba?) odpada – jedna z częstotliwości wypadała w okolicach 170Hz (wysokość wewnętrzna ~980mm). Dlatego też raczej każdy z Wo24p będzie mieć swoją własną komorę.
    - symulację w VituixCAD – bardziej jako zabawa; nie mam pomierzonych głośników,
    - koncepcje do oceny :)

Pytania:
    -wpływ zaokrąglenia krawędzi frontu na dyfrakcję – czy to się w ogóle da uwzględnić bez pomiarów ?
    -‘waveguide’ dla S-S r2004/60200 -czy gdzieś można znaleźć gotowe rozwiązania dla konktretnego głośnika? Szukałem, ale zalazłem tylko Monacor WG300 który mniej więcej będzie pasować. Zakładając, że kolumny będą ustawione „na twarz” słuchającego, a sam tweeter na poziomie uszu /w odległości mniej więcej 1,5m/ - czy warto stosować to rozwiązanie?
    -Wo24p w różnych komorach – zastanawiam się, czy to się uda (przy uwzględnieniu odbić i różnicy w fazie); co prawda głośniki będą cięte dość nisko – ok. 200Hz, więc fala będzie dość długa, ale różnica w odległościach pomiędzy dolnym i górnym głośnikiem wyniesie ok. 0,5m (odbicie). może jednak każdy kanał oddzielnie i filtracja indywidualna? … tylko te pieniądze…
    -Nie do końca rozumiem sposób wytłumiania komór. Tłumić powinno się na podstawie wykresu impedancji (tak aby usunąć miejscowe zawirowania?)? kiedy można uznać, że kolumna jest za mocno wytłumiona (nie mam żadnego doświadczenia, dlatego opisy słowne mi nie pomogą -najlepsze jest pismo obrazkowe ). Wełna kamienna jest akceptowalnym materiałem dla głośników basowych (na dolne ścianki) ?

Poniżej moje koncepcję. Chyba zdecyduję się na opcję 1a; gorąca prośba o wsparcie :)
    Last edited by mahtew; 21.03.2021, 19:25.

Witamy,
    na wstępnie spróbuj poprawić załączone zdjęcia. Użyj do tego forumowego uploadera obrazków.

Skomentuj

teraz się udało :)

Skomentuj

1b i ??

Skomentuj

po drobnych przeróbkach na produkcję idzie wersja 3a; całość bedzie sklejana z plastrów mdf na przemian ze sklejką, przez co z tych samych elementów będzie można zrobić 3a i 3b. jak coś zostanie to zrobię 3kolumny :)

Last edited by mahtew; 28.03.2021, 20:07.

Skomentuj

A można się dowiedzieć jak jest zamysł tak umiejscowionych głośników? Jak by po pijoku robił...
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Moim zdaniem zdecydowanie za duzo kombinujesz, w czym trudno znalezc jakies rozsadne uzasadnienie. Przesuwanie offsetu wooferow w osi X nie ma zadnego uzasadnienia. Do tego konstrukcja 4 drozna przy wykorzystaniu tak dobrego glosnika jak Purifi wydaje sie mocno przekombinowana. Dodanie sredniotonowej kopulki Sba jest tutaj mocno dyskusyjne.
              Wg mnie powinienes zrobic uklad trojdrozny w oparciu o midwoofer Purifi oraz dolozyc do tego tweeter inny tweeter w Waveguide aby dopasowac promieniowanie offaxis tweetera do midbasu. Basy daj typowo na dole, jeden przy drugim. Skoro masz dostep do CNC to zrob doklejany front z duzym zaokragleniem brzegow, i w takiej konfiguracji nie musisz palowac sie z symulacja dyfrakcji. Glosniki beda mogly pracowac w jednej osi Y, co jest konfiguracja porzadana, ktora umozliwia symetryczne promieniowanie dzwieku.

Nie wiem jak to bedzie kleil aktywnie, za pomoca jakich narzedzi, ale pomiar takich konstrukcji bedzie wymagal sporego doswiadczenia aby to zrobic jak nalezy.

