Witam Serdecznie
Zrobiłem mały monitor na głośniku szeroko pasmowym Seasa FL8RCND/S a zamiast basreflexu zastosowałem membranę bierną ND90-PR
Objętość obudowy to 2L
Membrana strojona jest na 65Hz a wyliczone -3dB to 70Hz

Dołożyłem do niego małą kopółke Vify OX20SC00-04.Zmierzyłem charakterystykę impedancji i częstotliwościową obu głośników i tak mi wyszło dobór elementów do zwrotnicy w programie Xsim

zmierzona charakterystyka impedancji

Przy odwróceniu polaryzacji głośnika wysoko tonowego w programie w układzie zwrotnicy uzyskuję największe tłumienie przy częstotliwości podziału 3,74KHz

A najbardziej wyrównana charakterystykę mam w takiej konfiguracji zwrotnicy

Najwieksze tłumienie jest przy częstotliwości 3,25KHz
Po odwróceniu polaryzacji głośnika wysokotonowego

a tak wygląda rzeczywista impedancja zestawu głośników z zwrotnicą

Która wersja zwrotnicy jest bardziej prawidłowa i jak ma to się z wartością impedancji przy częstotliwości podziału zwrotnicy w obu przypadkach
Zrobiłem mały monitor na głośniku szeroko pasmowym Seasa FL8RCND/S a zamiast basreflexu zastosowałem membranę bierną ND90-PR
Objętość obudowy to 2L
Membrana strojona jest na 65Hz a wyliczone -3dB to 70Hz

Dołożyłem do niego małą kopółke Vify OX20SC00-04.Zmierzyłem charakterystykę impedancji i częstotliwościową obu głośników i tak mi wyszło dobór elementów do zwrotnicy w programie Xsim

zmierzona charakterystyka impedancji

Przy odwróceniu polaryzacji głośnika wysoko tonowego w programie w układzie zwrotnicy uzyskuję największe tłumienie przy częstotliwości podziału 3,74KHz

A najbardziej wyrównana charakterystykę mam w takiej konfiguracji zwrotnicy

Najwieksze tłumienie jest przy częstotliwości 3,25KHz
Po odwróceniu polaryzacji głośnika wysokotonowego

a tak wygląda rzeczywista impedancja zestawu głośników z zwrotnicą

Która wersja zwrotnicy jest bardziej prawidłowa i jak ma to się z wartością impedancji przy częstotliwości podziału zwrotnicy w obu przypadkach
Skomentuj