Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe życie kolumn Braun L710

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe życie kolumn Braun L710

Dzień dobry!
    Jestem tu nowy i pragnę przywitać szanowne grono, doświadczone w DIY audio postem dotyczącym kolumn Braun L710 z lat 70.
    Na głośnikach jest dokładnie wybita pieczęć z datą `73.

Kupiłem owe kolumny w dość opłakanym stanie ale zakochałem się w stereofonii jaką "generują", no co zrobić
    Bas w ogóle mnie nie urzekł, płytki czasem tekturowy. No cóż, obudowa zamknięta, niezbyt wielka. A właśnie, obudowa ma około 27 litrów, to się przyda później.
    Dość szybko rozkleił się jeden z niskotonowców, to stało się nie tyle impulsem co pretekstem, wymówką, by się pozbyć tych głośników i wsadzić coś nowego, coś dopasowanego do obudowy otwartej i generowania dobrego niskiego basu. W połączeniu ze wspaniałym średniotonowcem i dobrym wysokim, da mi kolumnę marzeń, tak sądzę

Kilka zdjęć:

Jak widzicie kolumna została potraktowana jakąś tragiczną okleiną i ma uszkodzony róg, druga trochę lepsza ale też okleina i beżowa farba. Pozbyłem się tego dziadostwa.

Jakie zastosować głośniki? Wysoki i średni zostają, choć nie będzie z nimi łatwo bo mają nietypową budowę i jeszcze bardziej dziwną estetykę, mam na myśli maź na membranach:

Zastanawia mnie ten glut na membranach, klejący, jakby nigdy nie zastygający klej. Sprawdzałem w sieci zdjęcia i wygląda na to że te głośniki tak mają Wiecie co to może być i dlaczego tak jest?
    Zauważcie jaki gigantyczny magnes ma średniotonowiec!
    Mam na nie pomysł, jak ukryć ich wątpliwe piękno, a przynajmniej część ale o tym za chwilę.

Wracając do pytania jakie głośniki... Waham się między dwoma STX`ami na kolumnę: W.15.160.8.FCX, które widzę, że są często chętnie wykorzystywane w konstrukcjach DIY, a dużym i w/g zapewnień producenta wysokiej jakości, o małych zniekształceniach VISATON`em AL200.
    STX jest przewidziany do kolumny BR o pojemności 12 litrów. Producent nie podaje jak zestroić taką kolumnę, jakiej pojemności użyć terminal bass-reflex. Jak nisko zejdzie ta konstrukcja.
    Dwa takie STXy na kolumnę o pojemności 27 litrów wydają się idealne.
    Idealnie też spasowałaby oryginalna zwrotnica, która pracowała z dwoma głośnikami 6 om DC, połączonymi równolegle.

Na temat Visatona dowiemy się więcej z informacji od producenta, podaje on jaki użyć terminal BR i na jakie rejestry zejdziemy dla jakiej pojemności obudowy. Dla obudowy 30 litrów producent podaje 40Hz, choć nie wiadomo z jakim spadkiem. Sądzę jednak, że przy takim przetworniku może to być - 3dB.

Przyznaję się bez bicia, ostatnią moją konstrukcję DIY w postaci kolumn, stworzyłem około 20 lat temu. Użyłem wtedy do projektowania obudowy programu WinISD, a użyte głośniki to TVM Acustic. Grają do dziś, bardzo miłym basem, góra czasem deczko zbyt natarczywa, sterefonia przeciętna, stąd chęć na nowe... :)
    Natomiast ja niewiele pamiętam z projektowania w tym programie.
    Dlatego podpowiedzi producenta to miła wskazówka plus proszę o Wasze sugestie.