Generalnie za duzo kombinujesz w czym upatrujesz wymierne korzysci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                A można się dowiedzieć jak jest zamysł tak umiejscowionych głośników? Jak by po pijoku robił...
                Nie no nie jest tak źle :) co do głośników basowych patrzyłem jak to będzie wyglądać optycznie jak je poprzesuwam w różne miejsca i poszła 'akurat taka' wersja :)
                góra jest wynikiem weryfikacji w Edge + utrzymanie minimalnych odlległości pomiędzy MD60 i R2004.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Moim zdaniem zdecydowanie za duzo kombinujesz, w czym trudno znalezc jakies rozsadne uzasadnienie. Przesuwanie offsetu wooferow w osi X nie ma zadnego uzasadnienia. Do tego konstrukcja 4 drozna przy wykorzystaniu tak dobrego glosnika jak Purifi wydaje sie mocno przekombinowana. Dodanie sredniotonowej kopulki Sba jest tutaj mocno dyskusyjne.
                Wg mnie powinienes zrobic uklad trojdrozny w oparciu o midwoofer Purifi oraz dolozyc do tego tweeter inny tweeter w Waveguide aby dopasowac promieniowanie offaxis tweetera do midbasu. Basy daj typowo na dole, jeden przy drugim. Skoro masz dostep do CNC to zrob doklejany front z duzym zaokragleniem brzegow, i w takiej konfiguracji nie musisz palowac sie z symulacja dyfrakcji. Glosniki beda mogly pracowac w jednej osi Y, co jest konfiguracja porzadana, ktora umozliwia symetryczne promieniowanie dzwieku.

Nie wiem jak to bedzie kleil aktywnie, za pomoca jakich narzedzi, ale pomiar takich konstrukcji bedzie wymagal sporego doswiadczenia aby to zrobic jak nalezy.

Generalnie za duzo kombinujesz w czym upatrujesz wymierne korzysci.
                Moja koncepcja jest taka: Każda z kolumn bedzie mieć dostępne cztery aktywne kanały (2DACe) i chciałbym je wykorzystać; można zrobić 3 lub 3.5drożną kolumnę (bezpieczną i dobrze rozpracowaną) i już, albo można pokombinować. wybrałem kombinowanie -czterordrożną- ale jeżeli pomysł się nie uda, to wymieniając front bardzo szybko mam bezpieczniejszą opcję :)

Moje ograniczenia to głośniki które już mam - od dołu Wo24p i od góry R2004; resztę można przemyśleć i zreorganizować.
                idąc dalej - R2004 chciałbym 'uciąć' dość wysoko (4? 4.5kHz?) i stromo (48 dB/oktawa lub więcej) i dodać do niego głośnik który też będzie mógł być dość wysoko ucięty; no i aby środki obydwu były bardzo blisko siebie (idealnie <1/4 fali, ale to się nie uda - w tym wypadku ok. będzie 1 i 1/4 :) ) dlatego też padło na MD60
                zastanawiałem się nad waveguide dla tweetera i jestem w kropce. z jednej strony chciałbym mieć R2004 i MD60 blisko siebie, z drugiej waveguide jest dobrym pomysłem ale głośniki będą o 8cm dalej. jako częściowe rozwiązanie chciałem wyprofilować front 'w kształcie' waveguide wokół pary MD60+R2004. taka koncepcja :)
                co do Purifi - do tych 3-4kHz ma lepsze pomiary zniekształceń od MD60 no i ogólnie we wszystkim jest super :) ale wydaje się, że te 3-3.5kHz to jego granica; dlatego cięcie przy 1-1.5kHz stromo i w to miejsce MD60.

ale to co powyżej można też zrobić tak, że R2004 w waveguide uciąć stromo przy ~3khz, dodać Purifi (albo MW16TX, albo ewentualnie SS 15m) i już :)

ustawienie osiowe weryfikuję za każdym razie w Vituxie; 'Directivity' wychodzi ok (tu chodzi mi tylko w zakresie 'grzebienia' w miejscu cięcia); fazy wooferów trochę się nie schodzą, ale punkt kontrolny ustawiony jest dość blisko ~1,5m, a im dalej tym lepiej (a przy połączeniu równoległym fazy nie skoryguję);

w każdym razie powyższe nie ma wpływu na konstrukcję więc plastry będą się robić, a konfiguracja do przemyślenia.

a to wszystko powyżej to mniej więcej sposób w jaki o tym myśle a nie prawda przy której się upieram. dlatego chętnie zostanę przekonany

Last edited by mahtew; 29.03.2021, 07:56.

