Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2Way Visaton W200S + Westra PM110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2Way Visaton W200S + Westra PM110

Zakończyłem zabawę z częściowo "funowym" projektem

Projekt powstał w zasadzie dzięki temu, że okazyjnie trafiły się Visaton W200S a gdzieś po kątach plątały się Westry, które wymagały jedynie wymiany pianki zawieszenia a na strychu stały w kartonie obudowy po Pilot RS4, które były bardzo zdrowe dzięki czemu wystarczyło wybić z nich front, zaadaptować nowy i przygotować obudowy (malowanie frontu, fornirowanie, szlifowanie, nakładanie olejowosku etc. )

Obudowa po odjęciu BR, komory dla Westry - 33-34litry
    Strojenie BR z kolankiem na 35Hz.
    Podział pasma : 1150Hz
    Front z zaobleniami frezem R20
    Wewnątrz wzmocnienie ze sklejki pod kątem 45' umieszczone między wooferem a komorą średniego

Coś o brzmieniu. Najbardziej zaskoczyła mnie Westra Uczciwie napiszę, że byłem świadomy tego iż nie jest to głośnik będący stricte tweeterem i będzie miał pewne ograniczenia ale po pomiarach i wymodelowaniu zwrotnicy i nareszcie odsłuchach wyszło, że ten przetwornik potrafi naprawdę bardzo dużo. Nawet ładnie akcentuje te "cyknięcia" Ten przetwornik brzmi o wiele lepiej niż wszelakiej maści GDWK i to nie podlega nawet dyskusji tym bardziej że znam brzmienie GDWK, z którymi niestety już wystarczająco dużo razy miałem do czynienia a jestem ledwo co po modyfikacji Siest więc mam świeży obraz Za te pieniądze brzmi co najmniej bardzo dobrze a mówimy u o przetworniku kosztującym z drugiej ręki 15-20 zł.
    Bardzo fajnie zachowuje się bas. Potrafi nisko zejść i jest bardzo dynamiczny, nie ciągnie się jak guma do żucia. Pod tym względem Visaton W200S to bardzo dobry i tani przetwornik.
    Całościowo brzmienie jest po cieplejszej stronie, bardzo wyraźna średnica, czasami jest wrażenie że dominuje w brzmieniu. Bas nie wychodzi na pierwszy plan ale gdy trzeba to się zjawia
    Projekt zamknął się w "trzycyfrowej " kwocie więc jestem zadowolony z efektu jaki udało się osiągnąć

Pomiar w skali 5db :

Pomiar w skali 10db :

Pomiar impedancji :

Schemat zwrotnicy :

No i taki dodatek - Trzej Muszkieterowie :) od lewej : projekt kolegi raven1985, DIY Visaton + Westra, ProTonsil Siesta mod

Last edited by allure09; 03.07.2021, 19:25.

Fajnie, dawno nie było vintedż.

Skomentuj

Ciekawy projekt, nowe kolumny prezentują się bardzo ładnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        Fajnie, dawno nie było vintedż.
        Prawda, miało to być takie "vintydż" i się udało to osiągnąć.

Skomentuj

Fajny projekt, chociaż chyba nie da się porównać tej Westry bezpośrednio do GDWK. Powyżej 5-6kilo Tonsil spokojnie się obroni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Fajny projekt, chociaż chyba nie da się porównać tej Westry bezpośrednio do GDWK. Powyżej 5-6kilo Tonsil spokojnie się obroni :)
            Zgadza się z tym, że GDWK to specyficzny przetwornik, który za każdym razem (z małym wyjątkiem GDWK 9/120 z piankową membraną i sporym układem magnetycznym) brzmiał z tą samą specyfiką czyli szorstki i z tendencją do zniekształcania dźwięku i to bez znaczenia czy był filtrowany przy 2500, 3000, 5000Hz czy tak jak w Siestach 1800Hz z pułapką i stromym nachyleniem.
            Po prostu książkowo ta sama sygnatura brzmienia.
            Westra pod tym kątem brzmi zdecydowanie lepiej, przewyższa GDWK pod względem gładkości brzmienia, po prostu nie męczy i nie odpycha od siebie
            Są dwie opcje takiej sygnatury - albo wysokie zniekształcenia albo membrana najlepsze lata ma już za sobą

