Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na SB17NBAC35-8 i DC28F-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na SB17NBAC35-8 i DC28F-8

Witam, zrobiłem obudowy do głośników jak w temacie
    objętość netto 17 litrów, strojenie 39hz i póki co fajnie gra , ale będę eksperymentować z objętość/strojenie
    Miał ktoś styczność z tym mid-wofem ?
    chętnie przyjmę krytykę co i jak poprawić
    Amatorski system pomiarowy mam, trzeba tylko znaleźć czas

Objętość, strojenie to tu będzie miało najmniejszy wpływ na brzmienie. A zwrotnice?
    Ja bym zrobił mniejszą skrzynkę i wyżej strojoną. Może coś koło 12-15L i ~47Hz.
    Last edited by Granat; 14.10.2023, 09:37.

Skomentuj

Zwrotnice w swoim czasie ( jak go znajdę ) , mam jigia i mikrofon więc niedługo będę robił pomiary

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/32172/a683a7bc...1697290101.jpg
        https://diyaudio.pl/i/32172/66fe72cf...1697290097.jpg
        https://diyaudio.pl/i/32172/a3f45fef...1697290094.jpg

Tak to wygląda, mam nadzieję że działają linki
        Last edited by Damian_L; 14.10.2023, 14:37.

Skomentuj

Niczego sobie.
          Objętość będzie ok , za duża obudowa zamuli kolumnę a za mała wytnie dolny bas.
          Strojenie wedle własnego upodobania.
          Ten aluminiowy SB jest bardzo fajnym głośnikiem.

Skomentuj

Jeszcze do dopracowania wizualnie ale to na koniec, tak wygląda przebieg impedancji SB

https://diyaudio.pl/i/32172/320025b0...1697312222.jpg

Bardzo ładnie gra robiłem już jakieś odsłuchy i jestem mile zaskoczony jak nisko gra basem i jaką dobrą ma średnicę, jak ogarnę obsługę Arta to wezmę się za pomiary mikrofonem - na ten moment WM61a

Skomentuj

Miałem do czynienia z tym głośnikiem w wersji 4 ohm. Nie moglem poradzić sobie z basem - miałem z tyłu porty, strojone poniżej 40hz ustawienie trochę pomagało ale nie udało mi się opanować tego rozmytego, rozlanego basu w gorszym pod kątem akustyki basu pokoju.
              Na plus to, że porty wykonałeś z przodu.
              Ten glosnik najlepiej grał mi całkowicie z zatkanymi portami. Nie tak nisko, było mniej basu ale w punkt.
              Warto zrobić próbę z wyższym strojeniem tak jak podpowiada Granat.

Skomentuj

Będę testował , narazie walczę żeby ogarnąć Arte bo coś tam mi nie współgra - ale to na spokojnie, ogarnie się w swoim czasie
                dzięki za ciekawą odpowiedź

Skomentuj

A co do twoich odczuć to u mnie jest zupełnie inaczej bas jest bardzo w punkt , nie buczy , jest bardzo dynamiczny i ogólnie mam wrażenie że jest go dużo jak na tak mały przetwornik
                  ale czytałem gdzieś właśnie że wersja 4 ohm trochę taka jest dlatego wybrałem 8 , trochę miałem rozterkę bo 4 ohm ma większą skuteczność

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                    Na plus to, że porty wykonałeś z przodu.
                    Jak zobaczy (jeśli uda mu się to zmierzyć, bo trzeba mieć do tego naprawdę dobre warunki) jak mu tunel będzie bruździł w okolicach 1kHz to pomyśli o przeniesieniu BR na tył albo na dół :P

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Jak zobaczy (jeśli uda mu się to zmierzyć, bo trzeba mieć do tego naprawdę dobre warunki) jak mu tunel będzie bruździł w okolicach 1kHz to pomyśli o przeniesieniu BR na tył albo na dół :P
                      Myślałem o tym, a w zasadzie ten minus podpowiedział mi jeden z grupowiczów

Jakoś to przeżyje bo wykonanie tych pudel kosztowało mnie dużo czasu i pracy i nie mam najmniejszej ochoty robić ich na nowo

Skomentuj

Fajnie wygląda.
                        A powiedz czym to malowałeś na czarno?

Skomentuj

Czaruję...
                        X