W temacie obudowy, boki otrzymają naturalny fornir, przednie oryginalne kratownice metalowe są zdewastowane więc planuję wykonać front z HDF i pomalować. Będzie on przykręcony do oryginalnego frontu i będzie lekko wystawał. Front ten będzie miał otwory, leje pod głośnik średniotonowy i wysokotonowy tak aby odsłonić tylko membranę, a głośniki mogły pozostać przykręcone na oryginalnym froncie. Umożliwi mi to schowanie ich mniej atrakcyjnej obudowy, zostaną tylko kopułki. HDF nie będzie gruby, myślę ze 20 mm więc te leje też nie będą głębokie. Do frontu będą przykręcone STXy albo VISATON i terminal BR. Głośniki te przykręcę przez długie wkręty tak by złapały też oryginalny front. To spowoduje iż będę mógł w przyszłości zdemontować ten panel i np wymienić głośnik średni lub wysoki.

Wspomniałem wcześniej o zwrotnicy. Wykonałem jej schemat:
    Zwrotnica kolumn Braun L710.pdf

Cewki są piękne, nic im nie brak. Niskotonowa jest z tak grubego drutu że bardziej przypomina coś na 100W niż 40W oryginalnych głośników. Pojemności kondów też ok ale no cóż mają prawie 50 lat i ich ESR pewnie jest na innej planecie
    Wymienię je tylko zastanawiam się czy poliestry czy polipropyleny czy elektrolity bipolarne czy wystarczą unipolarne?

Zatem proszę Was o pomoc w odpowiedzi na te pytania czyli jakie kondensatory zalecacie do zwrotnicy i co myślicie na temat wyboru głośników?
    STXy byłyby lżejsze dla kieszeni ale ten VISATON prezentowałby się wspaniale, a do tego podobno to HI-END

#STX
    #VISATON
    #BRAUN
    Załączone pliki
    Last edited by czary44; 14.02.2022, 11:57.

Witamy w naszych skromnych prograch!

Lepka substancja na membranach głośników ma za zadanie tłumić rezonanse własne membrany. Tak ma być, i nie należy tego ruszać.

Co do wymiany glosnikow, to nie jest to taka prosta operacja jak sie wydaje. Zmiany glosnikow moga pociagnac za soba koniecznosc zmiany zwrotnicy, czego jak sie domyslam nie bedziesz w stanie wykonac. Jesli po prostu brakuje Ci basu, to pomysl nad dobrej jakosci subwooferem.

Radzilbym Ci nie zmieniac przetwornikow, a jedynie wykonac renowacje obudowy. Nastepnie wymienic kondensatory elektrolityczne, ale przed wymiana dobrze by bylo zmierzyc parametry obecnych czesci. Cewki oczywiscie sa ok i nie ma powodu ich ruszac.

Z czasem bedziesz chcial je sprzedac, a zbyt mocno zmodyfikowane, bez poparcia pomiarami i rzeczowa wiedza techniczna straca na wartosci.

Skomentuj

Podobnie jak Pogromca proponowałbym zostawić te niskotonowce. Jeśli resory tylko się odkleiły, to posklejać. Ktoś nie przypadkowo wsadził takie głośniki do zestawu. Po za tym unikniesz wielu problemów.
      Sprawdzić zwrotnicę, wymienić co jest do wymiany. Naprawić lub zrobić od nowa skrzynki zachowując rozmiary, proporcje i rozkład przetworników.
      Jeśli estetyka jest problemem, zrobić maskownicę i jest piękny zestaw.
      Niektóre stare konstrukcje potrafią zaskoczyć dźwiękiem. Miałem okazję słuchać kilku takich z lat 70-80 i nowe zestawy nawet do pięt im nie dorastają.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Witamy w naszych skromnych prograch!

Lepka substancja na membranach głośników ma za zadanie tłumić rezonanse własne membrany. Tak ma być, i nie należy tego ruszać.

Co do wymiany glosnikow, to nie jest to taka prosta operacja jak sie wydaje. Zmiany glosnikow moga pociagnac za soba koniecznosc zmiany zwrotnicy, czego jak sie domyslam nie bedziesz w stanie wykonac. Jesli po prostu brakuje Ci basu, to pomysl nad dobrej jakosci subwooferem.

