Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reanimacja 3Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reanimacja 3Way

Witam wszystkich pasjonatów i budowniczych zespołów głośnikowych. Twórców doświadczonych, bogatych w wiedzę i praktykę w tworzeniu radości słuchania muzyki oraz tych początkujących, którzy zdobywają doświadczenie z budowy własnych kolumn DIY. Kilka już miesięcy czytam różne strony dotyczące tematyki zespołów głośnikowych DIY. Pragnę przebudować stare pudła pochodzące jeszcze z początku lat 80-tych oparte na serii Mildton 200 o zbliżonych wymiarach zewnętrznych 400x320x710, wykonane wszystkie ścianki z grubej płyty 22 mm. Obecnie planuję dodać jeszcze jedną płytę 22mm na czoło i zamiast 3 głośników zamontować jeden niskotonowy z basreflexem do dołu. W drugiej obudowie jak czytałem z najlepszego materiału sklejki chciałbym wykonać obudowę do średniotonowego i wysokotonowego, z tyłu miejsce na zwrotnicę. Jakie głośniki planuję użyć ? Już podaję typy :
    - niskotonowy – STX w.32.500.8.mc
    - średniotonowy – Usher 8133 do pary z wysokim, 2x SB – SB15NRXC30-4 (szeregowo)
    - wysokotonowy – SS D2608-913000 (91dB), Usher T9950-20 (89dB), a może wstęga Fountek NeoC2.0 lub tańszy 3.0.

Muzyka : rock, pop, disco, muzyka elektroniczna.
    Na czym słucham: Yamaha Np-s303, NAD 356 (Muda), Pyalon Sapphire 31

Jestem ciekaw Waszego zdania. Zdaję sobie doskonale sprawę z tego że dobre brzmienie to dobre głośniki, ale za tym idzie cena. Wiem też, że dobrze dobrane głośniki tworzą w miarę dobrze grający zestaw. Krótko i na temat na takie mnie stać. Proszę określić czy takie połączenie ma szansę powodzenia.
    Wstępnie : STX, 2x SB, na wysokie nie jestem pewien.

A coś z tych głośników masz? Ushery niedostępne od paru lat.

Skomentuj

Nic nie mam jeszcze. Z tego co czytałem i też tak uważam, że dobrze jest najpierw zrobić rozpoznanie i upewnić się co należy zakupić i czy ten wybór jest trafiony. Fakt nie zwróciłem uwagi na stan magazynowy. Przepraszam. Zatem Ushery odpadają. Nie wiem co robię źle w programie WindISD , brak kilku parametrów z danych technicznych i nie mogę przejść dalej, gdyż program uważa że STX ma być w obudowie zamkniętej. Muszę jeszcze popróbować i sprawdzić które dane mu nie pasują.

Skomentuj

Dobrze gdybys spojrzal w projekty trzydrozne i dostosowal cos do obudowy ktora posiadasz, jesli nie tu to na innych stronach DIY. Calkiem mozliwe iz Troels zbudowal cos co bedzie poprawnie gralo i pasowac do twojego 'pudla' . WinISD lepiej zastapic Vituix'em wprowadzajac wlasne dane zmierzonych glosnikow.
        Przypomialo mi sie ze nasz czeski kuzyn ma OK projekt na scanach warty przypatrzenia sie z poprawnymi zwrotkami, i kilka innych naprawde fajnych projektow
        https://pkaudio.webnode.cz/lsm-disco/

Skomentuj

Witaj Pawle.

