Witam wszystkich pasjonatów i budowniczych zespołów głośnikowych. Twórców doświadczonych, bogatych w wiedzę i praktykę w tworzeniu radości słuchania muzyki oraz tych początkujących, którzy zdobywają doświadczenie z budowy własnych kolumn DIY. Kilka już miesięcy czytam różne strony dotyczące tematyki zespołów głośnikowych DIY. Pragnę przebudować stare pudła pochodzące jeszcze z początku lat 80-tych oparte na serii Mildton 200 o zbliżonych wymiarach zewnętrznych 400x320x710, wykonane wszystkie ścianki z grubej płyty 22 mm. Obecnie planuję dodać jeszcze jedną płytę 22mm na czoło i zamiast 3 głośników zamontować jeden niskotonowy z basreflexem do dołu. W drugiej obudowie jak czytałem z najlepszego materiału sklejki chciałbym wykonać obudowę do średniotonowego i wysokotonowego, z tyłu miejsce na zwrotnicę. Jakie głośniki planuję użyć ? Już podaję typy :
- niskotonowy – STX w.32.500.8.mc
- średniotonowy – Usher 8133 do pary z wysokim, 2x SB – SB15NRXC30-4 (szeregowo)
- wysokotonowy – SS D2608-913000 (91dB), Usher T9950-20 (89dB), a może wstęga Fountek NeoC2.0 lub tańszy 3.0.
Muzyka : rock, pop, disco, muzyka elektroniczna.
Na czym słucham: Yamaha Np-s303, NAD 356 (Muda), Pyalon Sapphire 31
Jestem ciekaw Waszego zdania. Zdaję sobie doskonale sprawę z tego że dobre brzmienie to dobre głośniki, ale za tym idzie cena. Wiem też, że dobrze dobrane głośniki tworzą w miarę dobrze grający zestaw. Krótko i na temat na takie mnie stać. Proszę określić czy takie połączenie ma szansę powodzenia.
Wstępnie : STX, 2x SB, na wysokie nie jestem pewien.
- niskotonowy – STX w.32.500.8.mc
- średniotonowy – Usher 8133 do pary z wysokim, 2x SB – SB15NRXC30-4 (szeregowo)
- wysokotonowy – SS D2608-913000 (91dB), Usher T9950-20 (89dB), a może wstęga Fountek NeoC2.0 lub tańszy 3.0.
Muzyka : rock, pop, disco, muzyka elektroniczna.
Na czym słucham: Yamaha Np-s303, NAD 356 (Muda), Pyalon Sapphire 31
Jestem ciekaw Waszego zdania. Zdaję sobie doskonale sprawę z tego że dobre brzmienie to dobre głośniki, ale za tym idzie cena. Wiem też, że dobrze dobrane głośniki tworzą w miarę dobrze grający zestaw. Krótko i na temat na takie mnie stać. Proszę określić czy takie połączenie ma szansę powodzenia.
Wstępnie : STX, 2x SB, na wysokie nie jestem pewien.
Skomentuj