Skomentuj

Mysle, ze troche na sile chcesz wykorzystac r2004/60200, ktorego juz posiadasz, przez co kompikuje sie caly projekt. W jakim celu chcesz stosowac tak strome nachylenie filtrow i dlaczego tak wysoki podzial ponad 4khz?

Skomentuj

dlaczego tak wysoko - tu nie mam odpowiedzi. tzn. mam ale tą złą - "bo tak sobie wymyśliłem" :) to nie jest jakaś ustalona wartość; docelowy podział będę ustalał po pomiarach. Nie mam pojęcia czego się spodziewać bo nie mam doświadczenia :)

dlaczego R2004? Szukałem głośnika z niskim Mms (a później znalazłem Bliesmy i plan poszedł w **) + podoba się wykres odpowiedzi częstotliwościowej w osi (bardzo równy) i w miarę rozsądna cena.
                    co do stromych filtrów - czytałem artykuł (ale nie mogę go teraz znaleźć, poszukam) dlaczego stosowanie filtrów typu „brickwall” jest dobrym rozwiązaniem w audio. Generalnie im bardziej stromy filtr tym obszar gdzie faza dwóch głośników na siebie nachodzi jest mniejszy . To jest główny i w sumie jedyny powód.

edit
                    i aby nie narażać się bardziej :) Szukałem głośnika z niskim Mms w momencie zakupu nie byłem tego świadom, ale lepszą podpowiedzią jest stosunek Bl^2 / Re vs Mms /a nie samo mms/
                    a co do R2004 nie upieram się -można rozważyć inny tweeter. w samochodzie też grzebię, tam wciąż nie mam tweetera, więc głośnik trafiłby właśnie tam gdzie początkowo go planowałem.
                    Last edited by mahtew; 29.03.2021, 11:39.

Skomentuj

Tak wysoki podzial, bedzie powodowal problemy fazowe poza osia odsluchu. Czesto bywa mocno problematyczny, nawet przy zalozeniu filtrow o dużej stromości zbocza.

Kierowanie sie sila napedu i masy w tweeterze nie zawsze ma sens. Najlepsze glosniki wysokotonowe, ktore posiadaja membrane z diamentu, maja znacznie wieksze Mms od swoich odpowiednikow z metalowa membrana czy jakas plecionka. Mimo to, nie ma problemow z "szybkoscia" brzmienia i detalami.

Wg mnie fitry o nachyleniu 48 dB na oktawe, czy jeszcze wiecej nie zawsze sa dobrym pomyslem, ale skoro to jest uklad aktywny, to nie bedzie problemu ze sprawdzeniem czy taki sposob filtrowania bedzie lepszy od bardziej typowych rozwiazan.

Skomentuj

no, tylko ta cena za diamentowe tweetery. bliesma ceni sztukę na 1680EUR :) przy czym nie jest to prawdziwy diament a sztucznie wytworzony materiał (i dość tani w produkcji). coś jak szafir na potrzeby audio.

mam inne pytanie co do tweeterów. Jak i czy z tych głośników odprowadza się ciepło. zakładając sprawność ~1% --> 99% idzie w ciepło; czyli pchając przez tW np. 50W, 49.5W musi zostać wypromieniowane przez obudowę (komorę, płytkę frontową) --- dobrze kombinuję?

planowałem tweeter zamocować we froncie (zagłębienie wyfrezowane, brak możliwości swobodnego przepływu powietrza); ale teraz się zastanawiam czy nie powinno się to inaczej rozwiązać (np. tył połączony z komorą basową; ale to ma też swoje minusy)

Skomentuj

całkowicie wystarczy układ 3 drożny i jak aktywnie to 24/ oktawę LR , to wystarczy żeby pasma głośników nie łączyły się w szerokim zakresie i równocześnie nie pogarsza brzmienia . 48/oktawę to będzie dzwon i jeszcze wysoko cięty wysokotonowy praktycznie za bardzo nie będzie miał co grać a może grać dużo niżej .
                          https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                          :D