Dziękuję, że znalazłeś czas by poczytać i coś podpowiedzieć. Zgłębiam treści, czytam o pomysłach i projektach nadal. Mimo wszystko, nie będę celował w tak wysokie jak dla mnie ceny, w tym przypadku za tę kopułkę ponad 1 tys. PLN. Pewnie chciało by się posiadać takie cuda, ale moja dewizą jest "bierz siły na zamiary".
          Podoba mi się pomysł wykorzystania 2way + niski . Nie wiem teraz kto, ale był taki projekt 2 way poszerzony o niskotonowy. Któryś z Mistrzów takie poszerzenie projektu o zwrotkę dla niskotonowego wykonywał. Aktualnie na 99 % jestem pewny, że niskotonowy zostanie w pudle, które posiadam, dodam jeszcze jedną płytę na czoło pod niskotonowy , a średniaka i wysokiego przeniosę do oddzielnej komory. Moze ten projekt połączyć ? Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 - projekt by LuSzTi & Boro85 moze inny nie jestem jeszcze zdecydowany, czytam , czytam i czytam.
          Podchodzę do tego projektu na spokojnie, gdyż mam moc roboty przy budowie, jutro zaczynam zmagania z ogrodzeniem, ale tak na spokojnie. Mimo iż ceny są różne i parametry głośników też. Nie jestem .... znawcą w tej materii, jeśli chodzi o bajeczny dźwięk, bardziej bawiłem się z ...trotylem i nitro, ale to inna dziedzina, nie koniecznie życia. Czy za głośnik na niskie tony warto tak zdecydowanie płacić 3x lub więcej ? Mam w pomieszczeniu trochę miejsca, salon połączony z holem ok 35-40 m. Póki co czytałem o projektach na STX po 200 pln. Wstępnie W.32 do BR wchodzi w 50 l lub do zamkniętej W.30 jak deklaruje producent. Moje pudła mają ok 65 l. pojemności wewnętrznej netto. Pan z STX odpisał mi tak, jeśli chodzi o W.32. : "Sugeruję zastosowanie portu o średnicy wewnętrznej 9cm i długości 25cm. Objętość obudowy podana na stronie uwzględnia objętość zajmowaną przez głośnik ale nie uwzględnia objętości zajmowanej przez tunel Bass-reflex.
          Objętości wytłumienia nie uwzględnia się w kalkulacjach objętości obudowy." Tyle....
          Potem Daytony po ok. 500 /szt. Nie jestem pewny, ale czy byłoby półśrodkiem stx niskotonowe, środek i góra trochę wyżej, w sensie cenowym, ale ..... Dobre opinie czytałem i projekty są na temat T.10.250.8.PCX lub MSX. Chyba czas jest dobrym doradcą, poczytam i poproszę o opinię.
          Pozdrawiam Grzegorz.
          Załączone pliki

Skomentuj

Dobór głośników w miarę sensowny. To znaczy droższe modele na wyższe pasmo, a tańsze na bas. W basie więcej rzeczy można wybaczyć, jakieś niedokładności w konstrukcji itp. Najwyżej będzie trochę ciszej grał, lub bardziej mułowato. W górze by to nie przeszło.
            STX z tych z którymi miałem do czynienia, w basie grały bardzo nisko i miękko, ale brakowało dynamiki w wyższym basie.
            SB17NRX to kiepski głośnik do konstrukcji dwudrożnej. Gra bardzo specyficznym środkiem (trochę nosowym), który mnie osobiście się nie podoba. Jeśli 17cm to wersja z aluminiowym membraną, ponad 350 zł /szt. Ale jeśli mają być 2 szt. to można nawet wziąć 4".

Moja propozycja jest taka:
            SB26STCN-C000-4
            https://sbacoustics.com/product/sb26stcn-c000-4/

2x SB15MFC30-8
            https://sbacoustics.com/product/5in-sb15mfc30-8/

a bas najlepszy na jaki będzie Cię stać po powyższych zakupach.

Skomentuj

Granat nie tak....
              Plan jest nie na dwudrożną ale 3 way..... W tych pudłach z po prawej na zdjęciu ma być tylko niskotonowy i albo fi 32 z BR lub 30 w zamkniętej STX. Pisałem że wykorzystanie 2 way do rozwinięcia na 3 drogi. Może to źle opisałem , przepraszam. Natomiast średniotonowy i wysokotonowy w drugiej obudowie jakby na tym pudle. Na średniaka jeszcze podoba mi się Scan Speak 18W/8434G00 . Czemu Proponujesz 4 ohm wersję ?
              Bardzo doceniam Twą pomoc , dzięki.

Skomentuj

Aha, czyli w jednej obudowie basowy, a w drugiej środek i góra. Na wszelki wypadek zrób rysunek, żeby wszystko było jasne.
                To tylko przykład, może być wersja 8om.

Zawsze mnie zastanawia jak ktoś pisze coś w stylu: podoba mi się ten głośnik. Ale, że jak Ci się podoba? z wyglądu? :-) Jakoś tak w oderwaniu od reszty konstrukcji brzmi to co najmniej śmiesznie. Wybacz szczerość, nie miałem zamiaru Cię urazić.

Skomentuj

Spoko, nikomu krytyka nie szkodzi. Chodzi mi o tego typu rozwiązanie, coś takiego jak na zdjęciu nr 16, jednak trochę zmodyfikowane. Niezależnie od wszystkiego jakby dwa moduły lecz połączone.

