Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Rs SimpleAmp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Rs SimpleAmp

Cześć, chciałbym podzielić się z Wami relacją z budowy mojego pierwszego wzmacniacza.
    Postawiłem na gotowy kit RS do samodzielnego montażu, ponieważ to moja pierwsza konstrukcja chce sprawdzić moje umiejętności na czymś tanim zanim zabiorę się za coś droższego i lepszego.
    Czytałem wiele negatywnych opinii na temat problemów wzbudzania się tych układów ale zachęcony odpowiedziami użytkowników postanowiłem jednak nie robić zwrotu i je składać.
    ​​​Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, najwyżej będzie to przestroga dla innych początkujących szukających tanich modułów do samodzielnego montażu.

​​​​​​Wszystkie rezystory mierzyłem miernikiem by nie było pomyłek, dodatkowo wlutowałem podstawkę pod układ scalony.
    Tranzystor BC546A montowany od spodu radiatora (nie ma instrukcji) ale wygiąłem go dokładnie spasowałem do radiatora i posmarowałem delikatnie pastą termoprzewodzącą.
    ​​​​​
    ​​​

Czekaj, ten BC546 od spodu służy do regulacji prądu spoczynkowego? Zamiast wziąć coś mocowanego na śrubkę, to tranzystor w takiej obudowie RS dał?

Skomentuj

Tak ten tranzystor mierzy temperature radiatora. Niestety jest bez mocowania, dobrze podgięty i dopasowany przylega całą powierzchnią. Przydała by się choćby taka blaszka przykręcona do radiatora przyciskająca ten tranzystor.
      Last edited by Flip90; 28.11.2022, 14:42.

Skomentuj

Kwestia jest tego że tym lepsze przewodzenie ciepła im cieńsza warstwa między tranzystorem a radiatorem. Stąd śrubki żeby dobrze docisnąć i żeby dolegało. Nie masz chyba żadnych szans lepiej zamocować tego tranzystora :( Jeszcze takiego rozwiązania nie widziałem. A może lepiej do na wprost i wywiercić na niego otwór w radiatorze? Będzie większa powierzchnia (dookoła). Tak sobie myślę..

Skomentuj

Twierdzi, że wystarczy ten tranzystor wlutować od spodu by dotykał radiatora, powierzchnia styku jest wystarczająca. Wiercić na wprost nie ma co, wolał bym zrobić blaszkę dociskową.
          Chciałem zobaczyć docisnać go do radiatora to luzu pomiędzy nie ma bo by się poruszył.

Zobaczę czy odpali ten moduł i uda się go wyregulować, jak będzie zachowywał się po rozgrzaniu.

Ogólnie słabo jest to zaprojektowane, tak samo kondensatory w zasilaczu można było dać odrobinę większej pojemności, układ jakichś zabezpieczeń trzeba dokładać osobno.
          Last edited by Flip90; 29.11.2022, 09:05.

Skomentuj

Miedzy tranzystor, a laminat można dać gęstą piankę, kilka złożonych termopadów, albo coś podobnego. Dokręcając płytkę, taka kanapka dociśnie tranzystor do radiatora. W takim wypadku wystarczy mała ilość pasty.

Skomentuj

Jestem w trakcie regulacji ale dzieje się chyba coś niepokojącego.
              Włączam do prądu, zarówka szeregowo na uzwojeniu pierwotnyn zaświeca się i gaśnie podnoszę prąd spoczynkowy do okolo 4mv trzymam dluzej pomiar 15 min by zobaczyć czy nie bedzie się podnosil jest ok okolo 3.9-4.1mv

​​​​​Wyłączam z kontaktu podłączam ponownie i zarówka swieci już nie gaśnie a miernik pokazuje 60mv gdzie 6mv jest górną granicą.
              Jeśli już ta żarówka świeci syglalizowało by to pobieranie ciągłe prądu, mogę dłużej obserwować czy zgaśnie i się coś ustabilizuje czy można śmiało mówić o wzbudzaniu?
              ​​​​​
              Last edited by Flip90; 29.11.2022, 18:12.

Skomentuj

Jakby się wzbudził to miernik nie pokazywałby Vdc. Ale coś nie Bangla. A po jakimś czasie się napięcie stabilizuje? Czy trzyma cały czas? Zewrzyj też wejście do masy jak ustawiasz prąd.

