Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikro monitor Seas FL8RSND/S + Vifa OX20SC00-04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikro monitor Seas FL8RSND/S + Vifa OX20SC00-04

Witam Serdecznie

Zrobiłem mały monitor na głośniku szeroko pasmowym Seasa FL8RCND/S a zamiast basreflexu zastosowałem membranę bierną ND90-PR

Objętość obudowy to 2L

Membrana strojona jest na 65Hz a wyliczone -3dB to 70Hz

Dołożyłem do niego małą kopółke Vify OX20SC00-04.Zmierzyłem charakterystykę impedancji i częstotliwościową obu głośników i tak mi wyszło dobór elementów do zwrotnicy w programie Xsim

zmierzona charakterystyka impedancji

Przy odwróceniu polaryzacji głośnika wysoko tonowego w programie w układzie zwrotnicy uzyskuję największe tłumienie przy częstotliwości podziału 3,74KHz

A najbardziej wyrównana charakterystykę mam w takiej konfiguracji zwrotnicy

Najwieksze tłumienie jest przy częstotliwości 3,25KHz
    Po odwróceniu polaryzacji głośnika wysokotonowego

a tak wygląda rzeczywista impedancja zestawu głośników z zwrotnicą

Która wersja zwrotnicy jest bardziej prawidłowa i jak ma to się z wartością impedancji przy częstotliwości podziału zwrotnicy w obu przypadkach

Last edited by TOMSON61; 17.01.2025, 18:27.

Obawiam się, ze obie wersje zwrotnicy nie są zbyt dobre. To niewielkie głośniki, a cewka midwoofera jest bardzo mała, z pewnością, za mała do odpowiedniej kompensacji Baffle step. Do tego druga wersja zwrotnicy schodzi z impedancją zdecydowanie za nisko.

Mam wątpliwości, czy dobrze wykonałeś pomiary częstotliwości.

Skomentuj

Ja też.
      Fajnie, że pokazałeś nam swoje eksperymenty, no ale nie.
      Faza jest źle zmierzona. Dokonaj pomiaru sumy głośników ze zwrotnicą. Zobaczysz, że wyjdzie Ci co innego niż na symulacji.

Skomentuj

Jak prawidłowo zmierzyć fazę to po pierwsze :)
        Próbowałem robić pomiary głośnika mid wofera i wysoko tonowego w tym układzie zwrotnicy

Suma i podłączenia głośnika wysoko tonowego z zamienioną biegunowością na wykresie

Pozbyłem się rezystora równoległego do głośnika wysoko tonowego bo go za bardzo tłumił

Czy jak wcięcie przy częstotliwości podziału jest głębsze to faza jest prawidłowa przy częstotliwości podziału ?
        Last edited by TOMSON61; 26.01.2025, 20:48.

Skomentuj

Czaruję...
        X