Skomentuj

No ok, ale to przecież nie wyklucza dwóch głośników nisko-średnio tonowych. Chyba? Sam takie rozwiązanie brałeś pod uwagę w pierwszym poście.
                    Musisz tylko pamiętać, żeby krawędzie obudów zawsze były mniej-więcej w jednej linii, bo inaczej rozjedzie się faza :-)

Skomentuj

Teraz to cię czekają dylematy :)
                      Po pierwsze do każdej z tych propozycji "luzem" brakuje zwrotnicy. Należy założyć gratyfikację dla kogoś kto to dla ciebie pomierzy i zaprojektuje. Trochę tych osób na forum jest.
                      Jak już wybierasz głośniki luzem, to na górze HDS to jest bardzo fajny wybór.
                      Na środek ten SS18W też fajny. Jeśli to ma być typowe 3 way, możesz wziąć w wersji 18M czyli średniaka.
                      Nawiasem mówiąc, kolega Dudeusz taki projekt popełnił, 10 cali + 15cm na średnich w modułowej obudowie. https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...brzydale-3-way
                      Gra to naprawdę dobrze.
                      Pewnie jak poprosisz, opublikuje aktualną zwrotnicę do SS15M i ostatnią do SB15NAC. Już w nich chyba nic nie będzie grzebał, bo się nie ma czego czepiać. Fajne precyzyjne granie z solidnym przytupem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                        No ok, ale to przecież nie wyklucza dwóch głośników nisko-średnio tonowych. Chyba? Sam takie rozwiązanie brałeś pod uwagę w pierwszym poście.
                        Musisz tylko pamiętać, żeby krawędzie obudów zawsze były mniej-więcej w jednej linii, bo inaczej rozjedzie się faza :-)
                        Ok, ok. Tak brałem takie cos pod uwagę kierując się pomysłem zastosowania na średnie 2szt/kanał, ale kewlarów 4 ohm by uzyskać 8 ohm. Jeśli chodzi o krawędzie to Masz chyba na myśli czoło kolumny/szafy. Teraz bawię się bo pada deszcz i układam pudełka tekturowe na tej basowej by określić kształt całej paczki.
                        Jak się uporam to wrzucę szkic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Po pierwsze do każdej z tych propozycji "luzem" brakuje zwrotnicy. Należy założyć gratyfikację dla kogoś kto to dla ciebie pomierzy i zaprojektuje. Trochę tych osób na forum jest.
                          Na środek ten SS18W też fajny. Jeśli to ma być typowe 3 way, możesz wziąć w wersji 18M czyli średniaka.
                          Nawiasem mówiąc, kolega Dudeusz taki projekt popełnił, 10 cali + 15cm na średnich w modułowej obudowie. https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...brzydale-3-way
                          Gra to naprawdę dobrze.
                          Pewnie jak poprosisz, opublikuje aktualną zwrotnicę do SS15M i ostatnią do SB15NAC. Już w nich chyba nic nie będzie grzebał, bo się nie ma czego czepiać. Fajne precyzyjne granie z solidnym przytupem.
                          Nie zamierzam robić dokładnie ja sugerujesz, jednego pudła na drugim. Góra obudowy niskotonowego będzie spodem obudowy średniaka i wysokiego. Zatem czoło głośników będzie w linii, czyli fazowo powinno być ok.
                          Wg. mnie to jest jedna całość i nie potrzeba kilku zwrotnic. Czy jestem w błędzie ? Różnica jest tylko w tym, że to może źle opisałem, przecież wewnątrz obudowy 3way tez jest średniak odseparowany, w oddzielnej obudowie, ale wewnątrz i jej nie widać. Jeśli całość obudowy 3 way jest oklejona, w jednym kolorze, to nie widać czy jest oddzielenie średniaka od niskotonowca czy go nie ma.
                          Jeśli chodzi o SS 18 M to nie podskoczę. Za wysokie progi jak dla mnie. Ten SS18 W to i tak na krawędzi. Ludzie różne mają dni, życie i coś do zrobienia. Sztuką jest utrzymać balans między tym wszystkim.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                            Gra to naprawdę dobrze.
                            Ok, ale do kolegi "Dudeusza" pisałem ponad miesiąc temu na PW. Pewnie coś źle zrobiłem bo brak odpowiedzi.
                            Bujam się jeszcze z myślą czy do tej mojej obudowy ok. 65 l netto pakować STX w.32 gdzie jest dedykowany na 50 l gdzie ma 300W sinus czy wziąć w.30 do obudowy zamkniętej jako 100W sinus
                            Czy mój Nad 356 pociągnie tego W.32 ?

Skomentuj

Nie ogarnie, nie ma szans. STX'y mają niską efektywność przez co są prądożerne. Jeśli producent napisał, że głośnik przyjmie 300W to nie ma sensu podłączać słabszego wzmacniacza. Grać będzie, ale niezbyt głośno.
                              Tak, miałem na myśli czoło kolumn.

Ustalmy nazewnictwo, bo kolega się miota z myślami, a zupełnie niepotrzebnie.
                              Zwrotnica głośnikowa: zbiór dwóch lub więcej filtrów. Jej charakterystycznym parametrem jest/są punk(ty) podziału.
                              Filtr: urządzenie do odfiltrowania pewnego zakresu częstotliwości, jego charakterystycznym parametrem jest/są częstotliwość/ci odcięcia.
                              Czujesz różnicę: "podział", "częstotliwość odcięcia"?
                              Żeby dzielić, trzeba mieć z kim/czym dzielić. Odcinać można pojedynczy głośnik :)

Nie ma znaczenia czy każdy z filtrów będzie na osobnej płytce, czy na wspólnej. Razem będą tworzyć jedną zwrotnicę głośnikową.
                              Last edited by Granat; 10.03.2023, 13:27.

