Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Mini "Podłogowe" L16RNX + SB29SDAC + MB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory Mini "Podłogowe" L16RNX + SB29SDAC + MB

Witam,

Dawno mnie nie było i czas wyjść z ukrycia

Chciałem Wam pokazać projekt , który będzie dla mojej Mamy , a zbudowany na deskach z podłogi ,które nie dawno demontowane były u rodziców w domu,
    jest to deska świerkowa , kładziona przez mojego dziadka , może z 60 lat temu... , więc ma to dla mnie sentymentalne znaczenie :)

Niestety jest to drzewo iglaste , bardzo kruche i nie specjalnie lubiące wilgoć, a przy okazji bardzo lubiące pękać , deski dodatkowo były
    malowane farbą ,co nie ułatwia sprawy i dobijane gwoździami , przez co sporo odpadło w przedbiegach tych deseczek....a te co zostały są nieco spękane...

Co do konfiguracji
    To będzie :
    SEAS PRESTIGE WOOFER H1488-08 ( L16RNX )
    SB Acoustics SB29SDAC-C000-4
    Oraz membrana bierna od sb owalna ,która mam nadzieję rozwiąże problem

Z uwagi na ograniczoną szerokość drewna ,zmuszony jestem zrobić skrzynkę jak najbardziej kompaktową , co trochę komplikuje
    sprawę przy tym głośniku , wychodzi okolo 10 litrów ,gdzie tunel przy takiej wielkości wyszedł by około 22 cm i nie obyło by się pewnie
    bez zbyt dużych turbulencji w porcie... i zresztą nie zmieścił by się chyba ,że od dołu ....

Tutaj kilka zdjęć i nie długo więcej

Coś tam się działa …

Wyłożyłem całość płyta korkowa , słychać było „dzwonienie„, teraz jest moim zdaniem lepiej …. XD
    trochę spękane to drewienko , wymyśliłem , że boki , górę , dół , wyłożę fornirem świerkowym , i zaokrągle mocno krawędzie frezem ,
    ,chce w ten sposób żeby na krawędziach sie pokazała deska , a wszystkie defekty zostaną przykryte fornirem na bokach i górze … co myślicie ?:)
    Macie jakieś większe frezy zaokrąglające 8 mm albo 6 . Nie kosztujące krocie … nie mogę nic sensownego znaleźć …
    Last edited by Cebanczyk; 15.10.2023, 18:09.

Skomentuj

z tylu jest deska , reszta fornir , przód mdf

Skomentuj

Bardzie ciekawy, sentymentalny projekt. Skoro planowałeś położyć fornir, można było pociąć deski i zrobić klejonkę. Wykorzystałbyś więcej materiału, nie byłoby pęknięć na dechach i całość chyba solidniejsza. Ciut więcej pracy, trochę dłużej by trwało, ale może warto było spróbować.
        Ja nie trawię prac przy starych dechach. Grrrrr. Jakiś czas temu robiłem plac zabaw dla dzieciaków. Chciałem wykorzystać deski z rozebranych palet. Wydawało mi się, że pozbyłem się wszystkich gwoździ, jednak nie. W jednej coś zostało, przy heblowaniu uszkodziłem noże w grubościówce. Wkurzyłem się i kupiłem surowe dech w tartaku.
        Trzymam kciuki za projekt

Skomentuj

Teraz myślę , że mogłem je przyciąć pod kątem 45 stopni , teraz bym tak zrobił i na pewno w przyszłości jak będę miał jeszcze te deski z innej części domu , to tak zrobię Pod warunkiem ,że nie będą tak spękane ...
          Zawsze coś można zrobić inaczej , lepiej lub gorzej ... twój pomysł też super ... taką klejonkę można by dać na grubościówkę i wyrównać ładnie ...

Bardzo dużo pracy miałem przy gwoździach , były na szczęście w równym odstępie od siebie , przez co odcinałem kawałkami ,ale i tak się zdarzyło kilka w środku ,wygiętych jakby i dobitych.

Skomentuj

Jednak fornir nie zdał egzaminu , to był zły pomysł …

Dużo lepiej to się prezentuje , bez oklejania tego …
            Boki fazowane na frezarce promieniem 0,7 mm , front mam na razie 14 mm , myśle jeszcze nad 20 , ale boje się tego ruszać

Frez pod membranę bierna

Deseczki pod zwrotnice

Latanie mini ubytków ,
            klej i pył ze szlifowania

Teraz mnie czeka frezowanie pod
            głośniki na froncie , dużo więcej pracy z drewnem , ale na razie wyglada to dobrze …XD
            Last edited by Cebanczyk; 02.11.2023, 14:24.

Skomentuj

Teraz czas na zwrotkowanie , wszytko już jest

Skomentuj

Jeszcze nie skończone , czekam az Pan Adam skończy zwrotki , będą jesscxe bejcowanie pod kolor mebli i lakierowane

Jakbyś kiedyś chciał posłuchać to zapraszam

Skomentuj

już na finiszu , przed świetami maja być

Last edited by Cebanczyk; 16.12.2023, 09:14.

Skomentuj

Pomiary gotowej konstrukcji

Skomentuj

Będzie ciąg dalszy?

Skomentuj

Troszkę mnie nie było

Po wysłaniu paczek do Adama , dostałem sugestie aby wstrzymać się jeszcze z wykończeniem , ponieważ deski nie były idealnie suche , teraz kolumny ulezaly się juz w temperaturze i pomieszczeniu , którym będą docelowo i niedługo będę je kończył lakierem , efektem końcowym również się podzielę … :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X