Radzilbym Ci nie zmieniac przetwornikow, a jedynie wykonac renowacje obudowy. Nastepnie wymienic kondensatory elektrolityczne, ale przed wymiana dobrze by bylo zmierzyc parametry obecnych czesci. Cewki oczywiscie sa ok i nie ma powodu ich ruszac.

Z czasem bedziesz chcial je sprzedac, a zbyt mocno zmodyfikowane, bez poparcia pomiarami i rzeczowa wiedza techniczna straca na wartosci.
        Dziękuję za Twoją odpowiedź.
        Czy możesz zaproponować jaki typ kondensatora użyć?
        To w sumie jedna z ważniejszych tu kwestii.

Pozostanę przy zmianie głośników. Nie planuję zachowania tych kolumn w oryginale w celu odsprzedaży, a raczej jako podstawę do czegoś ciekawego.
        Modyfikacja zwrotnicy nie jest konieczna. Przecież chcę zastosować głośniki, które są przewidywane także do kolumn dwudrożnych. Dlaczego nie miałyby działać poprawnie w mniejszym zakresie częstotliwości jaki będziemy mieć w kolumnie trójdrożnej?

Nagłośnienie z subem do stereo odpada w moim przypadku. Z różnych powodów.

Kolumn będę używał z lampą i z tranzystorem, co zatem sugerujecie z głośników nadających się do tej pojemności obudowy?
        A kondensatory polipropyleny czy poliester?

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
          Podobnie jak Pogromca proponowałbym zostawić te niskotonowce. Jeśli resory tylko się odkleiły, to posklejać. Ktoś nie przypadkowo wsadził takie głośniki do zestawu. Po za tym unikniesz wielu problemów.
          Sprawdzić zwrotnicę, wymienić co jest do wymiany. Naprawić lub zrobić od nowa skrzynki zachowując rozmiary, proporcje i rozkład przetworników.
          Jeśli estetyka jest problemem, zrobić maskownicę i jest piękny zestaw.
          Niektóre stare konstrukcje potrafią zaskoczyć dźwiękiem. Miałem okazję słuchać kilku takich z lat 70-80 i nowe zestawy nawet do pięt im nie dorastają.
          Owszem i taką konstrukcją są właśnie te Brauny. Z małym wyjątkiem, nigdy nie miały dobrego basu bo małe kolumny z zamkniętą obudową nie mogą go mieć. Tu by trzeba co najmniej dwa razy większej pojemności.
          Stare głośniki też wykorzystam, w końcu są jeszcze 3, będą z nich małe monitorki :)

Chcę nowe niskotonowce do tej pojemności. O małych zniekształceniach. Masz może doświadczenie z tymi Visatonami lub STX? A może coś innego zaproponujesz? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez czary44 Zobacz posta

Dziękuję za Twoją odpowiedź.
            Czy możesz zaproponować jaki typ kondensatora użyć?
            To w sumie jedna z ważniejszych tu kwestii.

Pozostanę przy zmianie głośników. Nie planuję zachowania tych kolumn w oryginale w celu odsprzedaży, a raczej jako podstawę do czegoś ciekawego.
            Modyfikacja zwrotnicy nie jest konieczna. Przecież chcę zastosować głośniki, które są przewidywane także do kolumn dwudrożnych. Dlaczego nie miałyby działać poprawnie w mniejszym zakresie częstotliwości jaki będziemy mieć w kolumnie trójdrożnej?

Nagłośnienie z subem do stereo odpada w moim przypadku. Z różnych powodów.

Kolumn będę używał z lampą i z tranzystorem, co zatem sugerujecie z głośników nadających się do tej pojemności obudowy?
            A kondensatory polipropyleny czy poliester?

Nie ma to wiekszego znaczenia, jakich kondensatorow uzyjesz. Moga byc zwykle, czarne Jantzeny MKT.