Skomentuj

Z kopulkami GDWK jest kilka problemow, a glowny to jakosc montazu i przestarzala konstrukcja. Mozna je znacznie usprawnic poprzez modyfikacje rdzenia nabiegunnika, oraz odpowiednie tlumienie. Glosnik zmienia swoje oblicze, co rowniez znaczaco zmniejsza znieksztalcenia w pasmie powyzej typowego podzialu z midwooferem.
              Mnie w tej Westrze martwi jednak spory spadek wysokich tonow powyzej 10 khz, choc nie jest to nic nadzwyczajnego dla glosnikow tego typu. Niestety nie wiadomo jak ten glosnik promieniuje poza osia, ale domyslam sie, ze bedzie on mocno kierunkowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Z kopulkami GDWK jest kilka problemow, a glowny to jakosc montazu i przestarzala konstrukcja. Mozna je znacznie usprawnic poprzez modyfikacje rdzenia nabiegunnika, oraz odpowiednie tlumienie. Glosnik zmienia swoje oblicze, co rowniez znaczaco zmniejsza znieksztalcenia w pasmie powyzej typowego podzialu z midwooferem.
                Mnie w tej Westrze martwi jednak spory spadek wysokich tonow powyzej 10 khz, choc nie jest to nic nadzwyczajnego dla glosnikow tego typu. Niestety nie wiadomo jak ten glosnik promieniuje poza osia, ale domyslam sie, ze bedzie on mocno kierunkowy.
                Kiedyś przeszedł mi przez myśl tuning GDWK poprzez modyfikacje rdzenia i dołożenie komory tłumiącej co zapewne całkowicie zmieniłoby oblicze tego tweetera tak jak wspomniałeś ale zaniechałem ten pomysł i zabawę w to.

Co do Westry - podchodziłem do tego przetwornika ze spory dystansem i przymrużeniem oka choć Eryk S twierdził - uwaga cytat - "Głośnik wysokotonowy to w gruncie rzeczy szerokopasmowa, bardzo lekka membrana celulozowa, kryta lakierem tłumiącym drgania pasożytnicze. Dlatego taki dobór głośników, ponieważ (...) wysokotonowy leci już od 800Hz do ok. 16kHz. Daje to nam możliwość (...) niskiego podziału pasma miedzy głośnikami"
                Ok do 16khz nie ciągnie (chyba że Eryk coś jeszcze przy nich modził choć w to wątpię ponieważ są na koszu zamkniętym) i brzmi to jak typowa marketingowa regułka wyciągnięta rodem z czasopisma audio ale mimo wszystko z tyłu głowy zaczął się powoli rodzić pomysł i na to, że wykorzystałem ten przetwornik zbiegły się trzy rzeczy :

1. Miałem te Westry.
                2. Zaintrygowanie tym co Eryk twierdził i tym że wykorzystał go w swoich projektach.
                3. Mój kolega (zajmuje się hobbystycznie projektowaniem kolumn) 2 lata temu był na spotkaniu we Wrześni gdzie zjawił się też Eryk ze swoimi zestawami (zdjęcie poniżej) i oczywiście słuchali kolumn z założonymi maskownicami. Był mocno zdziwiony gdy po kilku utworach czy też płytach ściągnięto maskownice a tam te Westry. Był pozytywnie zaskoczony.

Tak jak wspomniałeś jest spadek powyżej 10khz, wyszło że Eryk nieco się rozpędził z tymi 16khz. To nie jest Visaton B100, który leci do 20khz Generalnie ten przetwornik miał inne zadania a że udało się go wykorzystać jako tweeter w "vintydżowym" i budżetowym projekcie to uważam za mój sukces, ponieważ cudów się nie spodziewałem a jednak wyszło z tego fajne granie.

Może uda mi się znaleźć czas na pomiary kątowe i zobaczyć jak wypadnie poza osią ale nie obiecuję i nie deklaruję kiedy to nastąpi ale może uda się to jeszcze w tym miesiącu zrobić.

Skomentuj

Czaruję...
                X