Skomentuj

Fakt, wejście nie jest zwarte do masy. Trzyma to 60mv cały czas wtedy pali się też żarówka ale pukniecie w rezystor R3 3.3k przy Q1 powoduje zgaśniecie żarówki i prąd spoczynkowy stabilizuje sie do tych okolo 4mv, napiecie na wyjściu w normie.
                  Na R3 gdy żarówka nie świeci jest 21.5 a gdy swieci juz tylko 3.5v.
                  Ponowne wyłączenie i podłączenie do gniazdka powoduje to samo świecenie sie żarówki i prad spoczynkowy 60mv

Napiecia zasilania +37,4.-37.4 przy palacej 60w żarówce spada do 18.6v.
                  Daje link do filmu.
                  https://youtube.com/shorts/-8JK5d1wnnA?feature=share

@@@@

Zwarłem wejście i wszystko jest w porządku. Zarowka gasnie i prad spoczynkowy w okolicach 4mv

Pytanie czy bez żarówki coś by się uszkodzilo przy tych 60mv?
                  Last edited by Flip90; 30.11.2022, 21:43.

Skomentuj

A to jak od pukania mu humory przechodzą, to lutownica w garść i poprawiaj, coś nie styka, albo styka za dobrze. To nie jest 60mV, bo po prostu żarówka ogranicza, jakbyś ją odłączył to dmuchnęłoby znacznie więcej.
                    Pewnie zwierając wejście poprawiłeś gdzieś paluchem kontakt. Ten tranzystor od prądu spoczynkowego na pewno nie dotyka wyprowadzeniem do radiatora? Nie masz jakiegoś wyprowadzenia za długiego tak że ledwo ledwo, ale dotyka radiatora? Podkładki izolujące pod tranzystorami na miejscu?

Skomentuj

Nie jest to wina połączenia, luty są moim zdaniem okej. Płytka 2 warstwowa cyna przechodziła na drugą stronę płytki. Sprawdzałem napięcie czy pali się żarówka czy nie, napięcie jest na nóżkach rezystora.
                      Pewnie z powodu wprowadzenia dodatkowej pojemności poprzez dotkniecie - jakieś niewielkie pF układ się stabilizował. Ponowne Odłączenie od prądu i podłączenie skutkowało takim samym objawem.

Spróbuję wpiąć niewielkie kondensatory (1nf) do masy równolegle z diodami przy Q1 i Q2 tak jak jest zrobione w gałęziach zasilania.

Do radiatora nie ma żaden tranzystor przebicia bo sprawdzałem, podkładki są prosto założone a luty daleko.

Możliwe, że jak jest "coś" zmasowane wzbudzenia wtedy nie występują bo jak potencjometr regulacji skręcę to wzbudzeń nie ma tylko pojawiają się po wyregulowaniu prądu odłączeniu od gniazdka i ponownym podłączeniu prądu.

Po podłączeniu kabla do wejścia sygnału np pod telefon i włączeniu zasilania żarówka od razu gaśnie. Po podłączeniu starego głośnika 6 omow i włączeniu prądu już żarówka delikatnie się świeci mimo że nie gra.
                      Delikatna próba wzmocnienia sygnału - głośnik gra ale delikatnie pali się nadal żarówka to wyłączyłem ale nic nie zniekrztalcało.

Jesli glosnik podłącze z opoznieniem to zarówka nie zapala sie i normalnie gra.
                      Czyli wychodzi na to że kabel wejsciowy trzeba miec podlaczony zawsze a glosnik dopiero podlaczac po uruchomieniu

​​​​​​Może uda się coś tymi kondemsatorami ugrać.
                      https://youtube.com/shorts/bevV6EEJDYM?feature=share

​​
                      Last edited by Flip90; 01.12.2022, 19:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                        [.
                        Czyli wychodzi na to że kabel wejsciowy trzeba miec podlaczony zawsze a glosnik dopiero podlaczac po uruchomieniu

​​
                        Wot, kajaka inżynieria, znalazłeś rozwiązanie problemu
                        w głośniku pisku nie słychać? Masz oscyloskop? Możesz jeszcze zobla na wyjsciu dać i zobaczyć czy się zacznie grzać.

Skomentuj

Pisku w głośniku nie ma wzbudza sie na wysokich czestotliwosciach, ktos pisal gdzies na forach okolice 600khz. Oscyloskopu nie mam.
                          Doczytałem teraz, ten układ zobla jest stosowany w wiekrzości wzmacniaczy by się nie wzbudzały po podłączeniu glosnika. Patrzylem na inne schematy i mają a reduktora projekt nie.

Tak czy siak spróbuję dodać te kondensatory rownolegle z diodami do masy (1nf) i rezystor 1om z kondensatorem 100nf na wyjście wzmacniacza do masy.
                          Jak żarówka będzie się nadal palić znaczy że sie dalej wzbudza, na pewno na wyjsciu ten rezystor z układu zobla będzie sie grzał jeśli bedzie gasnac nie powinien.
                          ​​Pytanie jak bardzo wplynie to na pogorszenie liniowej charakterystyki.
                          Może opóźnienie załączania kolumn załatwi problem
                          Last edited by Flip90; 02.12.2022, 07:59.