Skoro chcesz przeprowadzic znaczna modyfikacje kolumn, to zaczalbym od zmiany frontow, tak aby kolumny mialy lustrzane odbicie. Kolejna sprawa to wymiana glosnikow basowych. Kazdy glosnik ma swoje unikalne parametry T-S, pasmo czestotliwosci i modul impedancji. Dlatego nie mozna tak po prostu wymienic glosnika na inny, nie wprowadzajac zmian w zwrotnicy. O ile w bardzo tanich i prostych kolumnach, mozna przymknac oko na takie wymiany, to dla glosnikow trojdroznych o bardziej rozbudowanej zwrotnicy nie jest to takie proste i oczywiste.
            Na podstawie parametrow T-S mozna dobrac glosniki do Twojej obudowy, po takiej wymianie, kolumny powinny pomierzone systemem pomiarowym, aby skorygowac filtry.

Mozesz do samochodu zalozyc 4 przypadkowe kola, z 4 przypadkowymi oponami i tez bedziesz jezdzil...

Skomentuj

Nie ma to wiekszego znaczenia, jakich kondensatorow uzyjesz. Moga byc zwykle, czarne Jantzeny MKT.

Skoro chcesz przeprowadzic znaczna modyfikacje kolumn, to zaczalbym od zmiany frontow, tak aby kolumny mialy lustrzane odbicie. Kolejna sprawa to wymiana glosnikow basowych. Kazdy glosnik ma swoje unikalne parametry T-S, pasmo czestotliwosci i modul impedancji. Dlatego nie mozna tak po prostu wymienic glosnika na inny, nie wprowadzajac zmian w zwrotnicy. O ile w bardzo tanich i prostych kolumnach, mozna przymknac oko na takie wymiany, to dla glosnikow trojdroznych o bardziej rozbudowanej zwrotnicy nie jest to takie proste i oczywiste.
              Na podstawie parametrow T-S mozna dobrac glosniki do Twojej obudowy, po takiej wymianie, kolumny powinny pomierzone systemem pomiarowym, aby skorygowac filtry.

Mozesz do samochodu zalozyc 4 przypadkowe kola, z 4 przypadkowymi oponami i tez bedziesz jezdzil...
              Ok, zatem rozumiem, że zwrotnica odcina częstotliwość inaczej dla innych parametrów głośnika. Zgadza się?
              Jeśli mamy głośnik A i jego parametry to zaprojektowana do niego zwrotnica będzie cięła np przy 400Hz ale ta sama zwrotnica dla głośnika B może odcinać już np przy 200Hz?
              Czy są to duże różnice i odcięcie zwrotnicy mocno zależy od parametrów głośnika?

Fronty na pewno chcę zmienić ale co oznacza lustrzane odbicie? Jeśli chodzi o symetrię jednej kolumny to nie jest to możliwe bo nie ma miejsca na ułożenie wszystkich głośników jeden pod drugim. Natomiast jeśli np. kanał lewy ma być odbiciem prawego to musiałbym zamienić miejscami w jednej kolumnie wysokotonowca ze średniakiem.
              Domyślam się że o to chodzi :)
              Co to może dać?

W temacie kondensatorów to wiem, że kondensatory sprzęgające we wzmacniaczu najlepiej stosować polipropyleny. Poliester to budżetowa opcja. A nie wiem jak jest w kolumnach.

Skomentuj

Czasami roznice sa duze, czasami mniejsze. Kazdy przypadek bedzie inny.

Kolumny, w ktorych glosniki zamontowane sa asymetrycznie, beda promieniowac dzwiek inaczej w lewa i prawa strone. W dawnych czasach nie zwracano na to szczegolnej uwagi i dla tanszych kosztow produkcji robilo sie albo tylko lewe, albo prawe. Jesli masz pare kolumn, ktore nie sa swoim lustrzanym odbiciem, to promieniowanie tych kolumn nigdy nie bedzie symetryczne.