Skomentuj

Ok, nie zamierzam się spierać. W tej sytuacji W.32 odpada, pozostaje W.30 . Sądziłem czytając parametry i o ile producent podaje jego efektywność 92 dB to nie jest niska jak piszesz. Może się mylę, ale uważam że 92 dB dla niskotonowego to wcale nie jest niska efektywność, są niskotonowe z niższą skutecznością. Póki co biorę się za lekturę i poszukiwania. Wstępnie HDS , SS 18w oraz STX W.30. Może coś innego wpadnie w oko.

Skomentuj

O efektywności głośników niskotonowych możnaby dużo pisać. Różni producenci różnie do tego podchodzą. Są głośniki i głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tubylec Zobacz posta

Nie zamierzam robić dokładnie ja sugerujesz, jednego pudła na drugim. Góra obudowy niskotonowego będzie spodem obudowy średniaka i wysokiego. Zatem czoło głośników będzie w linii, czyli fazowo powinno być ok.
                                    Wg. mnie to jest jedna całość i nie potrzeba kilku zwrotnic. Czy jestem w błędzie ? Różnica jest tylko w tym, że to może źle opisałem, przecież wewnątrz obudowy 3way tez jest średniak odseparowany, w oddzielnej obudowie, ale wewnątrz i jej nie widać. Jeśli całość obudowy 3 way jest oklejona, w jednym kolorze, to nie widać czy jest oddzielenie średniaka od niskotonowca czy go nie ma.
                                    Jeśli chodzi o SS 18 M to nie podskoczę. Za wysokie progi jak dla mnie. Ten SS18 W to i tak na krawędzi. Ludzie różne mają dni, życie i coś do zrobienia. Sztuką jest utrzymać balans między tym wszystkim.
                                    Po to właśnie masz przesunięcie głośników do tyłu żeby je zgrać czasowo. In większy głośnik tym większe jest opóźnienie między sygnałem a dźwiękiem. To opóźnienie wynosi po przeliczeniu na odległość właśnie kilkanaście - parędziesiąt mm. Cofasz tw wzgl. mid i względem wf żeby dźwięk że wszystkich trzech głośników doleciał do odbiorcy w tym samym czasie. To upraszcza zwrotnicę, bo da się zastosować nawet filtry 1 rzędu no i scena się porządkuje, bo ta zależy głównie od relacji czasowych/ fazowych właśnie.
                                    oczywiście z drugiej strony większą ilość krawędzi utrudnia kontrolę dyfrakcji, ale to też da się trochę kształtem obudowy i ewentualnie materiałem tłumiącym na krawędzi zniwelować. Tylko znowu WAF spada przy takich kompinacjach Niestety to całe projektowanie to sztuka kompromisów.
                                    Napisz do Dudeusza jeszcze raz, może nie zauważył. Po migracji na aktualny silnik forum jest trochę do bani i te powiadomienia nie są oczywiste. Tomek wprawdzie coś walczy, ale na poprawę trzeba będzie poczekać

Skomentuj

Witam Szanowne Grono .
                                      Last edited by Tubylec; 14.11.2023, 08:04. Powód: nie dodałem treści, przepraszam.

Skomentuj

Póki co dziękuję kolegom: Micwoj i Granat za wcześniejsze porady.Trochę czasu minęło nim zakupiłem głośniki, więc aktualnie do 3 way jest taki zestaw :
                                        SS D2608/913000, 8Ω,
                                        SB17NRXC35-8 UC, 8Ω
                                        W.30.200.8.MC, 8Ω
                                        Chciałbym cudowny SB 34NRX75-6 12” ale póki co nie mam teraz szans.
                                        Wybrałem tego STX bo zależy mi na obudowie OZ i jest on dedykowany do OZ.
                                        Spotkałem się z opinią, że szczególnie ważna jest góra i środek, natomiast na bas można sobie pozwolić na trochę gorszy (tańszy) głośnik, stąd wyborem jest STX. Teraz co mają głośniki obciążać, otóż zestaw RC-1572 i RB-1582 MK II. Wcześniej planowałem pod NAD 356 BEE. Ale się zmieniło… Nad jest do sprzedania.
                                        Czy do SB17NRXC35-8 UC mam zastosować pudło zamknięte 7 l, jak deklaruje producent ? Czy to jest litraż do woofera, czy to nie jest istotne i takie mam wykonać.
                                        Na dziś tyle, pozdrawiam wszystkich.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X