Skomentuj

Zobel ma działać na ponadakustycznej, wiec nie powinien wpływać. W końcu to kawałek drutu. Powiel z iampa

Skomentuj

Tak ten tranzystor mierzy temperature radiatora. Niestety jest bez mocowania, dobrze podgięty i dopasowany przylega całą powierzchnią. Przydała by się choćby taka blaszka przykręcona do radiatora przyciskająca ten tranzystor.
                              Wystarczyło wywiercić otwór w radiatorze średnicy tranzystora i wsadzić tam ten tranzystor na pastę. Na pewno lepiej by było :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Zobel ma działać na ponadakustycznej, wiec nie powinien wpływać. W końcu to kawałek drutu. Powiel z iampa
                                Dobrze widze iamp ma rezystor 10omów i kond 100nf?

Dodanie kondensatora 270pF rownolegle bezpośrednio na wejściu pomoglo na wzbudzanie sie bez podlaczonego sygnalu.
                                Jeszcze pozostaje wzbudzenie po podłączeniu głośnika. Ale to już chyba kwestia zobla.

daniel69 nie pomyślałem o wierceniu zgubił mnie film RS, ale tranzystor dotyka równo radiatora (sprawdzane zanim poszła pasta). Moge radiator nagrzać suszarką albo rozgrzać mocniej wzmacniacz i pomierzyć prądy.

Mam takie jesacze pytanie, posłuchalem radiator sie nagrzał po czym odłączylem wszystko i zmierzylem jeszcze raz prad spoczynkowy i czy ten prąd na cieplym radiatorze też powinien byc 4mv czy może się nieznacznie podniesc?

Powinienem regulowac na ciepłym radiatorze?
                                Regulowałem na zimno bo układ na sucho praktycznie nie łapał temperatury.
                                Last edited by Flip90; 03.12.2022, 08:46.

Skomentuj

Nie że to ta cewka owinięta wokół rezystora.
                                  prąd spoczynkowy ustawiasz raz i korygujesz co parę minut do ustabilizowania temperatury. Przeczytaj manual do uruchomienia iampa, albo uniampa. Większość zaleceń jest uniwersalna

Skomentuj

Mam takie jesacze pytanie, posłuchalem radiator sie nagrzał po czym odłączylem wszystko i zmierzylem jeszcze raz prad spoczynkowy i czy ten prąd na cieplym radiatorze też powinien byc 4mv czy może się nieznacznie podniesc?
                                    Micwoj dobrze pisze, czytać i się "łuczyć". Prąd spoczynkowy regulujesz po nagrzaniu radiatora, po to jest ten nieszczęsny tranzystor jako czujnik temperatury. Przed włączeniem całości z podłączonym głośnikiem, skręcasz potencjometr P.S. do zera w lewo, a po włączeniu bez żarówki dopiero regulujesz ten prąd jak się trochę nagrzeje. Czyli czuć delikatnie wyższą temperaturę od otoczenia.

A ja tak z innej beki.
                                    Zastanawiam się co Krzysztof B. ma na myśli, jak mówi o natychmiastowym rozchodzeniu się jego kitów (w setkach, tysiącach, czy może pojedynczych?). Z nudów zaglądam co jakiś czas na sklep z lampami i nigdy nie stwierdziłem by tych kitów tam zabrakło. Poza tym coś mało chwalenia się w sieci tymi kitami, a znając dzisiejszą młodzież, to na tiktoku było by filmików do znudzenia, a tu nic.
                                    Równie dobrze mogę się mylić i te kity rozchodzą się jak świeży boczek w kauflandzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      Nie że to ta cewka owinięta wokół rezystora.
                                      prąd spoczynkowy ustawiasz raz i korygujesz co parę minut do ustabilizowania temperatury. Przeczytaj manual do uruchomienia iampa, albo uniampa. Większość zaleceń jest uniwersalna

To ja widziałem inny schemat.

Czytałem, że prad spoczynkowy reguluje po nagrzaniu ale ten radiator nie bardzo chciał się nagrzać. Na mierniku pół godziny trzymałem korygując ale radiator ledwie zmienił temperature o kilka stopni.
                                      Potem posłuchalem nagrzał się wyłączylem wszystko i mnie podkusiło zmierzyć jeszcze raz to był wyżej niż ustawiałem, więc go troche zmniejszyłem.

Nawet jeśli sprzedał dużo tych kitów to nie są to dobrze dopracowane projekty. Ja kupiłem na pierwszy raz dla chęci spróbowania czegoś nowego i nauki - jak widać moduły nie ruszyly od strzała.

Skomentuj

Ok, to może ktoś mądrzejszy podpowie. Ale generalnie rezystor z końcem zwiera wysokie do masy, cewka dodatkowo blokuje. Więc razem 2 rząd?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X