Jesli rozwazasz zamiane glosnikow basowy, na jeden wiekszy, to i tak bedziesz musial modyfikowac fronty kolumn. W takim wypadku, lepiej je calkiem wyciac i w kleic nowe fronty z lustrzanym odbiciem, aby zachowac symetrie promieniowania.

Skomentuj

Czasami roznice sa duze, czasami mniejsze. Kazdy przypadek bedzie inny.

Kolumny, w ktorych glosniki zamontowane sa asymetrycznie, beda promieniowac dzwiek inaczej w lewa i prawa strone. W dawnych czasach nie zwracano na to szczegolnej uwagi i dla tanszych kosztow produkcji robilo sie albo tylko lewe, albo prawe. Jesli masz pare kolumn, ktore nie sa swoim lustrzanym odbiciem, to promieniowanie tych kolumn nigdy nie bedzie symetryczne.

Jesli rozwazasz zamiane glosnikow basowy, na jeden wiekszy, to i tak bedziesz musial modyfikowac fronty kolumn. W takim wypadku, lepiej je calkiem wyciac i w kleic nowe fronty z lustrzanym odbiciem, aby zachowac symetrie promieniowania.
                  Rozumiem, że ta symetria poprawi stereofonię, lokowanie instrumentów na scenie itp.
                  Aż strach pomyśleć jak może być jak już przy oryginale było super :)
                  Dokładnie jak piszesz, przy zmianie na duży niskotonowiec fronty i tak do zrobienia od nowa.

Cały czas waham się czy te STX czy Visaton. Czy te STXy są na prawdę warte uwagi i mogą konkurować z tym Visatonem? A czy on jest na prawdę wart prawie 900 zł?

Skomentuj

Zastanawiasz sie nad wydaniem 900 zl czy ile tam kosztuje Visaton, a zupelnie pomijasz wplyw zwrotnicy i jej koniecznych zmian. Powiedz mi wiec, gdzie tu sens i logika? Ten glosnik ma dosc niska sprawnosc ( typowa dla duzych, aluminiowych glosnikow ), co rowniez trzeba bedzie skorygowac w filtrach dla glosnika sredniotonowego i wysokotonowego. Polaczenie tych glosnikow wcale nie jest takie proste jak Ci sie wydaje.

Skomentuj

Zastanawiasz sie nad wydaniem 900 zl czy ile tam kosztuje Visaton, a zupelnie pomijasz wplyw zwrotnicy i jej koniecznych zmian. Powiedz mi wiec, gdzie tu sens i logika? Ten glosnik ma dosc niska sprawnosc ( typowa dla duzych, aluminiowych glosnikow ), co rowniez trzeba bedzie skorygowac w filtrach dla glosnika sredniotonowego i wysokotonowego. Polaczenie tych glosnikow wcale nie jest takie proste jak Ci sie wydaje.
                      Ok, zatem aby mieć kontrolę nad tym co się dzieje powinienem wyposażyć się w układ pomiarowy, oczywiście na miarę warunków domowych.
                      Następnie po zainstalowaniu wszystkiego pracować nad zwrotnicą, obserwując pomiary i słuchając.
                      Zgadza się?
                      Jaki program użyć do pomiarów? Zakładam, że będę potrzebował wysokiej jakości mikrofon, z tym nie będzie problemu.

Skomentuj

Obecnie chyba najpopularniejsze sa dwa programy pomiarowe, pakiet ARTA oraz REW. Do pracy nad zwrotnicami chyba już większość z nas używa świetnego programu VituixCAD.

Mikrofon pomiarowy powinien mieć plik kalibracyjny. Najtańszy taki mikrofon na XLR to Sonarworks xref20 lub Dayton EMM-6. Najtańszy interfejs audio do pomiarów, którym warto się zainteresować to Behringer UMC202HD.

Skomentuj

Obecnie chyba najpopularniejsze sa dwa programy pomiarowe, pakiet ARTA oraz REW. Do pracy nad zwrotnicami chyba już większość z nas używa świetnego programu VituixCAD.

