Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trójdrożne na Dayton + Tonsile

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trójdrożne na Dayton + Tonsile

Postanowiłem się podzielić swoim pomysłem na kolumny. Wcześniej były 2 prototypy - w tym z otworem stratnym - ale na teraz są to obudowy zamknięte. Choć nie w sensie projektu - tu jeszcze są zmiany w zwrotnicy i wytłumienia obudowy. Zacznę od końca czyli wykonane już kolumny. Niskotonowe na Dayton 160 6.5, średniotonowe Tonsil GDM 10/60 ( bo miałem) i wysokie GDWK 9/80 po małej modernizacji i nie przymierzam się na razie do zmiany. Ze względu na pomieszczenie pomiary HOLMImpuse nie sprawdzają się za bardzo - ale bedę jeszcze próbował, na razie bardziej słuchowo i z pomocą sprzętu na foto. Nie jest to typowy projekt - ale o tym jeszcze napiszę, na razie kilka fotek. ( jak uda mi się poprawnie dodać :) )

Zdajesz sobie sprawę że głośniki nie dobiera się z przypadku. Jeśli faktycznie myślisz żeby ulepić z tego co masz to oczywiście trzymam kciuki jak cała reszta osób bo kolejny nowy projekt i jakaś próba. Ale nie oczekuj cudów po tym.... Na forum jest wiele sprawdzonych projektów. Może warto to sprzedać i kupić coś co faktycznie już jest sprawdzone i grające na pewnym poziomie?

Skomentuj

foto
      Last edited by Marco3M; 16.09.2022, 05:26.

Skomentuj

Co nieco wiem na temat elektroakustyki - dlatego próbuję :)

Skomentuj

Napiszę tak - ma to swój urok - szczerze bałbym się zwrotkować na słuch ale.... :) różne rzeczy w życiu już widziałem i słyszałem wiec dlaczego nie :) Powodzenia!

Skomentuj

Nie tylko na słuch - jak na foto + miernik RLC + wykorzystanie "białego szumu"

Last edited by Marco3M; 16.09.2022, 05:30.

Skomentuj

Taaak - kolumny jakich wiele, "spotkacie je w sobotę, spotkacie je w niedzielę..." No niezupełnie - foto ciąg dalszy. Sądzę że kilka osób z forum będzie wiedziało skąd inspiracja :)
              Last edited by Marco3M; 16.09.2022, 05:28.

Skomentuj

• tomekk_
                tomekk_ commented
                Editing a comment
                Generuj kod obrazkow z miniaturami, latwiej bedzie przegladac.

O cholera, tego to sie nie spodziewalem...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                O cholera, tego to sie nie spodziewalem...
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jest grubo :-)

Skomentuj

To coś więcej o nich: wiek - niecały rok, waga - ok 40 kg, wysokość 1050 ( w tym 50 mm podstawki ale o tym później), szerokość 300, głębokość 370, materiał sklejka 21 mm. Na razie wstawiłem zwrotnice kiedyś kupione 6/6/12 db z podziałem na wysokich nieco obniżonym teraz 1200/ 4500 Hz, stłumione o 5 dB średnio tonowe. Szczerze mówiąc teraz dopiero kiedy się zdecydowałem je pokazać wziąłem się trochę za zwrotnice i tu będą zmiany - a jakie to pomiary pokażą. Jak wspominałem to 3 wersja i raczej ostateczna, zacząłem od jak w oryginale od GDN 16 w byle jakim pudle ale wyniki były zachęcające i powstała wersja 2. Ta nr.3 już po poważniejszym podejściu i do konstrukcji jak i obliczeń - stąd Daytony ( niski rezonans i VAC), GDM w tej liczbie całkiem dobrze się sprawują do tego są tam 2 wersje - otwarte i zamknięte więc mają nieco inne charakterystyki. GDWK mają zmienione kopułki, jeden usuniętego "pająka" ale to szczególnie go nie zmieniło - zmiana kopułek ze starych tekstolitowych bardzo. Na temat najwyższych rejestrów się nie wypowiadam, kiedyś słyszałem do 16 kHz, dziś już mniej :( Na teraz zmierzony rezonans na dole to 38 Hz.
                    Średnie w komorach ok 1,5 l ale w razie potrzeby i chęci można zamontować większe - stąd te pierścienie obecnie i nieco mocujące jak i maskujące podfrezowanie po ew. większy głośnik. Wysokotonowe też mają swoje komory i dlatego mogę dość swobodnie je zmieniać - są mocowane do cienkiej 6mm sklejki wciskanej w wyfrezowane wgłębienie. Obudowa wzmocniona 4 szt ramek wklejonych no i listwy wzdłużne i nieco mniejsze podoklejane np. skośnie do obudowy głównej jak i do komór - tak by rozbić i zmniejszyć rezonanse. Mocowanie tylnej ścianki wkrętami 6mm a od środka tzw. nakrętki pazurkowe po wciśnięciu dodatkowo wklejone.

Last edited by Marco3M; 16.09.2022, 13:35.

