Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Składanie wzmacniacza 2x 200W/4R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Składanie wzmacniacza 2x 200W/4R

Witam.
    Przymierzyłem się do składania końcówki mocy na tr. MOSfet z radiatorami "heatpipe". W związku z tym chcę zapytać. Czy takie radiatory https://ripe.pl/pl/p/RADIATOR-HP-DL1...90448-001/9207 można zamocować w pionie jak UI? Co prawda powinien on być mocowany jako C, ale mało miejsca w obudowie.
    Mam małą obudowę, wewn. 265x215x95mm (zewn. 275x275x110mm), 4 radiatory mają po 95x65x75mm, płytka wzm. 150x65mm, trafo toroid. fi- 125mm, plus parę przydatków. Co za tym idzie, chcę wystawić radiatory na zewnątrz, by zyskać trochę miejsca w środku.
    Wspomniane radiatory są przystosowane do chłodzenia tunelowego z mocą odprowadzania ciepła 180W, więc muszą być dwa na kanał. No i robi się bardzo gęsto w obudowie. Pomysł polega na przeniesieniu radiatorów na zewnątrz, dołożenie aktywnie sterowanych wentylatorów i zabudowanie tunelem. Wtedy w środku mógłbym zostawić płytki wzm., trafo z prostownikiem i filtrem jak też przydatki. Obudowa poszerzyła by się o 2x 62mm + 20mm wentylatory do 440mm, więc pasująca do wszystkich, przeze mnie posiadanych segmentów.
    Last edited by YasiekCorp; 02.06.2023, 18:27.

Jaką moc ma ten transformator? 200-300W? Realna moc jaką uzyskasz z tego wzmacniacza to 2x100W. Nie wiem dlaczego wybrałeś akurat takie radiatory, ale tam idealnie byłoby zastosować klasyczne radiatory po bokach obudowy (jako element konstrukcyjny obudowy) i na nich zamontować płytki ze wzmacniaczami.

Skomentuj

No cóż, nie przymierzyłem się do składania bez odpowiednich "badań". Trafo z prostownikiem sprawdziłem pierwsze, bez specjalnego grzania i brumu da się obciążyć 470W. Na następny ogień poszły końcówki, na sztucznym obciążeniu 4R/400W wychodzi z nich 30Vrms, to wskazuje 225W/4R. Mam zwykłe aluminiowe radiatory o mocy ok. 100W 26x9x4cm, więc do "projektu" kompletnie nie pasujące, bo zajmują całą boczną ścianę i nie mogę użyć wentylatorów, bo są półokrągłe.
      Pomysł z "heatpipe" urodził się po przejrzeniu ich parametrów, akurat te mają 180W, ale są inne, mocniejsze, które niestety nie będą mi pasować.
      Wprawdzie nie na mosfetach, a na bipolarach, ale schematowo bardzo podobny projekt tu: https://www.youtube.com/watch?v=978bVEJlyjQ .

Edit: Co do trafka, to jest wyjęte z "oryginalnego estradowego" chińczyka 2x 400W/4R, na jego miejsce poszedł 1000W o podniesionym do 2x 52V napięciu. W oryginale z tego wzmacniacza wychodziło ok. 34Vrms, a po zmianie trafa i prostownika pojawiło się cudownie 39Vrms.
      Last edited by YasiekCorp; 08.06.2023, 18:58.

Skomentuj

Projekt ciekawy ale te radiatory nie będą ładnie wyglądały na zewnątrz obudowy, już lepiej dodać sterownik do wentylatorów i przerobić na chłodzenie kanałowe. Widzę że dolna pokrywa nie ma otworów to od tego trzeba zacząć żeby zrobić solidną wentylację.

Skomentuj

Całość zamierzeń jest w #1 poście. Projekt raczej z tych słabo lotnych , jeśli chodzi o elektronikę. Na internecie można takich liczyć w setkach.
          A pytałem o możliwość pracy radiatorów w innej pozycji niż fabryczna, ale sprawa już rozwiązana. Tego typu radiatory mogą pracować, w przewidzianej przeze mnie pozycji, ale ze zmniejszoną mocą. Zamiast 180W rozpraszania, mają ok. 120W, co i tak w moim przypadku wystarcza z powodzeniem.
          Sprawdziłem to namacalnie miernikiem temperatury, dwoma 8R/200W rezystorami mocy i zasilaczem regulowanym 2x 30V/3A.
          Oba rezystory przykleiłem do radiatora, połączyłem równolegle, zasiliłem mocą ok. 180W. W pozycji fabrycznej zagrzał się do ok. 90stC w ciągu ok. 30min. Po zasileniu mocą ok. 120 W i w "mojej" pozycji miał temp. ok. 50stC. Stety lub nie, ale w obu pomiarach potrzebne były dwa mocne wentylatory, by tą temperaturę utrzymać na stałym poziomie. Do tego typu radiatorów są konieczne. Pomógł w tym tunel zrobiony z blachy aluminiowej. Bez niego nie sposób było utrzymać stabilnej temperatury.
          Tak naprawdę, mogłem użyć dwóch mosfetów, ale szkoda mi ich się zrobiło.

Skomentuj

Czaruję...
          X