Zakończyłem zabawę z częściowo "funowym" projektem 
Projekt powstał w zasadzie dzięki temu, że okazyjnie trafiły się Visaton W200S a gdzieś po kątach plątały się Westry, które wymagały jedynie wymiany pianki zawieszenia a na strychu stały w kartonie obudowy po Pilot RS4, które były bardzo zdrowe dzięki czemu wystarczyło wybić z nich front, zaadaptować nowy i przygotować obudowy (malowanie frontu, fornirowanie, szlifowanie, nakładanie olejowosku etc. )
Obudowa po odjęciu BR, komory dla Westry - 33-34litry
Strojenie BR z kolankiem na 35Hz.
Podział pasma : 1150Hz
Front z zaobleniami frezem R20
Wewnątrz wzmocnienie ze sklejki pod kątem 45' umieszczone między wooferem a komorą średniego
Coś o brzmieniu. Najbardziej zaskoczyła mnie Westra
Uczciwie napiszę, że byłem świadomy tego iż nie jest to głośnik będący stricte tweeterem i będzie miał pewne ograniczenia ale po pomiarach i wymodelowaniu zwrotnicy i nareszcie odsłuchach wyszło, że ten przetwornik potrafi naprawdę bardzo dużo. Nawet ładnie akcentuje te "cyknięcia"
Ten przetwornik brzmi o wiele lepiej niż wszelakiej maści GDWK i to nie podlega nawet dyskusji tym bardziej że znam brzmienie GDWK, z którymi niestety już wystarczająco dużo razy miałem do czynienia a jestem ledwo co po modyfikacji Siest więc mam świeży obraz
Za te pieniądze brzmi co najmniej bardzo dobrze a mówimy u o przetworniku kosztującym z drugiej ręki 15-20 zł.
Bardzo fajnie zachowuje się bas. Potrafi nisko zejść i jest bardzo dynamiczny, nie ciągnie się jak guma do żucia. Pod tym względem Visaton W200S to bardzo dobry i tani przetwornik.
Całościowo brzmienie jest po cieplejszej stronie, bardzo wyraźna średnica, czasami jest wrażenie że dominuje w brzmieniu. Bas nie wychodzi na pierwszy plan ale gdy trzeba to się zjawia
Projekt zamknął się w "trzycyfrowej " kwocie więc jestem zadowolony z efektu jaki udało się osiągnąć
Pomiar w skali 5db :

Pomiar w skali 10db :

Pomiar impedancji :

Schemat zwrotnicy :

No i taki dodatek - Trzej Muszkieterowie :) od lewej : projekt kolegi raven1985, DIY Visaton + Westra, ProTonsil Siesta mod

Projekt powstał w zasadzie dzięki temu, że okazyjnie trafiły się Visaton W200S a gdzieś po kątach plątały się Westry, które wymagały jedynie wymiany pianki zawieszenia a na strychu stały w kartonie obudowy po Pilot RS4, które były bardzo zdrowe dzięki czemu wystarczyło wybić z nich front, zaadaptować nowy i przygotować obudowy (malowanie frontu, fornirowanie, szlifowanie, nakładanie olejowosku etc. )
Obudowa po odjęciu BR, komory dla Westry - 33-34litry
Strojenie BR z kolankiem na 35Hz.
Podział pasma : 1150Hz
Front z zaobleniami frezem R20
Wewnątrz wzmocnienie ze sklejki pod kątem 45' umieszczone między wooferem a komorą średniego
Coś o brzmieniu. Najbardziej zaskoczyła mnie Westra

Bardzo fajnie zachowuje się bas. Potrafi nisko zejść i jest bardzo dynamiczny, nie ciągnie się jak guma do żucia. Pod tym względem Visaton W200S to bardzo dobry i tani przetwornik.
Całościowo brzmienie jest po cieplejszej stronie, bardzo wyraźna średnica, czasami jest wrażenie że dominuje w brzmieniu. Bas nie wychodzi na pierwszy plan ale gdy trzeba to się zjawia

Projekt zamknął się w "trzycyfrowej " kwocie więc jestem zadowolony z efektu jaki udało się osiągnąć

Pomiar w skali 5db :

Pomiar w skali 10db :

Pomiar impedancji :

Schemat zwrotnicy :

No i taki dodatek - Trzej Muszkieterowie :) od lewej : projekt kolegi raven1985, DIY Visaton + Westra, ProTonsil Siesta mod

Skomentuj