Skomentuj

Jeszcze dwa szczegóły:
                      1 - kolumna nie stoi bezpośrednio na podłodze - ma doklejony wieniec 50 mm na dole a w środku jest właściwa podstawa o konstrukcji jak na foto czyli guma, sklejka 15 mm, korek, sklejka 21 mm i nóżki filcowe ( przy okazji widzę że do wymiany) o wymiarach nieco mniejszych niż wewnętrzne wieńca ale ponieważ nie wygląda ta kanapka za apetycznie stąd wieniec.

2 - na ewentualność przenoszenia jest możliwość umocowania w ściance bocznej i tylnej dokręcanych rączek, kiedy bez to otwory zaślepiane śrubami - inaczej przy tej wadze i konstrukcji byłoby bardzo trudno je przenosić.

Skomentuj

Po konstrukcji widzę że musi to strasznie dużo ważyć. Co do wykończenia nie lepiej fornir? Wygląd jak z lat 60'tych chyba że taki był zamysł

Skomentuj

Zdjęcia nie do końca oddają wygląd zwłaszcza te z użyciem lampy błyskowej - sklejka ze słojami na pewno wygląda lepiej niż MDF który na pewno trzeba okleić. A większość czasu są założone maskownice i listwy oksydowane na mosiądz/stare złoto w połączeniu z obudową wybarwioną na palisander wygląda to całkiem dobrze.

Skomentuj

ale badziewie
                            https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                            :D

Skomentuj

Ja tak nie do końca rozumiem. Upchnąłeś dwie kolumny w jedną skrzynię, czy masz takie dwie?

Skomentuj

są dwie takie same L+P, na foto jedna. Wiem że to nie jest główny nurt: 2- 3 drożna i N+S+W ale budowa przemyślana i zaplanowana.
                                Robię przymiarki do pomiarów w HOLMImpulsie by w zasadzie przekonać się co można poprawić no i pokazać że to gra - poza wrażeniami słuchowymi.

A kolegę nowy666 pozdrawiam i z anielską cierpliwością poczekam na inne uwagi :)

Skomentuj

Jaka Ci przyświecała idea takiej konstrukcji? Przy jednej kolumnie stojącej w narożniku taki układ głośników można jeszcze zrozumieć, ale przy dwóch nie będzie sceny stereo i sygnału w fazie.

Skomentuj

Idea dźwięku przestrzennego. Można ją realizować na różne sposoby - niekoniecznie głośnik skierowany do góry na stożek.

Były sobie kiedyś takie jak na obrazku, później widziałem projekt-propozycję w wersji bardziej uproszczonej - ogólnie jak moje. Tam były 4xN + 2S +2W, jak pisałem wcześniej te były poprzedzone dwoma powiedzmy prototypami na których sprawdziłem czy warto iść w tę stronę.
                                    Co do sceny stereo - jednak jest , co do fal w fazie - słuchowo brzmi dobrze, pomiary będę robił i wtedy ostateczna wersja zwrotnicy - na dziś jest 6/6/12 dB po prostu, bez kompensacji rezystancji ( w pomiarach elektrycznych nic szczególnie złego się nie dzieje) i bez pułapek częstotliwościowych.

Można je ustawiać pod różnymi kątami, zasadniczo z przodem klasycznie w kierunku słuchacza i wtedy bok promieniuje pod kątem 90 stopni dając sporo dźwięku odbitego lub skierowując nieco ku sobie.
                                    Są jeszcze inne powody - 4 przetworniki na jednej ścianie ( a tak można traktować niskotonowe z niskim zakresie częstotliwości) dają 16 razy większą rezystancję akustyczną niż pojedynczy głośnik - nie 4 razy.
                                    I bas słychać i to tylko kiedy pracują - nie jeszcze po wyłączeniu wzmacniacza :) - stąd obudowa zamknięta.
                                    Można by zrobić wersję 3,5 drożną i prawie klasycznie 2N +1S +1W i 2N tylko do ok 100-150 Hz z boku - ale "idź na całość" . I jak pisałem poprzedziły 2 prototypy na których np. stwierdziłem że jeden średniotonowy to za mało i lepiej nieco stłumić ( ok 5 dB) niż nie mieć z czego dodać, ponadto nie ma dwóch identycznych co do joty głośników i charakterystyki się uzupełniają.

Skomentuj

Od strony elektroakustycznej wziąłeś się za cholernie skomplikowany temat.
                                      Raz że dużo dróg. Dwa że wypadałoby zmierzyć juz pełne charakterystyki kątowe. Trzy że głośniki są ustawione nie na słuchacza, gdzie mają najlepsza charakterystykę, tylko pod kątem. Cztery że musisz kontrolować odbicia od pomieszczenia bardziej niż w zwykłych kolumnach. Pięć że grasz na siebie w dużej mierze dźwiękiem ugiętym z krawędzi. Normalnie dyfrakcję da się jako tako kontrolować kształtem frontu, u ciebie nie mam pojęcia jak dałoby się to zrobić. Następna że masz bardzo duże odległości między głośnikami, co nie jest korzystne - mam na myśli średniak-wysokotonowy. Dodatkowo dwa średniaki utrudniają temat.
                                      Krótko mówiąc, zaprojektować poprawną kolumnę będzie ultratrudno.

Zostaw w spokoju holmimpulsa, zainstaluj sobie Artę i zrób setup pomiarowy. I powodzenia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X