Skomentuj

Żona mówi, że jesteś pijany =pij dalej; trzecia osoba to mówi… hmm

Przed zakupem SB MD60 porobię testy. Będę mieć od kogo pożyczyć głośnik o podobnej charakterystyce (tyle że do samochodu) z ~2” kopułką; to nie będzie 1:1 ale da podpowiedź. Pomysł mi się podoba o tyle, że te dwu-calowce mają silny motor, przez co górne-średnie powinno mieć większą dynamikę (oczywiście in minus zniekształcenia vs PURIFI); na pewno ‘biming’ przesunie się ze 2khz wyżej. Ma to znaczenie? Nie wiem ale decyzja będzie ‘bardziej’ świadoma. Będę mieć jeden lub dwa fronty testowe. Fronty nie będą klejone do obudowy, przez co będzie można przetestować różne położenia głośników.
                            ^^powyższe może jednak nie mieć sensu. chętnie usłyszę ciętą podpowiedź

To dzwonienie to jest to czego najbardziej się obawiam. Ale cały system globalnie ma być w minimalnej fazie, przez co ‘pre-dzwon’ powinien być już za impulsem. Od kilku dni czytam manuala do DRC-FIR dla sportu.DRC-FIR ma sporo dodatków ‘anty-ringingowych’. Główny problem jest taki, że większość manuali odnosi się do korekty całego systemu, a mało kto opisuje ‘jak’ zrobić bazę, czyli wstępnie podstrojoną kolumnę bez przypadłości płaskiej fazy (bądź miksu). Oczywiście podstawy wszędzie są takie same, czyli cięcie, wstępne PEQ; ale jak dobrać punkt do korekty czasowej (no pewnie odsłuch; ale i pomiary powinno się robić w zadanej odległości [z 4m??] aby dograć impuls i fazę; dzwonienie?); minimalna czy płaska faza dla całości? no płaska w dolnych bez sensu bo pre duże; to może w wyższych płaska aby prościej skleić... i tak dalej :)? Moje pytania się mnożą Im więcej czytam tym więcej zastanawiam się jak to dobrze ogarnąć

dlatego na razie przestaję zakładać jak to wyjdzie. Wstępnie coś tam sobie określiłem, ale czuję że to się rozjedzie tzn. wiem, że na pewno zastosuję WO24p i PURIFIe; no i będą cztery aktywne kanały bo tyle wychodzi z DACa
                            pierwsze testy pewnie gdzieś za 2mce bo tak planuję skończyć obudowy. I nie będzie to na docelowym sprzęcie a na jakichś wzmakach samochodowych z DSP bo tak będzie najprościej.
                            Do docelowości muszę jeszcze uruchomić camilla dsp; zrobić regulację głośności na arduino i po UARTcie; wstępnie pospinać DACe z miniSHARCami i przetestować jak to działa, dostosować gainy na wzmakach vs wyjścia z DAC. Masakrycznie dużo roboty
                            Last edited by mahtew; 07.04.2021, 07:14.

Skomentuj

Tak w gruncie rzeczy to dopuki nie zamontujesz głośników w obudowie i ich nie pomierzysz to za wiele nie ma co oczekiwać jakie będą efekty końcowe. Może warto by zamontować wysokotonowy w oddzielnej 'budzie', lub nawet zrobić cały moduł srednio- wysokotonowy. W ten sposób (jeśli coś ci się nie spodoba, lub by sprawdzić coś innego) pomimo tego że masz do dyspozycji fajny DSP, można dokonać zmian głośników lub ich różnej konfiguracji bez całkowitej przeróbki lub budowy nowej budy.
                              Miałem Purify w rękach, ciekawy głośnik choć według mnie trochę kontrowersyjny i nie bez swoich problemów (na razie leży i czeka na lepsze dni) - jako typowy sredniotynowy który można by spojrzeć na 12-15ke Scana, Satori czy coś podobnego który pokryje 8-10 oktaw bez problemów które ma większość 17tek, zależnie od możliwości wysokotonowego.
                              Te dodatkowe dwa kanały jeśli zdecydujesz się na 3way, można użyć do napędzania low distortions subów i zamknąć porty od WO24.
                              Tylko sugestia
                              Last edited by Pawel L; 12.04.2021, 01:47.

Skomentuj

Czaruję...
                              X