Mikrofon pomiarowy powinien mieć plik kalibracyjny. Najtańszy taki mikrofon na XLR to Sonarworks xref20 lub Dayton EMM-6. Najtańszy interfejs audio do pomiarów, którym warto się zainteresować to Behringer UMC202HD.
                          Dziękuję Ci za te informację. Spróbuję coś z tymi programami podziałać. A do projektowania kolumn kiedyś użyłem WinISD. Czy jest coś nowego wartego uwagi w tym temacie?

Mam dostęp do mikrofonu SHURE SM7B to pewnie nie będę nic kupował ale dziękuję za informację może przyda się w przyszłości.

Skomentuj

Najtańszy interfejs audio do pomiarów, którym warto się zainteresować to Behringer UMC202HD.
                            Co do interfejsu to do pomiarów wzmacniaczy używam https://www.presonus.com/products/studio-26
                            Powinien się nadać także do kolumn, jak sądzisz?

Skomentuj

Winisd to jest program wylacznie do symulacji glosnikow w obudowach. Nie da sie w nim pracowac nad zwrotnica. To nadal popularny program, ale wieksze kombajny maja te same funkcje i nie ma potrzeby dublowania programow.

Shure SM7B kompletnie nie nadaje sie do pomiarow, bo to nie jest mikrofon do tego przeznaczony.

Natomiast Presonus jako interfejs pomiary powinien się sprawdzić.

Skomentuj

JIG też będzie potrzebny no i wzmacniacz

Behringer UMC202HD i Sonaworks XrEF20 mogę polecić, używam i sprawdzają się bardzo dobrze.

Zamiast Behringer może być używana E-MU 0404 ale sypie się na nowszych systemach niż XP.

Skomentuj

Przy semi dual channel, to tylko jeden kabelek trzeba. Do pomiaru impedancji mozna wykorzystac prosty kabelek z rezystorem, wykorzystujac gniazdo na sluchawki.

Skomentuj

Zgadza się, mylnie to nazwałem JIG, choć w swojej nomenklaturze słownej tak to nazywam. Poprawnie powinno się to nazywać przystawka do pomiaru impedancji i z takiej korzystam, najprostsza jaka może być.

Skomentuj

Ok, super, dużo już wiem i mogę świadomie podjąć działania ale jeszcze mam pytani i podsumowując:
                                      - mikrofon: Sonaworks XrEF20
                                      - interfejs/karta dźwiękowa może być Presonus, który mam,
                                      - soft do badania efektów pracy przy pomocy mikrofonu i interfejsu: ARTA lub REW,
                                      - do zwrotnicy: VituixCAD,
                                      - do pomiaru impedancji kolumny - układ od allure09, narysowałem schemat i proszę o wartość rezystancji i co do czego, bo rozumiem, że jedną stronę należy podłączyć do terminala kolumn, drugą do wejścia a trzecią podajemy sinus z generatora?
                                      - czym zaprojektować pojemność otworu bass-reflex? Może być WinISD czy którymś z powyższych programów można to zrobić?

Skomentuj

Musisz przystawką połączyć się w taki sposób z kartą jak poniżej Ci narysowałem.

Pomiar impedancji robisz w LIMP ale zanim to zrobisz, wprowadzasz w ustawieniach wartość rezystora, użyj 99 lub 100ohm, będzie odpowiedni.

Kolejna rzecz to kalibracja. Kalibrujesz na rozwartych kablach głośnikowych. Jak będziesz wszystko miał gotowe by mierzyć impedancję to wytłumaczę co i jak po kolei.

Oczywiście do pomiaru będzie Ci potrzebny też wzmacniacz, który posłuży do podłączenia głośników już w docelowej obudowie i podania sygnału pomiarowego dla mikrofonu - wpinasz go do wyjścia w karcie muzycznej. Dobrze byłoby mieć wzmacniacz ze wskaźnikiem wysterowania, który pomoże Ci podać moc 1W - nie więcej, nie mniej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X