Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo małe 2-way 4"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo małe 2-way 4"

Witam,

Postanowiłem zbudować małe monitorki, odsłuchy do komputera. Założenia są, żeby:
    - obudowa była rozsądnie mała
    - dało się tego słuchać... w ogóle ;-)
    - dało się tego słuchać z niewielkiej odległości
    - grało możliwie szeroko i spójnie (czyli równomierność pasma pod kątem poziomym i jako-taka w pionie)

Wybrałem kopułkę SB21SDCN-C000-4
    https://sbacoustics.com/product/sb21sdcn-c000-4/
    - ze względu na jedynie 58mm zewnętrznej średnicy
    - bardzo fajne pasmo pod kątem

Wybór mid-woofera SB12PFCR25-4
    https://sbacoustics.com/product/4-sb12pfcr25-4-paper/
    był w zasadzie według tych samych wytycznych. Zastanawiałem się jeszcze nad wersją z aluminiowa membraną. On ma trochę lepsze parametry dotyczące basu, ale to nie było priorytetem. Papierowa membrana miała ładniejsze krzywe.

Apropo krzywych. Po włożeniu głośników do obudowy

nie było już tak kolorowo jak na wykresie producenta. Tu jakiś rezonans, tam jakaś grająca krawędź. W sumie gołe głośniki, bez zwrotnicy, wypadają w pomiarach tak

Stworzyłem pierwszą wersję zwrotnicy i wyszłoby prawie tak:

ale okazało się, że podobny wykres w rzeczywistości uzyskać można zmieniając kondensator C3 z 8,2 na 6,8uF i rezystor R3 z 8,2 na 6,8om.

Teraz zastanawiam się jak te wszystkie elementy zmieścić na płytce drukowanej o wymiarach 72 x 52 mm. Polink ma w ofercie dosyć małe kondensatory elektrolityczne (001-0120) pionowe, 10mm średnicy. Może ktoś miał z nimi styczność?

Początkowo myślałem, że kolumny postawię na biurku. Stąd też pochylenie przedniej ścianki. Jednak grubo się przeliczyłem po testach praktycznych. Blat biurka jest dużą powierzchnią odbijającą. Przy takim ustawieniu robią się cuda i nie ma mowy o dobrym dźwięku. Jak nie zapomnę to pokażę na przykładach co mam na myśli. Jest jeszcze opcja powieszenia kolumny do góry wooferem na ścianie. Odbicia od ściany wystąpią, ale tylko w wąskim zakresie niskiego środka, tam gdzie kolumna gra już/jeszcze dookoła. Z tym można sobie w miarę łatwo poradzić. ...

Last edited by Granat; 05.06.2021, 21:59.

A teraz wzmianka o ustawieniu kolumny w miejscu docelowym. :-)

Zrobiłem sobie nowe kolumny do komputera i pierwsza myśl: postawię je obok monitora. Ok:

Jest źle, dźwięk jest ostry, brzydki i dochodzi jakby spod kolumny.
    Teraz wprowadzimy element tłumiący na powierzchnię blatu.

Czy jest lepiej? Trudno powiedzieć. Na pewno góra się poprawiła, ale ze środkiem dalej jest problem.
    Na koniec (symulowane ) umieszczenie na ścianie, ~50cm nad biurkiem. Z wytłumieniem blatu i bez, praktycznie nie ma różnicy. Wektor odbić nie trafia w słuchacza.

Nie jest idealnie, ale już nie psuje brzmienia tak skandalicznie jak w poprzednich ustawieniach. Najlepiej w ogóle byłoby odsunąć biurko od ściany, żeby kolumna była z dala od czegokolwiek ;-)
    Last edited by Granat; 06.06.2021, 11:38.

Skomentuj

BR czy klozet? I dlaczego przy ostatnim teście jest odwrócona?

Skomentuj

Zamknięta ~3L.
        Dlaczego odwrócona? Ano dlatego, żeby celowała w słuchacza a nie w sufit :) Front jest nachylony 7°.
        Last edited by Granat; 07.06.2021, 11:55.

Skomentuj

Doświadczenia nie mam, więc z dystansem do moich pomysłów - ale próbowałeś zamiast odwracania je po prostu pochylić? Ja wiem, że będzie to arcytrudne z założeniem zachowania tych 7 stopni pochylenia, ale może warto w ten sposób spróbować? Materiał tłumiący za kolumną próbowałeś? Ja bym spróbował z kolumnami postawionymi na kolcach i z wytłumieniem na ścianie, a nie na blacie.

A swoją drogą to nie wiem czy nie wolałbym schować mikrofonu do szafy, zarzucić jakąś zasłonkę na okno(może to ono robi problem?) i dopiero próbował empirycznie...

Skomentuj

Hehe, ale kiedy one są już pochylone. Przyjrzyj się zdjęciom.

Co do wytłumienia za kolumną - pianka niewiele pomaga, bo chodzi tu o niskie częstotliwości rzędu 300Hz. Tego nie da się w łatwy sposób wytłumić pianką.
            Natomiast co do blatu to na 100% odbicia od niego. Przecież robiłem eksperyment, o którym piszę u góry i wyszło, że tłumienie blatu daje rezultat.

Skomentuj

Nie w tym sensie pochylić :) Postawić na stojaku w normalnej pozycji i całość pochylić w dół, żeby front kolumny był skierowany na mikrofon. Ja wiem, że front jest pochylony, ale chodzi mi o zrobienie czegoś jak się robi wieszając pod sufitem - kolumna w normalnej pozycji(tweeter na górze, jeśli tak jest), tylko powieszona pod kątem.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                Nie w tym sensie pochylić :) Postawić na stojaku w normalnej pozycji i całość pochylić w dół, żeby front kolumny był skierowany na mikrofon. Ja wiem, że front jest pochylony, ale chodzi mi o zrobienie czegoś jak się robi wieszając pod sufitem - kolumna w normalnej pozycji(tweeter na górze, jeśli tak jest), tylko powieszona pod kątem.
                Można, tylko po co.

Wrzucam ostateczną wersję zwrotnicy. Schemat, pomiar, lista części, wzór płytki.

000-2286 ..0,56mH
                000-1912 ..0,22mH
                000-1711 .......2mH
                001-4054 .......5,6u
                001-4062 .......8,2u
                001-4064 ........10u
                001-6047 ........22u
                002-0046 ......1,5R
                002-0076 ......3,9R
                002-0097 ......7,5R

Skomentuj

A tak wygląda zmontowana zwrotnica:

Skomentuj

Gdzie można kupić takie terminale z mocowaniem dla zwrotnicy?

Skomentuj

Choćby tu:
                      https://blackdotaudio.eu/terminal-gl...139,10352.html

Skomentuj

Tylko nie ten, bo jest bez sensu https://blackdotaudio.eu/terminal-gl...139,10353.html
                        Za blisko ma otwory do kołków montażowych i za mały rant. Jak podfrezujesz tak żeby rant pasował (odpowiednio mały otwór) to ciężko wpasować pcb żeby przechodziła. Bo tak poza tym to ładny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Za blisko ma otwory do kołków montażowych i za mały rant. Jak podfrezujesz tak żeby rant pasował (odpowiednio mały otwór) to ciężko wpasować pcb żeby przechodziła. Bo tak poza tym to ładny.
                          zgadza się , mnie się spodobał taki jest ładniutki na zdjęciu :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X