No właśnie, jak to się ma do siebie? Załóżmy, że póki co zostawię surowy mdf - brak pomysłów co zrobić, a potem jak mnie najdzie to będę się bawił w lakierowanie albo fornir. Z tego co wiem do tego trzeba będzie okleić hdfem, i tu pojawia się coś, czego nie wykopałem... Jaki wpływ będzie miało oklejanie na dźwięk? I co z podfrezowaniem pod głośniki? Olać podfrezowania na początku, zostawić wystający głośnik i poczekać na oklejanie/lakierowanie, zrobić normalnie frezy i dołożyć podkładkę po oklejeniu czy co? Jak robicie i jaki to ma wpływ na to co potem się wydobywa z kolumn? Chodzi konkretnie o SBA na start(tak, dalej się z tym męczę, nie ma kto mi ogarnąć otworów na głośniki, a frezarką z lidla nie chcę tego robić).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Frezowanie, oklejanie i podfrezowania a dźwięk
Collapse
X
-
Podfrezy musza byc, szczegolnie pod tweeter. Dla midbasu niekoniecznie, czasami moze miec to nawet pewne korzysci.
Jesli obudowa ma byc fornirowana, to otwory na glosniki lepiej zrobic po fornirowaniu. Jak skladasz obudowe z formatek klejonych do czola, to te scianki, ktore maja widoczne lacznie, trzeba przykryc cienkim hdf.
Natomiast jesli planujesz lakierowane obudowy, to radzilbym zlecic wyciecie formatek zacinanych pod katem 45 stopni. Obudowy sklejane z formatek cietych na 90 stopni i oklejane HDF tez mozna polakierowac, ale jest duzo wieksze ryzyko, ze wyjda Ci babole po czasie.
Frezarka z lidla nadaje sie bardzo dobrze do frezowania otworow. Trzeba tylko zrobic sobie ( lub kupic ) wygodny cyrkiel, ale i bez tego da sie ogarnac...
-
Nie wiem czy będzie fornirowana, nie umiem się zdecydowaćA formatki już mam pocięte, wszystko na 90 stopni. Póki co zostaje surowe, ale kto wie co będzie kiedyś... Warunków do fornirowania absolutny brak. A jeśli chodzi o hdf to myślałem właśnie o cięciu na 45 stopni tego. Nie wiem tylko czy się nie spitoli jak pójdą podkładki 3mm pod głośniki... I o to chodzi. A jak bym miał frezować w hdfie to raczej po oklejeniu, chociaż nie wiem czy to możliwe przed przyklejeniem do mdfu. Z fornirem jest taki problem, że nie wiem czy nie będę chciał takim samym okleić biurka, jak będę zmieniał - pioruńsko mi się podoba brzoza karelska... A trochę ciężko to kupić, na allegro niezbyt dostępne albo w dużych ilościach i dlatego nie wiem co robić... A znowu czarny fortepian też mi się podoba i rozdarty jestem co robić :(
Skomentuj
-
Za duzo sie przejmujesz projektem, ktory jest tani i prosty. Komplikujesz sobie zycie. Chcesz zacinac hdf na 45 stopni? Stary, to jest abstrakcja. Po prostu przyklejasz go na plasko, w miejscu laczenia plyt i tyle. Potem na to fornir lub lakierowanie.
Nie wiem co to znaczy, ze nie masz warunkow do fornirowania? Przeciez to malutkie kolumienki, ktore mozna okleic w pokoju, czy na balkonie metoda na zelazko lub klejem kontaktowym.
Skomentuj
-
A ja nie wiem o co chodzi w tym temacie...
Masz gotowy projekt.
Teraz masz problem z frezowaniem.
Nie chce Ci się czekać i chcesz te kolumny "uruchomić" bez podfrezowań pod głośniki?
Przecież to bez sensu.
Raz że nie będzie do końca grało tak jak w oryginale, to jeszcze będzie dodatkowa robota z doprowadzeniem obudów do ładu, po tym, jak zrobisz otwory na głośnik bez podfrezowań.
Skomentuj
-
Nie nie, mi chodzi o to co będzie jak zrobię na surowo(z podfrezowaniem) jak jest a potem okleję to hdfem i podniosę głośnik o grubość hdfu.
A miejsca nie ma. Chyba że na stole kuchennym... Albo na podłodze. Balkonu brak, dlatego mam ze wszystkim problem :/ Chociaż w sumie może szef się zgodzi i w firmie zrobię...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaNie nie, mi chodzi o to co będzie jak zrobię na surowo(z podfrezowaniem) jak jest a potem okleję to hdfem i podniosę głośnik o grubość hdfu.
Zmiana grubości frontu o 3mm nie będzie miała wpływu na przepływ powietrza, w sposób taki abyśmy mogli to usłyszeć.
Last edited by marian; 30.06.2022, 17:24.
Skomentuj
-
Prosta sprawa, masz mieć zlicowany głośnik z frontem. Jak dasz HDF, to pod głośnik też wytnij kółko i po temacie.
Też mam frezarkę z lidla. Jedyny większy problem to że śruba blokująca wysuw jest z gównolitu i nie trzyma. Wymieniłem na śrubę z uchem z castoramy (na szczęście gwint metryczny) i jest ok.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPrzecież fizycznie na froncie nic się nie zmieni, to jak ma się zmienić dźwięk?
Zmiana grubości frontu o 3mm nie będzie miała wpływu na przepływ powietrza, w sposób taki abyśmy mogli to usłyszeć.
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTeż mam frezarkę z lidla. Jedyny większy problem to że śruba blokująca wysuw jest z gównolitu i nie trzyma. Wymieniłem na śrubę z uchem z castoramy (na szczęście gwint metryczny) i jest ok.
Last edited by siewcu; 01.07.2022, 08:27.
Skomentuj
-
Frez póki nowy i ostry to działa, więcej ci przecież do szczęścia na parę dziur nie trzeba, jeśli frezu nie spalisz. Poza tym frezarka jak frezarka. Parę rzeczy już nią robiłem i się da. D... nie urywa, ale jakoś straszliwych luzów nie ma, bicia dyskwalifikującego też nie, da się wyfrezować. Szablon, suwmiarka, jakiś odpad na testy i jazda.
Skomentuj
-
No ja wiem, że nie trzeba, ale obawiam się, że frez dokładany przez lidla do frezarki raczej nie należy do ostrych :) Ale koszt raczej przeżyję, już tyle wydałem na kolumny i inne pierdy, że 50zł na frez już jakiejś kosmicznej różnicy nie zrobi - skoro do pocięcia formatek kupiłem piłę tarczową za prawie 600 złbtw polecam hikoki c7st - tyle że z prowadnicą problem, bo nic nie ma :/ marzył się festo(ol) ale trochę nie ten budżet :(
A przy okazji - do oklejania hdfem i fornirem dalej patex express czy coś lepszego się pojawiło?
Skomentuj
Skomentuj